Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nekem ma volt 80%, eddig 59-80% között szórt... A lombozat időnkénti finom (nem csöpögős-folyós) nedvesítése szerinted hasznos lehet? (tisztítás, frissítés, atkák "zargatása", stb.)
Szia, kösz, hogy szóltál, jelentősen változott az előrejelzés, mióta terveket csináltam, előbbre jött a hideg. Most úgy nézem, 18-20 között bepakolok, addig nagyjából megszáradnak, utána ismét esős időszak jön.
Ezzel az a baj, hogy pont mostanra lelassul a keringése, télen ugye telelőbe kéne tartani alacsonyabb hőfokon, és minimális öntözéssel... Nem, vagy alig fog felszívni bármit is gyökéren keresztül...
Ellenben levélen keresztül megpróbálhatod kicsit támogatni tavaszig...
Én zöldítő komplex-szel fújnám meg párhetente. Jó esetben használni fog, de biztosan nem árt, nem úgy mint esetleg valami beöntözés, ami miatt tönkremehet a gyökérzet.
Még ez is necces a nitrogén miatt, ami nem való télre.
Aztán tavasztól mehet gyökéren keresztül is, és jó lenne 5,5 pH köré savanyított vizet kapnia... abban a tartományban funkcionál jól a citrusok gyökere, és szívja fel a neki kellő anyagokat. (szóval lehet kapott is olyat, aminek hiányától esetleg most sárgul, csak nem tud felszívódni.)
Mi pont azok közé tartozom, akik éreznek ízkülönbséget a meyer és egyéb citromok közt. Nem saját termésen még, de a vett meyer nekünk zamatosabb.
Ettől még lehet, ami nálam terem majd, az nem lesz ilyen. Ha terem, mivel azt viszont megállapítottam, hogy a meyer akár oltvány,a kár dugvány (van mindkettő) sokkal érzékenyebb, mint az egyéb citrom fajtáim. Sokkal hamarabb áll neki bármi hiba miatt levélhullatásnak. Illetve azt is tapasztalom, hogy a tápanyag adagolást is nagyon óvatosan kell kezelni: minden növényem kapott levéltrágyát a nyáron, a meyer, egyedüliként levélpöndörödéssel reagálta le, neki sok a tápanyag címmel.
Én mindig behoztam eddig a babért, rozmaringot. Idén is be fogom, de annyit változtattam, hogy csak a kemény fagyok bejöttekor. Én nem kockáztatok, nem szeretném, ha elfagyna.
Jól telelt a babér kevésbé világos helyen is (ablak előtt de nyugati fekvésű helyen). Sőt, azt is kibírta, amikor elfeledkeztem róla, és majdnem csontra száradt a földje...
A cédrátok egy része - az óriáscédrát, az Etrog, a Buddha - hajlamos időnként csak porzós virágokat hozni. Van szép nagy látványos virágzás, illatfelhők, aztán termés az semmi. Van olyan év, amikor egész évben nem hoz egy termős virágot sem. Erről a problémáról már sokszor írtam ebben a topikban. Nincs ötletem sem ezen változtatni.
Próbáld meg jövőre Agriplant 4 és Agriplant 1 váltott használatát.
Tavaly pl. 17 féle citrusom termett, köztük 5 féle cédrát, de idén pl. többnyire nem is hoztak virágot, szóval nem tudom, mi befolyásolja.
Nekem a világos helyen, 5 fok C körüli teleltetés jött be. Ilyenkor tényleg elég kis vizet adni neki, ha már száraz a földje.
Viszont 10 fok körül már jóval nagyobb vízigénye van, 2 hét alatt ki is száradhat. Az se mindegy, milyen a cserepében a föld/gyökér arány. Minél több a gyökér, annál kisebb a puffer. Illetve az agyag cserép jobban párologtat mint a plasztik.
Mint általában a télre nyugalomba vonuló növényeknek, a citrusoknak sem kell most már tápanyag.
Télen ezeknek is parásodnak valamennyire a gyökérzetük, a tápanyaggal és a túl nedves földlabdával most már csak ártanál.
Ilyenkor vizet is csak akkor, ha már átszikkadt a közegük. És éppen csak annyit hogy egy picit benedvesedjen, különben jön a gyökérrothadás, ami a legtöbb hazai citromtartónál előfordul a kezdetekben....
Tavasztól pedig táp. Van itt is sok ajánlás... Agirplant egyes és négyes felváltva, Ferticare nitrogén és káliumtúlsúlyos felváltva, vagy bármilyen általános cucc, esetleg híg!!! trágya-ázalék, stb, stb...
A kicsit savanyított vízzel történő öntözést meghálálják. (jobban is vesznek fel bizonyos nyomelemeket)
Ha a leander mellett telel, az jó lesz. Fényt ugye kap? Minimálisan tartsd nedvesen télen, inkább szomjazzon, és azért kanalasodjanak a levei, mintsem tönkrevágd a gyökereit. Nyáron meg a gyümölcseiddel együtt tápozhatod. Néha savanyított (ecettel is lehet 5,5 pH az ideális, ha van mérőd) vízzel kényeztetve.
Néhányszor már én is megkérdőjeleztem több helyen a Meyerről szóló lelkesedést. Én semmi extrát nem találok az ízében, amit elismerek, az a bő, lédús termés, ami szörp készítéséhez igen gazdaságossá teszi, kicsi a hulladékhányada.
Igazad van, már minden gasztroblogon, tv-szakácson átment a Meyer-reklámozás, miközben a piacon ugyanúgy név nélkül árulják, mint a többit. Miért tiltakozna bárki is egy ingyenreklám ellen?
Vicces egyébként, ahogy szaladgál valaki a piacon Meyert keresve, - mert ennek az egynek hallotta a nevét a tv-ben, de ezt sem ismeri, miközben 10x átesik nagy Meyer-halmokon, de sem az eladó, sem a vevő nem ismeri fel.
A Meyer azért lett felkapva, mert egyszer valamikor valaki elkezdte használni a magasan jegyzett gasztronómiában, hogy ez a fajta azért kell oda, mert "édes" a citromok között.
Nincs olyan vad íze, jobban simul a receptjéhez.
Aztán jött a hype, minden magára valamit is adó szakács kreált vele ételt.. és persze csak ezt lehetett oda elképzelni.
És ahogy lenni szokott, ez elterjedt a hobbisták között is...
Vagy
a Meyer szaporítóknak, termesztőknek bejött ez a fajta marketing alapok nélkül...;))))