Hosszas reménykedés után abban, hogy a Matáv képes ADSL-t nyújtani a korszerűnek mondott optikai hálózatán úgy gondoltam, nem áltatom magam tovább, és veszek ISDN-t.
Meg talán kell is az én hűségszerződésem ahhoz, hogy aláírása után napokon belül elinduljon itt az ADSL. :)
A jelenlegi akció szerint az NT-hez egy DeTeWe Beetel nevű eszköz csatlakozna, ahhoz pedig az analóg készülékek és soros porton a szgép. Ez nálam csak netmegosztásra van, Linux fut rajta, amihez egyáltalán nem értek.
Kérdéseim:
A Beetel gyártója Common ISDN Application Programming Interface (CAPI) és RVS-COM Lite szoftvereket ad (igaz, csak Windows-hoz). Ez azt jelenti, hogy mind a netre való csatlakozás, mind pedig az analóg portok programozása (melyik szám hívásakor melyik készülék csörögjön, stb.) valamilyen általános szabvány szerint, általánosan használható szoftverekkel történik? Vagy ha nincs ehhez a konkrét eszközhöz driver, akkor Linux alól ez nem is fog menni?
Van már valakinek tapasztalata ezzel a készülékkel?
nna sokáig hallgattam. De néhány óra múlva megyek Kisvárdára szimulálni. AZ a jó, hogy úgy néz kia a környéken szaraxik a Főközpont, plussz az alközpont is, és ezért (vagy nem) 3 hét alatt kétszer kellett isdn kártya kihúz/behúzt csinálni, ami nálam a használhatatlan kategóriát üti meg. ( Mondjuk egy PC W-al esetén ez már csúcs rendelkezésre állás)
> Való igaz: a "lámpaműködés műszaki elvét" már korábban leírtam.
> a berendezés NT része transzparens, míg a LED-ek a beépített TA részei.
Ez OK.
Csakhogy egy TA (bármilyen TA), mivel folyamatosan rajta lóg a s-buszon, ezért figyelni is tudja, vajon más eszköz használ/foglal-e b csatornát.
Tehát kijelezhetné, ha a fejlesztők nagyon akarják.
Viszont az is igaz, hogy az isdn specifikáció szerint nem kötelezö neki figyelni ezt.
Nyugodtan indíthat "vakon" egy kimenő hívást a d-csatornán, aztán majd a (fő)központ szól neki, ha mindkét b-csati foglalt.
Ja igen, a két b-csatiról jut eszembe.
Kisérleteztem a soros porton keresztüli két különböző hívással (CAPI-n keresztül). Odáig jutottam, hogy egy fennálló inet kapcsolat alatt (egy "B" led világít), egy másik hívással fel tudtam kapcsolni a másik "B" ledet is. De kapcsolat nem jött össze. A további kisérletezést krónikus szabadidő hiány miatt felfüggesztettem, de ha lesz kis időm, még próbálkozom.
> Írod: "Ezentúl még pl. a netmodban a bejövő számtól függetlenül be lehet állitani a kimenő számot a doksi szerint, igy bármilyen fals szám kerül be msn-ként, kifele a kívánt szám megy."
>Szép volna, ha igaz is volna: próbáld ki az nMSetup-pal
Nem véletlenül írtam: "a doksi szerint".
Én még nem próbáltam ezt használni.
> Dühítő módon (és minden esetben) akkor is megjeleni az ISDN-en a CCBS lehetőségét jező két nyilacska, amikor a hívottra egyértelműen nem értelmezhető az adott szolgáltatás (mobil, torlódott, blokkolt, stb.).
Nem használom a CCBS-t, igy szerencsére ez még nem okozott gondot nekem.
> Hol a fenében van elszúrva az ISDN implementáció a Matávnál, hogy ilyen hüle legyen?!
Biztos, hogy a matáv a ludas ebben?
> érdekelne a véleményed a (kizárólag!) 100ms-os FLASH-sel kapcsolatban is
Ezzel nem tudom, mire gondolsz.
A "hivatalos" flash idő mindig 100 ms körüli volt.
Való igaz: a "lámpaműködés műszaki elvét" már korábban leírtam.
Most nem térek vissza rá, de mikimaus talán megerősít benne:
a berendezés NT része transzparens, míg a LED-ek a beépített TA részei.
Persze vannak olyan információim, hogy az ELCON megpróbálta ezt is megoldani, de a végeredmény nem lett megbízható.
És miért? Nos talán azért, amiért a V.24 port nélküli ELCON NT LED kijelzése sem száz százalékosan megbízható: a LINE LED (zöld) ugyanis NEM a vonalfoglaltságot jelzi, hanem az aktív első réteget (Layer1).
Így a LED folyamatos vonalfoglaltságot jelezne ki akkor is, ha nincs foglalt vonal, de a Layer1 a központ felől aktívan tartott (LAY1HOLD).
Erre vonatkozóan (is) vannak információk a honlapunk "Segítség" (FAQ) oldalán.
Írod: "Ezentúl még pl. a netmodban a bejövő számtól függetlenül be lehet állitani a kimenő számot a doksi szerint, igy bármilyen fals szám kerül be msn-ként, kifele a kívánt szám megy."
Szép volna, ha igaz is volna: próbáld ki az nMSetup-pal. Érdekes módon visszaírja a kimenőbe a bejövő 1. érvényes MSN-t (Sic!) és ha nincs egyetlen érvényes sem akkor üresre vált (na ekkor megy a vezérszám).
És az első bejövő MSN lesz a kimenő és nem tudod felülírni (2.2 fw, de szvsz a 3.7x is)
Most nincs előttem a kézikönyv, de vagy a kiadott Matáv-specifikus kiegészítésben vagy valahol az egyik zugban megjegyzésként szerepel az érvénytelen kimenő MSN este.
Abban meg igazad van, hogy a 3. MSN-t én kevertem bele, de épp megoládsként :)
A tiszta ISDN végber. esetére egyébként a típus-egyeztetés problémaköre miatt vitt el az a nagy szám, gondoltam nem kell mélyebben kifejtenem:)
Az a felhasználás a több MSN-re amit Te arsz annyira igaz, hogy magam is ezt használom - úgyhogy picit elbeszélünk egymás mellett (pedig mennyire utálom ezt a kifejezést!)...
De lenne egy új kérdésem Hozzád! Hátha Te hamarabb megtalálod a probléma forrását!
Dühítő módon (és minden esetben) akkor is megjeleni az ISDN-en a CCBS lehetőségét jező két nyilacska, amikor a hívottra egyértelműen nem értelmezhető az adott szolgáltatás (mobil, torlódott, blokkolt, stb.).
Hol a fenében van elszúrva az ISDN implementáció a Matávnál, hogy ilyen hüle legyen?!
és érdekelne a véleményed a (kizárólag!) 100ms-os FLASH-sel kapcsolatban is (ami a CCBS bevezetése óta sajnálatosan szonmorú gyakorlat lett)!
> Olivér egyszer logikusnak tűnő műszaki érvekkel elmagyarázta, miért NEM jelezheti ez a két led az ISDN eszközök forgalmát is, miért ad jelzést ad csak a V24 és az analóg portok használata esetén.
Azért kiváncsi lennék erre a magyarázatra, hogyan lehet ezt műszaki érvekkel alátámasztani.
Mikor volt ez a hozzászólás?
> Csak igen szomorúan érintett az a mondatod, hogy "akármit is szóljon mikimaus :))) "
>Ti. én annál a kérdésnél egy jó lépéssel hátrébb húztam meg a "probléma határfelületét", mint Te. Hiszen szerinted a mobilszolgáltató tehet a SIT-ről...
Ha újra megnézed a 2370 hozzászólást, akkor meglátod, hogy én ezt nem a SITes dologra, henem a fals msn-re írtam. Amit vegülis te is elismersz, hogy működik. :)
> A 3 MSN kihasználatának szvsz pedig csak (Sic!) tiszta ISDN végberendezések esetén van értelme
Az egyik analóg porton van a fax - egy msn.
a másik analógon két msn, különböző csengetéssel, az egyik msn publikus, a másik csak családi-baráti körben ismert. (ez pl. jó lehet olyan esetben, ha két készülék van párhuzamosan rajta, az egyik a lakásban, a másik a műhelyben/kisboltban/irodában, és mondjuk a boltban általában nem veszik fel a privát számra jövő hívást, a lakásban pedig a publikusat.)
Persze ezt másképp is meg lehet oldani, de igy is.
>Viszont a hivatkozott esetben fizikailag nem használható ki a 3 MSN
A hivatkozott esetben (2365 hozzászólás), egyáltalán nincs szó 3 msn-ről, ezt te keverted bele a 2366 hozzászólásodban.
> A nem kívánt hívás-fogadás esetére pedig akkor lenne elfogadható (jó: tényleg nincs jobb módszer!) az érvénytelen MSN, ha a Matáv nem cserélné ki a vezérszámra (netMode analóg port esetén a 2. vagy 3. helyre írtat is ha a többi üres!) kimenő esetén a számot (pl. nem kellene normál CLIP-re ilyenkor semmit átadni==privát szám).
Itt most a bejövő hívások "letiltásáról" van szó az analóg porton, hogy kifele mi lesz az nem annyira izgalmas a csengetés szempontjából.
De ha elemezzuk:
A vezerszamra fogja tenni az osszes kimenö hívást a telefonközpont. Ez a szám jut el a hívotthoz is, kivéve, ha letiltatja hívószámkiadást, mert akkor semmi.
Ezentúl még pl. a netmodban a bejövő számtól függetlenül be lehet állitani a kimenő számot a doksi szerint, igy bármilyen fals szám kerül be msn-ként, kifele a kívánt szám megy.
> míg a mobilok jórészt magyar nyelvű menüvel rendelkeznek, a HÍF engedélyes Siemens Profiset-50 is (ha jól tudom) nem ismeri nyelvünket!
Valóban nem, de egy igen jó magyar használati útmutató van hozzá. Egyébként a Profiset kifutott tipus, a Siemens már nem gyártja. A mostanában forgalmazott isdn készülékekre viszont már a magyarul beszélés a jellemző.
> És talán még mindíg sokkal kevesebb ISDN használó van mint mobil-tulajdonos..
Ez igaz, de én arra gondolok, hogy aki már használt mobilt, az jobban boldogul az isdn készülékekkel, mint aki csak az analóg telefont használta.
Az ELCON V24-es NT-jén van két piros LED, amely a vonalak foglaltságát jelzi. Nem tudom megérteni, a gyártó miért tette ezt a jelzést az NT előlapjára.
Olivér egyszer logikusnak tűnő műszaki érvekkel elmagyarázta, miért NEM jelezheti ez a két led az ISDN eszközök forgalmát is, miért ad jelzést ad csak a V24 és az analóg portok használata esetén.
Műszakilag tehát nyilván magyarázható, de a felhasználó oldaláról teljességgel érthetetlen, sőt azt mondanám, rendkívül megtévesztő. Ez akkor derül ki, amikor a júzer megpróbálja kihasználni az ISDN lehetőségeit, és különböző helyiségekben különböző ISDN eszközöket kezd bekapcsolni. Nem vehető észre, ha egy PC alattomos módon (vagy véletlenül) felkapcsolódik / fent marad a hálózaton, és közben ketyeg a méregdrága MATÁV tarifa. (lehet, hogy pont ez volt a cél?) Másrészt ha egy eszközzel nem lehet felkapcsolódni, akkor az NT-re pillantva nem lehet megállapítani, hogy egy másik eszköz éppen használja a vonalat.
(Mindezt nem azért írom, mintha a V24 nélküli ELCON lámpáinak jelzései sokkal logikusabbak lennének)
Bajom?! Semmi:)
Csak igen szomorúan érintett az a mondatod, hogy "akármit is szóljon mikimaus :))) "
Ti. én annál a kérdésnél egy jó lépéssel hátrébb húztam meg a "probléma határfelületét", mint Te. Hiszen szerinted a mobilszolgáltató tehet a SIT-ről...
A 3 MSN kihasználatának szvsz pedig csak (Sic!) tiszta ISDN végberendezések esetén van értelme (lásd típus-azonosítás vs. PKI :) )
Viszont a hivatkozott esetben fizikailag nem használható ki a 3 MSN (alközpontról lévén szó) és ezt kollégánk válasza ,eg is erősítette 8igaz 1 hete "adós" a próbával, de beírta időközben, hogy nem volt ideje....).
A nem kívánt hívás-fogadás esetére pedig akkor lenne elfogadható (jó: tényleg nincs jobb módszer!) az érvénytelen MSN, ha a Matáv nem cserélné ki a vezérszámra (netMode analóg port esetén a 2. vagy 3. helyre írtat is ha a többi üres!) kimenő esetén a számot (pl. nem kellene normál CLIP-re ilyenkor semmit átadni==privát szám).
Tulképpen rendszertechnikailag pedig csak annyi a bajom ezzel, hogy nem elegáns (én már csak iylen maradi vagyok). De azért még én is használom :)
A legnagyobb gond az ISDN "plótalicensz"-szel, hogy míg a mobilok jórészt magyar nyelvű menüvel rendelkeznek, a HÍF engedélyes Siemens Profiset-50 is (ha jól tudom) nem ismeri nyelvünket! A piktogramok pedig...!
És talán még mindíg sokkal kevesebb ISDN használó van mint mobil-tulajdonos... aztán ez látszik a támogatáson is (nem az OTÜSZ ISDN-esekre értve!).
Jut eszembe: A jelenleg kapható készülékek nem igazán hajlamosak fogadni ezt a bizonyos külön táplálást. Legalábbis a zsinórjaik ugyancsak négy eret tartalmaznak, nincs több ér bekötve az opcionális táplálás fogadására.
Arra gondolhat, hogy mindenütt négyeres vezeték, négyes dugó, négyes aljzat...
Ami végülis akár tejesen korrekt is lehet.
Mégis miért beszélünk itt rendre nyolcas dolgokról?
Nos lehetőség lenne a maradék ereken egy opcionális távtápláló hálózatot kialakítani, amikoris az összes ISDN készülék akkor is kaphatná az energiaellátást, amikor az NT nem kapja meg a 230V-ot. (Nerthogy egyébként az S-busz adás és vétel érpárjain megy a "fantom-táplálás".) Persze akkor nem lenne elég a konnektorok között a négy ér, kellene a többi is.
> aztán a végberendezésig 4-es szerelvényekkel megyek,
Ez alatt azt értem, hogy bizony vannak olyan helyek, ahol nem falbaépített, hanem lengő vezetéket alkalmaznék arra, hogy eljussak egyik-másik ISDN cucchoz. Itt a vezeték, a dugók és az Y-ok is RJ11 rendszerűek lennének. Baj? A vezetéknek csak azon a végén lenne RJ45, ami az ISN cuccba megy. Tudom, hogy szabálytalan és megtévesztő, de az egész cuccot egyedül én használnám.
> de mi bajt csinálhatok azzal, ha az NT oldalán mégis 4 eres vezetéket
krimpelek a 8-as dugóba,
Bajt semmit. Csak éppen nem a legszebb, ennek ellenére gyakran így csinálják.
Ugyelj arra:
A dugót szoritsd össze jól, hogy "roppanjon" (ha egyet megpróbálsz, rájössz, hogy mire gondolok ezzel)
A vezeték erei szinek szerint egyforman legyenek a vezeték mindkét végén levö dugóban.
A dugó középsö négy érintkezöjéhez csatlakozzanak az erek.
Az erek végét egyforma hosszúra vágd, és teljesen ütközésig told be a dugóba.
Csak olyan hosszan blankold meg, hogy a dugon levö szorito az osszerakás után megfogja a szigetelésénél fogva a vezetéket.
> aztán a végberendezésig 4-es szerelvényekkel megyek,
>A jobb minöségü aljzatokban meg van oldva, hogy a négyes dugó is stabilan álljon benne.
Na jó, akkor talán nem annyira Brrr... :-)
De amit bele lehet passzírozni valamibe, azt bele is passzírozzák, - lásd eggyel lentebb.
>A dupla isdn konnektor viszont elég gyakori.
Szerintem a Mati (ill. alvállalkozói) alapból nem ilyet tesznek fel. Persze ha valaki magának csinálja, vagy speciálisan csak ezzel foglalkozik, az képben lehet a választékról, ill. tájékozodhat. (akár ezen fórumon. :-) )
>
A komolyabb aljzatcsaládokban ...
Komolyabb aljzatcsaládokban minden igényre van megoldás!
Ugye a bőség zavara áll fenn, van két S0 csati, és 2db analóg az NT-n.
Az S0 aljzatba belepasszírozható az analóg készülék zsinórja, eredmény nem műxik az analóg telcsi, és hozzá még lehal az S0 busz. Láttam már ilyet is... :-)
Ha mégis négyérintkezős dugót szereltél az ISDN készülék zsinórjára, akkor passzolhat az NT analóg csatijába, eredmény: nem műxik az ISDN eszköz.
Hogy még cifrább legyen, van olyan NT is, ahol az összes csatlakoztás(!) nyolcérintkezős aljzaton érhető el! Még a tel.központ felé néző U-interfész is! (amin pedig a kp. felől 97V leledzik) Ennél aztán jól össze lehet keverni!
Egyébként egyesek szerint az az NT a "legstabilabb" típus.
És ennél a bizonyos típusnál is átállítható az analóg porton a pulse üzemmód értelmezésére (ha jól emlékszem.) Itt visszautalok egy régebben hangoztatott téveszmémre, miszerint csak egyféle NT tudja a Pulzus-tárcsázást értelmezni, Nos ez a másik is tudja...
Üdv!
Hadd kérdezzek azért még BRRRR dolgokat. Tudom, hogy szentségtörés, de mi bajt csinálhatok azzal, ha az NT oldalán mégis 4 eres vezetéket krimpelek a 8-as dugóba, aztán a végberendezésig 4-es szerelvényekkel megyek, aholis aztán megint elkövetem a BRRRRR-t és bekötöm a lapos négyerest a nyolceres dugóba?
Na akkor nézzük az S-busz kialakítását:
Az NT-n két szélesebb (8 érintkezős csati van, ebbe két ISDN készülék (vagy PC kártya) közvetlenül csatlakoztatható. De ha több eszközt szándékozol használni, akkor kénytelen vagy építeni. Ehhez a sima négyeres PVC vezeték is megfelelő.
Az elcon v24-es NT-je lehetővé teszi ennek a PVC-nek a közvetlen csatlakoztatását egy sorkapocsra, ami a takarólap mögött leledzik.
Más NT-k esetében kell egy arasznyi nyolceres laposvezeték ághelyesen feldugózva, ennek egyik vége az NT-re csatlakozik, a másik vége pedig egy nyolcérintkezős fali csatlakozóaljzatra. Ebből a csatlakozóból indítod a PCV huzalt. A fehér és a vörös szín az egyik érpár, ez kerüljön a nyolc érintkező közül mondjuk a középső kettőre. A fekete és a szürke pedig e két középső ér közvetlen bal és jobb szomszédjára. A PVC másik végét szintén egy konnektoron végződteted, ügyelve a színsorra, illetve innen építheted tovább a következő konnektorig, stb.
Tehát a konnektorok párhuzamosan kapcsolódnak.
A legutolsó konnektorba - és csak abba - kell szükség esetén az a bizonyos lezárás, ami nem más, mint két darab 100 ohmos ellenállás. Az egyik a piros-fehér színt zárja le, a másik a szürke-feketét.
Az egyes konnektorokba csatlakozhatsz a készülékekkel, vagy nyolceres lapos vezetékekkel mehetsz pl. a PC-kártya felé (valójában elegendő lenne a négyeres vezeték is, de négyeresre nyolcas dugó? Brrr.. Persze lehetne négyeresre négyes dugó is, nade négyes dugó egy nyolcas aljzatban, na az aztán végképp brrrrr... A PC kártyán nyolcas aljzat van. (Ami nem tévesztendő össze a hálókártya UTP aljzatával, habár láttam már S-buszt hálókártyába dugva - és mit ad Isten, nem ment...)
Azt, hogy a piros-fehér, a fekete-szürke-e a helyes sorrend, avagy fordítva: fehér-piros, ill. szürke-fekete, azt ellenőrizheted rögtön a második konnektornál:
Csatlakoztatsz egy készüléket közvetlenül a NT-be, és egy másikat a második konnektorba. (Merthogy az első az NT felé néz...)
Ha működik, jó a színsor, ha nem, akkor az egyik, a másik, vagy mindkét érpár bekötésén fordítani kell. (És akkor már a további konnektorokat e szerint kell kötni.)
A fent leírtakban egy irányban távolodsz az NT-től.
De megteheted, hogy a legelső konnektortól egy másik irányba is elindítod a PVC-t. (Vagy az NT-n lévő másik csatlakozóból, ugyanúgy mint fent.) Ekkor a másik irány legutolsó konnektorába is kell a lezárás, és ilyenkor ki kell iktatni az NT-ben lévőt. (Ez lehet egy DIP kapcsoló, de az egyik típusnál szoftverből is állíthatod)
Párhuzamosító adapterrel (S-buszhoz) még nem találkoztam, - az analóg vonalakhoz létezik ilyen, akár három-négy csatlakozási lehetőséggel is.
(Itt azért megjegyzem: az NT analóg portjára nem ildomos kettőnél több analóg telefont kötni párhuzamosan! - megfoghatatlan jelenségekhez vezet!!!)
Lezárást is tartalmazó konnektorral már találkoztam, de az szerintem kuriózum lehetett (egy jumperrel lehetett ki/beiktatni az ellenállást)
de két db 100 ohm elfér, ha szükséges bárhol.
És végül a vészüzemről még egy gondolat: Analóg telefonvonalat igénylő riasztórendszerek alkalmazása esetén muszáj az analóg portot kijelölni a funkcióra, merthogy a riasztásnak prioritása van többnyire. Persze a riasztók is produkálhatnak érdekes dolgokat, de ezt már régeben kitárgyaltuk itt...
>Nem arról az esetről van szó, hogy a két eszközt két S0 buszba csatlakoztatnám.
Az NT-n levő két S0 csatlakozo az már egy S0 buszon levő két csatlakozó. Igyhát, ha mindkettőbe dugsz, akkor egy S0 buszon két eszközöd lesz.
> Ha lengő vezetékezésben gondolkodok, símán Y-okat teszek be és párhuzamosan felkötöm az eszközöket?
igen
pl.
NT ------ dugó1 ------- dugó2 -------- dugó3
és az utolsó dugóra lezárás.
> A lezárás az egy boltban kapható lezáródugó?
Olyan kivitel is van.
De vannak olyan csatlakozó aljatok, amibe bele van építve.
A lezárás amúgy két 100 ohmos ellenállás, amit akár egyszerűen bele lehet csavarozni az aljzatba.
>Mi van, ha a busz végén egy notebook PCMCIA ISDN kártyája van?
Mindegy, hogy milyen az utolsó eszköz.
>Az elé is tegyek egy Y-t és abba dugjak egy lezárást?
Az utolsó csatlakozóba tegyél, amibe a notebook megy.
Nem arról az esetről van szó, hogy a két eszközt két S0 buszba csatlakoztatnám. Sok ISDN eszközöm van, több NT-m, de eddig minden S0-on csak egy-egy eszköz van.
A vésztáplálás tanácsot kösz. Szerencsére egy analóg portot választottam ki vész-eszköznek, valahogy jobban bízom abban, hogy azon keresztül képes leszek fehívni a mentőket / tűzoltókat.
Én is olvastam, hogy buszként alakítható ki a dolog, csak nem tudom, hogyan kell kábeleni. Ha lengő vezetékezésben gondolkodok, símán Y-okat teszek be és párhuzamosan felkötöm az eszközöket? A lezárás az egy boltban kapható lezáródugó? Mi van, ha a busz végén egy notebook PCMCIA ISDN kártyája van? Az elé is tegyek egy Y-t és abba dugjak egy lezárást? Sose láttam ISDN lezáró dugót, hogy néz az ki? Boltban kapható? Miért nem jár az NT-hez?
>Egy javaslat a látszólag megmagyarázhatatlan jelenségek elemzéséhez: Intracomhoz elérhető egy gyári program, amely alapvetően az NT programozását segíti, de lehetőséget nyújt a D csatornában történő jelzésüzenetek monitorozására is!!!!
Általában adnak ilyen progit az isdn pc cuccokhoz. A Vigor termékekhez a Kiosk nevü jár, a Divahoz a Dilog jön, és a többihez is talán valami.
De ezen progik eredményének kiértékeléséhez bizony elégé mély szakmai (isdn) tudás kell, ez pedig nem egy átlag felhasználó tudásszintje.
A digitális csatlakozó neve S0-busz csati.
Benne van a nevében is, hogy busz, tehát több eszköz is csatlakoztatható hozzá párhuzamosan (max 8 db). Két eszközt közvetlenül is csatlakoztathatsz a NT-hez, hisz azon két S0 csati van, párhuzamosan.
Ami fontos, hogy az egyes eszközök ághelyesen kapcsolódjanak a buszra, különben lehal az egész.
Ha a kiépített busz hosszú, szükség lehet lezáró ellenállásokra is az utolsó eszköznél (különben szintén lehal).
És lényeges lehet a vésztáplálási üzemmód korrekt beállítása. Tehát ha az NT-ben az S0-t jelöltem ki vészüzemmódra, akkor a buszon levő eszközök közül egynél szintén be kell ezt állítani (ISDN telefonnál pl. egy kapcsoló átállításával), feltéve, hogy a buszra csatlakoztatott eszközök a buszról kapják az áramellátást.
Fontos lehet még, hogy az S0-ra ISDN kártyán keresztül csatlakoztatott ámítástechnikai eszközök földelt konnektorból legyenek megtáplálva, különben van rá esély, hogy nem fog működni. (végszükség esetén a fürdőszobában a mosógép kihúz, helyére földelt hosszabbító, és abba a PC. A fürdőszobai konnektorok ugyanis többnyire földeltek...)
Egy javaslat a látszólag megmagyarázhatatlan jelenségek elemzéséhez:
Intracomhoz elérhető egy gyári program, amely alapvetően az NT programozását segíti, de lehetőséget nyújt a D csatornában történő jelzésüzenetek monitorozására is!!!!
Talán elemezhető lenne, hogy mik az előzményei a foglaltsági hangnak, az üresemeleti hangnak, egyebeknek.
Ugyanez ISDN célműszerrel is megoldható, de egyszerűbb lehet a fenti progi használata.
Persze ehhez tudni kell értelmezni az egyes rétegek üzeneteit...
Üdv!
Persze. Az lenne a szomorú, ha nem lehetne. Nem mindenki olyan nagy tudója az isdn-nek, aki használja.
> Mi kell ahhoz, hogy az NT egy portjára több ISDN eszközt is csatlakoztassak, mondjuk egy telefont és egy modemet?
Ha a modem és a telefon az NT közelében van, akkor semmi plusz, a modemhez ill. a telefonhoz kapott telefonzsinórt beledugod az NT-be. Mert az NT-n két isdn készülékcsatlakozó van, ezekbe beledugva pedig minden további trükk nélkül használhatsz két isdn cuccot. (ha esetleg kettönél több telefoncsatlakozó van az NT-den, akkor a szélesebb két lyuk az isdn dolgoknak való).
Ennyi kb. a legelemibb, ha ez nem elég infó (mert lehet ám még komplikáció :-), akkor nyugodtan kérdezz.
hát ha 2, akkor ugye az nt-n van két s0 felület, tehát csk összekötő vezteék. ha van nt-d, akkor ahhoz adtak egy kis könyvecskét, és abban le van írva eléggé közérthetően, vagy nézd meg a http://netmod.fornax.hu/ ahol ugyanez pdf-ben, és más egyéb van az ISDN-ről
Bocsánat, szabad nagyon-nagyon elemit kérdezni? Mi kell ahhoz, hogy az NT egy portjára több ISDN eszközt is csatlakoztassak, mondjuk egy telefont és egy modemet?