Keresés

Részletes keresés

Mimoid Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2621
off

Arra a lojalitásra, hogy a Szukits sok minőségi sf-t adott és ad ki most is. Pl: Asimov, Clarke, Lem etc...

Nos ha történetesen nem adnák ki a folytatásokat sok embernek azért sírna a szája, hogy mért nem adják ki. Nem?

Másfelől akkor is be kéne tartani némi illem szabályt és nem kéne más üzletét rontani még akkor is ha történetesen ez egy kapitalista vállalkozás. S ki kell emelem ,hogy nem a szabad vélemény nyilvánítással van gondom.

off
Előzmény: orcinus-orca (2618)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2620
Jó, jó, elismerem hogy nem épp a legmegfelelőbb helyen adtam hangot az ellenvéleményemnek, de szerintem megfefelő hangnemben és megfogalmazásban tettem. Lehet, hogy ez bunkóság, és nem vagyok hűséges ahhoz a kiadóhoz, aki az én örömömre is újra kiadta a klasszikus köteteket.

Viszont a könyveknél az értékelés épp azért került oda, hogy az olvasól elmondhassák, hogy mi a véleményük az adott könyvekről, mégha én most nem is a legdiplomatikusabb formáját használtam a véleményem kinyilvánításank, és Mimoidnak ebben igazat adok, célravezetőbb lett volna azt írni, hogy aki szereti az eredeti Dűne-ciklust, annak nem ajánlom a Vadászait. Én nem tartom magam bunkónak, mégha most annak is tűntem. Ennyiben kiegyezhetünk. :) Orcinus-orca kössz a védelmet . :)

"Szerintem minden emberre más hatást tesznek a könyvek, mivel a Dűne ugye elég összetett ez talán evidens is. Én az előjáték trilógiával kezdtem a Dúne univerzumának megismerését és elsőre tényleg furcsa volt egy kicsit az elsőnek megíródott könyvet olvasni de észben tartottam, hogy az volt az első és így én legalábbis nem viszonyítottam az előjáték trilógiához hisz, hogy kereshetnék egy korábban írt könyvben olyat amit 30 év múlva találtak ki? De valóban így összehasonlítva a Frank könyvei filozófikusabbak, sztem az előjátékban inkább arra törekedtek, hogy vázolják a Dűne legfontosabb szereplőinek az életét. Gondolok itt ugye: öreg Leto, Jessica, Harkonnen báró, Gurney Halleck, Duncan Idaho. Most így ezen töprengve jöttem rá mit is ír Brian-Anderson páros. A Dűnére alapozott ponyva regényt."

Mimoid, én egy nem állítottam azt, hogy mindenkire ugyanolyan hatással van, és azt is tudom, mennyire összetettek a művek. Viszont az szívem joga, hogy nem tetszik, hogy üzletet csinálnak az egészből. Ettől még lehetnek jó az utódok által írt könyvek, csak akkor van baj, ha valaki furcsálja, hogy lehet az, hogy az utódok által felvázolt Vernius ház, nincs benne a kronológia szerinti "folytatásban". Egyébként, bár én nem olvastam a Házakat, egyetértek veled, hogy a megkedvelt szereplők előéletét akarták bemutatni, viszont halkan megjegyzem, hogy sokmindent a saját jövőbeli terveiknek megfelelően írtak meg, megalapozva a Paul of Dune, Jessica of Dune, Irulan of Dune, és záróköteteket. :S Ha visszatekersz, olvashatod, hogy mit és miként formálták a folytatást. Azért írtam le, hogy akik még csak fontolgatják a megvételét, és nem karnak csalódni, talán megelőzhetem, hogy olyanra dobják ki a pénzt, amit valószínűleg nem fognak többször olvasni -persze ez csak felvetés-.
Mimoid Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2619
"Nemkem a Dűne mindig is mítosz marad, de sokaknak előre lerombolja. Itrt a topicban olvastam, hogy valaki a Házakkal kezdte, aztán sajnálta, hogy a Vernius (lehet, hogy nem jól írom, mert nem olvastam az előjátékot) ház nincs benne az EREETI DŰNÉBEN!!!!, mert nekik szurkolt. Ezzel az a baj, hogy akik nem a Frank Herbert könyvekkel kezdik, azokra később teljesen más hatással lesznek az eredeti Dűne-könyvek, hisz a Brájen és Enderszon féle tömegkönyvekhez viszonyítanak. Pedig még soha nem érintett meg annyira egyeletlen könyv (sorozat), mint amit FH írt. Mesteri, emberi, olyan alapvető igazságokkal foglalkozik, amik mindent embert foglalkozatatnak az élete során, sőt jelenkori próblémákat is felvázol, főleg a mai tömegképzésben, szürke tömeggé rendezésben az egyéniség kialakításának fontosságát. És az még ennél sokkal többet..."

Szerintem minden emberre más hatást tesznek a könyvek, mivel a Dűne ugye elég összetett ez talán evidens is. Én az előjáték trilógiával kezdtem a Dúne univerzumának megismerését és elsőre tényleg furcsa volt egy kicsit az elsőnek megíródott könyvet olvasni de észben tartottam, hogy az volt az első és így én legalábbis nem viszonyítottam az előjáték trilógiához hisz, hogy kereshetnék egy korábban írt könyvben olyat amit 30 év múlva találtak ki? De valóban így összehasonlítva a Frank könyvei filozófikusabbak, sztem az előjátékban inkább arra törekedtek, hogy vázolják a Dűne legfontosabb szereplőinek az életét. Gondolok itt ugye: öreg Leto, Jessica, Harkonnen báró, Gurney Halleck, Duncan Idaho. Most így ezen töprengve jöttem rá mit is ír Brian-Anderson páros. A Dűnére alapozott ponyva regényt.
Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (2614)
orcinus-orca Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2618

Miféle lojalitásra utalsz?

Egyfelől van egy kiadó, aki (piacgazdaságban helyesen) üzleti megfontolásból, nyereségre törekedve könyveket ad ki.

Az olvasókkal, vásárlókkal való kapcsolattartásra nyilvános netes fórumot üzemeltet.

Másfelől van egy olvasó (sőt, több), akinek véleménye van, pl. a fenti kiadó egyik-másik könyve kapcsán, és ennek a véleményének nyilvános fórumokon hangot is ad.

Lehet bunkóságnak tartani, ha ezt a kiadó saját oldalán teszi - én azonban nem tekintem annak. (Azt azonban mindenképp, hogy a kiadó ezt törli, mégha elismerem erre a jogát egy általa üzemeltett weboldalon, és tudomásul veszem a mögötte álló üzelti megfontolást is.)

Nekem, mint olvasónak ugyanis az az érdekem, hogy sok, jó minőségű, elérhető árú könyv legyen a piacon. A kiadók egyfelől az értékesítési adatokból, másfelől a közvetlen olvasói visszajelzésekből (meg persze további, egyre csökkenő relevanciájú forrásokból) tájékozódhatnak arra nézve, hogy mi is találkozna az olvasói izléssel és így közvetve vagy közvetlenül a saját üzleti megfontolásaikkal.

Rövidre zárva: Lehet, hogy Juraviel.Ihuan.Bedvin "bunkó" módon nem lojális egy üzleti vállalkozáshoz, de azzal, hogy közvetlenül és nyiltan elmondta a véleményét lojális más sf- és Dűne-kedvelő olvasókhoz (így vagy úgy pl. ezen fórum olvasóihoz).

Mimoid Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2617
"A Szukits Kiadó oldalán még nincs feltéve a Vadászai, csak a Káptalanházhoz tudtam leírni az értékelésnél, hogy az írópáros meggyalázza Frank Herbert munkásságát, meg azt is írtam, hogy aki eddig még nem vette meg, az ne tegye. Ez tegnap délelőtt le odaírva, de ma reggel már nem volt fent. :))) "

Hogy lehetsz ekkora tróger? Hogy lehet ilyet írni hogy, ne vegye meg, főleg a kiadó honlapján? Zsvsz ez kimeríti a bunkóság fogalmát! Leírhatja az ember a véleményét, hogy szerinte rossz az a könyv ezért meg azért és legfeljebb oda írja, hogy ő nem ajánlja olvasásra az éríntett opuszt. Emberek legyen már ennyi lojalításunk a Szukitshoz!
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2616
Egyébként, szerintetek mit akart Frank Herbert Van Gogh festményével, a Szalmafedeles házak Cordevilleben-el? Annyira nem értek a festészethez, főleg, hogy egyes képek mit üzennek, de kíváncsi lennék, mi volt a célja ezzel a festménnyel, miért olyan fontos, hogy beleépítette a töténetben?
OPi Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2615

"A Szukits Kiadó oldalán még nincs feltéve a Vadászai, csak a Káptalanházhoz tudtam leírni az értékelésnél, hogy az írópáros meggyalázza Frank Herbert munkásságát, meg azt is írtam, hogy aki eddig még nem vette meg, az ne tegye. Ez tegnap délelőtt le odaírva, de ma reggel már nem volt fent. :))) "

- mondjuk ez is gáz, de ez csak a kiadót minősíti negativan.

Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2614
A Szukits Kiadó oldalán még nincs feltéve a Vadászai, csak a Káptalanházhoz tudtam leírni az értékelésnél, hogy az írópáros meggyalázza Frank Herbert munkásságát, meg azt is írtam, hogy aki eddig még nem vette meg, az ne tegye. Ez tegnap délelőtt le odaírva, de ma reggel már nem volt fent. :))) Nem bírják a kritikát! :D :D :D

OPi, tényleg gáz a könyv. Semmi stílusa sincs. Egyébként az egész Dűne-ciklusból Miles Teg volt a kedvenc karakterem, de a Vadászaiban nem tudták visszahozni az egyéniségét. :S

Ezek után megvegyem szerintetek a Homokférgeit? Ezt még valószínűleg megveszem, de a Paul of Dune, Jessica of Dune és az Irulan of Dune (itt olvastam a fórumon, hogy megfogják írni a Dűne és Messiás közötti időszakot, bztos bele is írják a Hasimir általi merényletet Paul ellen :(, pusztítják a pénzéhségükben mítoszt) köteteket messzire elkerülöm.

Nemkem a Dűne mindig is mítosz marad, de sokaknak előre lerombolja. Itrt a topicban olvastam, hogy valaki a Házakkal kezdte, aztán sajnálta, hogy a Vernius (lehet, hogy nem jól írom, mert nem olvastam az előjátékot) ház nincs benne az EREETI DŰNÉBEN!!!!, mert nekik szurkolt. Ezzel az a baj, hogy akik nem a Frank Herbert könyvekkel kezdik, azokra később teljesen más hatással lesznek az eredeti Dűne-könyvek, hisz a Brájen és Enderszon féle tömegkönyvekhez viszonyítanak. Pedig még soha nem érintett meg annyira egyeletlen könyv (sorozat), mint amit FH írt. Mesteri, emberi, olyan alapvető igazságokkal foglalkozik, amik mindent embert foglalkozatatnak az élete során, sőt jelenkori próblémákat is felvázol, főleg a mai tömegképzésben, szürke tömeggé rendezésben az egyéniség kialakításának fontosságát. És az még ennél sokkal többet...

S az "utódok" ezt rombolják le... :'((((((((((
OPi Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2613
ez nagyon gááááz . . .
Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (2612)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2612
Köszönöm a válaszokat!

Hát, talán néhány építő gondolatuk van a fejezetkezdő kis fekete bekezdésekbn (nem tudom mi a szakszerű neve :-D)

Van még rosszabb is, mint mondtam a Vadászaiban. Felélesztik a Caladanon az Arctancoltatók még Harkonnen bárót, hogy az említett másik Paul-gholát gonosszá és kegyetlenné tegye. A nem-hajón Paul egy fűszeragóniában meglátja a jövőt, ahol a gonosz Paul ghola kacagva megöli. Sőt, a legrosszabb, hogy a Frank Herbert által ábrázolt -és az egyik kedvenc karakterem volt a Dűnében- gonosz, de rendkívül tisztánlátó Harkonnen báró helyett egy kegyetlenkedő szörnyetget mutatnak be, aki a pusztításon kívül szinte semmit sem szeret. Ráadásul tárgyi tévedésbe is esnek. A Dűne Gyermekeiben Alia elméjében a Más Emlékekből átveszi at irányítást, vagy legalábbis befolyásolja a lányt a báró. A Vadászaiban azonban a Alia kerül elő a tudatában!!!!!! a bárónak! Kérdem én, hogyan? Csak egy elődünk személyisége veheti át az uralmat az elmékben (ha nem vesszük figyelembe az osztozást a Bene Gesseriteknél, hisz néha élő személyek is osztoznak), de egy leszármazotté? Hogy kerül Alia a báró emlékei közé, mikor a könyv során írják, hogy ezek a báró eredeti sejtjei, és nincs utálás benne, hogy a tleilaxi mesterek bármit beépítettek volna?

A könyvnek nagyon hirtelenjében megírt szaga van. Borzalmas.

Talán Frank Herbert is hozott volna vissza robotokat, de nem hiszem. Egyébként a Káptalanház utolsó fejezetében majdnem egyértelműen kiderül, hogy az idős pát Arctáncoltatók. De ne számítson ez Herbert fiúkának. Csak a pénz, nemdebár? Egyébként az amerikai tömegkultúrának szerintem teljesen mindegy, ott könnyen eladják. :)
Beren Creative Commons License 2007.01.02 0 0 2611
Akad egy-két értékelhetetlen szemét a könyvespolcomon, de még sosem dobtam ki könyvet. A Mindenféle-ház trilógia elolvasása után viszont elgondolkodtam, hogy jobb helyük lenne a szemetes alján, ott ugye nem fogják a port... Persze nem fogom kidobni, a könyv érték, akármilyen is, de annyiszor újraolvasni sem, mint a klasszikus Dűne könyveket...
Előzmény: Abellio (2610)
Abellio Creative Commons License 2007.01.02 0 0 2610
meg az Attreides-haz megjelenese es elolvasasa utan dontottem ugy, hogy akkor nem erdekelnek a paros tovabbi iromanyai.
minden jel szerint jol dontottem :)
Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (2604)
OPi Creative Commons License 2007.01.02 0 0 2609
"Az egész Dűne legendái trilógiát csak a folytatás előkészítésére írták, ezt az elő- vagy utószóban el is mondták." - :-(((((
Előzmény: Alkmeonida (2608)
Alkmeonida Creative Commons License 2007.01.02 0 0 2608

"A titokzatos ellenség Omnius és Erasmus lesz, ez mindent elárul  a műről. A két szereplő a Butleri Dzsihadért akar elégtételt venni."

Volt efelől bárkinek is kétsége az után, hogy a Butleri Dzsihadról szóló trilógiát úgy zárták le, hogy az Omnius által a Giedi Prime-ról kilőtt szondákkal - az Arrakisit leszámítva - semmi sem történt? Az egész Dűne legendái trilógiát csak a folytatás előkészítésére írták, ezt az elő- vagy utószóban el is mondták.

OPi Creative Commons License 2007.01.02 0 0 2607
:-)
Előzmény: angyalhentes (2606)
angyalhentes Creative Commons License 2007.01.02 0 0 2606
Ha a leirasod helytallo (es ugyan miert ne lenne az?), akkor eleg szep parhuzam vonhato belole.

Frank Herbert egy iszlam-ihlette vilagot helyezett a Dunere, es az egesz univerzumba, es amilyen nyilvanvaloan tette mindezt, annyira feltuno az "utodok" altal bevezetett nyugati civilizacio. (Most magaban mindenki kepzeljen ide egy aktualpolitikai utalast, kinek-kinek tetszese szerint.)

(Ez a "Paul of Dune" trilogia vajon mi lesz magyarul? A Dune palijai? :))
OPi Creative Commons License 2007.01.02 0 0 2605

Figyelemreméltó hozzászólás volt - Köszi!

üdv:

OPi

Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2007.01.02 0 0 2604

Üdv mindenkinek!

Nos, amíg Frank Herbert művei világirodalmi és szépirodalmi remekművek, mély filozófia háttérrel, miűondanivalóval, addig a folytatás... Aki még nem olvasta a Vadászait -ami maga a borzalom, és ez a legenyhébb kifejezés rá-, az ne is vegye meg. Szörnyű, meggyalázzak az egész írói munkáját Fran Herbertnek, és az Eretnekeiben és a Káptalanházban megkedvelt karaktereket teljesen életszerűtlenné teszik, átformálják színtelen egyéniségekké.

pl. Murbellából, akit Odrade utódjának szánt, nem egy erős kezű vezető lesz, aki cselszövések sokaságával fogná össze a Régi Birodalom széthúzó hatalmi erőit. Egyszerűen egy nyafogű, erőtlen, vérengző nőszemély lesz, aki másról sem tud beszélni és gondolkodni, hogy jön az Ellenség, fogjunk össze. Ennyi.

Olvastam már más fórumokon is, hogy sokan nem kedvelik Kevin írói stílusát. Megértem minért mondták ezt.

Frank Herbert harc leírása:

"Egy Bene Gesserit-csellel fújta az ellenséget jelentő tollat elég közel magához. Egy Hormu-stílusú rúgás, amit felismernek. A kérdező holtan hevert a földön."

Ehelyett vérengzés megy az egész könyvben a csatajelentekben. :S

A könyv nem sok mondanivalóval rendelkezik, szinte semmivel. A két író teljes mértékben a saját sája íze szerint írta meg. A titokzatos ellenség Omnius és Erasmus lesz, ez mindent elárul  a műről. A két szereplő a Butleri Dzsihadért akar elégtételt venni. Ez lesz a Kralizec. :S

Egyébként annyit talán elhiszek, hogy a Dune 7-ben Frank Herbert valóban a Kralizec eljövetelét írta volna meg, hisz Leto a Gyermekei végén mondja, ha jól emlékszem Farad'n -nak, hogy biztos lehet benne, hogy a Kralizec nem marad el.

A másik borzalom az Arctáncoltatók által feléleszetett Paul ghola, aminek a DNS-ét egy olyan tőrről szedik le, amit Hasimir Fenring egy összesküvés soránPpaul hátába döfött. Így két Paul ghola lesz: egy a nem-hajón egy az ellenség kezében.

A harmadik tőrdöfés, hogy Paul nem a Caladanon született, pedig ezzel kezdődik az első fejezet, a fejezet számai helyett szolgáló kis szövegben van benne. Öcsém mondta, hogy a Kaitain-féle ötlet a Házakban volt benne. Szóval ezt is gond nélkül beleszőtték.

ennél még talán rosszabbak is vannak.

A "műben" a párbeszédekben sincs értelem, nincsenek összefüggések, csak csevej és kész. A leírások vsak néha közelítik meg haloványxan Frank Herbert stílusát.

Egyetlen pozitívum a műben, ami akár Frank Herberttől is származhatott. A renegát Bene Gesseritek és Halszólitók kiszabadítottak náhány tleilaxi nőt, és ezek vezetésével alakulnak meg a dühöngő Tisztelet Matrónái. Ez az egy teszett. A többi teljes mértékben eltér szerintem mindenttől, amit talán Frank Herbert meg akart írni.

Nem tudom ezek után megvegyem-e jövőre e Homokférgeket. Most olvasom, hogy trilógiát akarnak írni a Dűne és  Messiás közé. Pénzéhesek, nem érdekli őket hogy teljesen lerombolják a jővö generációinak Dűne-mítoszát.

Én már csak azt várom tőlük, hogy a Homokférgeiben közöljék azt másfél oldalnyi jegyzetet, amiből ezt a borzalmat szültél.

Nem tudná valamelyikőtök ezt felvetni, aki tud angolul külföldi fórumokon. Jó lenne, ha tudná a páros hol a helyük.

Szóval, ha nem tudjuk elérni a jeygzetek közlését, vegyük úgy, mintha meg sem íródott volna ez rémálom. : )))))))))

Meg ne vegyétek. :D Csalódni fogtok. Öcsém szerint a Butler-trilógia azért jó, mert arról nemsokat írt Frank Herbert, ott nincsenek a szeretett karakterek, ott ők is jobban ki tudtak bontakozni anélkül, hogy lerombolnák a mítoszt. Viszont a Házak Trilógia nem teszett neki. Én szerencsére el sem fogom olvasni, miután kezemben volt ez a borzalom, csak a Butler trilógiát.

A Paul of Dune trilógiától ments meg uram minket!:)

Kösz, hogy végigolvastátok.

Rokakoma Creative Commons License 2007.01.02 0 0 2603

Az öreg halász és a dűnét?

Előzmény: angyalhentes (2600)
pasa_ Creative Commons License 2006.12.26 0 0 2602
LOL
Előzmény: angyalhentes (2600)
Dohi Creative Commons License 2006.12.26 0 0 2601
reszemrol megvarom a jovore esedekes masodik felet.
Előzmény: OPi (2599)
angyalhentes Creative Commons License 2006.12.26 0 0 2600
En megvarom a Dune halaszait.
Előzmény: Tierce (2595)
OPi Creative Commons License 2006.12.25 0 0 2599
ezexerint még mindíg nem olvasta senkisem :-/
Előzmény: protonbacsi (2596)
protonbacsi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 2598
Én is, de azért kíváncsi vagyok.:-)))
Rokakoma Creative Commons License 2006.12.12 0 0 2597
Megrendeltem  Jézuskától.
Előzmény: protonbacsi (2596)
protonbacsi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 2596
És olvasta már valaki? Kíváncsi vagyok mit hoztak ki belőle bár sokat azért nem várok.
Tierce Creative Commons License 2006.12.07 0 0 2595
MEGJELENT:

Brian Herbert & Kavin J. Anderson - Dűne Vadászai
Ghanima Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2594
:-)))))
Előzmény: shaddam (2592)
Stilgar naib Creative Commons License 2006.11.30 0 0 2593
Hali! A Dűne vadászainak megjelenéséről olvashattok, és megtekinthetitek a borítóját a dune.gportal.hu oldalon
shaddam Creative Commons License 2006.11.28 0 0 2592
Kiváló állapotban lévő, félig olvasott Dűne - Butleri Dzsihad és Dűne - Gépirtó hadjárat köteteimet cserélném új kiadású Dűne Eretnekei vagy Dűne Káptalanház kötetre. Két könyvet adok egyért. mail - shaddamkukacindexhu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!