köszönöm mindenkinek a fáradozását, valójában csak kíváncsiságból szörfölgetnék a CD-n, azt hiszem, a BKE könyvtárban megnézegetem valamikor
(lehet, hogy tévedtem, és már van az ÁJK kari könyvtárban, 1 éve még nem volt, csak az egyik genyó tanszéknek, akik úgysem engedték volna, hogy belenézzek)
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem. Egyetemi Központi Könyvtár
Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem. Államigazgatási Kar. Könyvtár
Hamarjában ezeket találtam. Hogy kölcsönözhetö-e, azt nem tudom. Az info innen származik, s 2001-ben frissítették. Mintha utána nem adtak volna ki cd-romot.
Azért az is szomorú, hogy jogi könyvtárban nincs meg.
Nem akarok kekec lenni, de volt egy elvakult kommunistavadász szenátor McCarthy néven is. ;]
Átvitt értelemben jogi probléma: nem tudjátok, hol lehet hozzáférni a Kjk-Kerszöv Corpus Juris Hungarici CD-adatbázisához? (1949 előtti jogforrások gyűjteménye, Szent Istvántól) Kicsit borsós a 30.0000,-Ft + áfás ár, az ELTE kari könyvtárban tudtommal sajnos nincsen.
Óh, a kedves ügyfeleket nagyon kedvesen, nagyon részletesen és nagyon türelmesen szokták itt felvilágosítani a kollégák. (Ha szabad nekem ilyet mondani...)
No. Egy kicsit szégyellem magam az off-ért, majd ígérem hozok jó kis jogi problémát és értetlenkedem rajta :) De az is lehet, hogy tényleg nem fogom érteni ..., sőt ez utóbbi lesz a valószínűbb :) Úgyhogy ne tessék nekem aforizmatikus választ írni, mert teljesen össze leszek zavarodva :( :)
Akkor majd velem fogod megérteni magad, mert én is :) Ha meg még Cd jogtárat is veszek, akkor meg pláne :) Azt mondom R-Go, azt mondod csikidam. Ez is van olyan jó, mint a rendőr :)
majd igyekszem. de én nem azért olvastam bele, mert jogász lennék, hanem kíváncsi voltam mi az a jogi probléma, amit mondjuk itt laikusként leírok és segítőkész profi jogászok nyakkendőben kiskosztümben azonnal megoldanak váltságdíj nélkül :)
Azt hiszem, Galadriel is a hatvanas évek elején született - így aztán félszavakból is. "Azt mondod: Lenon - azt mondom: McCarty. Azt mondod, Elvis - azt mondom: a rendőr..."
Igazad van, erősen afforizmatikusan fogalmaztam. Mentségemre szolgáljon, ez egy jogi fórum, ahova zömében nálam okosabb embrek járnak - ergo érteniük kell, amit én értek.
off topic szeretném elmondani, hogy nagy hibát követtem el azzal, hogy nem közjegyzőnek tanultam, de lehet hogy így járok jól...
mellesleg ez nem csak a jegyzőkkel van így, hanem a belső vállalati szabályok többségével is... mármint hogy elvileg a felső vezetés nem változtathatja meg szíre szóra és nem szegheti meg ...
Jaja. Jegyzők tömegei őszültek már bele, hogy megpróbálták megértetni a képvsielőtestülettel, hogy nem szeghetik meg szire-szóra a saját rendeleteiket sem. "Há' mé'?! Mi csiná'tuk, nem?"
A jogalakalmazás szerintem nem apolitikai akarat végrehajtása. A jogalakalmazásra ideális esetben már a politiukának nem szabadna, hogy hatása legyen.
Ezért van az soxor, hogy a politika felhördül, amikor a jogot nem úgy vagy nem arra alaklmazzák, amire ők szánták.
A jogalkotás a politika eszköze, a politikai akarat kodifikálása, ami onnantól már a politikai akarat szülőatyját is köti. na ez nagyon zavar pár politikust.
Szóval - csak a pontosság kedvéért, és az én nyelvezetemen - a jogalkotás az a politikai megegyezés része, a jogalkalmazás pedig a megegyezett politika gyakorlati végrehajtása függetlenül a végrehajtás alanyának politikai álláspontjától, ezért a politikafüggetlenség. Ha így van gyönyörű. És paradox, de ettől működik :)
A legtöbb jogász különbséget tud tennia szubjektív véleménye, és az objektív jog között, nekem is ez a tapasztalatom. (Igaz sajnos van ellenkező tapasztalatom is, egy üygész ismerősöm annyira fanatikus párthívő, hogy ő maga is bevallja, hogy nem képes elvonatkoztatni, viszont a következő mondatában már képes megkérdőjelezni az ügyészeknek előírt pártsemlegességet is, és ráadásul valami iszonytató rohamosztagos érveléssel, kb azzal, hogy acél szentesíti az eszközt - pedig talán ez alegfőbb politikai érv amit a jogállam tagad)
Amit mondani akartam, az az, hogy ugyan lehet, hogy együttes erővel lépetk fel a jog érdekében, és még az is lehet, hogy érveittekkel sikert arattok, de meggyőzni nemigen lehet senkit, csak, ha a szájízük szerint való amit amondtok, viszont akkor meg jogi érvek nélkül is okésak vagytok.