Keresés

Részletes keresés

Igazság80 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4382

1:  Továbbra is önkényesen torzítod a kifejezések valódi jelentését.    Ha úgy fogalmazok hogy "EGY darab kavicsot a tóba  DOBOK  mindjárt"   ---akkor  szerintem  elég világos hogy nem  többet  dobok bele , ami  egyébként még mindig nem volna sok  3 db esetén sem.   Ha 128-at is bele dobnék,  na akkor  lenne jogos  az hogy ez most SOK.))

De jelen esetben még ki is hangsúlyoztam hogy EGY.))      De már mondtam hogy például  az "asztalra  csapok"  esetén még hangsúlyoznom sem kell nagyon  hogy itt  nem  sok csapás van,  hanem egy leginkább,  mert ha többször csapok oda,  akkor már a CSAPKODOM szó  jönne elő.   Ergo  semmiféle "sok"  jelentése nincs a szóvégnek, csak a személy JELZŐJE.  Ezt nehéz felfogni gondolom.))

A szó végi --OK  ragozás  pusztán arra utal hogy  "ÉN"  végzem ezt a bizonyos cselekvést  és semmi egyéb hókuszpókusz nincsen ebben.   Felesleges nem odavaló hülyeséget bemagyarázni,  főleg ha még igazolni sem lehet,  hiszen eleve képtelenség hogy  első személyben "sokat"  jelentsen valami,  azonban  ugyanez a történet  második és harmadik személyben  már  ne ezt jelentse.))    Ez már önmagában egy vicc.

Amúgy is csak alanyi ragozásnál van --OK  véggel,   tárgyasban már  DOB-OM,  "tóba dobOM  mind a 128 kavicsot"   ----  Na most tényleg sok,  aztán meg itt a K  meg hol a K?...))   Mert most sehol sincs.   Azért nincs mert semmi köze mennyiségekhez a szóvégeknek,  a személyt  jelöli meg !   Jelen esetben az "ÉN"  van  az "OM"   "EM"  tárgyas ragozású  szóvégek mögött.     Az alanyi ragozott -X-K - ra  nemrég volt egy  ötletem,  hogy az szerintem  simán lehet az  -IK   első személyű verziója,  azaz  első személyben  lehet hogy minden igénk ikes...

Előzmény: kitadimanta (4379)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4381

"Ha ez így volna akkor  a  szinonimáknak  és a rokon értelmű szavaknak  ezt ki kéne mutatnia."

Ki is mutatja. SOK jelentése van a többes szám jelének, a határozatlan számot mutató alanyi ragozásnak.

A SOK rokon jelentése a KIS, KICSI, Ezt reprezentálja a kicsinyítő képzőkben tálalható K hang.

Ugyancsak rokon jelentésű a  KEMÉNY is, mely számos, K hangos gyök  jelentéséből kiérződik: Kő, kőv, kav(ics), kap, kar, kan, kos, köp, kot(or)...

"De igazából a "K"  hang gyakorisága ezekben  nem hogy  felülreprezentált,  hanem még ráadásul messze átlag alatt is szerepel magához képest."

1./ Lehetőleg olyan szavakat kell keresni, melyek az alapszókincshez tartoznak, amelyekről feltételezhető, hogy nagyon régiek.

2./ Sehol nincs előírva, hogy minden egyes sok, kicsi, kemény jelentést tartalmazó szót K hanggal kell alkotni.

Az EGYESÜLET éppen az EGY gyök toldalékolt változata.

"SOK szó ez épp K hangos.  De ne feledjük, a K-EVÉS is az.)) "

Nyilván, mert az is több, mint egy és éppúgy meghatározatlan számot jelent, mint a SOK.

Nézzük meg igaz-e?

A KEVÉS szó gyöke a KEV, aminek nincs szám szerinti "kevés" jelentése. (pl. kev-er)

(Rokon vele a KÖV-es, KÉV-e, KÁV-a, KAV-ics, KAV-ar)

Úgy tűnik, a KEV gyökbe a K hang a KEMÉNY (és nem a SOK) jelentése miatt került be, mint KÖVes. Ti. régiesen KEVes: "1372 u./ keues" (ÚESZ).

Az (e)S hang melléknévképző és nem igazán hat a gyök jelentésére, (lásd: sáros, vizes, havas, város...) mégis jelentős a különbség. Ez azzal magyarázható, hogy ami köves, az valamennyi, meghatározhatatlan számú követ tartalmaz. Így válik érthetővé a KEVÉS szó jelentése.

Előzmény: Igazság80 (4378)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4380

"Ez önkényes és hibás értelmezés.     Nem derül ki az önálló LAPOZOK szóból hogy hányat  lapozok."

Saját magad cáfolod: Ha egyszer nem derül ki, hogy hányat lapozok, akkor - ahogy írtam -meghatározatlan számban, azaz sokszor megtehetem azt. Ebben nyilván az egyszeri eset is benne van, de nem ez a jellemző. Már sokszor szóltam, nem a kivételekből kell kiindulni!!!

"2:  A felsorolásod  első két  kategóriája is mind főnév,  és mind személyt neveznek meg."

Nem igaz. Csak az első kategóriában levők a kizárólagos főnevek. A másodikban levők pedig igék és egyben főnevek. Az a lényeges ebben az 1. kategóriában, hogy ezek a főnevek mindegyike új keletű szó, legalább a fele egy-két száz éves csupán és zöme foglalkozásokat jelent.

"Illetve ott már bekeversz 1-2 eleve igét is..."

Nem 1-2 van ott, hanem mind ige, a többsége lehet főnév is, kettő pedig csak igeként használható: elenyész, hevenyész.

Ebben a kategóriában olyan igék/főnevek vannak, melyek a korai időszakban még nem jelentettek foglalkozást, mert a tevékenységek még nem különültek el egymástól.

Ahhoz, hogy a tevékenységek elkülönüljenek egymástól, és az emberek egy-egy munkára szakosodjanak már egy jóval nagyobb közösségre volt szükség a 10-20 fős hordáknál

Tehát abban a korban a HALÁSZ nem jelentett többet, mint azt, hogy valaki halat fog, vagy valakik halat fognak, halásznak. Nem nevezhették "halász"-nak, mert nem az volt a foglalkozása, ugyan olyan tagja volt a közösségnek, mint bárki más. Az idő múltával (több ezer év) a közösség létszámának jelentős megnövekedésével egyben az árucsere megjelenésével lehetőség nyílt  a tevékenységek szétválására és sokan olyan munkából vették ki részüket, amihez jobban értettek, amire rátermettebbek, amiben ügyesebbek voltak.

Ebben a korszakban a HALÁSZ  szó ráragadt a tevékenységet rendszeresen folytató személy(ek)re, s így lett belőle foglalkozást jelentő főnév. (lásd: 2. felsorolás) A mai korban pedig már többnyire foglalkozást/életvitelt jelentő képzőként használjuk az -ász, -ész képzőt. (lásd: 1. sz felsorolás)

Ugyanakkor ma is használjuk igeképzőként, ha egy cselekvést árnyaltabban akarunk kifejezni. (lásd: 3. felsorolás)

Nos, ez az elképzelés logikus, észszerű magyarázatot ad arra nézve, mi volt az eredeti funkciója, és milyen fejlődésen ment keresztül az -ász, -ész képző.

Fordított eset teljesen kizárható. Ugyanis nem tudod megmagyarázni, hogy egy főnévképzőből hogyan lett igeképző. Ti. ahhoz először valakinek halászni (ige) kell, hogy később, mikor rendszeresen ezzel foglalkozik halász-nak (főmév) nevezzenek.

"Ez  sem igaz,  kettőig már az egész kicsi gyerek is hamar eljut és nem a sokkal azonosítja."

A kicsi gyerek a szüleitől tanulja az alapvető számokat, ha nincs a tanulásra mód és a szükség nem készteti az embereket, nem fognak "maguktól" számolni.

"az ausztrál bennszülött nyelvek jelentős része például a kettőnél több dolog között szavakkal nem tesz különbséget.
A pirahã ennél is különlegesebb: néhány másik amazóniai nyelvvel együtt teljesen anumerikus, vagyis egyáltalán nincsenek számai. Két mennyiségre vonatkozó szavuk van, de ezeknek is változhat a jelentése: a hói helyzettől függően néha egyet, néha egy párat jelent; a hoí pedig néhányat."

Ennek oka a szükségesség hiánya:

"Igaz, hagyományosan nem is nagyon van számokra szükségük. Vadászó-gyűjtögető életmódot élve, csekély anyagi javakkal rendelkezve, a pénzgazdaságon és az órával mért időn kívüli világban nincs szükségük szigorú könyvelési rendszerre." - azaz számok ismeretére.

"...Az eredmények alapján a kutató arra következtet, hogy a számolási képességekhez elengedhetetlenül szükséges a nyelv. Eszerint, ha a számokra nincsenek fogalmaink, nem is tudjuk, melyik a több és melyik a kevesebb."  - Tehát a "sok" egy olyan fogalom, ami meghatározatlan mennyiség.

https://index.hu/tudomany/til/2018/05/22/hogy_tud_egy_nep_szamok_nelkul_elni/

Nekünk ilyen őskori köülmények közt kell a gyökök, toldalékok eredeti jelentését keresni, s nem a mai kor "szóhasználatából" kell kiindulnunk.

Előzmény: Igazság80 (4377)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4379

"" Épp egy  követ dob-OK  a patakba"      Ez nem sok,  mert egy.))        Ide aztán hiába akarsz sokaságot  bemagyarázni."

Ami nem zárja ki, hogy még egyet, majd még egyet, azaz sokat dobjak a patakba.

Ha viszont azt mondom, hogy ezt a követ a patakba dobom, akkor határozottan egy követ fogok oda bedobni.

Amúgy kísérletet tehetsz a K hang jelenlétének okára, kíváncsian várom a megoldást.

Tagadni bármit lehet, csak értelmetlen, ha nincs jobb megoldás, várom a Te verziódat. Szabad a gazda....

Előzmény: Igazság80 (4376)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4378

Idézek :  "K hang (egyik)  jelentése a SOK"    

Ha ez így volna akkor  a  szinonimáknak  és a rokon értelmű szavaknak  ezt ki kéne mutatnia.   A  "K"  hangunk  a leggyakoribb  5  mássalhangzó közt  fordul elő a magyar szavainkban.   Tehát random  is épp jó eséllyel benne van egy bármilyen hosszabb kifejezésben.   

Ennek ellenére  épp a nagyobb számjegyeinkben  még véletlenül sincs ott,  pedig  a fentiek ---amennyiben tényleg igazak--  akkor különösen indokolná a "K" jelenlétét,   bennük kéne hogy legyen legalább az egyikükben másikukban ez a "K"  hang.    Csak hát :  

TÍZ,  SZÁZ,  EZER,  MILLIÓ,  BILLIÓ,  TRILLIÓ    --- K hang átlagos előfordulással sincs,  sőt egyáltalán nincs.

Továbbá benne kéne lennie  a gyűjtőszavainkban is  nemhogy  átlagos gyakorisággal,  hanem  erősen felülreprezentált mértékben  amennyiben a "K" utalna bármiféle  sokaságra, nézzünk gyűjtőneveket  :   

ERDŐ,  MÉN,  NYÁJ,  CSORDA,  GULYA,  SEREG,  NÉP,  TÖMEG ,   KÖZÖNSÉG  (na egy csak becsúszott))...)  , 

CSAPAT,  CSOPORT,   HEGYSÉG,  SZŐRZET,    GYÜMÖLCS,  ZÖLDSÉG,   ÁLLAT,  NÖVÉNY,   ÉLŐLÉNY,  TÁRGY, 

FOGALOM,   TÁRSULAT,    EGYESÜLET,    LAKOSSÁG,     K-OMMUNA,  SZERVEZET,   BANDA,   GÁRDA ,  OSZTÁLY,  TAGOZAT,  K-LUB  és  még találunk jó párat.   

De igazából a "K"  hang gyakorisága ezekben  nem hogy  felülreprezentált,  hanem még ráadásul messze átlag alatt is szerepel magához képest.   Biztos  találni még 1-2 K hangosat,  mindegy mert nem azon múlik ez a megállapítás.    A fenti szavak eleve magukban foglalják ezt  a sokaságot,  és  nincs meg a várt eredmény a "K"  hangra,  sőt még az átlag alatt hoz jóval  egy bármilyen véletlenszerű szócsoporthoz képest  is.  

SOK szó ez épp K hangos.  De ne feledjük, a K-EVÉS is az.))    SOK  szinonimája,  rokon értelmű kifejezései :

SZÁMTALAN,  SZÁMOS,  TEMÉRDEK (1 ) ,   MEGANNYI,  TENGERNYI,   TÖMÉNTELEN,  RAKÁS (2),  HALOM,  CSOMÓ,

KÖTEG(nyi)  (3)   SEREGNYI,   NAGYSZÁMÚ,   RAHEDLI,   BŐSÉGES  -------    56 mássalhangzóból  van itt nekünk mindössze 3  K hangunk.    Ennél pusztán egy véletlenszerűen kiválasztott szóhalomban (gyümölcsök, járművek, vagy bármi...) is  jóval nagyobb lesz neki az előfordulása.  Tehát nem hogy több lenne,  még  jelentősen  kevesebb is bennük.  

Akkor  meg mégis mi igazolná  az idézett fenti megállapítást ?...    Egy  többesszám önkényes értelmezése  az nem elég,  főleg  hogy  egy bármilyen kis mennyiség is  TÖBB  ha  1-nél  nagyobb a száma.   De az  még többnyire igen messze lesz a SOK-tól.     Ráadás "K" a TÖBB  szóban sem szerepel.))...

Előzmény: kitadimanta (4375)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4377

"Amikor lapozok,  akkor a lapok tucatjait forgatom"   

Ez önkényes és hibás értelmezés.     Nem derül ki az önálló LAPOZOK szóból hogy hányat  lapozok.  Talán 8-at is,  de lehet csak egyet.  Ha egyet  lapozok, akkor is így írjuk.  De hozhatok neked tucatnyi (más) igét,  ahol ezt a bűvészkedést nem fogod tudni kivitelezni.     "Asztalra  csap-OK "    nyilván egyet,  máskülönben már a "csapkod"  szót használnánk.    Ennyit erről, utóbbiban már a többesszám jele van.  Elsőben meg csak személyragozás.

2:  A felsorolásod  első két  kategóriája is mind főnév,  és mind személyt neveznek meg.  A második kategória  is,  össze is adhatnánk  őket.))  Illetve ott már bekeversz 1-2 eleve igét is... 

Majd írok évszámokat,   a főnév -ÁSZ  toldása  mindig is főnévként kezdte el,  és ma is mind  elsősorban főnevek.

És még egyszer  mondom:  minden ige  első szám első személye  képezhető K személyragra,  akkor neked minden ige sokat jelent? ))  Második személyben meg már nem lesz sok?.)) Meg harmadikban sem a nem ikes igék?...  Bocs de vedd már észre milyen  hülyeség ez... 

Idézek:"...akik nem ismerik a számokat  csak két szót ismernek,  az egyet  és a sokat"

Ez  sem igaz,  kettőig már az egész kicsi gyerek is hamar eljut és nem a sokkal azonosítja.

Amúgy SOK :  Nagy számú  vagy  mennyiségű , tömegű, hosszú tartamú .    

Már csak hogy értelmezd már  helyesen ezt.))...

Előzmény: kitadimanta (4374)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4376

" Épp egy  követ dob-OK  a patakba"      Ez nem sok,  mert egy.))        Ide aztán hiába akarsz sokaságot  bemagyarázni.  Személyrag és kész,  az alanyra utal (én)  és kész.  

A többesszámú  képzetekkel meg nevetséges  érvelni,  hiszen ott a személyek  száma  több,  ott sem a sokat jelenti a K,  hanem  a  többesszám jele a K.   DOBTOK  K-ja itt a többesszám  JELE.  A K itt egy JEL,  és nem egy képzett szó.))   És nem SOK, mert 2 ember is már több,  akik egyáltalán nincsenek sokan.  Csak ketten.))

Alapvető  nyelvtani dolgokkal kéne tisztába lenni szerintem...

Előzmény: kitadimanta (4375)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4375

"Vagy használjunk más igét,  mondjuk DOB-OK   1000 darabot a labdával.  Persze egyet dobok is ez a szó vége,  tehát nem a sokat jelenti,  hülyeség."  

Vesd össze a DOBOM szóval. Itt csak egy labdát dobsz, egyébként meg meghatározatlan számút, tehát sokat. Te írtad, akár 1000 db-ot.

Neked hülyeség, ez a Te dolgod, nekem nem az, mert szépen illeszkedik a hangok jelentéséhez, ahol a K hang (egyik) jelentése a SOK. Ezt a többes szám jeleként is igazolva látjuk.

"Ha Jancsika  DOB  máris nincs K,  de ha te DOB-SZ  is csak SZ  hangot találsz."

Vannak a magyar nyelvben furcsaságok, amiket idővel meg tudunk magyarázni, per pillanat nem tudok rá válaszolni, ugyanakkor dobunK, dobtoK, dobnaK ragokban is ott a K hang. Az ikes igéknél 1. sz, 3. személy ragjában is benne van a K. O)tt csak 1. sz, 2. személynél hiányzik.

"Ráadás 1-szám 1- személyben minden ige   --OK  vagy --EK  ragozású lesz..."

Alanyi ragozásnál... De tárgyas ragozásban már nem igaz, mert ott -oM, -eM az igerag.

Előzmény: Igazság80 (4371)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4374

"Lapozok most 168-at hogy  mögé beszélhesd ezt  a "sok"-at,   tehát  én lapoz-OK.   Jó,  de ha Józsi  LAP-OZ  168-at  akkor már nála nem sok ?.))    Igei személyragok ezek,  nem mennyiségjelzők  basszus.))"

Ami egynél több, az bárki számára sok. A SOK olyan kifejezés, ami az egynél több-re vonatkozik, függetlenül a darabszámtól.

Azok az emberek, (törzsek) akik nem ismerik a számokat csak két szót ismernek, az egyet és a sokat.

Nem tudom, mi nem érthető a magyarázaton:

Lapozom: Azt jelenti, hogy azt az EGY könyvet lapozom,

Ha írom a levelet, akkor azt az EGY levelet írom,

ha olvasom a könyvet, akkor azt az EGY könyvet olvasom. Eddig érthető?

Ellenben:
Amikor lapozok, akkor lapok tucatjait forgatom,

amikor írok, akkor nincs meghatározva, hogy mennyit írok, írhatok akár száz levelet, vagy száz oldalt is, azaz sokat.

és amikor olvasok, nincs meghatározva, hogy mennyit, nem egy könyvet, mert akkor azt úgy kell mondani: olvasom...

Tehát vagy lapozom, írom, olvasom azt az EGY konkrét dolgot, ha meg lapozok, írok, olvasok, akkor nyilván egynél többet is, tehát sokat. 

"3: Már megmondtam  hogy ezek főnevekre készültek  el képzésre,  és  messze  időben megelőzte az igei  használatot."

Tényleg megmondat, csak semmivel nem igazoltad. Én is megmondtam, s bizonyítottam is. A kettő közt van némi különbség....

Ezek mind foglalkozások, és a foglalkozások megnevezése mindenképp későbbi eredetű.

"Utánanéztem és így van."

Oszd meg a forrást, mert én nem tudok róla, s szeretnék a dolog végére járni, bárkinek is legyen igaza.

"Eleve az így képzett főnevek kis százalékánál  alakult ez csak  ki sokkal később  időben."

Mármint az, hogy csak főnévként használatosak?

Kigyűjtöttem (remélem) az összes -ász, -ész végű szavunkat

1./ Többségében főnévből képzett főnevek, (kivéve szabász, távírász, szülész) melyeket nem lehet igeként ragozni:

hidász, nyomdász, gazdász, csillagász, fogász, jogász, fohász, juhász, kohász, olimpiász, firkász, árkász, kanász, aknász, borász, fodrász, cukrász, éhenkórász, utász, lovász, hangyász, gyógyász, szőlész, sebész, csibész, rendész, erdész, gégész, régész, méhész, lelkész, fülész, szemész, bámész, tehenész, zenész, történész, cipész, színész, gépész, térképész, fényképész, tengerész, ékszerész, látszerész, gyógyszerész, tűzszerész, műszerész, bölcsész, kertész, ítész, építész, nyelvész, révész, lövész, füvész, bűvész, művész, vegyész, ügyész.

szabász, távírász, szülész,

63 db.

2./ Főnévből képzett igék/főnevek:

gombász, vadász, barlangász, horgász,  halász, rákász, pákász, solymász, tornász,  madarász, agarász, bogarász, böngész, cserkész, fürkész, csempész, egerész, elenyész, hevenyész.

16 db.

3./ Igéből képzettek igék, melyeket nem lehet főnévként ragozni:

kurkász, vakarász, kaparász, gagyarász, futkorász, kotorász, hajkurász, hajhász, szaglász, markolász, dalolász, karmolász, kacarász, legelész, heverész, heherész.

19 db.

Amint látod az 1. pontban felsoroltak a sokkal későbbi időben kialakult foglalkozásokat/életmódot jelentő szavak, így sokkal több van belőlük.

Nem kis százalékot képviselnek, hanem a jóval nagyobb többséget.

"Az  ÍJÁSZ  amúgy ÍJÁSZ--KODIK  képezne igét ,  és  ez  bármilyen főnévre rátehető."

Akkor is használható igeként, ha nincs mögötte a -kodik igeképző

"az íjászik és az íjászkodik egyaránt használatos"  https://e-nyelv.hu/2011-08-27/ijaszik-ijaszkodik/

"Egyébként sem tudod igeként ragozni az érintett szavak 80-90 %-át,  persze  mivel főnevek eredetileg..."

Az érintett szavak 2/3-át (és nem 80-90 %-át) nem lehet igeként ragozni, mert azok mind későbbi keltezésű foglalkozás/életmód jelentésűek. Ezeknél a szavaknál valóban főnévképzőként szerepel az -ász, -ész képző. 

De mi a gyökök (beleértve a toldalékokat is, mivel azok is gyökök, méghozzá a legősibbek) eredetét, eredeti jelentését keressük, és nem a mai értelmezésükre, besorolásukra vagyunk kíváncsiak.

Előzmény: Igazság80 (4369)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4373

FENSÉGES  és FÉNYESSÉGES...

Előzmény: Igazság80 (4372)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4372

1:  Már  megint mellébeszélsz.   Én a WENH--FÉNY  kapcsolatról beszéltem,  te meg  a "szeretni"  ige  és a WENH  kapcsolatról.   De korántsem idetartozó minden ami erre hasonlít  és  összemosni mindent hiba. 

VAN  szavunk se ide tartozó,  de a német is kérdezett WENH  formában,  hidd el nem azt kérdezte hogy vajon hol a FÉNY.))

2:  Távoli hangalakokat is önkényesen odasorolsz.   Lehet hogy a szanszkrit szónak a VAN  az alapja,  de amúgy  engem a VENUS  szó érdekelt különösen,  és nem a világ összes  picikét is  hasonló alakú szava.

3: A FÉNY  szavunk  minden bizonnyal a FENN  szó képzete.   De az új szó már  egy elkülönült és önálló jelentést  hordoz és nevez meg.  

Azaz  innentől  már van neki külön élete...

Előzmény: kitadimanta (4370)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4371

LAPOZ-OL  formát használd 1. szám 2.  személyben, mert előre tudom hogy vissza fogsz élni azzal hogy az ominózus szavunk épp ikes igeként is használható.   

Vagy használjunk más igét,  mondjuk DOB-OK   1000 darabot a labdával.  Persze egyet dobok is ez a szó vége,  tehát nem a sokat jelenti,  hülyeség.    Ha Jancsika  DOB  máris nincs K,  de ha te DOB-SZ  is csak SZ  hangot találsz.   

Ráadás 1-szám 1- személyben minden ige   --OK  vagy --EK  ragozású lesz...

Előzmény: Igazság80 (4369)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4370

"Amit te írsz  annak  könnyen lehet semmi köze nincs a  mi FÉNY és FÉNYES  szavunkhoz."

Basszus, Te írtad, nem én! "WENH  alakra, ami már  a FÉNY  szó rontott alakja eleve." Én csak felhívtam a figyelmed, hogy nézz utána a jelentésének, mert nincs köze a FÉNY-hez...

"Eleve  világszerte csak 1-2  helyen kezdődik  VEN  féle módon a "szeretni"  ige,  az nagyon kevés. "

Az indo-európai nyelvek nem 1-2...

"From Proto-Italic *weneznom (“lust, desire”), from Proto-Indo-European *wenh₁- (“to strive, wish, love”). See also Sanskrit वनति (vanati, “gain, wish, erotic lust”), Latin Venus, veneror, venia, vēnor and English wish."

[Proto-itáliaiból *weneznom (vágy) Proto-indo-európaiból *wenh (törekedni, kívánni, szeretni) lásd még szanszkrit vanati (nyereség, kívánság, erotikus vágy) latin Vénusz, veneror, venia, vēnor és az angol Wish.]

https://en.wiktionary.org/wiki/venenum#Latin

Ugyanitt vagy harminc nyelven...

"Tehát  a WENH  "szeretni" jelentésű kapcsolat már gyanúsan eleve nem jó megállapítás."

Mi a kifogásod ellene? Miért ne lehetne ez a jelentése? Főleg, ha ott van ennek rokon alakú és jelentésű szava a WIN/VIN/WEN,VEN győzelem jelentéssel sok más mai nyelvben is.

" a FÉNY  és a SZERETET  nagyon is  összekapcsolható fogalmak."

Én nem látok tartalmi összefüggést köztük... Legföljebb a Vénusz névben, miután az egy csillag, ami fénylik, s egyben egy Istennő neve, aki történetesen a szerelem Istennője. De ez véletlen egybeesés. Mert van Mars Isten is, meg Jupiter is, de az ő nevük sem jelent FÉNY-t.

"a latin nyelvből  még igazolni is lehet a gyanúmat hogy  a VÉNUSZ  FÉNYES,   ugyanis tovább is van ragozva  a szó,  persze  a nyelvünkön mindez felismerhetően."

Hmmm... Csábító az ötlet, ugyanakkor zavaró a gyökök különbsége. A Vénusz - ha már magyarral vetjük össze -, jobban hajaz a vénes-re (öreges-re)

"Megvan néhány helyen F-re írva is a VÉNUSZ,  például az araboknál is .   De a fríz nyelvben  FENUS  hangalakú."

Így már sokkal jobban hangzik...

"A FÉNY  szavunknak a II.   DÍSZ,  POMPA,  SZÉPSÉG,  DICSŐSÉG   átvitt értelmű  jelentésében mindezek..."

Igen, a FÉNY-nek van ilyen átvitt értelmezése...

Viszont ilyen formán a FÉNY (FEN) az eredeti gyök, s a többi szinoním jelentés később kapcsolódott hozzá.

Apropó FEN: Ha valamit megfenünk, az fényes lesz....

Még valami:

Ugye, valamikor azt mondtuk, hogy a FE gyök a felfelé irányt jelenti. A FÉNY viszont FENTről jön. Lehet, hogy ezt már korábban is megállapítottuk?... Mindegy, ismétlés a tudás anyja.

Előzmény: Igazság80 (4365)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4369

1:  Összekevered az igeképzést a főnévképzéssel.  Ez nem túl jó  ötlet.))

2: Lapoz-OK  és a Lap-OK   dolgoknak két OKA van.))     egyiknek sincs "sok"  jelentése.   

A többesszám sem, hiszen bármi ami egynél több, és akár elég ha kettő van belőle,  az már  több.  A kettő meg nem éppen sok általában.  

Az 1. szám  1. személyű  igei személyragnak  sincs  köze semmiféle sokaságnak.   EGYET lapoz-OK,  és  kész !  Mi itt a sok?...  A hülyeség legfeljebb,  na az már tényleg sok.))       De gondolkodj már kicsit :  

Lapozok most 168-at hogy  mögé beszélhesd ezt  a "sok"-at,   tehát  én lapoz-OK.   Jó,  de ha Józsi  LAP-OZ  168-at  akkor már nála nem sok ?.))    Igei személyragok ezek,  nem mennyiségjelzők  basszus.))

3: Már megmondtam  hogy ezek főnevekre készültek  el képzésre,  és  messze  időben megelőzte az igei  használatot.  Utánanéztem és így van.    Eleve az így képzett főnevek kis százalékánál  alakult ez csak  ki sokkal később  időben.     Az  ÍJÁSZ  amúgy ÍJÁSZ--KODIK  képezne igét ,  és  ez  bármilyen főnévre rátehető. 

Csak néhol ez a --kod  és --ked  le van hagyva, nincs használva.       Minden főnévre  rátett   -- ÁSZ  és  --ÉSZ  képzős szó  egy  személyt és embert   nevesít meg,  tehát  akkor  nem lehet más mint főnév,  ilyen baromságokon nem vitázok tovább,  mert egyértelmű.  

Egyébként sem tudod igeként ragozni az érintett szavak 80-90 %-át,  persze  mivel főnevek eredetileg...

Előzmény: kitadimanta (4368)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4368

"A főnévből képzett  --ÁSZ  és --ÉSZ  képző,  amivel mi most foglalkozunk.   Az igére írt kapar--kaparászás az nem ide való,  meg a társai."

Miért nem valók ide? Azok végén nem -ÁSZ képző van?

"Ahogyan a  lapoz-OK   toldaléka sem összekeverendő a   lap-OK  toldalékával.   Pedig OK mindkettő,  de teljesen más a  funkciójuk."

Nem egészen... Noha az egyik személyrag, a másik pedig a t.sz. jele, kell, hogy legyen kapcsolat közöttük, s ha gondolkodunk egy kicsit, akkor van is:

Főnevek után az -ok a tsz. jele, ez rendben is van.

Igék után az 1. sz. 1. szem. ragja, amiből kettő van: Egyik az -m a másik a -k. Mi a különbség a kettő között?

Az -m a tárgyas ragozás ragja, azt jelenti, hogy pl. írom a levelet. Éppen azt az egy levelet írom..

A -k az alanyi ragozás ragja ahol a cselekvés általánosságban értendő, azaz több levelet, több oldalt írok, kvázi folyamatosan, sokat írok. (nem szó szerint értve a folyamatosságot)

Ebből azonnal ki is derül, hogy az igerag és a t.sz. jele közt tartalmi kapcsolat van, hiszen mindkettő "sok" jelentésű.

Ezt igazolja mindkét változatban a többes sz. ragjai végén levő K hang is, hiszen többen végzik a cselekvést.

"A főnévből  főnév -ÁSZ és -ÉSZ  toldással készült szavaink,   ahogyan azt egy szép nagy listával bemutattam,  mindig egy  személyt  jelenít meg,"

Ami természetesen nem igaz! Így nem! Legföljebb úgy, hogy "sokszor egy  személyt is megjelenít,"

Felsoroltam a litádból azokat, melyek igék (is):

VADÁSZok, HALÁSZok, BÁNYÁSZok, HORGÁSZok, CSEMPÉSZek, TORNÁSZok, IJÁSZok...+ MADARÁSZok, GOMBÁSZok, BARLANGÁSZok, HAJHÁSZok, KURKÁSZok, PÁKÁSZok, RÁKÁSZok....

Az -ok itt nem a többes szám jele, hanem igerag.

Úgy látom C-F megjegyzését is figyelmen kívül hagytad, csak tudnám, miért?

""~ÁSZ, vékonyhangu párhuzamos társa ~ÉSZ, név- és igeképző,"

"az ominózus  szavaink  mindig főnévként is  vannak használva a szövegkörnyezetekben,  és egyáltalán nem igei  minőségben."

Magad írod, "hogy: főnévként IS vannak használva"

Tehát igék is egyben.

Nyilván főnevek, ha akként használjuk őket, és igék, ha igeként.

És azt se felejtsd el, hogy CSAK az újabb (egy-két száz éves) szavakat nem lehet igeként sem ragozni, sem használni...

Nem értem, miért nem látod a leírtakat?

Vadászok,

vadászol

vadászik,

vadászunk,

vadásztok,

vadásznak.

Ha megfeszülsz, ez akkor is igeként van ragozva, tehát ige.

C-F is pont ezt írja.

Halász, vadász, stb. ősi szavaink, s ezek igeként ragozhatók, s eredetileg CSAK igék voltak, olyan emberre vonatkoztak, akik éppen vadásztak. Később, mikor foglalkozássá vált ez, vagy valamilyen tevékenység, azaz csak vadászattal foglalkozott valaki (munkamegosztás megjelenése) akkor vált főnévvé is az -ász képzővel alkotott ige.

Ezt a történeti folyamatot sem látod?

Nem értem, miért nem egyszerűbb azt mondani: "Jé tényleg."

Előzmény: Igazság80 (4364)
ketni Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4367

Ezzel most mit akarsz mondani?

Előzmény: kitadimanta (4366)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4366

Figyelmedbe ajánlom az egyes képek alatti olvasatokat.

2. ábra. "Ragyogj, magasságos jóanyánk Földje"

3. ábra. "Ragyogó, magasságos ... jóanyánk Földje"

5. ábra. "Jóanyánk Földje"

7. ábra. "Urnőnk az őskő, a magasságos anya folyó Földje"

Egyik felirat sem az Urat dicséri, hanem az Anyaistent. Erre utak a "magasságos" jelző, amit Istenre szoktak érteni.

A következő ábrán már teljesen egyértelmű, ki is az Istenünk pontosabban Istennőnk:

6. ábra. "Ten élő Bél anya jó Föld (mai magyarsággal: Istenünk, az élő belső anya folyó földje)"

Előzmény: ketni (4361)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4365

Amit te írsz  annak  könnyen lehet semmi köze nincs a  mi FÉNY és FÉNYES  szavunkhoz.    "VANÓTI"  hangalak qva messze van attól hogy  ezt idesorolja bárki is  tényként állítva. 

Eleve  világszerte csak 1-2  helyen kezdődik  VEN  féle módon a "szeretni"  ige,  az nagyon kevés.   Tehát  a WENH  "szeretni" jelentésű kapcsolat már gyanúsan eleve nem jó megállapítás.   Ha meg igen, átvitt értelemben   a FÉNY  és a SZERETET  nagyon is  összekapcsolható fogalmak. 

Egyébként meg mióta  "rokon jelentés"  neked ezek?))  :   SZERETNI,   BESZEREZNI,  FELKÉSZÜLNI,  TÁMADNI   szavak  nem éppen rokonok szerintem.))     Amúgy is a  "beszerzés"  magyar szava  a VENNI,  a latinban is ott van ez, (VENEO, ezt kell VENNI ))...)   és ez sem FÉNY kapcsolatú,  tehát azért ne keverjünk már össze minden V hangos szót egyre...

Na mindegy  ezt hagyom, mert nem is a témához való szerintem.  Ez kicsit sem zavar össze, mert a latin nyelvből  még igazolni is lehet a gyanúmat hogy  a VÉNUSZ  FÉNYES,   ugyanis tovább is van ragozva  a szó,  persze  a nyelvünkön mindez felismerhetően.  

Megvan néhány helyen F-re írva is a VÉNUSZ,  például az araboknál is .   De a fríz nyelvben  FENUS  hangalakú.   Ezen felül a VÉNUSZ  az esthajnalcsillag  másképpen.   Estétől hajnalig csillog.))    Tehát FÉNYES.

A "FÉNY"  szónak a magyar nyelvben is van  II.  jelentése :  dísz, pompa,  szépség,  dicsőség  és ilyenek.

Pont így használja a latin nyelv a  VENUS/FÉNYES  szavunkat továbbragozva. Ez is azt igazolja.  Régi nagyszótárból  (ami még ráadás jelöli is hogy az E az É lesz):  

VENUSTUS :  kellemes,  díszes,  módosság,   szépség,  ékesség  --------  FÉNYESÍTÉS

VENUSTO :  kellemessé tesz,  ékesít,  szépít,   feldíszít --------    FÉNYESÍTŐ  tesz  ilyet.

A FÉNY  szavunknak a II.   DÍSZ,  POMPA,  SZÉPSÉG,  DICSŐSÉG   átvitt értelmű  jelentésében mindezek...

Előzmény: kitadimanta (4363)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4364

A főnévből képzett  --ÁSZ  és --ÉSZ  képző,  amivel mi most foglalkozunk.   Az igére írt kapar--kaparászás az nem ide való,  meg a társai.

Ahogyan a  lapoz-OK   toldaléka sem összekeverendő a   lap-OK  toldalékával.   Pedig OK mindkettő,  de teljesen más a  funkciójuk.   Az első esetben  egy igei személyragról van szó 1. szám  1. személyben. 

A második esetben meg a többesszámot jelöljük vele.   Nagyon nem mindegy.

Tehát  a főnévből képzett --ÁSZ és  --ÉSZ toldás  amivel foglalkozunk,  amelyek ezáltal bővítve  újabb főnevek lesznek.   Tehát a témában  még egyszer már ne citáljuk ide az igére írt  dolgot,  mert az teljesen másik történet.   Azt most tegyük félre,  nem a témánkhoz tartozik.  Tehát a "szaglász-ik"  nem idevaló, mert az a "szagol"  már igének a képzete.  Teljesen másik dolog ez.

A főnévből  főnév -ÁSZ és -ÉSZ  toldással készült szavaink,   ahogyan azt egy szép nagy listával bemutattam,  mindig egy  személyt  jelenít meg,  és  ez nyilván nem csak puszta véletlen,  tehát tudatos  főnévképzésről  van szó.    És  megnéztem a legrégebbi szavainkat tartalmazó leírásokat,   az ominózus  szavaink  mindig főnévként is  vannak használva a szövegkörnyezetekben,  és egyáltalán nem igei  minőségben.  

Tehát mindenképpen és egyértelműen főnevek.     Ennek készültek el eredetileg.    Ha Józsi bácsi történetesen épp  névelőnek  vagy mutatószónak használja őket,  ezek akkor is  főnevekre  készültek el eredetileg...

Előzmény: kitadimanta (4362)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4363

"WENH  alakra, ami már  a FÉNY  szó rontott alakja eleve."

Utánanéztél a jelentésnek, vagy csak ezt gondolod?

"*wenh₁-[1]
    to love"

Magyarul: szeretni...

https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/wenh%E2%82%81-

A szanszkrítban több rokon jelentése is van:

kedvelni, szeretni, kívánni, vágyni megszerezni, megszerezni, beszerezni (magának vagy másoknak) hódítani, győzni, úrrá lenni, birtokolni felkészülni, felkészülni, célozni, támadni bántani, megsebesíteni.

https://en.wiktionary.org/wiki/%E0%A4%B5%E0%A4%A8%E0%A5%8B%E0%A4%A4%E0%A4%BF#Sanskrit  

Persze, ez a jelentése is "illik " Vénuszhoz, a szerelem istennőjéhez, csupán az a baj, úgy látszik semmi köze a FÉNYhez.

Előzmény: Igazság80 (4359)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.20 0 0 4362

"Olvasd már el rendesen mit írok le !   Különbséget  tettem a két --ÁSZ  közé. 

Az egyik eleve már igéből  képez másik igét.    A másik meg főnévből képez új főnevet."

Ne haragudj, de én nem láttam a hozzászólásodban semmilyen megkülönböztetést. Nem is említetted, hogy kétféle -ÁSZ képzőre gondolsz:

Háromszor erősítetted meg, hogy az -ász főnévképző.:

"Az  --ÁSZ (--ÉSZ)  egyértelműen főnévképző,   ezen nincs mit spekulálni.   Egy  amúgy eleve  főnévből  hoz létre egy másikat.    Az új  szavunk  sem ige lesz,  hanem  főnév minőségben  személyt nevez meg,  tehát akkor meg főnév.   

Tehát a vadász  szó főnévnek készült el,  személyre.  És az összes főnévre megírt  -ÁSZ  és --ÉSZ ."

"Akkor meg mi más is  volna mint  főnév.   LOVÁSZ  neked ige? ))    Mind embereket nevez meg,  ezt nem tudod kidumálni :"

Azért neveznek meg ezek a szavak személyeket, mert így (is) használjuk, személyekre. Ugyanakkor egy részüket ma is igeként használjuk:

VADÁSZok, HALÁSZok, BÁNYÁSZok, HORGÁSZok, CSEMPÉSZek, TORNÁSZok, IJÁSZok...+ MADARÁSZok, GOMBÁSZok, BARLANGÁSZok, HAJHÁSZok, KURKÁSZok, PÁKÁSZok, RÁKÁSZok....

Ezek mind igék is egyben. Így nem lehet azt állítani, hogy "Az  --ÁSZ (--ÉSZ)  egyértelműen főnévképző," mert a minimum az, hogy nem egyértelműen főnévképző

Ha megfigyeled, rendszerint azok a szavak főnevek csak, melyek legföljebb pár-száz évesek, és valóban foglalkozásokat jelentenek:

KERTÉSZ, CSILLAGÁSZ, ERDÉSZ, FÉNYKÉPÉSZ, JOGÁSZ, SZÍNÉSZ, SZEMÉSZ, GÉPÉSZ, VEGYÉSZ, LOVÁSZ, SEBÉSZ, BÖLCSÉSZ, RÉGÉSZ, ÉKSZERÉSZ, FODRÁSZ, TÖRTÉNÉSZ, CUKRÁSZ, NYELVÉSZ, MŰVÉSZ, BŰVÉSZ, SZOBRÁSZ, TŰZSZERÉSZ, KOHÁSZ, GYÓGYSZERÉSZ, MESTERLÖVÉSZ...

A többi -ász, -ész végű szó egyben ige is, és ezek sokkal régebbiek.

Ja, és azok, melyek nem jelentenek foglalkozást, azok mind CSAK igeként funkcionálnak: szaglász, toklász, kaparász, hadonász, gagyarász, kotorász, hajkurász, vakarász...

Ebből arra lehet következtetni, hogy ez a képző nem főnév, hanem igeképző volt eredetileg, és csak idővel lett belőle főnév is, amikor a munkamegosztás következtében foglalkozássá vált egy-egy rendszeres tevékenység (pl. halász, vadász) és az újabb korban ennek a gyakorlatnak megfelelően képeztek vele különböző  újabb foglalkozásokat jelentő szavakat. (pl. csillagász, cukrász...)

"Vagy  még  mindig azt akarod  mondani hogy a  fenti  igen csak tekintélyes  felsorolás szavai igék, és ilyen baromságokon időzzünk ?.)"

Természetesen egy részük ige (is), és még jó néhányat hozzá is írtam, olyat is, melyek csak igék...

Azért nem baromság vele foglalkozni, mert mindennek van valami oka, annak is, hogy vannak -ász végű

1./ csak igeként használt szavak, amik nem kötődnek foglalkozáshoz,

2./ vannak olyanok, melyek igeként is használatosak később foglalkozáshoz kötődtek,

3./ és végül olyanok is (a legújabbak), melyek csak foglalkozásokat jelentenek és nem lehet őket igeként használni

és ezt a jelenséget meg kell tudni magyarázni, nem intézhetjük el egy kézlegyintéssel.

Kíváncsiságból megnéztem mit ír C-F:

"~ÁSZ, vékonyhangu párhuzamos társa ~ÉSZ, név- és igeképző, a) némely szókból alkot neveket és igéket: vadász (venator, venatur), halász (piscator), piscatur), madarász (auceps, aucupatur), továbbá: fürjész, csíkász, egerész, böngész; b) csupán neveket, mint: tyúkász, kertész, méhész, ökrész, stb. c) csupán igéket igékből: hadar-ász, kotor-ász, vakar-ász, legel-ész, fürk-ész (fürögész), hever-ész. Ezen képzők az öszvekötő, sokasító, illetőleg gyakorlatos as es, az ez nemüekhez tartoznak."

A hármas felbontás itt megtalálható, bár kicsit más sorrendben, de nem ad választ a miértre....

Előzmény: Igazság80 (4356)
ketni Creative Commons License 2024.11.20 0 0 4361
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.19 0 0 4360

Le ne írja valaki hogy a Vénusz egy bolygó !.)) 

Meg egy korrekció :    "számukra megfejtett hangalakú"   helyett  "számukra NEM MEGFEJTETT hangalakú" 

amire gondoltam. 

A  belemagyarázósoknak épp  az az igazi terepük,  amikor egy  szó nincs még egészen megfejtve,  mert így  bármit  ráakaszthatnak a szóra  ami épp nekik tetszik.   Olyan szóra viszont  nehéz mást mondani, ami már megfejtett...

Előzmény: Igazság80 (4359)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.19 0 0 4359

A mitológiai nevek is a már meglévő szavakból  vannak.   Rég megvolt a teljes szókészlet nagyjából, mikor megneveződtek.   Tulajdonságokat,  jellemzőket  takar a legtöbbször.

A  "tudomány"  a  számukra megfejtett hangalakú neveket nagyon szereti felruházni értelemmel, pusztán  belemagyarázott és  utólag ráaggatott  jelentésekkel.  

Itt van mondjuk VÉNUSZ,   és csak azért mert  a leírt  élettörténete az ami,  ezért beledumálják utólag  hogy a  hangalak  jelentése  az  akkor csakis  "báj",  "gyönyör",  "vágy" ,  "szépség"      

De ennek semmi köze sincs a valódi hangalaki etimológiához,  ezek utólagos értelmezések  (mert épp az volt aki),  és gőzük sincs a konkrét hangalak  valós okáról.  

Pedig van neki valós oka és magyar nyelven :   

Kezdjük  azzal hogy  VÉNUSZ  a már megnevezett bolygóról kapta a nevét.    A bolygó  meg  az esthajnalcsillag,  ami  a legjobban világít a csillagok közül  éjjel (nem véletlen tájékozódási pont ez),   tehát  FÉNYES  a szó valódi értelme,  és ez egy valóban bájos  gyönyörű nőre is tökéletesen ráillik.  Bingó, pont és pipa.))

Maga a bolygó neve visszavezethető  a  Proto-Indo-European   WENH  alakra, ami már  a FÉNY  szó rontott alakja eleve.   Erre megy rá a nyelvünk melléknévképzése az --ES    ragozás.

Tehát a VÉNUSZ  igazi és eredeti jelentése  annyit tesz hogy  FÉNYES...

Igazság80 Creative Commons License 2024.11.19 0 0 4358

És ha már VÍZ :   

Nem csak a vodka a vizecske ám.   WHISKEY  szó annyi mint VÍZ + KE  kicsinyítőképző.   Azt hiszem elég egyértelmű  mely nyelven van meg tökéletesen az értelme.))...

Igazság80 Creative Commons License 2024.11.19 0 0 4357

A  "VEGY"  szó  az  EGY bővítménye lehet,  csak a szó elején ezúttal.   Nézzük csak meg hogy korrelálnak egymással jelentésben is a páros elemei :

EGYESÜL----VEGYESÜL            EGYESÍT-----VEGYESÍT          EGYESÍTÉS ----VEGYESÍTÉS  (nem pont ez a lényege ?...De...)

EGYESÜL---VEGYESÜL           Az Egyesült Államok a különböző   EGYES  államainak a  VEGYES  EGYsége...

Előzmény: Carnuntum (4354)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.19 0 0 4356

Olvasd már el rendesen mit írok le !   Különbséget  tettem a két --ÁSZ  közé. 

Az egyik eleve már igéből  képez másik igét.    A másik meg főnévből képez új főnevet.

A két szóvég nem ugyanaz  , ami az igére megy rá,  az gyakorító igeképzés.  Pl.  KAPAR és ebből KAPARÁSZ-IK.  KAPARÓZIK másképpen ez.  Ami meg a főnévre megy rá az meg  egy  másik főnév  képzője,  és szinte mindig  SZEMÉLYT és EMBERT  nevez  meg.  

Akkor meg mi más is  volna mint  főnév.   LOVÁSZ  neked ige? ))    Mind embereket nevez meg,  ezt nem tudod kidumálni :  

VADÁSZ,  HALÁSZ,   MADARÁSZ,  KERTÉSZ,   CSILLAGÁSZ,   BORÁSZ,  ERDÉSZ,  TEHENÉSZ,   JUHÁSZ,  

CIPÉSZ,   LOVÁSZ,    FÉNYKÉPÉSZ,  BÁNYÁSZ,   ÉPÍTÉSZ,  JOGÁSZ,   HORGÁSZ,   SZÍNÉSZ,    SZEMÉSZ, 

GÉPÉSZ,  VEGYÉSZ ,     SEBÉSZ,  BÖLCSÉSZ,   CSEMPÉSZ ,    RÉGÉSZ,     TORNÁSZ,     ÉKSZERÉSZ

FODRÁSZ,    TÖRTÉNÉSZ,    CUKRÁSZ,    NYELVÉSZ,    MŰVÉSZ,   BŰVÉSZ ,    SZOBRÁSZ,   ÍJÁSZ ,    ÉKSZERÉSZ,

TŰZSZERÉSZ,    KOHÁSZ,     GYÓGYSZERÉSZ,    MESTERLÖVÉSZ  és ezek.......

Nem tűnik fel neked hogy ezek  mind EMBEREKET  neveznek meg ? .))   Akkor nem főnevek véletlen?.))

Olyan 9  és 10  éves kor környékén ezt már szokás tudni.   A főnév  rovatot olvasd még át párszor szerintem,  úgy látom  ennek jelentését illetően komoly kihívásokkal szembesültél itt.))       Vagy  még  mindig azt akarod  mondani hogy a  fenti  igen csak tekintélyes  felsorolás szavai igék, és ilyen baromságokon időzzünk ?.)) 

Olvasd át a 4-edikes tananyagot hogy mi a főnév fogalma.))      A FŐNÉVBŐL  KÉPZETT    ---ÁSZ és -ÉSZ  véggel tovább képzett  új szavaink főnevek,  mivel szinte mind egyébként embereket  nevez meg...

Előzmény: kitadimanta (4347)
ketni Creative Commons License 2024.11.19 0 0 4355

"Egyébiránt mit jelent szerinted az Istár szó?  Vagy az Ámon, ízisz, Ozirisz, Geb, Nut, Szu, Sarasvati, Brahma, Síva, Párvati, Tiamat, Inanna, Baba, Marduk., Enlil, Enki..."

Ámon=a mén

Ízisz=Íz ős

Ozirisz=íz úr ős

Enlil=Ön lélek

Enki=Ön kies

Innana=Én anya

Babba=Babás (Napot szülő)

A többit nem tudom.

"így azt a testet, amely nem tartalmazza a férfi- és női princípiumot, fél testnek nevezik."

Minden vallás teremtő istene önnön magát teremti meg először férfi és női minőségében, amely minőségek valamiféleképpen nevesítődnek és a tárgyi valóságot létrehozzák.

Ezek már nem "igével" teremtenek, hanem létrehoznak lényegében saját magukból valamit.

Szülnek, nemzenek stb.

Előzmény: kitadimanta (4349)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.19 0 0 4354

"Egyveleggel?"

"Azzal sem. Szedték, ették sorban ami volt."

---

egyveleg, egyvelék, elegyít, zagyvalék...

elegyít-elvegyít

Ez ősi szófomából formálódott.

A vegyít az elegyítből lett.

Előzmény: kitadimanta (4350)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.19 0 0 4353

Nem jól látod.

--

Bocs, félreértettelek. Azt hittem, hogy magát a víz szót egy gyöknek tartod.

Igen, benne van, de pl az ital szóban már lemarad a mássalhangzó.

Előzmény: Carnuntum (4352)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!