Hát a mi családunkban sosem volt szokás a gyerekkel erőszakosnak lenni.
Úgy néz ki, vannak más módszerek is, mint a pofon, a karjánál fogva rángatás meg a kézszorítás.
A fizikai erőszaknak azzal szemben van helye, aki maga kezdeményez ilyet, vagy egyéb hasonló módon szolgál rá. Éppen meglopnak, például. Az kurvára nem rászolgálás a fizikai erőszakra, ha a gyerek még maradni akar valahol, ahol jól érzi magát, és hiába hívtad egyszer, kétszer vagy háromszor. Te vagy a felnőtt, csak meg tudod már oldani verés nélkül! Ha meg erőszakoskodsz a gyerekkel, mit csodálkozol utána bármin is?
Aki tehát a rossz gyermekét el nem veri, látni fogja, ahogy felnőttként majd a hajdúk botozzák a deresen, mielőtt az akasztófa alá állítják...
Az ember ugyanis természettől fogva rossz és gonosz lett az ádám-évai ősbűnből eredően és a szigorú fegyelmezés, szükség esetén testi fenyítés nélkül "nevelt" (vagyis szabadosság prédájának hagyott) gyermekben az ördögi ösztönök felülkerekednek. Először hazudik, aztán lop, aztán csal, aztán rabol, végül pedig gyújtogató és gyilkos válik belőle, elfogják, halálra ítélik, kivégzik és a kárhozat helyére jut.
Az a gyermek viszont, akit a szülei kezdettől szigorúan fognak házimunka, illem és erkölcsök terén, szorgalmas és törvénytisztelő emberré válik - akihez szívesen megy feleségül a leány, mert tudja, hogy biztonságot talál mellette, gondoskodni fog róla és a születendő gyermekeikről, mégpedig tisztességes munkájú jövedelem-forrásból.
"..úgy kell befenyíteni a gyereket, hogy ne legyen külsérelmi nyom."
Ez idézet volt a kanadai törvényből.
Ha egy ekkora kreténség benne lenne a magyar törvényben, már az egész libnyák banda a plafonig ugrálna, hogy hívják be az ensz csapatokat a náci Orbán ellen.
Figyu, azt lehet magyarázkodásra kényszeríteni, aki elmondta, mennyire eltérnek a gyereknevelési elvei az azok által hangoztatottakól, akik őt piedesztálra emelték és országos hírnevet szereztek neki. Én nem kedvelem MZP-t, de valahol még sajnálom is a nyomorultat, hogy most rajta csattan az ostor - az ismertségnek és a közszereplői létnek viszont ára van. Épp most fizeti meg.
"Mi nem álszent módon ugrunk rá, hanem emlékeztetve őket a korábbi álszenteskedéseikre, beleverjük a nózijukat"
Én meg erre mondtam, hogy akkor ebben a történetben MZP-nek nem címzettnek kellene lennie, hanem referenciának. Szerintem nem ő volt az, aki az elmúlt évtizedekben a nevelésnek ezt az eszközét a sötét oldalra pozicionálta, de most mégis őt támadják, őt kényszeríti magyarázkodásra a sajtó. Nem mondom, egyszerűbb így, mint visszakeresni a valódi hangadókat, de akkor sem fair.
"Egyébként agyhalál ez a szöveg, mely szerint úgy kell befenyíteni a gyereket, hogy ne legyen külsérelmi nyom. Ritka nagy szellemi gigász ez a MZP"
Kanadai törvényre hivatkozik, és nem úgy kell, hanem - ha már a fenyítéshez folyamodsz - csak úgy szabad. Remélem, érted a különbséget. Tehát itt éppen hogy egy erős és objektív kontroll van lefektetve a törvényben, hogy ne/kevésbé lehessen visszaélni vele.
És ha mi követjük a példájukat, és álszent módon elítélünk egy ballib politikai szereplőt olyan dolgokért, amit mi magunk megengedhetőnek - ne adj isten helyesnek - tartunk, akkor miben fogunk különbözni a geciláda széplelkektől?
Mi nem álszent módon ugrunk rá, hanem emlékeztetve őket a korábbi álszenteskedéseikre, beleverjük a nózijukat.
Egyébként agyhalál ez a szöveg, mely szerint úgy kell befenyíteni a gyereket, hogy ne legyen külsérelmi nyom. Ritka nagy szellemi gigász ez a MZP
A héten olvastam, hogy Boris Johnson brit politikust nyilvánosan meghurcolták, mert - most figyelj - hangosan veszekedett az élettársával. És véletlenül pont kapóra jött egy becsületes állampolgár szomszéd, aki telefonjával rögzítette a veszekedést, és mi sem természetesebb, elküldte a sajtónak. Híre ment a dolognak, és Johnson népszerűsége 10%-ot esett. Mert hangosan veszekedett az élettársával! Percekig csóváltam a fejem, hogy hogy lehetnek ennyire ostobák az emberek, hogy képesek ennyire átengedni a gondolataik és érzelmeik kontrollját a sajtónak. Erre jön ez az MZP-gyerekverés hype, és ezen rugózik a fél ország. Eszem megáll.
"Pont azért ugrik mindenki az MZP féle barmokra, mert egy több évtizedes ócska szemét ballib hazugságról rántja le a leplet."
Akkor azokra kellene ráugrani, akik az ócska szemét ballib hazugságokat gyártották és terjesztették.
"Amit te érthetőnek, emberinek, nevezel, ami mindenkivel megesik, megesett, azt évtizedekig megbélyegzésként használták ballibék, miközben egy országot qúrtak szét és tettek morális nullává ezek a nácizó geciláda széplelkek."
És ha mi követjük a példájukat, és álszent módon elítélünk egy ballib politikai szereplőt olyan dolgokért, amit mi magunk megengedhetőnek - ne adj isten helyesnek - tartunk, akkor miben fogunk különbözni a geciláda széplelkektől?
"Nem hiszem, hogy rendben lenne, hogy ha magától nem jön a gyerek, akkor megszorítom a karját, elkezdem vonszolni, netán leverek neki egy pofont, vagy akár csak leüvöltöm a fejét."
Itt az idő a legfontosabb tényező. Van-e elegendő időd elhárítani a problémát. Persze, leülhetsz a járdaszegélyre beszélgetni a gyerekeddel, miközben ő éppen az úttesten szlalomozik a száguldó járművek között. Hátha időben meg tudod győzni, hogy jöjjön le az útról. Vagy nem. De legalább nem követtél el erőszakot, és ez a lényeg, ugye? És ha sikerül meggyőznöd, akkor utána sem fogod leüvölteni a fejét, hanem inkább megdicséred, hogy szót fogadott. Ugye?
Az iróniát félretéve, simán fel tudnék sorolni egy csomó olyan hétköznapi szituációt, amikor nincs idő arra, hogy szülő figyelembe vegye a gyerek aktuális hóbortját egy döntés meghozatalakor. Amikor muszáj a gyereket vagy együttműködésre bírni, vagy eltávolítani a szituációból, de azonnal. Ezt pedig leginkább erőszakkal lehet.
De ha neked minden helyzetre van gyors és erőszakmentes megoldásod, akkor szerintem tanítanod kellene. Hatalmas érdeklődés lenne rá, azt garantálhatom. Még én is látogatnám az előadásaidat.
"Az meg pláne nincs rendben, hogy ha valaki mégis ilyet csinált, akkor utána úgy nyilatkozzon róla, hogy nagyon is jó volt ez így, így kellene másoknak is nevelniük a gyerekeiket, és törvényi irányelvekkel kellene ösztönözni a gyerekek fizikai fenyítését."
Szerintem pedig bátran nyilatkozzon így, ha igaznak hiszi. Elolvastam az Index cikket, semmi extrém dolgot nem találtam benne, sőt a legtöbb ponton egyetértek vele. Olyat pedig pont nem mondott, hogy "ösztönözni" kellene a fizikai fenyítést.
"Nincs bajom a fizikai erőszakkal, ha rászolgált az, aki kapta."
Na, ez itt a kulcsmondat. Ezzel lényegében aláásod a korábbi érveidet, mert ezzel csak azt bizonyítod, hogy neked sincs mindenre erőszakmentes megoldásod. Te sem fogsz petíciózni a sorozatgyilkos szabadon engedéséért. Akkor pedig relatív minden. MZP is eldöntheti, hogy a gyereke rászolgált-e vagy sem.