EP-t akartam írni. Annak nincs nagy jelentősége, az egész röhejes cirkusznak.
De persze még lehet. Már a Lisszaboni szerződés is arrafelé tolta a trendet, hogy a parlamentnek nagyobb súlya legyen a korábbi nullához képest, a tagállami akaratokat pedig jobban korlátozza. Te biztosan többet tudsz nálam arról, hogy milyen federalista elképzelések vannak, amelyek még tovább tolnák az EU-t ebbe az irányba.
Ezért talán nem mindegy, hogy mi lesz ezután. De most, ebben a pillanatban még nem ott folynak az igazi meccsek.
Szerintem Orbán kivár. Aztán majd aszerint dönt, ahogy alakulnak a dolgok, beleértve azt is, hogy melyik pályán lesz igazán érdekes a verseny. (Persze nem tudhatom, nem vagyok bennfentes a fideszes vezérkarban.)
Valószínűleg a színfalak mögött felmerült a neve, mint lehetséges jelölt (a nagyok részéről), a fideszpropaganda meg felült a vonatra és megpróbálja úgy eladni itthon, mint saját találmányt.
A Parlament társjogalkotóként, a Tanáccsal együtt jogosult jogalkotási javaslatok elfogadására és módosítására, illetve az uniós költségvetésről szóló döntéshozatalra. A Parlament emellett felügyeli a Bizottság és más uniós szervek munkáját, és együttműködik az uniós tagállamok nemzeti parlamentjeivel, kikérve azok véleményét.
A Parlamentnek és a Tanácsnak kell elfogadnia az éves uniós költségvetést. További információ az eljárásról.
Az európai parlamenti képviselők ellenőrzik az uniós intézmények – nevezetesen az Európai Bizottság, amely az Európai Unió végrehajtó ága – munkáját.
De a lényeg, amiről már itt alább: az EPP-nek nincs igazi jelentősége. Teljesen mindegy, hogy ott egy pártfrakcióban ki mennyit és milyen rangban ágálhat. Az igazi döntések nem ott születnek... ahogy, látod, az is más folyosókon dőlt el, hogy se Weber, se Timmermans, se semmilyen Spitzenkandidat.
Korabban mar betettem ide nehany megnyilatkozasat (franciaul) Az EU-rol kb olyan elkepzelesei vannak, mint Macronnak. Nem veletlenul favorizalja ot Macron
Persze, azért ismerjük a jogharmonizáció fogalmát, legalább mióta EU tagok vagyunk, mert semmi nem kötelező....az EiT valóban eldönt dolgokat....van amit ők találnak ki, az EP kidolgozza és közösen rábólintanak, de EP nélkül az EiT is keveset ér...van néhány dolog, ami az EiT-ben is csak többségi szavazáson múlik....
Két lehetőség van, mindenki a szélkakas pálfordulásait követi, akkor azért nincsenek elveik, ha meg nem értenek vele egyet, de megszavazzák, akkor meg azért.