Nincs sok választás. Én pl. elborult liberált bolondnak tartom az EP többségét, mégis EU párti vagyok. Mert itt van az EU körülöttünk, ez egy adottság, kereskednünk kell ezekkel az országokkal. Szigetként, szankciókkal sújtva alig tudnánk létezni.
Senkit sem kell, hogy meglepjenek Nagy-Britannia uniós kilépésnek negatív gazdasági és társadalmi hatásai. Borítékolható volt, hogy rosszabb gazdasági teljesítmény és valamelyest alacsonyabb életszínvonal jellemzi majd az országot ahhoz képest, mintha az EU tagja maradt volna. De mivel nincs két párhuzamos világ, ezért a Brexit-párti politikusok bíztak abban, hogy mindez rejtve marad. A 100 ezer kamionsofőr hiánya miatt bekövetkező látványos zűrzavar intő jel kell, hogy legyen minden populista politikus számára, akinek megfordul a fejében az EU-s kilépés. Az unió elhagyását ugyanis még a világ egyik legfejlettebb országa sem tudta néhány karcolással átvészelni, legjobb esetben is mély, lassan gyógyuló, és olykor még fájdalmasabbá váló sebek emlékeztetik őket a kilépésre.
Magyarország 1992-ben aláírta az Emberi Jogok Európai Egyezményét (az Európa Tanács 1950-es római egyezménye) és az ENSZ 1989-es Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát – ezek elutasítják a halálbüntetést, csakúgy, mint az EU, amely Magyarország 2004 óta a tagja.
Igény volna rá: egyre nagyobb
Noha a halálbüntetés visszaállításához nem csak az Európai Unióból kellene kilépni, továbbá felmondani számos nemzetközi egyezményt, ezzel pedig kiírni Magyarországot egész Európából és gyakorlatilag a civilizált világból, az igény egyre több magyar emberben fogalmazódik meg. Legutóbb a Závecz Research készített erről kutatást. Eszerint a magyaroknak mindössze 21 százaléka utasítja el teljes mértékben a halálbüntetést.
"Tudom, hogy tabudöntögetésnek számít, de valakinek le kell írnia a szót, s most először nem feltétlenül elrettentésként: huxit – azaz Magyarország önkéntes, szuverén kilépése az unióból (a brexit mintájára). Vajon valóban huxitra lenne szükség, különös tekintettel a magyar gyermekvédelmi törvénnyel szembeni példátlan, soha nem látott módon összehangolt uniós és nyugati támadássorozat után?"
Afganisztáni balhé miatti migráció tovább gyengítheti az eu válságkezelését... Megnézzük, hogy lépnek brüsszelikuszok utána gondolkodhatunk hogy Huxit, vagy sem.