A sok egyforma külsejű gépek közt egy kis eligazodást szeretnék létrehozni ,miszerint nem a külső és a márka számít hanem a belső szerkezet ! Várok ide mindenkit aki már látott ilyen gépet szétszedve és készített képet róla ,vagy van robbantott ábrája hogy mások is tudjanak jól választani a sok egy kaptafára készült gép közül !
Az alap Hikoki (230-as sarokcsiszoló) alig drágább mint a parkside és jó, strapabíró.
Nálam évek óta nyüstölik az agysebészek, hiba nélkül.
Illetve a gyári anyát volt hogy le kellett már vágni róla, úgy rászorult.
Érdekességképp: 230-as Bosch fémvágó koronggal (1,9mm) vízszintesen vágtam, kiszakadt a közepe, a kiszakadt közepű vágókorong pedig elrepült kb 10 méterre, mint egy frizbi...
Van még vagy 10 ilyen korongom, de csak óvatosan használom azóta...
Na most, ezek az adatok üresjárati fordulatszámok. Valóban mérni kellene a terhelés alatti fordulatot több géptípusnál. Ehhez kéne a harmadik kéz. Most az ünnepek alatt nem akarok zajongani.
A jövő zenéje de tutira cserélek mert korongom van hozzá csak alidülös nagyon lassú gép a koronghoz . Az is lehet 6000 van ráírva a valóság meg a fene tudja lehet csak 5500 as .
És meg is találtam hogy a hikoki gépe 6600 fordulatú ! A parksidém meg csak 6000-res . Lehet az enyém még valami régi széria ? Nem tudom a mostaniak milyen fordulaton mennek .
A tanulság ebből hogy a 230 gépnél nagyon oda kell figyelni a fordulatra ha vágni akar vele az ember ,csiszoláshoz gondolom elég de nekem álltalában vágásokkal van a bajom . A plazma vágót fogom állandó üzembe helyezni ha a műhelyem újra kész lesz .
Megkérdeztük a mesterséges inteligenciát és 6500-ra teszi a 230 korong sebességét hogy ugyan annyi legyen mint a 125-é . Tudtam hogy nem egyforma csak nem értettem hogy miért ,gyárilag szarul van tervezve a gép ennyi . A 6000 az kevés neki azért nem jó használni .
Lidülös korongom egy sincs ,vannak haverjaim akik külföldről hoznak márkásat ,ha valamiben segítek nekik akkor azt kérem fizetségnek ,így mindketten jól járunk .
Volt neköm is, valódi Flex nevű 18o-as, nekiadtam a cimborámnak, mert mög volt szorulva gépügyben, utána a félig elkopott nagy tárcsákat is ő használta tovább, de vissza már sose kerültek, mert ő is a kicsikre rakta végül. 😁
De a felírás szerint meg nem tud ennyit és érzésre se tudja . A gagyibb koronggal meg még a vasat se tudja vágni csak izzik a vas de nem halad az istennek se . Azért vettem a nagyot hogy az majd jobban halad és nem a nagyon jó minőségű koronggal se halad jobban mint a125 ugyanazon 2mm koronggal . Pedig méterre gyorsabbnak kéne legyen . Vagy nem tudja a 6 ezret a fordulata csak rá vagyon írva . A fordulatmérőm be van halva másként megmérném vele mennyit megy a korong valójában . És ahogy fogy ez a teljesítmény még romlik .
Az elméletben csak a valóság valahogy még sem úgy van . Már csak azért mert a szikrák se úgy repülnek olyan távra ,jóval rövidebre lövi őket . Ha egyszer unatkozom majd kiszámolom a 6 ezerhez tartozó kerületi sebességet ,meg a 12000ét is. 125 kétszerese 250 lenne akkor a 230-as korongnak a 6000 kevés lesz . A 125mm korong ugye 12000 megy ha megduplázom akkor az ugye 250 mm lenne de a korong csak 230-as és csak 6000.ret fordul ,már nagy vonalakban sem stimmel, és még nem is számoltunk semmit konkrétan . a 230-as korongnak hogy jól menjen 6500-7000 körül kéne kanyarodjon .