A mogyoró és a mandula a legolcsóbban termeszthető növények közé tartozik, melyeknek termése értékes tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz, jóízű és sokféleképpen felhasználható.
Au... Hát az nem jó. Mondjuk az enyém amit néztem egy magonc, így lehet másképp viselkedik a mézgával (csodálkoztam is, hogy vajon mi a fene miatt mézgásodik, mert amúgy egy erőmű). Lehet, a tiédet még nagyon korán szúrták meg, amikor még a mag folyékony, emiatt azt is jól kiszívták...
Tavaly ősszel egy nagyon gáz koronájú csemetét szállítottak le, tavasszal nagyon nyamvadtam kezdett el növekedni, a koronája sem tetszett, így suhángra metszettem, most pedig gyönyörűen néz ki! ;)
Ismét felnyitottam egy termést, maga a burok és a kemény mag szerintem hatalmas, de belül csak egy csoffadt, összeaszott magot találtam... Fogalmam sincs, talán valamilyen rovar okozhatta... :(
Szinte mindegyik mézgás, egyet én is felnyitottam, a mag elég nyamvadt volt... Télen feltúrom a netet, mi baja lehet, majd' megszakad a szívem a fáért, hiszen tavasszal olyan gyönyörűen hajtott, virágzott, hatalmasak a termések, de valami baja van... A sztigmina is betett neki, de az idén a kajszijaimnak és az őszibarackjaimnak is betett, bármivel és akárhányszor is permeteztem... (Nem adom fel, ráadásul növekszik egy Supernovám is, hát vele nem lesz baj... Egyelőre tökéletesen néz ki. ;) )
Nem tudom, mi lett a mézgás termésekkel, de nálam is lett pár. Egyet leszedtem, felnyitottam. A termésnek semmi baja, csak a zöld burok volt problémás. Szóval mégis elképzelhető, hogy rovarkártevő, ami megszúrta a még friss lédús héjat.
Mivel mandula, lehetséges, hogy a leveleken nincs tünet... Persze csak egy ötlet. Mindenesetre próbáld meg gombaölővel lepermetezni, abból nagyobb baj nem lehet.
Az a baj, hogy a mostani időjárás simán okozhat ilyen termés-mézgát. Elég, ha valami gomba megtelepszik, esetleg látható tünete nincs is, csak ez... illetve esetleg nem nézted, hogy a terméseket rovarok nem rágták, fúrták meg? Utána már megindulhat ez a folyamat.
Esetleg érdemes lenne külföldi oldalakon utánanézni, hátha ott van valami.
Az a baj, hogy semmi sem tűnik rossznak... A talaj meszes homok, túlöntözve nincs, csak "túlcsapadékozva", túltápozva sincs és szemre kicsattan az egészségtől... Hajt, gyönyörűek a levelei és a termései is már most nagyok...
A mézgásodás valamilyen anyagforgalmi zavar. Az oka lehet termőhelyi probléma (nem tetszik a hely a fának), pl. magas talajvíz, tápanyaghiány vagy épp felesleg, de okozhatja valamilyen kártevő jelenléte (gomba, állati kártevő). Kideríteni, hogy mi a baj nem egyszerű.
Erre szokták azt írni, hogy próbáld meg a legideálisabb környezetet megteremteni a fának. (Jó tanács, csak betartani nehéz :) ).
Az öntermékeny, idén másodszor termő Robijnom szerintem kapott mindent, azaz őszi/tavaszi lemosót, monília és egyéb gombabetegségek elleni szert, lombtrágyát, Mospilant, ennek ellenére néhány termésen ismét megjelent a mézga... A fa kicsattan az egészségtől, nő, mint a bolondgomba, bár valószínűleg a virágok megfázása miatt csak kb. a megtermékenyült terméskezdemények max. 15%-a maradt meg a fán... (Ezek viszont jóval nagyobbak, mint tavaly...)
A tavalyi évben ez a termésmézgásodás az egész termésre átterjedt és egy szemet sem tudtunk enni... Minden feketés színű ragacs volt és a magok is torzak, aprók lettek...
Mivel kellene permeteznem, ill. mi okozhatja ezt a mézgásodást???
Szép. ezeket mind ki is neveli, vagy még azért potyogtat le belőle. Csak azért, mert nálam most úgy néz ki mintha egy két ágat már húzna a termés súlya.
Én mogyoróval kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Van a kertemben rengeteg mogyoróbokor, vörös is. Viszont termést csak egy hoz igazán. Mit tehetnék , hogy legyen több termő mogyoróbokrom? Napos helyre ültessem? Vagy ?
Tavaly a Supernovám viselkedett hasonlóan, kis, apró szemek...
(vagy "csak" magoncot adtak el nekem... :) :(
fekete cucc nem volt, de olyasmi hatás volt a "termésnek" mintha nem termékenyült,
megfázott stb. volna... idén kiváncsi vagyok, elég sok van rajta, bár még fiatal, 3. termése lesz.
a csersznye is tud hasonlót produkálni: tele van gyümölcskezdeménnyel (kisebb ribizli méretig) a Linda, de nagy részét ledobálja, alig tart meg 30-40 szemet a kb. 10 (!) éves fa.
a cseresznye fórumban volt róla szó, hogy a megtermékenyülés lehetett rossz... elég furcsa, hogy így van gyümölcskezdemény...
tanulságos, hogy amikor volt mellette (az utcán "parkoltatva", mint porzófa) egy Stella, abban az évben dugig volt a jó csersznyével, és be is érett. akkor a Stellát átvittem egy másik helyre, ahol meg a 20 éves csersznye termett alig (ezt a kertet akkor vettük pár éve), az is megtébolyodott, és teremni kezdett, tavaly kevés volt rajta, mert elfagyott (és a Stellán is csak pár szem virág volt!), de idén megint sok lesz!
Valószínűleg én szúrtam el valami... (Amúgy a Germersdorfi és a Linda cseresznyém már kb. 50%-os virágzásban volt, amikor a Robijn elkezdett virágozni...)
Tavaly termett (volna) vagy 20-25 szemet, de fogalmam sincs mi történt vele, egyrészt kicsik voltak, majd szerintem idejekorán elkezdtek a termésburkok felnyílni és az összes fekete, ragadós "izével" lett lett beborítva, gyakorlatilag tönkrement az egész... A magok aprók és torzak voltak, de magán a fán semmi sem látszott, sőt idén ezerrel hajtott és virágzott... Majd délután teszek fel képet az idei virágzásról. (Idén kapott felszívódót, kontaktot, lombtrágyát, Mospilant, kíváncsi leszek...)