Na a horganyzott esetében semmit nem tudok mondani, nem tudom, abból oldhat-e ki a sav valamennyit (mármint cinkből). (a sima egyszerű vas miatt kérdeztem rá)
Mi "tejes" ládákba szedjük a feldolgozni kívánt szőlőt. A ládákat lemérem bogyozas előtt, így pontos súlyt tudok és nem kell elvinnem mázsálni a szomszéd faluba. Nálam nincs hidmerleg.
A daralas után egy nagy kádba meg az anyag, aminek a tetejét megszentelem kénnel. Ezután megy a sutuba. Ha nagyon leves, akár egy szivattyúval egyből lehetne nyomni az erjeszto tartályba is. A sutu alol a mustot az erjeszto tartalyba szivattyuzom.
Itt pihen.egy napot. Közben a belerakott kén megöl mindent, ami nem kell. Ha teszel bele, a deritőszer szépen lehúz minden trutymót és egy- másfél nap múlva le tudod fejteni, kristálytiszta állapotában. Itt ha anyának van igénye rá, ki lehet elégíteni "gyümölcslé" vonalon. Majd itt kezdődhet el az élesztővel történő beoltás és az erjesztes fazisa.
Az eső és a napsütés váltja egymást. Csodálatosan fejlődik minden. Kicsit az árnyekolja be a tavaszt, hogy még se traktor, se a permetező nincs kész és nincs otthon.
Jövő héten borfejtés lesz az esőprogram, szívem szerint eső után pedig már permeteznék.
Holnap délelőtt megnézem a "te" szőlődet, amit egyébként látható módon nem bántott a fagy.
Az utóbbi 3 napban Szolnok központban 15 cm-es növekedés de a hegyekben csak 2-3 kis levél kb. 5 cm-es hajtások. Hogy fogok így oltani 3-4 hét múlva ;-)
Bezzeg a fű... a sort ma délután kikaszáltam mert már térdig ért, így viszont az új törzsneveléshez a "hajtáskák" kilátszanak és "hívogatják" a bambikat. Holnap védelem készítés csirkehálóból...
Csinálni kell bodza szörpöt. Sok citrommal, friss virágból, ami tele van viragporral. Mire bejön a nagy meleg, kezdődik a fröccs szezon, addigra kész a szörp.
A pohár aljára kell egy kis bodzaszörp, erre öntöd a hideg bort, tépsz 2 menta levelet, meggyűröd, majd csapod nyakom hideg szódával.
Nem idegen, erjedés közben kapott is pont az optimum whiteból, tetszett is az eredmény. Csak arra nem számítottam, hogy egy kíméletes fejtéssel lenullázom, mert fejtés előtt közvetlenül még rendben volt.
Egy hónapja volt aktuális nálam a háztáji vegyes fehér borom 2. fejtése. Sajnos a fejtés után, az addig diszkréten illatos és aromás bor kiüresedett, elveszítette minden olyan tulajdonságát ami miatt kedves volt számomra. Egy keményebb, fanyarkás bor íz maradt, minimális illattal. A fejtés a lehetőségekhez képest zártan történt, szivattyúval, tartájból tattájba, kapott ként is. Ezt talán kicsit túltotam, a tegnapi mérés 55 mg/l-t mutatott.
Szerintetek összeszedheti még magát, vagy ennek már be kelett volna következnie? Próbálok rájönni hol ronthqttam el, mert így még nem jártam egyik fejtésem után sem.
Ha vörös, akkor feltehetően az almasav indult meg, de ezt persze labor alapján lehetne csak eldönteni. A vörösnek általában jó/kívánatos, ha az almasav lemegy, szóval én megvárnám a végét. az 1-2 hónap is lehet. De távolról nehéz jó tanácsot adni, neked kell a döntéseket meghozni.
Ha még nem volt meg az első fejtés, de újraindult, akkor előtte maradékcukra volt? Mert ha nem, akkor vagy az almasav bomlik (MLF) rossz esetben a seprő indult bomlásnak, (de mivel rossz illata nincs, inkább az MLF). Ha vörös, akkor örülj, ha fehér, akkor a savassága szerint dönts arról, hogy fejtesz-kénezel.
Újraindult a bor a 100 literes hordóban (megfordult a bor) . Íze finom illata is tökéletes , de mivel jól megtöltöttem a hordót és kicsit jobban lezártam az egyik felső részén gyöngyözött a bor gondolom CO2 kinyomta . Kérdésem most kicsit lekénezhetem vagy majd első fejtésnél?
A kézi palackozót használók figyelmébe ajánlom,hogy az új termékként a piacon nemrég megjelent Nomacorc, növényi alapanyagúnak (cukornád) mondott, de parafadugó kategóriába sorolt dugót ne használjanak.
Az említett terméket árusító egyik nagy cég erre egyébként az ismertetőjében fel is hívja a figyelmet. Egész pontosan nem javasolja.
Saját tapasztalatom szerint ugyanis a palackozó, dugót összeszorító pofái, a dugó palackba nyomásakor barázdát váj a dugó oldalába. Ez a barázda sajnos később sem zár vissza és a bor cseppenként szivárog.
Ha már nincs rajta levél, akkor o.k., különben nem. Ameddig csak lehet, hagyni kell, hogy a levelek beérleljék a vesszöket. meg ilyen taknyos-párás idöben jó móka lehet a vizes levelek között matatni...