Miután átvágtak a tűzifával úgy gondoltam, hogy ideje lenne már létrehozni egy topikot a tűzifa vásárlásával kapcsolatosan a vegyes tüzelésű kazán fórumon kívül. Kik az ajánlott eladók és kiktől óvakodjon a leendő vásárló.
Aztán dolgozol vele annyit mire konyhakész lesz, hogy visszatérsz a gázhoz:-)
Persze lehet gépesíteni....
Addig pedig súly/köbméterben kell gondolkozni! Az, hogy vizes vagy száraz lényegtelen információ, mert úgyis vizes, frissen vágott. Rosszabb esetben vízzel locsolt:-)
A hazai akácfa abszolút száraz sűrűsége 728 kg/m3.
A friss termelésű közel élőnedves anyagoknál pedig 930950 kg/m3.
Tehát ha ömlesztve veszed és azt mondja a mandinka, hogy ez itt kérem 3 köbméter és lemérve nincs 3 tonna, akkor átakar vágni.
Remélem érthető a stratégia:-)
Köbméterben kérni a telephelyen, de kifelé ráállítani a mérlegre.
Pitagórasz tétel? Az minek ide? Kiköbözöd a plató méretét és az anyagok közti hézagot kitöltő levegőre azt reagálod a kimondott ár hallatán, hogy a "feléből alkudhatunk". :) Aztán ha ez a kereskedőnek nem tetszik akkor majd veszel mástól.
A lepakolás előtt tisztázzátok még egyszer az árat és fuvart.
Engem át akart vágni a fószer, telefonon 18-at mondott kiszállítva. Mikor lepakolták, 18 + fuvart akart kérni. Mondtam, hogy visszahallgattatom a Tele..mal. Látta, hogy kivel van dolga, elment a francba.
Én tavaly tőle vettem, nagyon becsületes, rendes gyerek. Az arcán a sérülés a fától van, annyire igyekezett hogy egy tuskó ráesett.
Ha érdekel név és cím a szerkesztőségben. Gyöngyöspatai, de bárhova szívesen elviszi. Csak elötte 4-5 nappal szólj, mert ennyi idő kell, hogy valamelyik időstől felpakolja a rendszám és forgalmi nélküli ZUK-jára.
Szerintem a föld 7 milliárd lakosából Te vagy az egyetlen aki ömlesztett hasított tüzifát vesz (teljesen mindegy mennyiért). Az ömlesztett tüzifa eladáshoz képest a devizahitelek egy hiperkorrekt üzlet :)
Sajnos az ember nem lát három dimenzióban igazán jól, csak kettőben. Két különböző alakú síkidomról bárki könnyen megmondja, melyik a nagyobb területű, de két különböző formájú (pl. egy hosszúkás váza és egy labda) tárgyról nehezen állapítja meg az ember, melyiknek a térfogata nagyobb, ha az eltérés nem kifejezetten nagy mértékű.
Még csak mérőszalag sem kell hozzá. Amikor még gyakorlatlan voltam, akkor is leléptem a plató meretét úgy, hogy a szállító nem is látta, hogy ellenőrzöm, a magasságot szintén ellenőriztem nagyarasszal.
1 erdei köbméter: 1méter x 1méter x 1.75m, ennek a súlya,
fafajtától függően, frissen vágott állapotban, bükk esetében 10-12
mázsa.
1 ömlesztett köbméter: 1méter x 1méter x 1méteres kalodába
dobálva, ennek súlya 4-5 mázsa között van.
1 ömlesztett köbméter: összerakva a fatárolóban megszokott módon
kb. 0.7 köbméter lesz.
1 rakott köbméter: 1méter x 1méter x 1méteres kalodába rakva
Szerintem a súly nem alkalmas mértékegység a változó nedvességtartalom miatt, az ömlesztett köbméternél is számtalan trükk van a csalásra, korrekt üzletet kötni a kalodába rakott tüzifa, vagy a méteres rönk esetén a legegyszerűbb.
Fontos paraméter a fa fajtája és nedvességtartalma, az a biztos, ha a tüzelés előtt nálam időzik (szárad) 2 évet.
Ezután jön, hogy kitől vegyem? Attól, aki nem trükközik a vevők hiányos ismereteivel, különböző térfogatok elkenésével, nem súlyra árul, ... , ha van ilyen.
Sajnos most nem találom a vonatkozó fényképet, de még a teherautós térfogatszámítás is csalhat!
Tavaly kaptak el egy bandát, ahol a platón gyakorlatilag egy nyeregtetőre hasonlító "állvány" volt ráépítve, és a tetejére volt ömlesztve a fa. Úgy tűnhetett, hogy a teli autó fát hozott a trükkös fatolvaj..... De alul üres volt...
Az köztudott, hogy a legtöbb fakereskedő megpróbál átverni egy kicsit,
de ne haragudj, 200 százalékos átverés csak úgy létezhet, ha ehhez a fát átvevő ember részéről súlyos számtani/mértani/stb hiányosságok is hozzájárulnak.
- vagy nem ismered a mérőszalag használatát ;)
- vagy nem te magad mértél, hanem a "megbízható" kereskedő segített a farakás mérésénél (esetleg fejből diktálta a számokat)
- vagy nem tudsz farakás térfogatot számolni
- vagy nem hiszed el, hogy az ömlesztett farakásoknak kb fele levegő és csak fele a fa
...vagy esetleg a fentiek közül mindegyik igaz :)
Aki ömlesztve vásárol fát, az előtte gyakoroljon egy kis térfogatszámítást, ha nem szeretné, hogy a a vásárlás után a kereskedő halálra röhögje magát rajta.
Első gyakorlat:
google: téglatest, kúp és gúla térfogatszámítása
Második gyakorlat :
rajzolj különböző formájú (hihető alakú) farakás-keresztmetszeteket, majd rajzolj rájuk egy-egy olyan négyzetet vagy háromszöget, amelynek területe kb azonos a farakáséval.
Add meg a méreteket és számold ki a farakások térfogatát.
Harmadik gyakorlat:
képzeld el egy teherautó platóján lévő farakás alakját.
A plató 2x5 méteres, oldalfalai 60 centi magasak
de a farakás nem az oldalfalafalak tetejétől, hanem csak 2/3-ától kezdődik.
A farakás teteje 1 méter.
Ha a farakásnak fele levegő, akkor tömör fába átszámolva kb hány m3 fa van a platón?
A gáz az nálam csak alternatív fűtés. A topiknyitóból számomra nem derült ki mekkora kalodáról beszél, feltételeztem, hogy ugyanakkoráról, amire a szállítónál vonatkozik a m3. Én értem, hogy a 35 000 sok (nekem a 29 is rengeteg), de a különbség így is nagy.
Mellesleg tudnék 10 000-ért egy erdei m3 fát. Igaz gallyfa méterben, de létezik.