Ez rendben, de ha alig drágább, mint egy puffer beépítése, ráadásul olsóbb a gáz, akkor érdemesnek tartjuk bevállalni. Innentől meg kétszer annyit nem költök fűtésre, a vegyes megy pufi nélkül is, de a pufi nem megy földgázzal...
Pufi + szigetelés után nekünk illene 5-6 erdeinél megállnia... majd meglátjuk hogy alakul ha úgy alakul, de eddig úgy vagyunk, gázkazán lesz a szigetelés mellé.
Valahogy hatékonyan kéne bekötni a rendszerbe, ne kelljen csapokkal szórakozni, és ne kerüljön egy vagyonba, ha mindenféle rituálé nélkül csak úgy be szeretnék gyújtani a vegyesben pl. délutánonként egy-egy rakatot elégetni, mert fa ugye még van, meg lesz is valamennyi, majd kialakul.
Én is ezt mondtam. Egy-két év, és már most, viszonylag fiatalon ott vagyok, hogy egy-két sérülés után, bizony megterhelő az a 4kg-os hasítófejsze, hiába van mellette több kisebb is. És én ,,csak'' 8 erdeivel foglalkoztam, van ahol bezabálja a kazán a 12-14-et is...
Ennyi erővel a láncfűrész árát, és karbantartásának költségét is hozzá kell számolni a fatüzeléshez. Az újakról letettem, 60 ezret nem ér meg, annyit nem használom, meg a legkisebb stihl azért kicsi az erdészeti adagokhoz.
Nem fog drágulni a fa, mert tervezzük, hogy talán a tél második felére, de lehet csak jövő nyáron, de mindenképp átállunk gázra :D egyelőre dobtuk a pufis terveket, majd előszedjük ha drágul a gáz, és olcsósodik a fa :D úgy néz ki, hogy ha ki volt építve a gázfűtés régen, akkor max 700-800 ezerből megoldható legrosszabb esetben is - radiátorcserével is akár -.
Méteres fa van, úgy vágom szét, pontosan így is tárolom és használom.
Jólesik a fejszézés, de egy egészséges mértékig, és ha költséghatékonyan lehet gyorsítani, könnyíteni a feldolgozást, az csak jó.
Nyilván nem fogok félmilliós ipari láncfűrészt venni, mert nem vagyok favágó, meg nem fogok nekiállni kúpos rönkhasítót építeni, hegeszteni, mert nem értek hozzá. De ha van olcsón olyan eszköz, amivel gyorsabb, kevésbé terhelő a feldolgozás, az csak jó.
Akkor nem értem mi a gond a fejszézéssel. Én is pont ezért csinálom. Napi 6-7 órát ülök, utána sokszor jólesik fűrészt vagy fejszét fogni. Ha erdészeti fát veszel, akkor ráadásul jó eséllyel olyat kapsz, amit méterben össze tudsz hasítani. Utána jó napos, szellős helyre teszed és télen már lehet is vele fűteni. Persze a legjobb, ha két nyarat szárad, ezt én is megtanultam többek között innen, meg saját tapasztalataimból is.
Nekem is pufferes van, ami viszonylag jól megy, illetve a teljes téli fűtés is elfogadható áron volt. A jövőben napelemmel termelt áram hasznosításának irányába akarok elindulni, pl elektromos kazán, hőszivattyú, stb.
Igen, drágul a fa, idén 27 volt egy erdei, tavaly még "csak" 25.
A munkaidőt vagy számolja az ember, vagy nem. "Irodista" vagyok, így inkább testmozgásnak fogom fel, tavaly pl. 8 kilót ledobtam a fafeldolgozás közben (amiből vissza is jött 4 a télen:-D)
A gázba nem akarok invesztálni, megvárom, hogy a napelemes technológia olcsóbb legyen (pl. cserép, filcréteg, stb) és azt teszem inkább be második fűtési lábnak.
Személyes és anyagi indokaim is voltak a fátüzelésre váltásra, de pontosan úgy van ahogy mondod:
most hogy van egy jól működő pufferes rendszerem nincs olyan érv ami a gáz visszaköttetése mellett szól.
Ha valóban 10 év a mgetérülés akkor sem bír annyit meghibásodás nélkül egy kondenzációs kazán, ráadásul súlyos tízezreket visz el az évenkénti ellenőrzés/karbantartás is.
Persze nyilván van akinek 30 éves kazánja sose látott szerelőt, mégis egy öngyújtónyi gázzal kifűti a telet, ezzel nincs kedvem vitázni.
Az hogy most olcsóbb a gáz, nem jelenti hogy így is marad, ha nagyon elszáll a fa ára akkor is inkább hőszivattyú irányába mozdulok majd el.
Ősszel - tavasszal már most is klímával fűtök, csak akkor indítom el a fatüzelést ha már fagy.
csonk van, csak nincs behúzva :-) Szumoo kolléga mondatát tudnám én is megismételni: +1 milliót nem tolok bele a gázba, nagyon sok időbe kerülne a megtérülés.
Szia, iparin azt értettem, hogy nagy mennyiségekre van kitalálva, brutál erővel és teljesítménnyel.
Nálam teljesen más a felállás: van egy sima elektromos fűrészem meg egy hasítófejsze. :-) Ezekkel nagy csodát nem lehet végezni, de sokat sem akarok költeni a gépekre, mert akkor az egész tüzifaprojekt drágább lesz, mintha gázzal fűtenék.