Keresés

Részletes keresés

Édeske1 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 956
Édeske1 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 955

Most semmit nem értek ! Akkor most hogyan oldjam meg 3 x 3 méteres terület megvilágítását , hogy ne nyúljanak el majd a szőlő dugványaim ? 

Légyél szíves segíteni , ha akarsz . 

Előzmény: CoBLED (954)
CoBLED Creative Commons License 2018.01.21 0 1 954

Én nem kivételre mutattam rá hanem arra, hogy ma már nem igaz amit állítasz. A 2835 esetén a 0,2W teljesítmény a kivétel és a 0,5-0,9W az általános, még ha te nem is akarod ezt elfogadni. Ott vannak az adatlapok Cree-től Osram-ig, csak el kellene olvasnod őket, a Samsung csak egy példa volt a sok közül.

Persze ha 2009-es ledszalagban gondolkodunk akkor biztosan igazad van, én nem tudom.

Egyáltalán az, hogy egy szakmainak gondolt fórumon akár csak szóba kerül a 12V kínai ledszalag mint a beltéri növénytermesztéshez használt világítás vállalható opciója azt mondatja velem, hogy én kérek bocsánatot amiért beleszóltam a mondandódba.

Ma 150lm/W alatt már nem vesz senki fényt és aki mégis erre buzdít azt büntetném, de számodra ez az 1200Ft/5m led szalag még mindig az optoelektronika csúcsa, pedig a kínai ledszalagnál még egy húsz éves fénycső is jobb és több fényt ad, legyen az 2835 vagy 5630.

Külföldi fórumokon ma már csak CoB-ról, Bridgelux EB, Samsung Q-seriesről lehet hallani és ma is szednek naplók szerint zöldségeket boxból, mi meg a technológia csúcsának gondolunk mono és fullspec ledeket miközben rommá nyúlnak a palánták is. Fingot festünk rózsaszínre 460 és 625nm-el, szóval biztos kurvára igazad van a kínai ledszalagokkal kapcsolatban és én tévedek a 2017ben kiadott SMD-k terén, ez a lényeg.

Előzmény: erdepeti (953)
erdepeti Creative Commons License 2018.01.20 0 0 953

Nyilván van néhány kivétel más "elit márkáknál" is, de amit írtam, nagy általánosságban akkor is igaz! Valóban lehetséges a 2835-ös ledben találni 1wattosat is, de nem sok kínai ledszalagon, itt pedig azokról volt szó korábban. Persze a ledeknél lehet variálni az áramerősséget is, de szalagon ezt nem sokat teszik meg. Úgy gondolom, hogy, amit írtam, a nagy többségről szól és helytálló, de valóban rámutattál néhány kivételre.

"A tokozás méret és a kibocsátott fény közt semmilyen összefüggés sincs.". Általános adatokat közöltem, ami a többségre igaz. A 2835 és a 3528 ezek szerint azonos kellene, hogy legyen, ugyanakkor teljesen eltérőek már a felépítésükben is, hiszen az egyiknek, a 2835-nek cirka kétszer akkora a diódák hátlapi hűtőfelülete. Máskülönben nem lehetne 1w teljesítményt kihozni abból üzemi áramon vagy elég hamar tönkre menne. Itt csak megemlíteném, hogy a 5630-asnak is kisebb a hátlapi hűtőfelülete mint a 2835-nek. Persze a Samsung lehet, hogy ebben is újított, ezt nem tudom.

Még annyit tennék hozzá, hogy egy 5 méteres, ilyen spéci Samsung ledszalag rövid netes keresés után cirka 20.000-26.000 Huf. Kivéve az Alibabán, ott valamiért tized annyiba kerül. Fogalmam sincs, hogy miért, de biztos vagyok benne, hogy nem vernek át. :) Szóval példának tényleg jó, hogy létezik egy ilyen klassz 5630-as ledszalag, de a vásárlása és alkalmazása itt, Magyarországon kissé életszerűtlen.

Ha általánosságokban beszélünk a ledszalagokról, akkor tartom az állításomat, hogy egyrészt a 2835-ös jellemzően 0,2w, másrészt a kínai olcsó kategóriában nem erősebb az 5630, márpedig többségében ezt tudjuk venni, alibabáról, Ebay-ről, magyar boltból.

Előzmény: CoBLED (952)
CoBLED Creative Commons License 2018.01.20 0 0 952

"...a 2835-ös 0.2w. Az 5630 pedig 0.5. Szóval fényesebb, többet is fogyaszt."

A tokozás méret és a kibocsátott fény közt semmilyen összefüggés sincs. Mondjuk a teljesítménynek sem. Tudok neked mutatni 2835 tokozású ledet ami 1W teljesítményű üzemi áramon és az 5630-at is lehet hajtani 50mA árammal, <0,2W teljesítménnyel.

"Az 1w-re eső fényárama viszont a 2835-nek jobb mint az 5630-nak."

Samsung LM561C üzemi áramon 210lm/W-ot tud. 2835-ben 160lm/W a legtöbb amiről tudok.

Előzmény: erdepeti (950)
Chilio Creative Commons License 2018.01.20 0 0 951

A francba! :-D 

Mindig tanul az ember!!! 

Köszi az infót!

erdepeti Creative Commons License 2018.01.20 0 2 950

Nana! A 2835 és a 3528 nagyon nem azonos. Két teljesen különböző dolog, bár látszólag azonosak, de a 3528 csak 0.06w-s míg a 2835-ös 0.2w. Az 5630 pedig 0.5. Szóval fényesebb, többet is fogyaszt. Az 1w-re eső fényárama viszont a 2835-nek jobb mint az 5630-nak.

Előzmény: Chilio (949)
Chilio Creative Commons License 2018.01.20 0 0 949

A 2835-öst én nem nevezném erősnek... :( 

Norbert Szalai Creative Commons License 2018.01.18 0 0 948
Norbert Szalai Creative Commons License 2018.01.18 0 0 947

és még ha annyit mondhatok, hogy érdemes mind a 2 végét bekötni a tápegységbe, de ezt sok helyen le is írják, hogy max 2 vagy 4M enként kell táplálni. 2835ös led erős, jó hatásfokkal, de nekem a 7030as vált be ami 25cm es alu csíkokra van téve gyárilag, de hűtést igényel! Többit nem próbáltam, mert legjobb fogyasztás/fényerő volt a cél nem az ára. Tápot is érdemes 30%al nagyobbat venni, hogy ne melegedjen én most egy 240wosat várok :)

Norbert Szalai Creative Commons License 2018.01.18 0 0 946

Sokat kísérleteztem akvárium világítással. Semmiképpen ne vízállót vegyél. Besárgul a szigetelő szilikon és lefogja, besárgítja a fényt pár hónap alatt...

erdepeti Creative Commons License 2018.01.17 0 0 945

Igen lehet.

Előzmény: puttyos (940)
Chilio Creative Commons License 2018.01.17 0 0 944

Szia. 

Én az 5630-ast ajánlom. 

Azt lehet már 2000ft/tek. ár alatt is kapni (e-bay)

Ha félbevágod a tekercseket 2,5m-esek lesznek. 

Láda soronként egy csik jó lesz. (Kb. 60cm távolság)

Ezeket a szalagokat már érdemes fém hűtőfelületre ragasztani, ebben az esetben elegendő valami zártszelvényre. 

(Csatlakozók is kellenek a szalagok végére (10mm-es) ha nem akarod közvetlenül ráforrasztani a tápkábelt.

Előzmény: Édeske1 (941)
Édeske1 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 943
Édeske1 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 942
Édeske1 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 941

Sziasztok !  

Kérnék egy kis tanácsot . Most fogok nemsokkára dugványozni szőlőt , almás ládákba . Körülbelül 30 láda .  Tehát egy 3 x 3,2 négyzetméteres területen , bent a szobába . Na ezt kellene megvilágítani , de hogyan ? Hogy ha majd megindulnak a rügyek , nehogy el nyúljanak . 

Nézegettem az Aliexpressen , azokat a led szalagokat , neon fényeket .  De melyiket , mennyit , hogyan ? 

Köszönöm előre is a tanácsokat ! 

puttyos Creative Commons License 2018.01.17 0 0 940

Én azt szeretném kérdezni, hogy chili magokat lehet-e piros infra lámpával melegíteni? 

C20NE Creative Commons License 2018.01.16 0 0 939

Ez tényleg jó de pici az egy lámpával bevilágíthtó felület. Én ebből a legnagyobbat vettem 4db.-ot és azzal elvagyok.

Előzmény: Norbert Szalai (938)
Norbert Szalai Creative Commons License 2018.01.16 0 1 938

sziasztok. 1 éve kezdtem próbálkozni palántázással és kis veteményessel.
Akkor márciusban szortunk el paradicsomot, paprikát több félét. Keleti ablakban voltak persze meg is nyúltak mire ki tudtuk ültetni... Érdekes volt látni, hogy az esti kislámpára gyorsan rá bírtak fordulni. Valami meleg fehér izzó volt már nem tudom milyen. Elhatároztam, hogy idén jobb lesz a palántám :)
https://www.aliexpress.com/item/18W-28W-E27-E14-GU10-Full-Specturrm-LED-Grow-Light-For-Flower-Plant-Hydroponics-System-AC85V/32717100629.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.11rAOL

ebből vettem 18w osokat 2 db ot is. Persze jött más is, de ahogy olvasom ebbe jobban megvannak a színek mint egy sima kék pirosban. Közben nézegettem gyári lámpákat is és rendeltem egy csomó power ledet olyan hullámhosszokban amiket a gyári lámpákra írtak. Aztán ahogy itt olvasgatok rájöttem, hogy 100%os recept még nincs és a palántáknak elég lenne egy sima hideg fehér ledlámpa is ami legalább nem zavarja barátnőmet sem :D Közelgő álom egy télikert építése addigra jó lenne kitapasztalni hogy is működik ez. illetve örököltem egy 23éves kókusz pálmát ami 2 évvel ezelőttig világos ablakban volt, de itt a teleket nehezen sárgulással, alsó levelek dobálásával vészel csak át :(

erdepeti Creative Commons License 2018.01.15 0 0 937

off: a paprika képes másodlagos gyökérzetet fejleszteni, de nem olyan intenzíven és nem olyan kiterjedtet mint  a paradicsom, szóval ha mélyebbre is ülteted, akkor nem fog sokat segíteni, persze nyerhetsz öt centit és az valószínűleg elég lesz. Esetleg levághatod a csúcshajtást és akkor oldalhajtások törnek elő, így bokrosabb lesz.

Itt a leányzó azt ecseteli, hogy mennyire nem szereti, ha a palántái megnyúlnak és nem szépek, meg amúgy is, nincs kedve karózni a nagyra növő paprikákat, szóval kegyetlenül visszametszi azokat.  Szív és paprikaszaggató képsorok következnek.

Milyen paprikád van?

Előzmény: Sataria (935)
Lacika71 Creative Commons License 2018.01.15 0 1 936

Szia! Egy Angol ismerős leddel világítja meg a csili paprikáit. Sima hideg fehér leddel. És tökéletesen nőnek és érnek a kinti holt idő alatt. Kicsit fura volt nekem is,de bizonyíthatóan elég nekik ez a fény spektrum,ahogy pl a legtöbb salátának is.

Előzmény: Sataria (935)
Sataria Creative Commons License 2018.01.15 0 0 935

Szia!

Nagyon köszi! 

On1: Igen, magam is így voltam ezzel és végül azt tettem, amint mondtál! A paprikák nagyon jól reagáltak, ismét ragyoknak és kifeszültek úgy, ahogy napsütésben! Azt is bevetettem amit írtam. Első nap 4 óra kettőben elosztva, ma már egyben hat óra, holnaptól pedig minden nap 8. A Calamondin még ez előtt teljesen eldobta a leveleit. Szerintem nem halt meg mert apró rügyfélék mintha lennének rajta, amik most zöldebbek lettek két nap lámpa után. Remélem megmarad. Kísérleti jelleggel ültettünk tegnap koktélparadicsomot, azt majd meglátjuk. Egyedül a Pistatia Lentiscus nem vette ezt jó néven, pedig eleve a szélére raktam. Az kicsit elkezdett fonnyadni az új hajtásainál, aztán azonnal kiraktam teljesen a szélére, így nem közvetlen kapta a fényt. Nah úgy már rendben volt. Szóval ennyi volt csak a gond, mindegyik remekül örül neki.

off: Ha már így belemerültünk remélem nem gond, hogy itt kérdezek rá erre, de van 6 olyan paprika palánta, ami a legtávolabb volt az ablaktól. Ezek brutálisan megnyúltak, majd 30. centisek :( . Mit lehet velük tenni? Lejebb ültetni és kigyökeresedik, vagy az csak a paradicsomnál opció? Mondjuk még próbálok jobban utánaolvasni, mert lehet normális, ugyan is mindegyik ugyan az a fajta és az utánuk jövő sor sincs sokkal közelebb az ablakhoz és azok még sem ekkorák, illetve ezekből volt az ablakohoz jóval  közelebbi is, ami szintén ilyen nagy... Szóval lehet ezek ilyenek. Hát remélem azért mindegyiknek lesz szép és jó termése! 

On2: még annyival gondoltam megspékelni a projectet, hogy majd ahogy jön a tavasz, beszerzek egy ugyan ilyen izzót csak akkor a dual verziót. Annak sokkal szélesebb a spektruma, növekedéshez és virágzáshoz is jó. Gondoltam majd az lesz bevetve a szürke nyári napokra, mert gondolom hogy lesz bőven olyan. Meg azért a szép időkben mennek ki a teraszra. Még egy pici fóliasátor féleség tervben van. Illetve még tegnap felszereltem az álványra egy 12centis ventillátort amit a növényekre irányítottam. Ez szinte minden órában egyszer beindul 2-5 perces időkre (időkapcsolóval) hogy kicsit járjon a növénykéknek a levegő! Hát így ennyi, minden szuper! 

Előzmény: littletortillaboy (934)
littletortillaboy Creative Commons License 2018.01.15 0 0 934

Szia!

Teljesen naív válasz jön: a megvilágítás mennyisége a természetben is nagyon ingadozhat. Egyik nap szürke, másik nap verőfényes, de akár (pl. egy szelesebb) napon belül is lehetnek nagy ingadozások, amikor gyorsan vándorló felhők takarják ki időnként a napot.

Szóval szerintem "had szóljon", pláne a paprikáknak. Nem hiszem, hogy "túl sok" fénnyel bajt okoznál. Persze ha egy növény alapból a (fél)árnyékos helyeket szereti, azt nem tenném be növénylámpa alá hosszú időre, de ez már nem a hozzászoktatás kérdése.

Üdv:

Szilárd

Előzmény: Nick Raven (933)
Nick Raven Creative Commons License 2018.01.14 0 0 933

Üdv mindenkinek!

Szeretnék egy kis segítséget kérni és elnézést, hogy ilyen hosszú lett.

Növényeimnek készítettem világítást. Ahol vásároltam a kellékeket, ott nagyon segítőkészek voltak és végül egy CFL GROW izzóra esett a választásom, ami 250W-os. Vásároltam hozzá egy reflektort is. Összeraktam, működik, van időzítő kapcsoló is, minden remek. Egy dologgal vagyok bajba és természetesen ennél is érvényesül az „ahány cikk, annyi szemlélet” effektus, bár nem teljesen. Ez a kérdés nem más, mint a növények hozzászoktatása a mesterséges fényhez. Ezt hogyan kell, hogyan érdemes? Az eladó mutatta is, hogy náluk az üzletben, nyitvatartási időben (8-9 óra/nap), folyamatosan megy a fény a növényeknek és ez akkor is így van, ha új kerül oda, tehát itt ezzel nem lehet gond. A neten egy cikkben azt olvastam, hogy mindenképp hozzá kell szoktatni a növényeket ehhez, kezdetben csak 15 percet menjen. És ennyi. Ennél a mondatnál megszakad a cikk és eltér az össz megvilágítás idejére, amit növénytípusokra lebont. Az is iszonyú fontos, de az ugyan olyan fontos kérdést totálisan nyitva hagyja! Mit tegyek? Üssek a hasamra? Egyik nap 15 perc, aztán másfél óra, utána meg mehet a 8-12 óra? Ha 15 perccel emelem per nap, kb kitavaszodik, mire elérjük a 8-10 órát :D . Az is lehet, hogy túlpörgöm és az eladónak volt igaza, hogy mehet a cucc egyből nekik? Még ha ez igaz is, akkor is lefelezném a napi 8 órát, mondjuk első nap 4-re aztán 6 és úgy 8. Tudna ebbe nekem valaki segíteni?

Gyors pár adat, ami fontos lehet:

Bevilágítandó terület: 80cmX60cm

Izzó: CFL Grow izzó, 250W, 6400K, 11.500lumen, növekedési szakaszhoz (dualt szerettem volna, de az nem volt, de a tonnányi cikk szerint, amit átnéztem és az eladó szerint is, ez teljesen jó a téli időszakra a fénytelen napokra)

Az izzó egy 50X50-es reflektorba van befogva és az egész egy keret segítségével a növények fölött.

A keret magassága az asztaltól: 74 cm

Az asztal és az izzó közötti távolság: 58cm

Növény-izzó közötti távolság: hát igen… nem egyformák a növények. A nagyobbak olyan 15-20 centire vannak az izzótól. Ezek a terület szélén vannak, hogy véletlenül se legyen bajuk (lehet egyáltalán bajuk, ha a centerbe, közvetlen az izzó alatt lennének?). A kicsik vannak középen, ezek 30-40 cm távolságra vannak az izzótól. Ezeket amúgy gondoltam feljebb emelni egy kicsit a későbbiekben. 

Kik laknak a világítás alatt?: paprika palánták főleg, de van egy Pistatia Lentiscus fa (ez a legnagyobb) és egy Calamondino, ami szerintem már elpusztult a fényhiány miatt, bár még reménykedek, hogy a világítás feltámassza.

Ami még fontos lehet: az egész „komplexum” 3 nagy déli ablakban van, a fűtőtesttől kicsit több, mint fél méterre egy asztalon, tehát ha süt a nap, akkor minden növény boldog. Ezért is szereltem össze a cuccot, hogy az ilyen fénytelen, szürke téli napokon is örüljenek. 

A kérdés összefoglalva: Megtudná nekem mondani valaki, hogy szükség van e a mesterséges fényhez való fokozatos hozzászoktatásra, vagy nincs? Ha igen, akkor milyen lépcsőnként? Külföldi oldalakon egyébként az időre senki nem tér ki, csak a távolságra, hogy az izzó-növény közötti távot csökkentsük fokozatosan. Az nekem sajnos fix, mivel nem egy formák, de ezért is rendeztem el őket úgy, ahogy fent írtam. 

Előre is köszönöm a segítséget! 

Coreokozo Creative Commons License 2018.01.03 0 1 932

Sziasztok!

Lenne egy feltevésem a mesterséges megvilágítással kapcsolatban. Szerintem nem csak az erdőt kéne nézni, hanem a fát is. Itt arra gondolok, a növény természetes élő vagy termő helyének kéne lemásolni a fény viszonyait, mint időben mint fényspektrumban meghatározzva. A wikipedia a barátunk elég sok hely konkrét éghajlati és fényintenzitási tulajdonságait leírja. Gondolok itt pl Magyarországon havi lebontásra vannak megadva hány órát süt a nap az adott hónapban és a legkedvezőbb azaz melyik hónapban hajt a legtöbbet melyik hónapban virágzik stb... A ledek fényspektrumma jól össze van szedve az oldalon. Szükség van kékre, zöldre, pirosra, hidegfehérre. Az eloszlása a fénynek változatosságában a nap fényspektruma segít. Ez alapján a hidegfehérre van a legnagyobb szükségünk ami legalább 6000 kelvines. A nap fényintenzitása itt van valahol a google szerint.Majd ahogy sokat tanult NASA sok megmondták hogy 24% zöld kb 10% kék fény ideális a leírt hullám hosszokban. De a piros szerintem sok igazából szerintem virágzásnál van jelentős szerepe mind addig kis %-ban hasznosul. Ez szerintem ugyan úgy 10%ban meglehet határozni mint a kéket. Majd virágzásnál emelhető 20%ig is. Ezt arra alapozom, hogy sok növény a reggeli napfényyel és az éjszaka közelettével a legaktívabbak virágzáskor jól megfigyelhető. Egy holland oldalon olvassa is bele futottam ebbe a feltevésbe a piros fény a virágzást segíti jobban. Egyébként kisérleteztem vele császár fáknál és jól hozta a növekedést ezen fények kombinációja. Fehér fény volt a legtöbb a piros, kék, és zöld fények azonos mennyiségben voltak jelen. Azonos volt a természetes napfényhez viszonyítva már amennyire meghatározható szemmel. Tapasztalataim és eszem ezt súgja, hogy ez a jó út ha mindent másolunk a természettől. Remélem segítettem valamiben. Továbbra is folytatom játszadozást a fényekkel :).

CoBLED Creative Commons License 2017.12.31 0 0 931

"A probléma az ezekkel, hogy túl koncentrált a fényforrásuk és neked valami elnyújtott kellene."

Például fénycső.

Előzmény: erdepeti (930)
erdepeti Creative Commons License 2017.12.28 0 0 930

"Még arra gondolok, hogy úgy is jó lehet, ha három szalagot (piros + kék + fehér?) egymásmellé rakok?"

Nem szalagok de ...

Tessék, valaki már megcsinálta neked.

Másik összeállítás.

Harmadik lehetőség.

Ez meg piros túlsúlyos, virágoztatáshoz ez jó.

A probléma az ezekkel, hogy túl koncentrált a fényforrásuk és neked valami elnyújtott kellene.

Előzmény: zenoe4 (926)
erdepeti Creative Commons License 2017.12.28 0 0 929

Megemlíteni meglehet, de többet fogyaszt. 5050-es cirka 0,2W/ dióda, az 5630meg 0,3-0,4w/dióda. De természetesen igazad van, elég erősek, bár a 7020-as és a 8520-ös azért jobb. Fajlagosan viszont a 3014-es is van olyan jó mint az 5630 vagy 5730.

Amire érdemes figyelni, hogy minél több led legyen méterenként.

Előzmény: Chilio (928)
Chilio Creative Commons License 2017.12.28 0 0 928

Azért az 5630-as ledeket is említsük meg, hiszen az a jelenlegi legnagyobb ledszalag, amit kapni lehet. Kb. kétszer akkora teljesitményű, mint az 5050-es. 

Ugyhogy én elsősorban ezt ajánlom. :-) 

(5630, 5730)

erdepeti Creative Commons License 2017.12.28 0 0 927

A led szalagok esetén a smd ledeket használnak. Ezeket a méreteik szerint típusszámokkal jelölik, amelyek tized milliméterben adják meg a led oldalait. Ilyen pl a 7020-as. Ez azt jelenti a, hogy az egyik oldala hét milliméter a másik pedig kettő. Ezek vannak a szalagon. Ezeket a számokat azért érdemes ismerni, mert elég nagy hatásfok különbség van közöttük. Tehát azonos fogyasztás mellett eltérő a fénykibocsátásuk. A 7020-ast azért ajánlottam, mert az az egyik legjobb jelenleg, bár a legdrágább is. Talán még a 3014-es hasonlóan jó. Ha mindenképpen szalagoznál, akkor érdemes megfontolni, hogy ne a legolcsóbbat vedd meg, mert az valószínűleg a leggyengébb is, hanem árérték arányban is gondolkodj.

Ami a színeiket illeti az egy teljesen más dolog, a típusszámhoz semmi közük. A színeket nanométerben adják meg. Ezek közül a legfontosabbak a következőek. 430, 460-470, 630, 660-670. Gyakori és egyben jó is a 440 vagy 450. Ezek a fotoszintézis tekintetében kiemelkedő fényspektrumok. Nem mindig adják meg a gyártók ezeket az adatokat, főleg nem RGB ledek esetén. Egy két alkalommal láttam csak, de akkor sem foglalkoznék ezzel. Az ötlet, hogy vörös, kék és fehér szalagok legyenek egymás mellett, teljesen jó. Csak itt is megfelelő színűeket kellene szerezni. 660 nanométeres vörös szalagot még nem láttam itthon, pedig az kellene. Kékből is inkább 430 nanométeres szalag esetleg 440-450-es kellene, mert a hideg fehér ledeknek van egy komoly kibocsátási csúcsuk 460-470 nanométeren.  Tehát, ha tudnál egy rendszert összerakni, mondjuk 430-as kékből (esetleg 440-450-es) továbbá fehér (akár hideg akár meleg), továbbá sötétvörös 660 nanométerrel, akkor az kifejezetten jó lenne. De ezek szinte beszerezhetetlenek, és ezek a spéci színek sokkal drágábbak is, ezért nem is nagyon építenek szalagos rendszert. De kérdezz rá az eladónál, hogy a tud-e ilyeneket szerezni. Ha tud, akkor a nagyon ügyes.

Ha a palántázás igényeit nézzük, akkor akár hideg fehér fényekkel is dolgozhatsz. Néhány évvel ezelőtt csak ilyen volt. Egyszerűbb összehozni a dolgot, olcsóbb is és könnyebben hozzáférhető. Például egy ilyet javasolnék. 3014-es ledek vannak rajta, az egész jó. Ráadásul ezen sűrűbben is vannak, szóval fényárama is nagyobb, meg a fogyasztás is. A hideg fehér pedig kedvező a palántáknak. Árban talán lehet olcsóbbat is találni más kereskedőknél, de ilyesmit keresnék. Ha három métert veszel és kétszer másfél métert párhuzamosan helyezed el, akkor óránként 36w a fogyasztás. Ez 12 óra megvilágítás tekintetében napi cirka 20 forint fenntartást jelent. Szerintem ez vállalható.

Előzmény: zenoe4 (926)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!