Keresés

Részletes keresés

JelenikD Creative Commons License 2016.02.02 0 0 311

Szép Napot! 

Érdeklődnék, hogy valaki esetleg tudna e Habanero Orange és Jalapeno magokat küldeni? Csak pár darabra lenne szükségem. Természetesen nem ingyen! 

Üdv: D.

tmogyorosy Creative Commons License 2016.02.02 0 0 310
Előzmény: tmogyorosy (309)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.02.02 0 0 309

Találtam cikket is a fahéj gyökereztető hatásáról, szóval valószínűleg nem csak legenda:

http://hobbikert.hu/magazin/orolt-fahejban-orulten-nonek-a-gyokerek.html

A cikk szerint palántadőlés, egyéb gombásodás ellen is jó.

Én biztos ami biztos, tettem a palántaföldbe. :-)

Előzmény: gomba2008 (276)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.02.02 0 0 308

Köszönöm!

Igyekszem türelmes lenni...:-)

Csak azért csodálkoztam, mert a "keményvonalasok", a Habanerok, a Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia már kelnek, a Jalapenok meg nem.

Igaz az kapott mag, míg a többi saját szedés volt. Meg lehet hogy hűvösebb is volt abban a dobozban.

Szóval türelem...:-D

Előzmény: Chilio (307)
Chilio Creative Commons License 2016.02.02 0 0 307

Szárazabb/régebbi a mag, vagy mélyebbre is ültetted. 

Türelem! 2-3 nap csúszás normális. :-) 

Nekem is elég lassan kelnek a habik, mélyre kerültek. :-)

tmogyorosy Creative Commons License 2016.02.02 0 0 306

Nos, a 22 féle chiliből 15 már kibújt, plusz a kápia. Érdekes módon a Jalapeno Early és Purple meg se nyikkan. Van valakinek eseleg tapasztalata, mennyi idő kellene ezeknek kihajtania? 28 °C és magas páratartalom van a keltetőben.

Előzmény: tmogyorosy (305)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.01.29 0 0 305

Ma újabb négy.😃😃😃

Előzmény: tmogyorosy (304)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.01.28 0 1 304

Kettő Habanero kidugta a fejét!!!😃😃😃

Négy nap alatt...😃

Előzmény: tmogyorosy (301)
dorger Creative Commons License 2016.01.25 0 0 303

Igen, nyugodtan vesd el! Tavaly friss magot küldtem. Sok sikert, és jó egészséget kívánok!

Előzmény: Luigi50 (299)
Chilio Creative Commons License 2016.01.24 0 0 302

Nekem még van White habi magom tavalyról. Épp most áztattam be 2 adag magot magamnak is. Pumpkin esetleg érdekel cserébe.

(Orange, meg Lemon nekem is van.)

Előzmény: Béla báttya (298)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.01.24 0 1 301

No, ma elültetésre került 22 féle innenonnan szedettvedett chilimag. Kíváncsi leszek, mi lesz belőle...

gomba2008 Creative Commons License 2016.01.22 0 1 300

Kelnek a reaperek. Meglepően hamar. 

Luigi50 Creative Commons License 2016.01.22 0 0 299

Szia ! Sajnos kórházban voltam egy ideig. El sem tudtam vetni őket de meg vannak és majd az idén elvetem. Azért kértem mert nem tudom azokból lesz-e valami. Kibírt-e egy évet ? De nagyon köszönöm csak sajnos így alakult. Lajos

Előzmény: dorger (296)
Béla báttya Creative Commons License 2016.01.21 0 1 298

Habanero Red és White magokat keresek néhány darabot dél-Pest környékéről... 

Cserébe Orange vagy Pumpkin magokat küldenék. E-mailen egyeztessünk, köszönöm.

Béla báttya

dorger Creative Commons License 2016.01.21 0 0 297

Atka nem lehet rajta?

Előzmény: Hekxer (289)
dorger Creative Commons License 2016.01.21 0 0 296

Szia! Tavaly március-április tájékán küldtem neked magokat. Lett belőlük valami?

Előzmény: Luigi50 (255)
getz13_2 Creative Commons License 2016.01.21 0 0 295

Köszönöm, teszek egy próbát! ;)

fl

Chilio Creative Commons License 2016.01.20 0 0 294

Igen, ha napon száritott akkor semmi baja, meg lehet próbálni.

A többi meg mehet a pörköltbe! :-)

Előzmény: foodluver (291)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.01.20 0 0 293

Ha magas hőfokon szárították, akkor nem csíraképes. Ha csak napon, akkor igen.

Meg kell próbálni.

Előzmény: foodluver (291)
gomba2008 Creative Commons License 2016.01.20 0 0 292

Nálam pont így néztek ki tavaly a reaperek. Ez tuti, hogy betegség. Hogy miféle, lövésem sincs. Volt amelyik elpusztult, de 5 növény kiheverte, és rekord termést szüreteltem ősszel. 

Most még egy hete talán hogy elültettem, mert egyre kevésbé van kedvem a macerához a palántákkal. Mire kikelnek, már több lesz a világos órák száma, kevesebb világítással kell bajlódni. A nyár fogja úgyis eldönteni a sorsukat. Tehetek én bármit, ha nem elég meleg a nyár nekik. 

foodluver Creative Commons License 2016.01.20 0 0 291

Sziasztok,

A napokban rendeltem chili szószokat a neten (www.hungarochili.com) és ajándékba kaptam Afrikai madárszem chilit. Ez egy szárított paprika, viszont ami érdekelne, hogy ennek a magvait ugyan úgy ki lehet csíráztatni és el lehet ültetni, mintha rendelt magok lennének?

Köszönöm a tanácsokat!

fl

tmogyorosy Creative Commons License 2016.01.19 0 0 290

Nem vagyok tapasztalt, ezért nekem csak tippem lenne - viszont megpróbálkozhatnál a kérdéssel itt is:

http://chilikertesz.hu/viewtopic.php?f=11&t=8

Számos tapasztalt termesztő látogatja azt a fórumot - ha esetleg itt nem, ott hátha tudnak segíteni.

Hekxer Creative Commons License 2016.01.18 0 0 289

Segítséget szeretnék kérni tapasztalt termesztőtől!

Két hónapja magról, ellenőrzött forrásból az uk chilli seeds-től rendelt carolina reaper magokat kihajtattam és elültettem, azóta át lettek öltetve nagyobb cserépbe, de azt produkálják, hogy az alsó nagyobb levelek mindig leesnek és a helyükre kicsik nőnek ahelyett hogy nagy bokros növény nőne.
Kétnaponta van locsolva Bio Nova Nutri Forte A&B-t használok hozzá, Florasca Bio Zöldségföldbe van ültetve, és napi 18 óra világítást kapnak 2db mars hydro 300-as leddel felülről és oldalról, a szekrényben mylar fólia van és 23-28 fok közötti a hőmérséklet állandó légmozgással.

Nem tudom hogy ez normális-e és hogy így kéne fejlődnie a növénynek, miért dobálhatja el a leveleket?
Mellékeltem pár képet hátha segít a baj azonosításában.
Előre is köszönöm a válaszokat

gomba2008 Creative Commons License 2016.01.07 0 1 288

Szia! Nóra kb. mindent elmondott a teleltetésről, a dohányléről is. Nincs mit hozzáfűzni.

A cukros-ecetes-szappanos lé nekem tökéletesen működik kint is. 100%-ban kivégzi a tetveket. Viszont megégeti a növényt, ha nem figyelek, éppúgy, mint a "kemény drogok". Tehát nem tűző napon! Ritkán van rá szükség az udvaron, hiszen ahol zsákmány, ott ragadozó. Előbb-utóbb jönnek a katicák. Az őszibarackra szoktam, mert az erősen hajlamos a tetvesedésre, és a következő évi termést nem akarom kockáztatni. Nomeg nem kell hozzá létra, még kicsi a fa! 

A benti paprikám él, visszavágtam, majd a napokban kap egy zuhanyt, és megy vissza az ablakba. Már hosszabbodnak a napok, a növények ezt tudják. 

Darálás:

A napokban a Carolina Reapereket is ledaráltam. Gumikesztyű kötelező, és nem botmixer, hanem zárt szerkezet. Akár egy KV daráló is megteszi. Nem a lakásban , hanem a teraszon, enyhe szélben, szélnek háttal, így nem kellett maszk. Szélcsendben kell az is. 

Akció után gumikesztyű kuka, a mixert pedig előbb olajjal öblítem át, ez oldja a kapszaicint, és rá lehet önteni a szárított paprikákra. Finom, és baromi erős paprikaolaj lesz belőle. Utána lehet mosogatni. Maszkban, vagy bevállalva a fuldoklást. Hősiesség kérdése csupán...:)

Előzmény: földicserkó (285)
CBNora Creative Commons License 2016.01.05 0 0 287

A többi paprika is átteleltethető, nemcsak a csili. Itt a fórumon sokan ismertük Taormina többéves paprikáját, ha jól emlékszem, kaliforniai jellegű volt, de majd ő kijavít, ha nem. Most nekem is van 8 tő, ami nyáron túl ványadt volt ahhoz, hogy kiültessem, most a fűtetlen szobánkban telelnek cserépben. Egyelőre élnek.

Olyan paprikát viszont nem teleltetek, ami korábban a kertben volt. Próbáltam, rengeteg kártevőt behurcoltam vele. Kint nem okoztak gondot, de mivel a lakásban hiányoznak a természetes ellenségek, elszaporodtak, és a palántákra is átköltöztek. Nem érte meg.

Azon viszont én is gondolkodom, hogy ha ezek most megmaradnak, és hamarabb fognak teremni, nevelek nyáron is bent pár palántát, hogy legyen korai is. De ez se biztos, hogy megéri, majd elválik.

CBNora Creative Commons License 2016.01.05 0 0 286

A dohánylé legalább olyan kemény szer, mint a bolti permetlé, nem ismered a pontos dózist, amit kijuttattál, és a várakozási időt sem tudod. Nem ajánlatos használni.

földicserkó Creative Commons License 2016.01.05 0 0 285

Salam!

Olvastam lentebb, hogy más is kapott ízelítőtt abból mit is jelent egy közepes kapszaicin tartalmú paprika feldolgozása. Tud valaki tanácsokat adni, hogy kell mondjuk habanero örleményt készíteni? Pár hónapja készítettem először erős paprika örleményt, volt 3 fajta... egész megdöbbentő volt a tapasztalat egy kezdő kertész számára. A közepesen erős közönséges paprikával (macskapöcse) esett meg, hogy puszta kézzel dolgoztem fel, és utána többszöri kézmosás, fürdés után is félelmetes volt a kezem hatása... semmilyen nyálkát kiválasztó szerhez nem szabad nyúlni ilyenkor (orr, szemek, nemi szervek...stb.) órák után sem. De akkor hogy kell? Mert húztam egy kesztyűt a thai chilihez, de az meg szétmarta már örlés közben az orrom meg mindenem, és a lakásban prüszköltünk durván... ez sehol nincs habanero-hoz... ha jól tudom a paprikát porrá örölni nem szoktak világszerte, hanem spanyol- és magyarhonban szokás. Viszont ez szerintem jó eljárás, sokkal jobban kiadja így az ízét, mintha a thai-oka követném, és csak összetörném a paprikát. De hogy kell ezt, gázmaszkaban? Én komolyan maszkra gondoltam, de végül nem vettem fel, ahhoz a fél kilóhoz, viszont ha jövőre lesz három kiló, akkor már nem tudom hogy oldom meg. Van valakinek gyakorlati tapasztalata?

De van ennél egy fontosabb kérdésem is: most akkor a paprika évelő vagy sem? Itt a forumon tanultam, hogy a chili évelő... és akkor a  fehérözön is? Paprika=paprika, nem? Nehéz nagyon átteletetni, de második évben a közöséges paprika és a chili 50-szer annyit termett mit előző évben, ami helykiasználtság szempontjából nagyon fontos tulajdonság. Nekem most az a terverm, hogy az elmített két fajon kívül, a kalocsai csípős fűszerpaprikát, a pritamint és a fehér öröznt fogom termelni. Holnap palántáznám, fólia év közben, télen cserép és remélem, hogy 2017-ben óriási bokraim lesznek, vajon reális ez az elképzelés?

Gomba2008: Végre nagyfateromon kívül mástól is hallom a cukros-ecetes vizet permetként. De én úgy tudom, hogy a tetvek eszik a cukrot. Gondolom te tapadásfokozóként használod, de ez hiba. Értem én a vegyszer fóbiád, de nem biztos, hogy jogos. Én pl nagyon erős dohánylét készítettem. Volt pár dohányom, de nem igazán sikerült feldolgozni úgy, hogy jó kedvvel elszívjam, így permetlé lett. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy ez nem sokkal keményebb vegyszer, mint, amit boltban vehettem volna. A cukron kívül érdekelne egyéb ötlet tapadásfokozóként.

Tmanka906 Creative Commons License 2016.01.02 0 0 284

Sziasztok!

Ha valakinek lenne felesleges chilli paprika magja  szivesen vennék belőle.  Esetleg csere is érdekelne, bár nekem csak jalapeno és tulipánpaprika  magom van. Email cimem tmanka65@outlook.hu. Előre is köszönöm

Iszka Creative Commons License 2015.12.24 0 1 283

Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!

Iszka Creative Commons License 2015.12.21 0 0 282

Esetleg még: Biola.

Full természetes, inkább megelőzésre jó.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!