Sziasztok!
A kedvenc játékomat szeretném megosztani Veletek, remélem Ti is megkedvelitek és sikere lesz! :-)
A játék lényege: egy 3 betűs értelmes szóból jussunk el egy megadott 3 betűs
értelmes szóig, úgy hogy minden lépésben csak EGY betűt változtatunk meg!
A betűk helycseréje is lehetséges (ima – mai - ami), de ebben az esetben csak a következő lépésben szabad változtatni betűt, tehát külön lépésnek számít
Példa feladvány:
l.(est - fény)
est - ezt - ízt - tíz - víz - váz - vár - vér - fér - fény
2. (oda - kap)
oda - Ida - ima - mai - mar - kar - kap
Jó fejtörést kívánok Mindenkinek!
Az előbb bizonyítottam be, hogy önmagában nincs értelme a "szú" ragozott alakjának, ezért nem használja senki ilyen formában. 3 betűs értelmes szóig kell eljutni. Mit nem értesz ezen? Ha százszor is írod le a topicnyitót, írhatod egyre nagyobb betűkkel is, azzal még nem lesz igazad.
A játék lényege: egy 3 betűs értelmes szóból jussunk el egy megadott 3 betűs értelmes szóig, úgy hogy minden lépésben csak EGY betűt változtatunk meg! A betűk helycseréje is lehetséges (ima – mai - ami), de ebben az esetben csak a következő lépésben szabad változtatni betűt, tehát külön lépésnek számít Példa feladvány: l.(est - fény) est - ezt - ízt - tíz - víz - váz - vár - vér - fér - fény 2. (oda - kap) oda - Ida - ima - mai - mar - kar - kap Jó fejtörést kívánok Mindenkinek!
Esetleg ha figyelmesen elolvasnád a topikindítót, könnyen rájöhetnél, hogy nekem van igazam.
Értő olvasás!
Aki indította ezt a topikot, csak annyit határozott meg, hogy értelmes szó legyen. Hogy milyen gyakori szó legyen, arra nem tér ki. Tehát ennek a játéknak ez a szabálya.
A szúm pedig értelmes, nyelvtanilag helyes szó. Ebben a játékban használható.
Mivel engem is mulattad a te görcsölésed, hogy minden helyzetből győztesen kerüljél ki, folytathatjuk.
Neked lehet szúvas a fogad, de azt senki nem mondhatja, hogy szúm van, mert kiröhögik. Igy a megoldásodban is roppant röhejes és kényszeredett volt a szúm szó. A szú csak akkor kap értelmet, ha megjelölik, milyen főnévhez tartozik. Ezért, bár nyelvtanilag helyes a ragozása, önmagában ragozva értelmetlen a használata, nem állja meg a helyét a köznyelvben. Az értelmes emberek ezt tudják, ezért nem is használja senki ebben a formában. Én csak arra kértelek,, hogy ilyen kényszeredett szavakat ne használjál, hogy megkönnyítsd a magad részére a játékot. Ennyit már felfoghattál volna, de látom, nem sikerült.
Te állítod, hogy nem voltál fenn, de a dátumokat nem lehet meghazudtolni. Öt napja voltunk fenn mind a ketten, egymás után, nézz utána. Itt aki személyeskedik, az te vagy. Én csak reagáltam a te személyeskedésedre. A szakértők is megírták, hogy csak elméletben helyes szó, vagyis csak elméletileg helyes, azaz a gyakorlatban nincs ilyen szó, mert a gyakorlatban értelmetlen. Én ezt kifogásoltam, mert a játék attól értelmes, ha minden szempontból értelmes az a szó, (és nemcsak elméletben) amelyet megoldásként használnunk. Véleményemet fenntartom. Maradjunk ennyiben Látom, inkább te vagy képtelen ezt elfogadni. Írogassál még nyugodtan, szerintem jól elszórakoztatjuk a többieket. :)
24-én, 25-én és 26-án nem voltam fent, nem mintha magyarázattal tartoznék olyan miatt, amihez semmi közöd és egyébként rosszul látod a dátumokat. Engem se érdekel, hogy te mikor mit ünnepelsz.
Hagyd abba a személyeskedést.
A lényeg változatlan: a szúm szó jó, nyelvtanilag helyes, értelmileg kifogástalan. Már eddig is megírtam az indokokat, csak te képtelen vagy elfogadni.
Nem kell tagadni, mikor voltál fenn, mert ugyanazt a napot érzékelte a rendszer. Egyébként 24-e még nem karácsony, mert ahol én dolgozom, még munkanap, és sajnos még sok helyen dolgoznak ilyenkor. A szenteste sem karácsony, hanem a karácsony előtti várakozás utolsó napjának estéje. Mint írtam, közöd nincs hozzá, hogy a szabadidőmben mit csinálok. Nem tartozik rád, de a rosszindulatú megjegyzésed miatt közlöm, hogy a mi családunk 23-án este ünnepelte a karácsonyt, mert akkor tudtuk egyeztetni az időpontot a közös együttléthez, az utazgatások miatt. Amúgy a te javaslatod nélkül is ünnepelünk január 7-én, a fiam névnapját, mivel Attila. :) Ez a kekeckedő megjegyzésed sajnos most sem jött be, mint általában. Ilyenekkel csak magadat járatod le. Nyugodj már meg.
Ha esetleg figyelmesen elolvasod a topiknyitót, akkor rájössz, hogy az abban leírtak vonatkoznak erre a játékra. Hogy mi kényszeredett és mi nem, arra nem tér ki TnéAncsa. Ez innentől a te magánügyed, és légy szíves, ne mérgelődj amiatt, hogy helyes volt a szúm, bár engem nagyon szórakoztatnak a posztjaid.
"...elméletben létező szóalak. A gyakorlatban ugyanakkor nem fordul elő ebben az alakban,"
Szóval előrángatott, nem használatos szóalak. Ragozni mindenki tud, ezért nem kell hozzá gondolkodni, hogy berakd a szó-kígyóba, de kényszeredett megoldás a rövidebb szó-kígyó érdekében. Én is berakhattam volna már korábban egy hasonló szó-kígyónál, de nem tettem, mert nem tartottam megfelelőnek ebben a játékban. Tőled jobb megoldást vártam volna. Ennyi.
Pont négy napja voltál fenn, amikor én négy napja feltettem a szakvéleményt. Szóval fent voltál karácsonykor a játékban, ne mentegetőzz, ha már azzal érvelsz, amihez semmi közöd.
Látom, nem tudod megemészteni, hogy nincs egyértelműen igazad. Nyugodj már bele. Egyébként nem karácsonykor foglalkoztam vele, hanem napokkal előtte. A válasz érkezett közvetlenül karácsony előtt. Egyébként mi közöd hozzá, hogy karácsonykor mivel foglalkozom? e is játszottál aznap, pont előttem van a hozzászólásod. Miről beszélsz? Nézz inkább magadba.