Keresés

Részletes keresés

gyere a papához Creative Commons License 2022.01.11 0 0 1738

Hát igen... Nekem még nem állt össze fejben sem a terv, pontosabban, csak kis részben állt össze. Ez olyan, hogy vannak részletek amelyek már derengenek (tudom, hogy kb. milyen legyen, és hogyan kellene megcsinálni), és vannak, amelyek még homályosak. Ráadásul az nagymértékben alakítani fogj a tervet, hogy milyen anyagokat tudok majd szerezni a vázhoz (a hidraulikus alkatrészeket sajnos én nem tudom megcsinálni, azokat meg kell venni). Van egy olyan "mániám" is, hogy lehetőleg minél több dolgot magam csináljak, - ennek az oka részben a pénztelenség, és részben persze a "jó érzés".

Persze nem kell nekem profi szerkentyű, csak egy olyan, ami azért használható kisebb dolgokra, vagyis lehet vele kovácshegeszteni max egy fejszét, és damaszkolni késpengét. De bonyolítja a dolgot, hogy olyat szeretnék, amelynél a munkahenger nem felül (mint ahogyan az szokásos), hanem alul van, de nem felfelé nyom, hanem lefelé, de az üllő mégis alul van (a henger fölött) a medve lefelé mozog. Azért kell ilyen, mert ez a szerkezet sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos - meg lehet oldani akár 150 cm-es magassággal is. 

Volna két kérdésem: ha nem indiszkrét, kb. mennyiért vetted azt a gyári prést, mi volt az a jó ár -csak hogy kicsit képben legyen az árak felől.

És a másik: hidraulikában nem vagyok járatos, most tájékozódom. Úgy tűnik, mintha az itt szóba jöhető irányváltó szelepeknek (vezérlőszelep) két típusa lenne (ebből a szempontból, mert amúgy több): az egyik három állapotú, a másik pedig négy. A háromnál van egy állás, és a kettő különböző irányú nyomás. Viszont a négyállapotúnál (amit talán "úszó szekció"s-nak hívnak) ehhez hozzájön egy olyan szabad helyzet, amikor a dugattyú az éppen kapott hatásnak megfelelően magától mozog el. Nem tudom, hogy jól értem-e ezt.

Ugyanis arról van szó, hogy ha már hidraulikus izé, akkor olyan lenne jó, amelynél nem nekem kell a kart, és azzal a dugattyút le föl mozgatnom, hanem az magától járna le föl. Nem tudom, érthető-e ez így. Nyilvánvaló, hogy ez sokkal kényelmesebb lenne, még akkor is, ha a kézikar mozgatását áttételezném a lábra. Csak még nem teljesen tiszta nekem ezeknek a hidraulikus rendszereknek, nem is a működése, azt ugye teljes részletességgel nem is kell ismerni itt, hanem egyáltalán az, hogy a három fő hidraulikus alkatrész, a dugattyú, az irányváltó, és a szivattyú (no meg a motor, az a negyedik), hogyan passzintható össze, tehát mire kell figyelni, mik azok a műszaki paraméterek, amelyekkel összerakhatóak, és mik azok, amelyekkel meg nem. Ez nem triviális kérdés, és nem is lényegtelen, hiszen ezek legalább 20-30 ezer forintos alkatrészek, nem lenne jó feleslegesen venni valami oda nem illőt.

Előzmény: jamesz64 (1737)
jamesz64 Creative Commons License 2022.01.11 0 0 1737

Szia!

Jól írtad, szerencse kell mindenhez, Több éven keresztül tervezgettem  saját készítésű hidraulikus prést.

Lassan összejött hozzá az anyag, a vázhoz, a munkahenger, útváltószelep, motor szivattyú egyebek.

Már majdnem nekifogtam az építésnek, mikor /és itt jön történetbe a szerencse/ tudtam nagyon jó áron vásárolni egy működő gyári prést.  

A gép öntvény vázas, a vázában tárolja az olajat , a vezérlő karon és a nyomásmérőn és nyomóerő szabályzón kívül nincs semmilyen szerelvény, vezeték, cső, stb a géptesten kívül. 

Utólag végig gondolva amit tudtam volna építeni az ehhez képest  komolytalan lett volna, és elsőre biztosan nem lett volna megfelelően jól működő képes.

A szerencse nagyon felgyorsította  az eseményeket innentől fogva "már csak"  a prés szerszámokat kell hozzá kitalálnom és elkészítenem.

A fa hasítógép átalakítása jó ötlet, a You tuben láttam működni belőle készített kovács prést.

A 10 T-ás nyomóerő elegendő.

Már láttam hirdetve "megszakadt" vázú hasítógépet, kiindulási alapnak jó lehet.

Előzmény: gyere a papához (1734)
gyere a papához Creative Commons License 2022.01.11 0 0 1736

Kösz a választ, de... kb. minden porcikám tiltakozik az ellen (továbbá, rendkívül ízléstelennek is tartanám - ha szabad ezt a szót itt használni, vagy jó, legyen a nagyon nem elegáns), ha egy fahasító gépet alakítanék át kovácspréssé. Arról nem is beszélve, hogy azért egy fahasítónál a medve és az üllő  rögzítési szilárdsága eléggé kérdéses lenne, szóval a kötve hiszem, hogy az a gép úgy alkalmas lenne a munkára. Meg hát a formája sem olyan ugye. Továbbá, 200 ezer anyagköltségből már ki lehet hozni egy ilyen szerkezetet, és akkor az olyan lesz, amilyennek én akarom, hogy legyen. De persze sokallom a 200 ezret, ezért próbálok mindenféle "gazdaságos" megoldást találni.

Amúgy a fahasító gépet a világ legfeleslegesebb gépének tartom. Egyszerűen nem praktikus, nem hogy kovácsolásra, de fahasításra sem, arról nem is beszélve, hogy értelmetlenül drága. Igen kevés olyan embert, vagy élethelyzetet tudok elképzelni (pedig fejlett a képzelőizmom), amelyben megér egy lien gép használata. Persze, tudom, azért használják, adnak el ilyeneket is, de hát az emberek sokféle hülyeséget csinálnak ezen kívül is. 

Ja, jut eszembe, és hogy visszatérjek a kovácsolós témához is: nem utolsósorban éppen egy nagy (nagyon nagyot, ami könnyen viszi a nagy rönköket is) fejszét szeretnék kovácsolni a majdani (reménybeli) hidraulikus kovácssajtóval, amely szerkezetnél ugye már komoly tömegű acélt kell alakítgatni, kovácshegeszteni, olyan nagyot, hogy az egyedül, és kézi kalapácsolással nem menne. 

Előzmény: Törölt nick (1735)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.11 0 0 1735

Barangolásom közepette bé toppantam én is ide.

Üdv!

Vannak új 10 tonnás fahasító gépek komplett 200000-ért azok alkalmasak a kérdésedhez és gyorsjáratúak, csak medvézni kell őket és kész!

Abból indulj ki , hogy 1 négyzet mm. anyagnak a szakítószilárdsága kb.40kg, tehát mekkora-hány kg.-os ütés-nyomás kell x négyzet mm-re .-ebből adódik a felülethez való-alkalmas nyomás persze melegen.

Egyébként meg szerintem mikor ragad az acél puhább mint az ólom, tehát 80dkg. kalapáccsal is lehet dolgozni az elején mert szerintem a nehezebb fölös, sűrű kis ütések.

Aztán mekkh 3-5kg tömöríteni , hogy hordósan dagadjon az anyag , különben csak simogatnád és nem lenne átkovácsolva rendesen

De nem értek hozzá! ;D

Előzmény: gyere a papához (1734)
gyere a papához Creative Commons License 2022.01.11 0 0 1734

Jószerencsét! (Ez nem éppen kovács-köszönés, de azért nem annyira távoli szakma.)

Erősen fontolgatom egy hidraulikus (tehát nem pneumatikus) kovácsprés készítését. Nekem úgy tűnik - de javítsatok ki, ha tévedek -, hogy egy olyannal sokkal egyszerűbben, könnyebben lehetne pl. damaszkolni - ha egyáltalán egy kisebb mechanikus kalapáccsal lehetne is olyat, mert az is lehet, hogy azzal nem menne (vélemény?). Hátránya, a mechanikus kovácskalapácsokhoz képest, hogy a szükséges hidraulikus alkatrészek, szivattyú, szelep, munkahenger, stb., (amelyeket nem lehet otthon a teakonyhában összedobni) eléggé drágák. De talán beszerezhetők használtan is, fene tudja. Tavaly építettem egy nagyobb csiszológépet, gyakorlatilag a semmiből, vagyis otthoni hulladékanyagokból, csak néhány csavart vettem hozzá a boltban, még a görgőket is magam csináltam, de az ehhez képest könnyű volt, egy ilyen hidraulikus cucc azért más pálya. Épített már itt közületek valaki ilyet? Kíváncsi lennék a véleményekre, tapasztalatokra, buktatókra, stb.

jamesz64 Creative Commons License 2022.01.04 0 0 1733

Szia!

Szerintem nem.

Gyengének tartom a motorerőt, acélhoz lassúnak a szalag sebességet. Fához talán még elég a sebessége, de a durvább szemcseméretű csiszoló szalaghoz még nagyobb motorerő kellene.

Talán a meglévő élt karbantartani, nagyon finom szemcséjű szalaggal  /fenés helyett/  alkalmas lehet.

Az én épített csiszagépemen 2200W-os a motor, és tág határok között változtatható a szalagsebesség.

Előzmény: Shingen (1731)
jamesz64 Creative Commons License 2022.01.04 -1 2 1732

Sziasztok!

Még decemberben keresett meg itt a fórumon  CroCo_1 fórumtárs a következő kérdéssel,    "Vállalnál egy 70-es villáskulcsból való "kis" fokos kovácsolását?"

Az időinket össze egyeztettük, és közösen átkovácsoltuk a képen látható "irgalmatlan " nagy méretű villáskulcsot egy jó nehéz, kis baltává.

Igaz fokos volt az előzetes terv, de olyan sok anyag volt a villáskulcsban és megcsonkítani nem volt szívünk.

Két ember két órai munkájával sikerült az átalakulás.

Shingen Creative Commons License 2022.01.04 -1 0 1731

Sziasztok!

Van ez a Lidl kettős köszörű+szalagcsiszoló.

Engem inkább a szalagcsiszoló része érdekelne.

• Csatlakoztatott terhelés: kb. 240 watt
  • Alapjárati fordulatszám: kb. 2950 ford / perc
  • Keringési sebesség köszörűkorong: kb. 23 m / s
  • Keringési sebesség csiszolószalag: kb. 15 m / s

Tudom nem egy ipari gép, de szerintetek a szalagcsiszoló része elég lenne kések élének a kialakításához?

Köszi a válaszokat.

jamesz64 Creative Commons License 2021.12.31 0 0 1730

MINDENKINEK BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK!!!

Előzmény: tompai (1729)
tompai Creative Commons License 2021.12.31 0 0 1729

Tisztelt Fórumozók   és ide látogatók!

Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok erőben  egészségben . Az erő legyen veletek .

Üdv : Tompai

jamesz64 Creative Commons License 2021.12.30 0 0 1728

Szép

Letisztult, nincs semmi ami felesleges rajta.  Jól, szépen fejlődik az arányérzéked, a stílusod!  Nekem tetszik!

Gratulálok! 

Előzmény: vfrtom (1727)
vfrtom Creative Commons License 2021.12.30 0 1 1727

Utólag is Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet.

Ez készült most.

jamesz64 Creative Commons License 2021.12.24 0 1 1726

MINDENKINEK, ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYT!

jamesz64 Creative Commons License 2021.12.21 0 0 1725

Első ilyen kísérlet volt, régi nagy lapos reszelő és csapágy görgő volt az alapanyag,  96 rétegnél álltam meg.

Nagyon régóta készültem rá, még tavalyelőtt ígértem meg egy ismerősnek.

Csak lapra kovácsoltam, a penge formázását majd a tulaj végzi el.

Előzmény: hanyiistók (1724)
hanyiistók Creative Commons License 2021.12.21 0 0 1724

Ez vele jár, mindig kell valamilyen szerszámot készíteni. Láttam a hajlító üllőbetétet lejjebb, az nagyon remek, az ilyesmit nagyon tudom értékelni. Én is készítettem még kalapácsokat is, a régi kovácsolt szerszámokat, fejszét, kalapácsot át tudjuk kovácsolni és bármit készíthetünk belőle, amit az anyag kiad. A damaszkolt anyagot milyen fémekből ütötted össze? Én még nem csináltam, de szeretnék majd. Ilyesmihez azért jó lenne a rugós kalapács, de az nekem sosem lesz, helyhiány miatt. 

Előzmény: jamesz64 (1723)
jamesz64 Creative Commons License 2021.12.20 0 0 1723

Szépek a késeid!

Én nem vagyok nagy kés mániás, még nem , bár most lettem kész egy damaszkolt késalap acéllal.

Csisza gépet én is csináltam, használom, de sosincs kész mert mindig készül hozzá valami fejlesztés.

Rengeteg időm elmegy "gépészkedésre",  eszköz fejlesztésre.

Előzmény: hanyiistók (1722)
hanyiistók Creative Commons License 2021.12.20 0 0 1722

Egy nagyteljesítményű szalagcsiszoló gépet építettem hetekig, ami 2000x5 cm es szalagot forgat, 2900-as fordulattal, de azon egyetlen alkatrész sem kovácsolt...

hanyiistók Creative Commons License 2021.12.20 0 0 1721

hanyiistók Creative Commons License 2021.12.20 0 0 1720

Örülök neki, mert igényes mesternek igényesek a szerszámai. Tudod én csak ritkán kovácsolok dísztárgyat, abból is kizárólag használati tárgyat Leginkább a szerszámokat, késeket szeretem, és az edzhető anyagokat. 

Legutoljára késeket készítettem, azt tudok mutatni. Skandináv szénacél kovácsolt pengék, trópusi fa nyéllel...

Előzmény: jamesz64 (1719)
jamesz64 Creative Commons License 2021.12.18 0 0 1719

Szia!

Igen bevált, hála és köszönet az ötletért!

Klassz a karácsonyfa tartód! Jó, hogy jöttél végre más munkáját is láthatom a fórumon.

Szívesen látnék több munkádról képet.

Előzmény: hanyiistók (1718)
hanyiistók Creative Commons License 2021.12.18 0 0 1718

Szia Jamesz!

Látom bevált a lenolaj a kalapácsnyélre, nem fekete már, és a logó is jól mutat rajta.

hanyiistók Creative Commons License 2021.12.18 0 0 1717

Sziasztok! Összeütöttem egy karácsonyfa tartót...

hanyiistók Creative Commons License 2021.12.18 0 0 1716

jamesz64 Creative Commons License 2021.12.18 0 0 1715

Szia!

Jó választás! Igen nagy tudású Mester, majd írd meg a tapasztalataidat.

Előzmény: nyugi40 (1714)
nyugi40 Creative Commons License 2021.12.18 0 0 1714

Találtam, fel fogom venni vele a kapcsolatot

http://nanasikovacs.hu/

Előzmény: jamesz64 (1694)
nyugi40 Creative Commons License 2021.12.18 0 0 1713

Nem zavartál vele, sőt, de "Első táborom Zalaegerszeg  - kecskemét útvonalon  pár óra az út" - Nyíregyházáról? az jópár óra :-)

Előzmény: tompai (1698)
jamesz64 Creative Commons License 2021.12.17 0 0 1712

Időt majdcsak tudsz rá szakítani, de ne add fel. Tehetséges vagy, jók az ötleteid!

Előzmény: vfrtom (1711)
vfrtom Creative Commons License 2021.12.16 0 0 1711

Igen, itt vagyok, de sajna mostanában nem áldoztam az üllőn . :(

Előzmény: jamesz64 (1710)
jamesz64 Creative Commons License 2021.12.13 0 0 1710

A 2022. évben ismét lesznek kovács tanfolyamok a Magyarországi Kovácsmíves Céh rendezésében. 

Amennyiben a járványhelyzet engedi 2022. 03. 18.-22. közötti első "alap tanfolyamra"  korlátozott számban /max 8 fő/ lehet jelentkezni a Céh honlapján.

Mindenkinek ajánlom, akit egy kicsit is érdekel a kovácsolás.

jamesz64 Creative Commons License 2021.12.13 0 0 1709

Köszi!

Előzmény: cl45 (1708)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!