De adtál egy ötletet ezzel a lengyel receptes oldallal.
Nagyon régen jártam Lengyelországban, de máig emlékszem a zsurek levesre.
Annak nekiállok, az se pár óra...:) minimum 3 nap kovászolás...
Anno olyan echte kockásabroszos kisvendéglőben is voltam, ahol teli volt minden különböző fázisú 5 literes befőttesben nevelgetett kovásszal a leveshez.
Nem tudom, az enyémben nem lesz marcipán, csak lekvár, és a tetején valószínűleg csoki.
A + még egy adag lekvárt se tudom. Amit én néztem, az elég egyértelmű, abban csak egyféle lekvár van ill. lekvár vagy marcipán, elég részletes leírás. Onnan vettem a fűszerkeveréket is. Csak az egy lengyel recept, nem akartam belinkelni, de ez az:
Erről az oldalról már sütöttem túrótortát, jó lett. De az Adblock 6994 blokkolást jelez, és még így is marad benne csizma-papucs-jutalomfalat, úgyhogy reklámblokkoló nélkül valószínűleg használhatatlan az oldal.
Nem a kertből vannak a hozzávalók, de talán kivételesen elfér. Ha ide beírom, vissza tudom keresni, mikor készült a tészta.
Az utóbbi napokban több videó is megjelent a youtube-on erről a mézeskalácsról, mert már ilyenkor el kell készíteni a tésztát a karácsonyi süteményhez. Kedvet kaptam, kipróbálom, ma elkészült a tészta. Jobb lett volna még korábban (azt írják, akkor a legjobb, ha 4-6 hetet áll), de nem kaptam rögtön minden fűszert, ami kell hozzá. A bolti mézeskalács fűszerkeveréket nem ismerem, inkább recept szerint kevertem.
Abban a leírásban, ami szerint kevertem, csak 1 kg liszt volt, én annyival csináltam. A csipet sót kifelejtettem, de talán az elhanyagolható. Aszalt gyümölcsöt nem tettem bele.
A fűszerkeverék:
50 g fahéj
20 g őrölt gyömbér
15 g őrölt szegfűszeg
15 g őrölt kardamomimag - ezt nehezebb volt beszerezni, de a Gödöllői Tescóban van egy bolt, ahol gyógynövényeket és papucsokat árulnak, ott lehet kapni. Szeretem ezt a fűszert, nem akartam kihagyni.
10 g őrölt szerecsendió
10 g őrölt szegfűbors (ebből rengeteg van itthon, tavaly a férjem véletlenül több zacskóval hozott szegfűszeg helyett a mézesekhez)
10 g őrölt fekete bors
10 g őrölt csillagánizs - ezt kihagytam, nem tudom, milyen, még nem kóstoltam
Ebből a keverékből tettem bele kb. 4 dekát.
Mosogatás előtt lenyaltam a keverőgép habverő lapátját (elég híg tészta, keverhető), jó ízű a tészta. Most pár hetet áll a spájzban.
Karácsony előtt egy héttel kell megsütni 3 lapban, megkenni szilvalekvárral, nehezéket rakni rá, és megint hagyni pár napot állni, mielőtt 3 darabra vágjuk és bevonjuk csokival vagy cukormázzal.
Szombaton kaptam 27 kg fejeskáposztát. Mind laposfejű, frissen szedett- szállított. Megy a hordóba, 1 kg káposzta/ 2 dk sóval. A gyalulást Papa vállalta.
Számomra nem a C fok a lényeges, hanem a fokhagyma eltevésének, mentésének a lehetősége ezzel a módszerrel. Ültetéshez szédszedett fejek közepe megmaradt, a vékonyabb gerezdeket nem ültettem el. Már ment belőle a fagyasztóba letisztítva.- Na ez is jó macera volt,de egyszerűsítettem. A gerezdeket langyosvízbe beáztattam, lecsöpögtetve már pillanatok alatt le tudtam szedni a hártyákat. --Másik része pácolt, fűszeres, ecetes lesz tormás üvegekben, s lesz ez is, szintén a kisebb üvegekbe téve.
Másrészt a kompótot fazékban főzöm, míg olyan állagú nem lesz, ahogy szeretjük. Most a feldarabolt almát nyersen üvegbe pakoltam, rá a cukor, víz, fahéj, feltöltöttem vízzel és beraktam az automatába. Míg nem bontom fel, nem tudom, milyen az állaga.
De végül is az a lényeg, hogy elálljon. Ha keménynek találom, még főzhetek rajta, mikor gyümölcslevessé alakítom.
Én úgy gondolom, hogy függ az alma fajtától, ha kásás, "puha" nyersen akkor a kompót is puhább, omlósabb. A harapásnál recsegős-ropogós az keményebb marad. ...A vizes dunsztolás még nem "fővés".
Nem egészen olyanok a befőttek, mint ahogy elképzeltem. Ezek voltak életem első befőttjei, eddig csak lekvárt, birsalmasajtot raktam el.
Arra számítottan, hogy a gyümölcs fővés során össze fog esni, mint a kompótnál. Jól megtömtem az üveget (a kupak alatt persze hagytam helyet, csak lenyomkodtam), és nem töltöttem meg teljesen vízzel, arra gondolva, hogy a gyümölcs majd úgyis beleroskad. Ez nem történt meg, a befőttek lényegében pont úgy néznek ki, mint mikor beraktam az automatába, csak a vízből kilógó rész kicsit megbarnult. Hogy megpuhult-e, azt persze nem tudom, de tartok tőle, hogy nem.
Tovább kellene hőkezelni, vagy nagyobb hőfokon? Vagy ennek így kell kinéznie?
Meghúztuk az automatán a csapot. Picit még csöpög, de csak nagyon lassan. Kiraktam a kertbe, ott csöpöghet, és ha később netán mégis kiöntene, nem baj.
A múltkor nem tetszett neked az ötlet, de nekem bevált; igaz, csak egy nem túl bötermö almafám van. Amikor egyszerre megérett, almalét készítettem belöle, a visszamaradt rágcsálékot bedig fahéjjal és kevés citromlével édesanyám befözte. kiváló alapanyag, mert majdnem száraz és nem áztatja el a tésztát.
Azt nem érdemes, nem rágcsálunk ilyesmit, és nincs hol tárolnom. Túl bonyolult is lenne, nincs most erre időm. Olyan kell, ami egyszerűen megvan, és valószínűleg el is fog majd fogyni.
Ajándékozni nem akarok ilyesmit, mindenki mézeskalácsot szokott kapni. Csalódnának, ha almasajt lenne helyette.
Olyan van még régebbről pár üveggel. Sok lekvárunk is van, azt is kell használni. A befőttből viszont lehetne télen gyümölcslevest csinálni fagyasztott málnával, azt nagyon szeretem. A málnát nem főzöm bele, mindig a végén adom a leveshez, és ha megkívánom, a málnából így gyümölcsjoghurtféleséget is lehet csinálni.
Ez az alma pitébe talán túl édes is lenne, alig van sava. Levesnek a málnához viszont pont jó, kompótnak is jobb nekem, ha nem savas.
Nekünk egyszer régen volt hirtelen sok eltenni való almánk. Nme befőttnek tettük el, hanem lereszelve, ahogy pl. almáspite-tölteléknek jó. Akkor nem szaporítja tovább a lé. A tartósítás persze, ugyanúgy probléma marad.