Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2022.11.24 0 0 5746

Érdekes. Elég retró, lehet megpróbálom én is.

 

De adtál egy ötletet ezzel a lengyel receptes oldallal.

Nagyon régen jártam Lengyelországban, de máig emlékszem a zsurek levesre.

Annak nekiállok, az se pár óra...:) minimum 3 nap kovászolás...

 

Anno olyan echte kockásabroszos kisvendéglőben is voltam, ahol teli volt minden különböző fázisú 5 literes befőttesben nevelgetett kovásszal a leveshez.

Biztosan azt kaptad.

Előzmény: CBNora (5745)
CBNora Creative Commons License 2022.11.24 0 0 5745

Nem tudom, az enyémben nem lesz marcipán, csak lekvár, és a tetején valószínűleg csoki.

A + még egy adag lekvárt se tudom. Amit én néztem, az elég egyértelmű, abban csak egyféle lekvár van ill. lekvár vagy marcipán, elég részletes leírás. Onnan vettem a fűszerkeveréket is. Csak az egy lengyel recept, nem akartam belinkelni, de ez az:

https://mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski

https://mojewypieki.com/przepis/domowa-przyprawa-do-piernika

Erről az oldalról már sütöttem túrótortát, jó lett. De az Adblock 6994 blokkolást jelez, és még így is marad benne csizma-papucs-jutalomfalat, úgyhogy reklámblokkoló nélkül valószínűleg használhatatlan az oldal.

Előzmény: beetee (5744)
beetee Creative Commons License 2022.11.24 0 1 5744

és a 40 deka marcipán hol fér el benne? meg a 60+40 deka lekvár? :)

 

A csillagánizs őrölve meg egy ánizs ízű por.

Likőrbe szoktam használni. Ott egészben, de teljesen ánizs.

Előzmény: CBNora (5743)
CBNora Creative Commons License 2022.11.24 0 0 5743

Nem a kertből vannak a hozzávalók, de talán kivételesen elfér. Ha ide beírom, vissza tudom keresni, mikor készült a tészta.

Az utóbbi napokban több videó is megjelent a youtube-on erről a mézeskalácsról, mert már ilyenkor el kell készíteni a tésztát a karácsonyi süteményhez. Kedvet kaptam, kipróbálom, ma elkészült a tészta. Jobb lett volna még korábban (azt írják, akkor a legjobb, ha 4-6 hetet áll), de nem kaptam rögtön minden fűszert, ami kell hozzá. A bolti mézeskalács fűszerkeveréket nem ismerem, inkább recept szerint kevertem.

https://www.lengyelorszag.travel/hu/gasztronomia/receptek/desszertek/olengyel-mezeskalacs

Abban a leírásban, ami szerint kevertem, csak 1 kg liszt volt, én annyival csináltam. A csipet sót kifelejtettem, de talán az elhanyagolható. Aszalt gyümölcsöt nem tettem bele.

A fűszerkeverék:

50 g fahéj

20 g őrölt gyömbér

15 g őrölt szegfűszeg

15 g őrölt kardamomimag - ezt nehezebb volt beszerezni, de a Gödöllői Tescóban van egy bolt, ahol gyógynövényeket és papucsokat árulnak, ott lehet kapni. Szeretem ezt a fűszert, nem akartam kihagyni.

10 g őrölt szerecsendió

10 g őrölt szegfűbors (ebből rengeteg van itthon, tavaly a férjem véletlenül több zacskóval hozott szegfűszeg helyett a mézesekhez)

10 g őrölt fekete bors

10 g őrölt csillagánizs - ezt kihagytam, nem tudom, milyen, még nem kóstoltam

Ebből a keverékből tettem bele kb. 4 dekát.

Mosogatás előtt lenyaltam a keverőgép habverő lapátját (elég híg tészta, keverhető), jó ízű a tészta. Most pár hetet áll a spájzban.

Karácsony előtt egy héttel kell megsütni 3 lapban, megkenni szilvalekvárral, nehezéket rakni rá, és megint hagyni pár napot állni, mielőtt 3 darabra vágjuk és bevonjuk csokival vagy cukormázzal.

 

Verakavics Creative Commons License 2022.11.13 0 0 5742

       Szombaton kaptam 27 kg fejeskáposztát. Mind laposfejű, frissen  szedett- szállított. Megy a hordóba, 1 kg káposzta/ 2 dk sóval. A gyalulást Papa vállalta. 

Verakavics Creative Commons License 2022.10.26 0 0 5741

                   Van még egy receptem: LABA fokhagyma. Egyszerű, 5 dl rizsecet, 1 kg fhagyma üvegekbe téve. 22 nap után fogyasztható, közben szép jadezöld lesz. 

Verakavics Creative Commons License 2022.10.26 0 0 5740

      Számomra nem a C fok  a lényeges, hanem a fokhagyma eltevésének, mentésének a lehetősége ezzel a módszerrel. Ültetéshez szédszedett fejek közepe megmaradt, a vékonyabb gerezdeket nem ültettem el. Már ment belőle a fagyasztóba letisztítva.- Na ez is jó macera volt,de egyszerűsítettem. A gerezdeket langyosvízbe beáztattam, lecsöpögtetve már pillanatok alatt le tudtam szedni a hártyákat. --Másik része pácolt, fűszeres, ecetes lesz tormás üvegekben, s lesz ez is, szintén a kisebb üvegekbe téve. 

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.10.25 0 0 5739

olajban 180 fokon sütni 30-40 percig.

180 fokos olajban a hasábkrumplit sütjük, de azt is csak pár percig.

A konfitálás hosszú ideig, alacsony hőfokon történik.

Előzmény: Verakavics (5736)
Verakavics Creative Commons License 2022.10.24 0 0 5738

.....akkor legyen alacsonyabb... ki   kell próbálnom....

Előzmény: CBNora (5737)
CBNora Creative Commons License 2022.10.24 0 1 5737

180 fok nem túl sok?

Úgy rémlik, hogy a konfitálás nagyon lassú folyamat. (Sose csináltam.) Egyébként kenyérre kenve finom lenne, vagy bármire ízesítőnek.

De most semmi ilyesmin nem gondolkodom, még mindig elborít az alma. A rendelkezésre álló időben csak véges mennyiséget tudok megpucolni.

Előzmény: Verakavics (5736)
Verakavics Creative Commons License 2022.10.24 0 0 5736

      Ki kellenne próbálni: konfitált fokhagyma, üvegbe.....A megtisztított hagymagerezdeket fűszerekkel / rozmaring, só, babérlevél stb/  zsírban /kacsa,liba, disznó/ esetleg olajban 180 fokon sütni 30-40 percig.  Érdemes tetővel lefedni. Üvegbetéve sokféleképpen használható. Mennyisége korlátlan. Mindíg készen,  kéznél van.  

CBNora Creative Commons License 2022.10.16 0 0 5735

Egyrészt, mint Néne írja.

Másrészt a kompótot fazékban főzöm, míg olyan állagú nem lesz, ahogy szeretjük. Most a feldarabolt almát nyersen üvegbe pakoltam, rá a cukor, víz, fahéj, feltöltöttem vízzel és beraktam az automatába. Míg nem bontom fel, nem tudom, milyen az állaga.

De végül is az a lényeg, hogy elálljon. Ha keménynek találom, még főzhetek rajta, mikor gyümölcslevessé alakítom.

Előzmény: taormina001 (5733)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.10.16 0 0 5734

Felénk a befőtt, amit eltettünk üvegben, a kompót meg, amit frissen megettük.

Előzmény: taormina001 (5733)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.16 0 0 5733

Mi a különbség a befött és a kompót között?

Előzmény: CBNora (5731)
Verakavics Creative Commons License 2022.10.16 0 0 5732

Én úgy gondolom, hogy függ az alma fajtától, ha kásás, "puha" nyersen akkor a kompót is puhább, omlósabb. A harapásnál recsegős-ropogós az keményebb marad. ...A vizes dunsztolás még nem "fővés". 

Előzmény: CBNora (5731)
CBNora Creative Commons License 2022.10.16 0 0 5731

Nem egészen olyanok a befőttek, mint ahogy elképzeltem. Ezek voltak életem első befőttjei, eddig csak lekvárt, birsalmasajtot raktam el.

Arra számítottan, hogy a gyümölcs fővés során össze fog esni, mint a kompótnál. Jól megtömtem az üveget (a kupak alatt persze hagytam helyet, csak lenyomkodtam), és nem töltöttem meg teljesen vízzel, arra gondolva, hogy a gyümölcs majd úgyis beleroskad. Ez nem történt meg, a befőttek lényegében pont úgy néznek ki, mint mikor beraktam az automatába, csak a vízből kilógó rész kicsit megbarnult. Hogy megpuhult-e, azt persze nem tudom, de tartok tőle, hogy nem.

Tovább kellene hőkezelni, vagy nagyobb hőfokon? Vagy ennek így kell kinéznie?

Nem ropogós befőttre vágyom.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.10.16 0 0 5730

Igen, én is üvegben szoktam elrakni, kétszeri lepárlással alaposan bekoncentrálva. ;)

Előzmény: beetee (5723)
CBNora Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5729

Meghúztuk az automatán a csapot. Picit még csöpög, de csak nagyon lassan. Kiraktam a kertbe, ott csöpöghet, és ha később netán mégis kiöntene, nem baj.

CBNora Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5728

Emlékszem.

Almalevet nem akarok eltenni. Kidunsztolva nem olyan finom, lefagyasztani nincs helyem.

Egyelőre lett 4 db. 1,5 literes befőtt. Üveg ég van, majd még csinálok.

Előzmény: taormina001 (5727)
taormina001 Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5727

A múltkor nem tetszett neked az ötlet, de nekem bevált; igaz, csak egy nem túl bötermö almafám van. Amikor egyszerre megérett, almalét készítettem belöle, a visszamaradt rágcsálékot bedig fahéjjal és kevés citromlével édesanyám befözte. kiváló alapanyag, mert majdnem száraz és nem áztatja el a tésztát.

Előzmény: CBNora (5713)
CBNora Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5726

Azt nem érdemes, nem rágcsálunk ilyesmit, és nincs hol tárolnom. Túl bonyolult is lenne, nincs most erre időm. Olyan kell, ami egyszerűen megvan, és valószínűleg el is fog majd fogyni.

Ajándékozni nem akarok ilyesmit, mindenki mézeskalácsot szokott kapni. Csalódnának, ha almasajt lenne helyette.

Előzmény: Verakavics (5725)
Verakavics Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5725

     Én próbálkoznék a darabos almasajttal is....

Előzmény: CBNora (5724)
CBNora Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5724

Olyan van még régebbről pár üveggel. Sok lekvárunk is van, azt is kell használni. A befőttből viszont lehetne télen gyümölcslevest csinálni fagyasztott málnával, azt nagyon szeretem. A málnát nem főzöm bele, mindig a végén adom a leveshez, és ha megkívánom, a málnából így gyümölcsjoghurtféleséget is lehet csinálni.

Ez az alma pitébe talán túl édes is lenne, alig van sava. Levesnek a málnához viszont pont jó, kompótnak is jobb nekem, ha nem savas.

Előzmény: beetee (5723)
beetee Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5723

Volt év, mikor sok almát kaptunk, azt én is reszelve tartósítottam. Üvegben, géppel.

Előzmény: Belohin (5722)
Belohin Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5722

Nekünk egyszer régen volt hirtelen sok eltenni való almánk. Nme befőttnek tettük el, hanem lereszelve, ahogy pl. almáspite-tölteléknek jó. Akkor nem szaporítja tovább a lé. A tartósítás persze, ugyanúgy probléma marad.

Előzmény: CBNora (5713)
CBNora Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5721

Ebben igazad van.

Akkor nem lavórt, csak tálcát, valamennyi vizet az is megfog. Úgyis figyelni fogom, ha szivárog, lekapcsolom.

Előzmény: hjan1 (5720)
hjan1 Creative Commons License 2022.10.15 0 1 5720

A lavor nem jo ötlet ha engedi a vizet akkor elérheti a víz az elektronikát, az enyémen 5-6 centi magasan van az elektronika.

Előzmény: CBNora (5718)
CBNora Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5719

Köszönöm!

Előzmény: beetee (5717)
CBNora Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5718

Kösz, megnézzük. De lehet, hogy a barkácsboltba is elmegyünk csavarért, sose lehet tudni...

Van jó nagy műanyag lavórom, biztonság kedvéért majd beleállítom az automatát, ne kelljen újra tunkolni a vizet.

Előzmény: beetee (5715)
beetee Creative Commons License 2022.10.15 0 0 5717

Alma 85 fok 30 -40 perc (puha 30- kemény 40 )

Kéznél volt a leírás

Előzmény: beetee (5715)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!