nagyon mérsékelt hierarchiát tartalmazó társadalomképek, ahol mindenki kibontakozhat, mégsincsenek éles különbségek, egész társadalmat átszövő hierarchikus viszonyok
A természeti népekre gondoltál??
A genetikai különbségekből az következik, hogy eltérőek vagyunk. Meglehetősen sok tekintetben.
ezzel a kérdéssel én nem foglalkozom, vannak csak nagyon mérsékelt hierarchiát tartalmazó társadalomképek, ahol mindenki kibontakozhat, mégsincsenek éles különbségek, egész társadalmat átszövő hierarchikus viszonyok
bár ez engem jelenleg nem túlzottan érdekel, az én jelenlegi társadalomképem inkább diktatorikus:)
(a genetikai különbségekből sokféleség következik, hiearchia csak bizonyos értelemben---innen könnyen megérkezhetünk az amerikai gettók és a feketék alacsonyabb intelligenciájának szoros kapcsolatához...)
egy hierarchikus vízió lehetne pl., hogy az emberek végzettségük/képzettségük, vagyonuk, foglalkozásuk stb. alapján rendfokozatokat kapnak, melyeket látható helyen viselnek is nyilvános helyen. mint a hadseregben. így pontosan tudnánk, ki őrvezető, ki vezérezredes, ki a kettő közötti rendfokozatok valamelyikének birtokosa--majdnem egyértelmű lenne a hierarchia
Az. De remélem, nem túl hamar. Még túl nagy a zűrzavar, a sötétség, a rettegés, az artikulálatlan gyűlölet. Intellektuálisan készületlenek vagyunk. Kelet-Európa, akár a tizenkilencedik század végén, ma már megint a földkerekség legkonzervatívabb, legreakciósabb fertálya. Itt elfogadják a nép megvetésének legnyíltabb gesztusait, itt eleven a kakastollas csendőrség és a pufajkás munkásőrség hagyománya. Itt Mari néninek és Józsi bácsinak merészelik nevezni a magyar dolgozókat. Itt még a polgári társadalom saját hagyományait (szabadság, egyenlőség, testvériség) is kikacagják. Ha a társadalmi elégedetlenség elkerülhetetlen kirobbanása szervezett antikapitalista baloldal nélkül találja Kelet-Európát és ez találkozik a népellenes, tekintélyelvű beidegződésekkel , akkor számíthatunk a legrosszabbra.
És milyen lenne a szép, új világ?
Szocializmus. Az áru, az érték, a túlélési kényszerből végzett munka, az egyenlőtlenség, a hierarchia, a munkamegosztás, a hatalom vége. Annak a világnak a halála, ahol vannak kizsákmányolók és kizsákmányoltak, vezetők és vezetettek, műveltek és műveletlenek, tudósok és tudatlanok, erőszakolók és megerőszakoltak, kínzók és megkínzottak, erősek és gyöngék. Ahol a kiváltságosok Thomas Mannt és Proustot olvassák, a szolgák pedig a tévét nézik. A szocializmus a három M világa lesz: Marx, Mozart, Matisse. A szabad játéké, a szelíd érzékiségé, a szerelemé, a rögtönzésé, a fantáziáé, az alkotásé. Miért ne? Talán nem volna jó?"
Ha valaki megfelelő és egészséges identitással rendlkezik, az megfelelő tudatossággal át is tudja élni. A különbség csak a formában van, ami viszont egy ember pszichés hangoltságától függ.
Az nem is volt kérdés, hogy át tudja élni,azonos fogalmak.A különbség itt nem a formában van,hanem az intenzitásban. (veleszületett temperamentum, ingerlékenység stb.)
Minden érzelemre igaz, hogy van aki intenzívebben éli át és fejezi ki, van aki visszafogottan.
Egyéni jellemző.
Tudod, arról már beszéltünk, hogy miért is érzik úgy sokan, hogy fontos szimbolikusan is kifejezniük az identitásukat.
Amit tiltanak (szocializmus) amit nevetségessé tesznek (liberalizmus) az maga után vonja az ilyen megnyilvánulásokat. Ha hagyják, akkor meg helyre billen az egész.
Ha valaki megfelelő és egészséges identitással rendlkezik, az megfelelő tudatossággal át is tudja élni. A különbség csak a formában van, ami viszont egy ember pszichés hangoltságától függ. Pl. van aki szereti a formaságokat, van aki nem beszél róla....mert azt olyasminek tartja, amiről nem beszélni, hanem érezni kell ... és a kettő között sokféle változat.
Ezeket tették zavarossá mostanában. Ha nem rikoltozol eléggé, vagy esetleg elégedetlen vagy ezzel-azzal, már az identitásodat divat megkérdőjelezni.
Kétfarkú Kutyapárt... mondá Kövér, aki ennek a szerencsétlen országnak egyik fő....nem akarom azt írni, hogy méltósága ... és a másikat se, amit gondolok:O)
Soha nem is mondtam ilyesmit. Nekem pl. nagyon fontos ez a valahova tartozás. Én legalábbis úgy érzem, egészséges nemzettudatom és identitásom van. Talán éppen ezért, könnyebben tudom átérezni mások hasonló érzelmeit. Ezért aztán ebből a szilárd benső tartásból nálam soha nem fakad gyűlölet, sem lenézés.
A szélsőség -épp neked magyarázzam - pszichikai hangoltság kérdése is. persze biztosan hatással vannak rá a külső körülmények is, amennyiben ezt a belső frusztráltságot az arra hajlamosakban felerősíti.
Néha nem árt ezt kiélni, ill. hagyni kiélni. Most ez történik, aztán talán éppen ezért, majd visszatér valamikor a normális szintre. Egy kis réteg viszont mindig megmarad minden közösségben.
Ezzel nagyjából én is egyetértek. Az embernek szüksége van a közösségbe tartozásra. Ez idáig rendben is van. Ez természetes szükséglet. Sőt az is természetes, hogy egy közösségnek vannak bizonyos közös érdekei, amelyeket igyekszik megvédeni és érvényesíteni.
A baj mindig ( de ezt már mondtam) a szélsőségekkel van. Ha bármiféle csoporthoz tartozásból a másik csoport elleni ellenségeskedés, gyűlölködés, kirekesztés következik. Ez sokszor vezet egyfajta önpusztító cselelvésformákhoz. Hamis képzetekhez, rossz helyzetfelismerésekig stbstb.
Értem amit írtál és az esetek zömében így is működik.
Ám előfordul olyan is, hogy amikor elmégy kiderül, hogy nem voltál bejelentve.
Akkor el lehet gondolkodni, hogy lemondok 10 év szolgálati időről, vagy bíróság.
Szépek az elképzelések arról, hogy a Munka Törvénykönyve kedvezzen a munkavállalóknak, de ha ezt írásba foglalják, akkor se lesz így. Valahogy nem életszerü az, hogy a munkavállaló diktál. Én ilyet még nem láttam, és azt hiszem, nem is fogok.
Ne beszéljünk diktálásról.
A munkáltató azt tesz amit akar és éppen ezért kéne a munkatörvénynek mondjuk legelább egyenlíteni.
Szakszervezet nem ott működik ahol 3 munkavállaló vn, hanem ahol sokkal több.
Talán hallottál róla, hogy a Tesco folyamatosan átverte a munkavállalót, hogy túlórázzon, aztán nem fizette ki. Hogy a Hankook karácsonykor is dolgoztatta a melósokat és nem fizetett túlórát. Semmit nem fizetett, sima keddi munkabért kaptak a melósok.
Egyik magyar munkáltató 10 fokos üzemben varrónőket dolgoztatott.
A munkavállalók nem mertek szólni csak a szakszervezetnek, végül a szaksz. nyomta fel a felügyeletnek a jogellenes magatartást.
Lehet ezt erősíteni, bele is lehet törődni, csak akkor ne csodálkozzunk azon, hogy a globáltőke kihasználja a munkavállalót is meg az országot is.
Nem kell a munkavállalónak diktálni, csak olyan munkafeltételeket elvárni, mint amilyen a tőkés saját hazájában van.