Te miről beszélsz amúgy? Mert amiket írsz, a Fideszre szórt szitkok, már marha unalmas, én az emberekről beszéltem.
Te kardoskodtál az önostorzás mellett, nem bejövős Dopeman, de semmi kivetnivalót nem találsz, magyarázzátok itt rapperstyle-lal, énszerintem pedig egy ilyentől el kell határolódni, nem piszkálni, elfér, le se szarni.
Ha neked jó, hogy félremagyarázod a szavaimat, akkor tedd azt. Mert nem azt mondtam, hogy nagy pofával, hanem, hogy egészséges mértékben, ha érted..., de ha úgy könnyebben megérted, legalább annyi önbecsülés legyen (és egyáltalán nem a semmire, persze nem egy nótórius munkakerülőre, vagy makkegészséges 40 éves nyuggerre godolok) az egyénben, mint amennyi önmérséklet.
Nem mértél egyformán, most is ezt mondom, ha nem tűnik fel, az nem nekem gáz, mindent meg lehet magyarázni, ez az "azok fognak legjobban sírni..." kezdetű mondóka meg szintén unalmas.
Szerencsére Magyarországon nagyon sokan (legalább 2/3) nem olyan családban és környezetben szocializálódott, mint ahol egy Dopeman-himnusz minta lehet.
- És, mostantól a világversenyeken, a dobogó legfelső fokára feljutó versenyzőinknek fülében már nem csak Kölcsey versének magasztos sorai, hanem a VIII. ker. kultúrmocskában is meghempergetett és meggyötört Himnusz sorai visszhangzanak majd.
"Naésasztán?"
- És, nemzeti ünnepeinken színt úgy a megyötört Himnusz sorai kopognakl majd a dobhártyáinkon.
"Naésasztán?"
- És, azok a magasztos pillanatok, amit a nemzeti himnuszunk eddig jelentett, az talán már sosem térhet vissza.
"Naésasztán?"
- És, nehezen képzelhető el, hogy nemzeti himnuszunk továbbra is betöltheti, azt a szerepét, mint amire mind ez idáig hivatott volt.
"Naésasztán?"
- És, ez a rapper úgy bánt el a Himnusz soraival, mint a VIII. ker.-ben el vagy betévedt ártatlan nőkkel bánnak el az arra szakosodott bűnözők.
"Naésasztán?"
- És, használják őket, míg kedvük tartja.
"Naésasztán?"
- És, ha ezeknek a meggyötört nőknek szerencséjük van, akkor mehetnének Isten hírével a szégyenükkel együtt.
"Naésasztán?"
- És, ahogyan a megalázott nők sem nyerhetik vissza becsületüket, úgy a Himnuszunk sem lehet az, ami eddig volt: a sérthetetlenséget, a tiszteletet és a köznyugalmat kifejező szimbólum.
Én is mindig megtanulok pár kifejezést, szót, hasznos is, meg jó is, és igen, nagyon méltányolják :-)
Az emberek alapvetően nem barátságtalan, befordult bunkók, hanem kedvesek, nyitottak, még itthon is :-) Nagyon nem akarok sztorizgatni, de pl. a "pökhendi franciák", akik ugye nem szólalnak meg csak franciául, simán lökték az angolt, kedves, készséges nép, de több országban a magyarra megszólaltak magyarul(nem magyar származás, csak megjegyeztek egy-két szót) ez milyen aranyos, nem? :-)
Komolyan mondom nulla negatív tapasztalatom van, persze ehhez nyilván az is kell, hogy te magad mit váltasz ki, ahogy írtad,nem a nyomorult nemzetet nézik, hanem téged, aki meg járt már itt Budapestért egyenesen odavan, joggal :-)
"csurka azonban - elismerve írói képességeit- átlépett egy olyan határt, amely mellet jóérzésű ember nem mehet el szó nélkül. olyan eszme hirdetője, amely eszme kultúrállamokban tűrhetetlen."
Akkor te sem vagy jobb, mint akik Dopemant akarják betiltogatni.
tévedni mélzótatol, de nagyon.
feltéve, de meg nem engedve, hogy dopeman valóban belegázolt a himnusz lelkivilágába, az ő "bűne" elenyésző ahhoz képest, amit csurka vall és képvisel.
csurka felőlem írhat annyi színdarabot, amennyit akar*, de azt lehetővé tenni, hogy ítélkezzen mások felett, hogy bármilyen szinten is, de beleszóljon egy kulturális intézmény működésébe - megengedhetetlen.
(jelzem, ha valakinek eszébe jutna dopemant bármivé is kinevezni a kulturális élet területén, az ellen is sikítva tiltakoznék, bár egészen más okból, mint csurka esetében. énekelni, ill. rapelni meg azt rapel felőlem, amit akar - legfeljebb nem hallgatom meg.)
*darabjainak jelentős részét láttam és élveztem. a "döglött aknák"- at még manapság is elő- előveszem és megnézem.
A legtöbb embernek egyébként már az is elég a szimpátiához, ha a saját nyelvén köszönsz neki, és úgy általában pozitívan állsz hozzá (nyilván azért te is megválogatod arcra, kikkel állsz szóba). Nekem is jólesik, ha egy turista magyarul köszön, és utána kér segítséget németül, angolul vagy éppen amilyen nyelven beszél vagy amit feltételez rólam. Én bárhová is mentem, mindenhol megtanultam legalább a legfontosabb néhány szót, kifejezést, és egyébként is igyekeztem úgy magyarnak lenni, hogy közben jó vendég benyomását is keltsem. Senkit nem érdekel, mit okoskodik a Spiegel egy nemzetről, azt sem, aki azon él egyébként, mindenki a saját benyomásai alapján ítél. Akit már baszott át magyar, az nyilván gyanakvó egy másik magyarral szemben, de pont a fentiek miatt gondolom, hogy akinek volt már tapasztalata velünk, annak inkább pozitív volt, és én is igyekeztem mindig mindenhol ennek megfelelően viselkedni.
Csak meg tudom erősíteni, jópár helyen jártam, én is ezt tapasztaltam, még az usákoknál is, Hungary? és örülnek, hogy minek azt nem tudom, sokan a 6:3-nak, mások a gulasnak, a szép magyar nőknek, vagy egyszerűen csak neked. Nem mondják, hogy te szerencsétlen hülye, hát hogy áll a gdp-d, vagy miért vagy ilyen elbaszott önekéző :-)
A nálunk kevésbé "tehetséges" nemzeteknek(talán a Balkán a legjobb példa rá) is van egy identitástudatuk, szilárd, masszív egészséges önbecsülés, talán ez az amit a mai napig próbálnak a magyarokból kinevelni fel sem fogva mekkora kárt okoznak ezzel.
Jártam már néhány másik országban, egyedül oláhéknál éreztem, hogy nem nagyon szeretnek minket (na nem a magyarok), de ott sem volt vészes. Bulgáriában, Németországban kimondottan nekem eléggé úgy tűnt, hogy mint magyart is kedvelnek, nemcsak személyesen, de a szerbekkel is hasonló a tapasztalatom (nem tagadva, hogy nem minden szerb áll így hozzánk). Az USA-ban nem jártam még, de akikkel amerikaiakkal megismerkedtem, azok is mind barátságosak voltak, illetve különböző szolgáltatóknál is azt éreztem, hogy vagyunk annyira fontosak nekik, mint a négyszer ekkora lengyelek, például ahol van legalább tízféle nyelvű ügyfélszolgálat, ott jópár helyen a magyar az egyik. Olyannal is találkoztam már, hogy egy nyilvánvalóan nem automatikus beállítást elvégeztek arra tekintettel, hogy magyar vagyok. Nyilván nem vagyunk a világ szeme fénye, de azért nem is a Spiegel szemüvegén át lát minket a világ.
Akkor kurvára átestél a paci másik oldalára önmagad legyőzésében. Szép feladat, de rosszul teljesítetted :-)
Egészen biztos, hogy hallottál világszerte elismert magyar íróról, feltalálóról, sportolóról, mittudomén, adtunk eleget, és most sem fikázzák a magyart tendenciózusan, csak itt akarják ezt valakik elhitetni, na meg fizetett jellemtelen bérenceik.
Szerinted ez az állandó önostorzás, ekézés, önbasztatás, az önnön magyar(ság) lábbal tiprása ez vezet valahová?
Nem ugyanolyan kiábrándító és ostoba mint a fasiztázás és mélymagyarozás, ha valaki büszke és nem hódol be, az már rögtön pökhendi és nagyképű?
Nem inkább a bíztatás és az egymásba vetett hit...?, persze hülyék akkor is lesznek, természetesen nem valami műmájer össznépi összeborulásra gondolok.
És ja. A nagy demokráciarettegésben igen vicces ahogy Alföldi és Dopeman kontra Csurkát taglalod, kissé kettős mérce ízű.
Szerintem kevered azt, hogy "fiúk, ez így nagyon nem lesz jó, csináljuk inkább emígy" azzal, hogy "bazmeg ezt a kibaszott sleppet, amit magyar npépnek neveznek, bazmeg".
Értheted úgy is, hogy az antiidegenizmus közösségformáló attitűd, az antisajátizmus meg közösségbomlasztó. Az antisajátizmus minden esetben káros a "sajátokra" nézve, az antiidegenizmus sokszor hasznos, de olyan is van, hogy káros, attól függően, hogy milyenek azok a sajátok, és milyenek az idegenek.
Dehogy önekézés, aki a sajátjait szidja, az felsőbbrendűnek képzeli magát, aki mentes a felhánytorgatott hibáktól, vagy ha mégsem, azt is a többiek hibájának tartja. Az antiidegenizmus teljesen természetes emberi attitűd, az evolúció egyik természetes következménye, az antisajátizmus viszont minden közösségben visszatetszést kelt, joggal. Normális ember nem szégyelli a családját, a városát, a hazáját, a népét, a csapatát, ha annyira nem tetszik neki, akkor megpróbál változtatni, vagy kiiratkozik, nem pedig "önekéz" (értsd megint: magán kívül mindenkit lebasz).
Nem uszított, de a kib. magyar sleppezése azért elment egyfajta antimagyarizmusnak, amit magyarként elítélek, de a jogát nem vonom kétségbe ilyen dumákhoz.
Az antiszemitizmus semmiben nem más, mint az antimagyarizmus, ha el is vonatkoztatunk attól, hogy mégiscsak Magyarországon élnénk. Vagy mindkettő mehet, vagy egyik sem. Ha az antimagyarizmus szerinted a szólásszabadság része, az antiszemitizmus meg tűrhetetlen, nos, ehhez a véleményedhez természetesen jogod van, meg nekem is megvan rólad a véleményem.
Jó volt a csurkás link, két olyan nickről is kiderült, akikkel az ontopic esetben egy platformon vagyunk, hogy egyszerű szemforgatásról van szó esetükben, nem a szólásszabadság védelméről. Én megvédem Dopeman és Csurka szólásszabadságát is, és mindkettő közhatalmi baszogatását, jogfosztását vagy eljárás alá vonását tűrhetetlennek tartom elvi alapon.
"csurka azonban - elismerve írói képességeit- átlépett egy olyan határt, amely mellet jóérzésű ember nem mehet el szó nélkül. olyan eszme hirdetője, amely eszme kultúrállamokban tűrhetetlen."
Akkor te sem vagy jobb, mint akik Dopemant akarják betiltogatni.
hogy dopemanra felhorgadsz, azt még csak- csak megértem.*
hogy alföldire is, annak okát csak sejtem, de akármi legyen is, a vita tárgya esetében sem lehet más, mint a művészetének a megítélése.
csurka azonban - elismerve írói képességeit- átlépett egy olyan határt, amely mellet jóérzésű ember nem mehet el szó nélkül. olyan eszme hirdetője, amely eszme kultúrállamokban tűrhetetlen.
*nem, nem a himnusz általad is vizionált meggyalázása végett, nem is a sűrű bazmegolása végett, hanem eccerűen azért, mert a rap, mint műfaj trash- de ez csupán ízlésbeli megítélés kérdése és mint ilyen, max esztétikai vitának lehet helye
Szerintem már az rongálás, hogy megalkotta ezt a remekművet, de jóhiszemű vagyok, biztos a rajongóinak írta, azokról meg az a véleményem, hogy megérdemlik.
És ezen a szinten ennyit pont elég lenne egy ilyen üggyel/előadóval foglalkozni, sajnos nem lehet azt mondani, hogy szót sem érdemel, mert pont ezáltal generálódik pl egy ilyen topic is, a kutya nem lenne rá kiváncsi amúgy, de nem renget meg, eddig is és eztán is egy bunkónak fogom tartani nevezettet :-) (mert süt belőle a bunkóság, és nem a káromkodás miatt)
Ha már mindenáron himnusz, itt egy másik, ezt hallgassátok ne a dopemant, ez tuti bevonul a partyrocktörténelembe. Mert ez jó, sőt a legjobb, azért. Ennyi :-)
Majdnem jó példa, mert ugyi hol van ferenc a Himnuszhoz, meg a Sanyi csak megtisztogatta azt a képet, nem beszélve arról, hogy nem kevés politikust köpnek le, dobálnak(ölnek) meg, lásd Berlusconi, a foga is kiesett, nem mondom, hogy ez helyes, de az egy olyan szakma.
(a tortadobálós hollandok mondjuk nem csinálták rosszul, de asszem ott nem csak politikusok voltak a célszemélyek)