Keresés

Részletes keresés

anblock_italia Creative Commons License 2011.12.13 0 0 896

A borítót persze ismerem, de mint írtam, nem tudtam kiolvasni a könyvet, a makói öngyilkossági kísérletig jutottam. Talán tavasszal erőt veszek magamon és előveszem újra, de ilyenkor úgyis kicsit depressziós az ember. Én nem tudok Etus gyerekeiről semmit, de ez nem is igazán tartozik ide.

Előzmény: anjelica (895)
anjelica Creative Commons License 2011.12.13 0 0 895

Bezony:-( Az utolsó képen kb.41-42 éves volt és úgy nézett ki, mintha 70 lenne.

Szült hat gyereket, három meghalt.

Ez a kép az Asperján-könyv borítóján is rajta van. Vállán a sál, amit Jolántól kapott. Jolán látta anyja sorsát, nem akarta követni. Nagyon tudatosan, következetesen építette fel életét, és tartotta össze a három testvért, nemcsak azért mert anyjának megigérte.

Mondjuk, elég bizarr hogy Eta dr. Makainak szült gyerekeket.

Tényleg, lehet valamit tudni a József Attila örökösökről, Eta-Ödön gyerekeiről? Eta 2004-ben, 101 évesen halt meg.

Előzmény: anblock_italia (893)
anblock_italia Creative Commons License 2011.12.12 0 0 894

Tévedtem, a másikban.

Előzmény: anblock_italia (893)
anblock_italia Creative Commons License 2011.12.12 0 0 893

A nemrégiben belinkelt Kései sirató Latinovics féle előadásában láthatóak ezek a képek. Tényleg elképesztő a különbség!

Előzmény: anjelica (891)
anjelica Creative Commons License 2011.12.12 0 0 892

Ez is egy gyöngyszem:

MEGFÁRADT EMBER

A földeken néhány komoly paraszt
hazafele indul hallgatag.
Egymás mellett fekszünk: a folyó meg én,
gyenge füvek alusznak a szívem alatt.

A folyó csöndes, nagy nyugalmat görget,
harmattá vált bennem a gond és teher;
se férfi, se gyerek, se magyar, se testvér,
csak megfáradt ember, aki itt hever.

A békességet szétosztja az este,
meleg kenyeréből egy karaj vagyok,
pihen most az ég is, a nyugodt Marosra
s homlokomra kiülnek a csillagok.

1923. augusztus

anjelica Creative Commons License 2011.12.12 0 0 891

József Attilának bűntudata volt anyjával szemben. Ugyanis több mint 5 kilóval született, császározni kellett volna a mamát (az apa ott is hagyta az asszonyt a 3 gyerekkel)

Férjhez mehetett volna újra egy tehetősebb emberhez, de a nőgyógyászati plasztikai műtétre nem volt pénze.

Szerencsétlen egyedül próbálta fenntartani a családot, éjjel-nappal dolgozott, bele is betegedett, rákos lett.

Törékeny termetét a tőke
megtörte, mindíg keskenyebb lett -
gondoljátok meg, proletárok - -

Van is egy fotó, ahol a csonka család együtt van, ezzel próbálta visszacsalogatni a férjét Pőcze Borbála. Viszont 10 év múlva Jolán készített egy másik fotó, ahol már iszonyatosan megöregedett a szép fiatalasszony és akkor már halálos beteg volt.

A mosástól kicsit meggörnyedt,
én nem tudtam, hogy ifjú asszony,
álmában tiszta kötényt hordott,
a postás olyankor köszönt néki

Előzmény: mociga2 (882)
anblock_italia Creative Commons License 2011.12.12 0 0 890

Amúgy köszi, hogy rendre helyzetbe hozol:-)

Előzmény: durvulo (888)
anblock_italia Creative Commons License 2011.12.12 0 0 889

Szerintem a méltatlan viselkedés az volt, amikor valaki kitalálta, hogy elviszi onnan!!!

A szobroknak nincs örökre bérelt helyük, ezért én úgy tekintem, hogy Attilának úgyanúgy joga van ott lenni, ahogy szerinted Andrássynak joga lenne. 30 év után tették oda, nem azért, hogy valaki helét bitorolja. Most viszont Andrássy miatt kellene mennie, ami méltatlan. Ha éppen arra van pénze az országnak, hogy Andrássy szobrot öntessen, hát tegye, de Andrássy bizonyára nem ragaszkodna az eredeti helyhez. Ne röhögtessük már magunkat ezzel a 44-es állapot visszaállítása céllal. Tényleg hányingert kapok arra a gondolatra, hogy van olyan, aki visszasírja azt az időt..

Állítsuk vissza a 44-es állapotokat, kezdjük azzal, hogy mélygarázst építünk...,

Tényleg nem érzed, milyen nevetséges ez? Tudom én, hogy nem József Attila a célpont, nem is Andrássy a fontos..., de pl. hogyan számolnak majd el az 56-os emlékhellyel..., Károlyira már vannak érvek.... Na meg a nagy "tanító", Bibó István..., na jó, elég randa az a szobor, dehát akkor is. Valamelyest amúgy azzal egyet is értenék, hogy a téren összegyűjtött emlékhelyek és szobrok összességében elég bazáriak, de az élet ilyen, az idő haladt, a szobrok szaporodtak, más, más stílusúak. Gondolom ez más nagyvárosokban is így van. De ha engem kérdezel, egy szobor igazán jó helyen van, és az József Attila szobra.

Ami meg a vers betételeket illeti..., hát elfér a fórumon ez is. És mert az oldal politikai szándék ellen indult, más szerepet kap. Gondolom a zsarnokság, a kivagyiság, a nagyzási hóbort és társaik ellen itt kell József Attila szavaival tiltakozni. Nem akarunk mi mást, csak némi ésszerűséget. De talán abban igazad van, nem Attila édesanyjához fűződő kapcsolatáról kellene, hogy ez szóljon. Van vers elég a tarsolyában!

Előzmény: durvulo (888)
durvulo Creative Commons License 2011.12.11 0 0 888

"Nem tudom, hogy van-e kifejezetten József Attilával foglalkozó topic, de most már biztos van."

Bizony van több is! Mivel ez PoliDili, a versek máshová illenek!

pl. ide:

Fórum ť  Kultúra, művelődés ť  Irodalom ť 

JÓZSEF ATTILA

Nyitotta: Kenguru, 2001.01.06 20:40

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9028603&la=114612608

A Rákosi és a Sztálin szobroknak is megvan a maguk helye: létezik szoborpark. Az újak köztéren való elhelyezéséhez bizony egy kis ideig várni kell. J

A J.A. szobor áthelyezéséről lehet vitatkozni. Te imádod a mostani helyét, én meg azt mondom, hogy méltatlanság kitenni a nevét politikai hacacáréknak (honnan jött elő ez a szó??), méltatlan hozzá szobrának az elhelyezése. A vita mostani állása szerint a hozzászólások “maradjon” / “ne maradjon” –ból állnak majd, megtűzdeve bemásolt versekkel, amikből bárki negerősítheti azt az érzését, hogy miért imádja vagy nem szereti annyira J.A. életművét.

"József Attila viszont még most is a jelenünk része, és az marad még nagyon sokáig!"

A magyar irodalomban megvan a maga helye. Ismertsége nagyobb, mint sok jó költőé, de az őt előtérbe helyező propaganda hiánya miatt előbb-utóbb ebben is a helyére kerül!

Előzmény: anblock_italia (885)
anblock_italia Creative Commons License 2011.12.11 0 0 887

Amúgy nem így akartam, de így sikerült..., én is meglepődtem.

Előzmény: durvulo (881)
anblock_italia Creative Commons License 2011.12.11 0 0 886

Nem tudom mire akarsz utalni, de itt a topicban is vannak tények belinkelve, hatalmas költőnk, L. Simon László nyilatkozatai.

Amúgy nem cirkuszol itt senki, egyszerűen szeretjük és védjük József Attilát.

Előzmény: mociga2 (884)
anblock_italia Creative Commons License 2011.12.11 0 0 885

Talán egyszerűbb lenne, de értelme nem sok. Így elszórakozgatunk, elolvassuk a belinkelt verseket, élve hagyjuk a topicot. Nem mondom azt, hogy én így kívánok harcolni, mert gondolom ettől még nem ijed meg az, aki rosszat tervez, de, ha csak a topic címét vesszük alapon, belefér. Nem tudom, hogy van-e kifejezetten József Attilával foglalkozó topic, de most már biztos van. Ketten, hárman is elvisszük, van vers bőven!:-)

Ha valamiben nagyon hiszek, akkor kiállok mellette, szerintem ENNÉL JOBB HELY NEM LEHET SEHOL JÓZSEF ATTILA SZOBRÁNAK, tök mindegy, hogy korábban kinek a szobra volt ott! A szobrok sorsa már csak olyan, hogy idővel nem olyan fontosak, Andrássy Gyula nem olyan fontos a magyar emberek számára. Én pl. akkor már inkább Deák Ferenc szobrát látnám szívesen, mert bár sokan elítélték, de valóban nagy államférfi volt, be merte vállalni, amit bevállalt, és a magyar haza legnagyobb fejlődését érte el. De ez már annyira a múlt...., József Attila viszont még most is a jelenünk része, és az marad még nagyon sokáig!

Amúgy tényleg nem vicceltem, amikor azt kérdeztem annó, hogy lesz olyan is, hogy valakik Rákosi vagy Sztálin szobrát kívánhatják vissza??? Miért is ne, ha ők bennük hisznek??? Mindent a választópolgárok kedvére! Vagy az a 30 %-nyi szavazó az egész országot képviselheti???

Előzmény: durvulo (880)
mociga2 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 884

Hihetetlen amilyen cirkusz van itt. Egy barom rosszindulatú feltételezés miatt. :-((

Teljesen bepolidiliztetek, vagy bepaliztak csak benneteket?

"Could be a lover, could be a father, could be a child, could be a friend.............."

(and a mother, brother, sister....... forever......)

mociga2 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 882

Hát igen. Ez már amolyan Jézus-krisztusi kapcsolat édesanyjával, Szűz Máriával.

És ha azt mondom, hogy a legnagyobbikjaink egyike. De lesz Neki szobra a Kossuth téren. Egy méltóbb és szebb helyen.

Na fogadjunk!!

Előzmény: anjelica (873)
durvulo Creative Commons License 2011.12.11 0 0 881

"... a lényeg sosem az előadó, hanem a mű!"

Mensáros valamelyik előadóestjén egy régi villamosjegyet olvasott fel. Nagy sikert aratott!

[Azért L.Z. klasszissal jobb volt. Nem igaz? :-)) ]

Előzmény: anblock_italia (876)
durvulo Creative Commons License 2011.12.11 0 0 880

Nem lenne egyszerűbb a MEK-ről letölteni a J.A. összest? Én már rég megtettem. Persze, ha az ellenérvek lesüllyesztése a cél, arra totál jó a bemásolás módszere. Az még a linkeknél is hosszabb. Persze túl sokat nem lehet erről a témáról beszélni. Vannak akik az mondják, hogy J.A. igazán megérdemelné, hogy szobra  egy jobb helyre kerüljön és ne álljon egy lerombolt, beolvasztott szobor helyén, míg a másik oldal azért hörög, hogy maradjon ott, ahová a komcsik tették. Utóvédharcot folytatnak, de nem J.A. megvédésére, hanem múltjuk védelmére, J.A. ürügyén, nevének felhasználásával. Pedig nem a szobor tönkretételéről van szó,- amit a múltban gondolkodás nélkül megtettek -, hanem csupán egy méltóbb helyre történő áthelyezéséről!

Előzmény: anblock_italia (872)
anjelica Creative Commons License 2011.12.10 0 0 879

Olvastad, hogy József Attila milyen körülmények közt tudot hazaérni Szabadszállásról? Szénszünet volt, napokig nem közlekedtek a vonatok, mialatt ottragadt, addig édesanyja már haldoklott, Jolánék bevitték az elfekvőbe, mire Attila hazajött, addigra meghalt a Mama...(utolsó napokban nagyon megverte Attilát)

Ezért a vers, amiben méltatlankodik anyja halála miatt, hogy nem várta meg. És örökre benne maradt ez a fájdalom.

Itt egy verse erről:

AJTÓT NYITOK

Ajtót nyitok. Meglódul lomhán
a főzelék fagyott szaga
és végigvicsorog a konyhán
a karmos tűzhely. A szoba

üres, senki. Tizenhat éve
ennek, mit sosem feledek.
Viaszkos vásznu konyhaszékre
ültem, nyafognék, nem lehet.

Értem, hogy anyám eltemették,
de nincs és nyugtalan vagyok,
ezt nem értem. Felnőtt lehetnék.
(A mosogatótál ragyog.)

Nem fáj, de meg sem érinthettem,
nem láttam holtában anyám,
nem is sirtam. És érthetetlen,
hogy mindig így lesz ezután.

1935. febr. eleje

anblock_italia Creative Commons License 2011.12.10 0 0 878

Nem állítom, hogy életem rendkívüli módon József Attila körül forogna, de egyszerűen nem értem, hogy milyen okokra hivatkozva mondják némelyek, hogy nem lett öngyilkos. Ha semmi mást nem vennénk figyelembe, mint az utolsó versét, az "Ime hát megleltem hazámat", az is elégnek kellene lenni. De itt van pl. Illyés Gyuláné (Kozmucza Flóra) könyve "József Attila utólsó hónapjairól" címmel:

"Kedves Flóra! Bocsásson meg nekem. Hiszek a csodában. Számomra csak egy csoda lehetséges és azt meg is teszem. Tudom, hogy szeretett, tudta, hogy szeretem. A többi nem rajtunk múlott."Aztán mit sírsz, ha sorsunk írva vagyon már"- ezt Kosztolányi írta.

Csókolom a kezét és sok barátsággal, szeretettel üdvözlöm. Köszönjük az almákat, én is ettem belőlük, jóllehet a gyerekeknek küldte és én bizony nem is kértem tőlük, csak elvettem egyet.

Attila

u.i. Kérem, vasárnap ne jöjjön."

anblock_italia Creative Commons License 2011.12.10 0 0 877

Mekem úgy tetszik a legjobban, ha olvasom.

anblock_italia Creative Commons License 2011.12.10 0 0 876

József Attila: Kései sirató

- elszavalja: Carrot Attila -

- elszavalja: Latinovits Zoltán -

Harminchat fokos lázban égek mindig
s te nem ápolsz, anyám.
Mint lenge, könnyü lány, ha odaintik,
kinyujtóztál a halál oldalán.
Lágy ?szi tájból és sok kedves n?b?l
próbállak összeállitani téged;
de nem futja, már látom, az id?b?l,
a tömény t?z eléget.

Utoljára Szabadszállásra mentem,
a hadak vége volt
s ez összekuszálódott Budapesten
kenyér nélkül, üresen állt a bolt.
A vonattet?n hasaltam keresztben,
hoztam krumplit; a zsákban köles volt már;
neked, én konok, csirkét is szereztem
s te már seholse voltál.

T?lem elvetted, kukacoknak adtad
édes eml?d s magad.
Vigasztaltad fiad és pirongattad
s lám, csalárd, hazug volt kedves szavad.
Levesem hütötted, fujtad, kavartad,
mondtad: Egyél, nekem n?ssz nagyra, szentem!
Most zsiros nyirkot kóstol üres ajkad -
félrevezettél engem.

Ettelek volna meg!... Te vacsorádat
hoztad el - kértem én?
Mért görbitetted mosásnak a hátad?
Hogy egyengesd egy láda fenekén?
Lásd, örülnék, ha megvernél még egyszer!
Boldoggá tenne most, mert visszavágnék:
haszontalan vagy! nem-lenni igyekszel
s mindent elrontsz, te árnyék!

Nagyobb szélhámos vagy, mint bármelyik n?,
ki csal és hiteget!
Suttyomban elhagytad szerelmeidb?l
jajongva szült, eleven hitedet.
Cigány vagy! Amit adtál hizelegve,
mind visszaloptad az utolsó órán!
A gyereknek kél káromkodni kedve -
nem hallod, mama? Szólj rám!

Világosodik lassacskán az elmém,
a legenda oda.
A gyermek, aki csügg anyja szerelmén,
észreveszi, hogy milyen ostoba.
Kit anya szült, az mind csalódik végül,
vagy így, vagy úgy, hogy maga próbál csalni.
Ha k?zd, hát abba, ha pedig kibékül,
ebbe fog belehalni.

1935 / 1936. december

Tovább »

forrás: Blogspot.com

nekem mindegy, hogy miért tetszik..., a lényeg sosem az előadó, hanem a mű!

Előzmény: durvulo (869)
anblock_italia Creative Commons License 2011.12.10 0 0 875

Nagyon szép!

Előzmény: anjelica (873)
anjelica Creative Commons License 2011.12.10 0 0 873

Jöjjön egy vers:

Édesanyám, egyetlen, drága,

te szüzesség kinyílt virága,

önnön fájdalmad boldogsága.

Istent alkotok ( szívem szenved )

hogy élhess, hogy teremtsen mennyet,

hogy jó legyek s utánad menjek!

Ezt 1937-ben írta, az az év tragikus, elvesztettük Őt és Juhász Gyulát is :-(

Előzmény: anblock_italia (872)
anblock_italia Creative Commons License 2011.12.10 0 0 872

Hát igen, ez a megjegyzésed teljesen jogos, mi néhányan csak védtük az álláspontunkat, miszerint József Attila szobrát ott kell hagyni. Néhányan beszóltak jobbról, balról, de aki igazán kemény "érvekkel" akart győzködni a terv jogosságáról, az a címzett úr volt. Dehát ha ő nincs, akkor hogyan írhattuk volna le mi a véleményünket???:-) Régen meghalt volna már a topic nélküle.

De én azon leszek, hogy ne haljon meg, egy-egy vers belinkelésével, egy-egy gondolat leírásával életben tarthatjuk.

Előzmény: anjelica (871)
anjelica Creative Commons License 2011.12.10 0 0 871

Olvasd vissza magad, te kezdtél el durván politizálni a Kossuth téri rendezés kapcsán.

Sorry, de a történelmi ismereteid rendkívűl hiányosak és torzak, mert fogalmad sincs, pl. Tisza István mennyire kártékony politikát folytatott, és Andrássy is inkább behódolt és koronázgatta az aradi hóhért.

anblock_italia Creative Commons License 2011.12.09 0 0 870

Csak az utolsó mondatodra reagálnék, egyáltalán nem zavart a hsz-ed, sőt, örültem neki.

És ami a másik véleményemet illeti, ez a hozzászólásod is nagyon tetszett, ellentétben az olykor előkerülő nem éppen szalonos hsz-eiddel, ami valószínűleg a politikai vitatkozásoknál menő dolog. Én szeretek egyforma lenni, elmondom a véleményem, és annyi. A politika persze mint mindenkit, engem is érdekel, de azért nem foglalkozom vele komolyan, nem tartom átláthatónak. De tény, elég kevesen vagyunk, dehát sokkal izgibb Orbánozni, Gyurcsányozni...

durvulo Creative Commons License 2011.12.09 0 0 869

1.
Velem kezdtél el foglalkozni, engem minősítettél, nem pedig azt, amit írtam. Elolvastam újra és csak ezt találtam félreérthetőnek. Gondoltam, véget kell vetni az idétlen viccelődésnek. Örülök, hogy tévedtem.

2.
Ennek a topiknak a címe is már kekeckedés! Kb. négyen irogatunk ide, van aki J. A. ürügyén leplezetlenül és durván politizál az egyik oldal érdekében.  Én meg csak a másik oldalon felvetett egyik elképzelést helyeslem és támogatom J.A. szobrának az áthelyezését, meg is indokoltam, hogy miért.

3.
Nem vontam kétségbe J.A. költői nagyságát, mint ahogyan te sem vontad kétségbe L.Z.  szinészi tehetségét. Nem kell mindenkiben mindent szeretni, sőt nem kell mindenkit szeretni! Ez így van rendjén!

4.
Betettél egy linket és elolvastam. (Kopogtatás nélkül) Nem fogott meg sem akkor, se régebben. Nem vagyok híve a szabad versnek, bár természetesen nem vitatom a létjogosulságát. Van vers és van a szabadvers. Versnek nem vers, vsz. másképp kell mondani, mint a verset és másképp, mint a prózát. Sejtettem, hogy sokan vannak oda ezért a versért, megnéztem hát a netet. Rátaláltam L.Z. előadására és tetszett. Elszavalta ott más is, de ég és föld a különbség. Más is rátette a netre, a két 4 sor és a két 3 sor, közismert versformára hajaz, de volt aki másképp írta, képversként nézve tetszett. Szóval elbíbelődtem ezzel a verssel, 8szor-10szer elolvastam, meghallgattam. Kellemes időtöltés volt. Ezért köszöntem meg a linkedet, nem gondoltam, hogy ez zavar.

Előzmény: anblock_italia (863)
anjelica Creative Commons License 2011.12.09 0 0 868

Tele van a politika meg az élet ilyen köpönyegforgató, sunyi érdekemberekkel.

Más. József Attilának van egy zseniális, félelmetesen jó verse, amiben előrevetítette a jövőt.

VILÁGOSÍTSD FÖL

Világosítsd föl gyermeked:
a haramiák emberek;
a boszorkák - kofák, kasok.
(Csahos kutyák nem farkasok!)
Vagy alkudoznak, vagy bölcselnek,
de mind-mind pénzre vált reményt;
ki szenet árul, ki szerelmet,
ki pedig ilyen költeményt.

És vígasztald meg, ha vigasz
a gyermeknek, hogy így igaz.
Talán dünnyögj egy új mesét,
fasiszta kommunizmusét -
mivelhogy rend kell a világba,
a rend pedig arravaló,
hogy ne legyen a gyerek hiába
s ne legyen szabad, ami jó.

S ha száját tátja a gyerek
és fölnéz rád, vagy pityereg -
ne dőlj be néki, el ne hidd,
hogy elkábítják elveid!
Nézz a furfangos csecsemőre:
bömböl, hogy szánassa magát,
de míg mosolyog az emlőre,
növeszti körmét és fogát.

1936. július - október

Előzmény: Törölt nick (867)
anjelica Creative Commons License 2011.12.08 0 0 866

Nemcsak ő, hanem Pozsgay, Für meg a többi, akik körülállták a koporsókat.

Akkor nem fogtuk fel, hogy ez biza kampány, mégpedig ízléstelen-gusztustalan.

Sajna, mindig sokan vannak azok, akik jól tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, és kevesen azok, akik vállalják a múltjukat, következetesen az elveiket.

Előzmény: Törölt nick (864)
anblock_italia Creative Commons License 2011.12.08 0 0 863

Na akkor ez a gondolat vissza száll rád, mert én semmi olyasmire nem gondoltam, amire célozni szándékoztál:-)

Arra gondoltam konkrétan, hogy időnként rémesen bunkónak tűnsz, máskor meg Latinovics versei okoznak gyönyörűséget, azé a Latinovicsé, aki annyira szerette József Attilát, hogy ..., szóval nem igazán tudom, milyen is vagy valójában? Lehet, hogy csak egy hivatásos kekeckedő vagy?:-)

Amúgy ebben sem egyezünk, Latinovicsot annyira nem kedvelem, mint talán kellene..., nekem túljátssza a verseket, az ő "harsánysága" elvonja a figyelmet a lényegtől, ami a vers.

Előzmény: durvulo (862)
durvulo Creative Commons License 2011.12.08 0 0 862

Az a rossz, aki rosszra gondol! Vagy olyan, mint a viccbéli Móricka, kinek mindenről "az" jut az eszébe. :)

A gyengébbek kedvéért azért kiegészítem (857)-beli félremagyarázható szót az -űség toldalékkal. :)

Előzmény: anblock_italia (861)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!