Mert megvan róla győződve, hogy Gyurcsány az, aki megtestesíti a magyar baloldali eszmeiséget. Aki Gyurcsányt bánccsa, azzal őtet is bánccsa, egyúttal.
Az érzelmi vonatkozásokat, azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni. A kettő együtt tompít.
Nekem van egy másik érvem is, ami ide kapcsolódik: a direkt kritika nagyon sokszor ellenállást vált ki, vagyis pontosan azt, amivel itt a topicban is találkoztunk.
Nem a mondanivaló tartalma, hanem a személy elutasítása jelenik meg.
Azt nem tudom, ha valaki jobbról írna egy ugyanilyen hangütésű cikket ("jobboldali lelkecskéim"), azt hogy fogadnám (lehet, hogy nem ilyen megengedően, mint Csányiét), de ez itt és most nagyon a helyén van (jobbos beállítottságúként mondom).
"A lelkecskéim Csányi önfelértékelése, nem az olvasók leértékelése"
Szerintem ha ezt a "lelkecskéim"-et kielemezzük, az olyan, mintha valaki nyitna egy viccnek egy topikot és azt elemezgetnénk itt oldalakon keresztül...Szerintem ezzel a megszólítással semmi baj nincs, bizalmas nexust akart vele Csányi megütni, "akolból" valónak vallja ezzel magát, az eszmetársaihoz címezi a mondandóját ("érted haragszom, nem ellened"), egy kicsit famíliáris is (apáskodó), de egyáltalán nem alpári vagy ízléstelen.
Ha aztán ezt a hangütést a baloskák nem értik, lelkük rajta (nekünk meg nem kell, mert nem mi vagyunk itten megszólítva).
Éppenséggel átaludtam talán a 25-öst, de a tompítási szándékkal nem értek egyet. A szokatlan stiláris jegy ellenkező célú, kiemelni igyekszik saját gondolatait a politikai elemzések sorjázó egyhangúságából. Nem direkt mondja, hogy figyelj, tökfej, hanem az oda nem illővel, furcsával segíti a cikkre emlékezést. Jobban emlékszünk az egyedire.
Ez tehát egy etológiai tapasztalat alkalmazása a birkanyájon. :-)
Igen, van benne (már a becéző formában) némi intellektuális fölény, meg a mondanivaló tompítására irányuló szándék, meg érzelmi vonatkozásokat tartalmaz.
Ja, hogy akkor ez itt most etológiai cikkecske lett vón? Oppardon! Én azt hittem, hogy arról szól az iromány, hogy jó fodrász és taxisofőr módjára megoldja a világ - de legalábbis a baloldali világ - összes problémáit. :-)