"Az MSZP arra kéri Hoffmann Rózsát, ne éljen vissza hatalmával, és az állampolgárok alkalmazottjaként maradjon világnézetileg semleges." -- Az MSZP már azt is megmondaná, hogy ki milyen világnézet mentén politizáljon?
Egy iskola tulajdonosa ugyanolyan jogon tesz ki keresztet a tábla fölé, mint Széchenyi-arcképet az aulába: megjeleníti a világnézetét. Ha rózsaszínre festi le az épületet, azzal is.
A világnézeti semlegesség humbug.
Ha nem tetszik, írathatod másik iskolába is a gyereket, ami jobban megfelel az ízlésednek: a normatívát ugyanúgy fizeti az állam. Halkan jegyzem meg, hogy alapíthatsz is iskolát, és akkor a saját jelképeiddel tűzdelheted tele, bár a sarló-kalapáccsal vagy a tekerőlevéllel lehet, hogy Strassburgba is lesz egy utad.
Esetleg kérdezz meg másokat is, hogy hogy nevezik, ha valaki egy iskoláról, nevelésről szóló vitában kijelenti, hogy csak és kizárólag a szülő feladata a nevelés, lebasz mindenkit, és aztán a homlokára csap, hogy hopp, tévedtem. Ha itt végetért volna a történet, akkor nem hozom fel, de mivel a rákövetkező hozzászólásban is ugyanakkora arccal toltad a tutit, gondoltam, megemlítem.
A plébános úr jól meg....boldogítja a vele egy plébánián élő házvezetőnőjét, majd a morális fölényét kihasználva intenzív erkölcsi nevelésben részesíti a nebulókat hittanórán.
Szerintem erkölcsi nevelésre szükség van, ennek elsődleges színhelye a család. Példával is, szavakkal is. Természetes velejárója a nevelésnek.
Ezen túl az iskolában is szükség van erkölcsi nevelésre, különösen olyan gyerekek esetén, aki otthon ezt nem, vagy csak hiányosan kapják meg. De a többieknek se árt.
Ezért a nem hittanosok számára én jónak tartanám egy etika óra bevezetését, ahol ezekhez az ismeretekhez vallási kereteken kívül is hozzájutnának.
A kérdés, hogy ki dönti el, hogy mi az az érdek, és az sem mellékes, hogy helyesen döntött-e, hogy valóban az igazi érdekeket ismerte fel....és van itt nyitott kérdés elég.
Erkölcsre vallás nélkül is lehet nevelni. A kettő köztött nincs szoros összefüggés.
A hittan órák anyagában az erkölcsi nevelés is benne van. Aki nem jár hittanra, az más órákon ehhez az ismerethez nem jut hozzá.
akkor ezt hogy kell értelmezni??
tehát nevelik erkölcsre, de mégis bűnözik, és nem nevelik erkölcsre és mégsem bűnözik. vagy hogy gondolod? függ a neveléstől, vagy nem függ a neveléstől??
Milyen legyen ez a tanár világnézetileg, mondjad, világosíccs fel minket! Keresztény - mert mint tudjuk a keresztényektől csak egy keresztény ember képviselhet szellemi, erkölcsi, morális értékeket - vagy lehet esetleg más világnézetű, vagy ateista is?
A magyar kormányra elsősorban a magyar állampolgárok ügyei vannak rábízva, az ő érdekeiket kell képviselnie. Kiegészítve természetesen a nem magyar állampolgárságú magyarok érdekeivel, tehát az egész magyar nemzet érdekeit kell szolgálniuk szerintem, jó esetben.
Egy kis szerénység nem ártana meg neked az előbbi, általad is elismert felsülésed után.
Az is világnézet, hogy hetente 2 vagy 5 matematikaóra legyen egy iskolában, csak ahhoz nem értenek annyian, mint a kereszthez, ezért nem keült a közéleti viták tüzébe annyira ez a kérdés, és ezért is nem lett belebetonozva a világnézeti semlegesség alapokmányába, hogy egyedül a heti 3 matekóra a semleges világnézetileg, a 2 már nihilizmus, a 4 meg stréberkedés, amik bűnös ideológiák egy ideológiailag semleges elemző számára.
Valóban érdekes lehetne egy olyan tudományos felmérés, ami a bűnelkövetők világnézeti megoszlására vonatkozna, a bűn elkövetését megelőző időszakban. Sajnos ilyen kutatási eredményeket én még nem láttam.
Kitől? Tessék itt a kérdés: kitől fogja megkapni a gyerek ezeket a tájékozódási pontokat az iskolában? Ki fogja megmondani neki, mi a jó és mi a rossz és milyen világnézeti alappal megtámogatva? Mondd ki, ne kerülgesd itt a forró kását, mert nagyon átlátszó.