Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 145

Egy iskola tulajdonosa ugyanolyan jogon tesz ki keresztet a tábla fölé, mint Széchenyi-arcképet az aulába: megjeleníti a világnézetét. Ha rózsaszínre festi le az épületet, azzal is.

A világnézeti semlegesség humbug.

Ha nem tetszik, írathatod másik iskolába is a gyereket, ami jobban megfelel az ízlésednek: a normatívát ugyanúgy fizeti az állam. Halkan jegyzem meg, hogy alapíthatsz is iskolát, és akkor a saját jelképeiddel tűzdelheted tele, bár a sarló-kalapáccsal vagy a tekerőlevéllel lehet, hogy Strassburgba is lesz egy utad.

Előzmény: SchiSa (129)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 144

Esetleg kérdezz meg másokat is, hogy hogy nevezik, ha valaki egy iskoláról, nevelésről szóló vitában kijelenti, hogy csak és kizárólag a szülő feladata a nevelés, lebasz mindenkit, és aztán a homlokára csap, hogy hopp, tévedtem. Ha itt végetért volna a történet, akkor nem hozom fel, de mivel a rákövetkező hozzászólásban is ugyanakkora arccal toltad a tutit, gondoltam, megemlítem.

Előzmény: Törölt nick (121)
WYW Creative Commons License 2011.04.07 0 0 143

A családon belüli erkölcsi nevelés szép példája egy Ikontól.

Előzmény: Alapigazság (142)
Alapigazság Creative Commons License 2011.04.07 0 0 142

Tökös, akarom mondani Tőkés pispek, az íróasztalon a csinos titkárnőjét, utána hivatalos

levélben cserél eszmét a saját gyerekeivel.

Előzmény: WYW (139)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 140

Akkor nincs más, kezdjék ők! Elő a semlegességgel (különösen világnézeti ügyekben), bolsik!

WYW Creative Commons License 2011.04.07 0 0 139

A plébános úr jól meg....boldogítja a vele egy plébánián élő házvezetőnőjét, majd a morális fölényét kihasználva intenzív erkölcsi nevelésben részesíti a nebulókat hittanórán.

:-))

(nem kitalált történet)

Előzmény: Alapigazság (138)
Alapigazság Creative Commons License 2011.04.07 0 0 138

A morális nevelés nem azonos a hittannal.

Előzmény: Maaria (134)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 136

Az semmi, még fokozni is tudja:

"a hittanosok így több megerősítést kapnának, ami a morális alapelveket illeti, de az nem baj, szerintem."

:DDD

Előzmény: SchiSa (131)
Maaria Creative Commons License 2011.04.07 0 0 134

Így is meg lehet oldani... a hittanosok így több megerősítést kapnának, ami a morális alapelveket illeti, de az nem baj, szerintem.

Csak javukra válna.

Lényeg az, hogy az iskolai nevelésnek ez az eddigieknél sokkal komolyabb formában része legyen.

Előzmény: Törölt nick (133)
WYW Creative Commons License 2011.04.07 0 0 132

Egyetértek ezzel.

De van egy módosító indítványom: az erkölcsi neveléshez nem szükséges önálló tantárgy.

Előzmény: Maaria (130)
SchiSa Creative Commons License 2011.04.07 0 0 131

de te azt írtad, hogy aki nem jár hittanra, az nem jut hozzá az erkölcsi ismeretekhez!

akkor ez most hogy is van?

Előzmény: Maaria (130)
Maaria Creative Commons License 2011.04.07 0 0 130

Szerintem erkölcsi nevelésre szükség van, ennek elsődleges színhelye a család. Példával is, szavakkal is. Természetes velejárója a nevelésnek.

Ezen túl az iskolában is szükség van erkölcsi nevelésre, különösen olyan gyerekek esetén, aki otthon ezt nem, vagy csak hiányosan kapják meg. De a többieknek se árt.

Ezért a nem hittanosok számára én jónak tartanám egy etika óra bevezetését, ahol ezekhez az ismeretekhez vallási kereteken kívül is hozzájutnának.

Előzmény: SchiSa (124)
SchiSa Creative Commons License 2011.04.07 0 0 129

Az is vallásszabadság, ha minden iskolának a tulajdonosa mondja meg, milyen jelképet használjon. Pl. az állami keresztet,

és miért keresztet? sarló-kalapács, dávid-csillag? miért pont kereszt, ha már állami? van-e nálunk államvallás??

Előzmény: Törölt nick (110)
asta Creative Commons License 2011.04.07 0 0 128

Igen az vallásszabadság, ha egy felekezeti iskola működhet a saját ideológiűja alapján.

Hogy te kit zárnál ki, az a te dolgod, de állami szinten ez nem lenne megengedhető.....mert akkor már nincs vallásszabadság.

Előzmény: Törölt nick (110)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 127

Szimplán a keresztény erkölcsi felsőbbrendűség tudata bukott csak ki..... 

Előzmény: SchiSa (124)
asta Creative Commons License 2011.04.07 0 0 126

Na és? Mondtál egy evidenciát:O))

A kérdés, hogy ki dönti el, hogy mi az az érdek, és az sem mellékes, hogy helyesen döntött-e, hogy valóban az igazi érdekeket ismerte fel....és van itt nyitott kérdés elég.

Erkölcsre vallás nélkül is lehet nevelni. A kettő köztött nincs szoros összefüggés.

Előzmény: Maaria (93)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 125

Ahhoz pedig vagy sokszínű lesz - erre Rózsácska alapból nem képes - vagy seszinű - erre szintén nem - tehát akár mehet is a francba. :)

Előzmény: Törölt nick (123)
SchiSa Creative Commons License 2011.04.07 0 0 124

A hittan órák anyagában az erkölcsi nevelés is benne van. Aki nem jár hittanra, az más órákon ehhez az ismerethez nem jut hozzá.

akkor ezt hogy kell értelmezni?? 

tehát nevelik erkölcsre, de mégis bűnözik, és nem nevelik erkölcsre és mégsem bűnözik. vagy hogy gondolod? függ a neveléstől, vagy nem függ a neveléstől??

Előzmény: Maaria (120)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 122

Milyen legyen ez a tanár világnézetileg, mondjad, világosíccs fel minket! Keresztény - mert mint tudjuk a keresztényektől csak egy keresztény ember képviselhet szellemi, erkölcsi, morális értékeket - vagy lehet esetleg más világnézetű, vagy ateista is? 

Előzmény: Maaria (116)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 121

Hja hogy felsültem, aha. Most hogy így mondod..... :) (Kicsit sem röhögök ám rajtad, ááá nem. :DD)

"Az is világnézet, hogy hetente 2 vagy 5 matematikaóra legyen egy iskolában,"

Igazad van, le velük!  :DDDDDD (Jajjanyámsegíccs!! És én sültem fel. :DDD)

Előzmény: Törölt nick (118)
Maaria Creative Commons License 2011.04.07 0 0 120

Ilyen egyenlőségjelet én nem tettem ki sehova, egyik hozzászólásomban sem.

Előzmény: SchiSa (117)
Maaria Creative Commons License 2011.04.07 0 0 119

A magyar kormányra elsősorban a magyar állampolgárok ügyei vannak rábízva, az ő érdekeiket kell képviselnie. Kiegészítve természetesen a nem magyar állampolgárságú magyarok érdekeivel, tehát az egész magyar nemzet érdekeit kell szolgálniuk szerintem, jó esetben.

Előzmény: ecinereb (115)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 118

Egy kis szerénység nem ártana meg neked az előbbi, általad is elismert felsülésed után.

Az is világnézet, hogy hetente 2 vagy 5 matematikaóra legyen egy iskolában, csak ahhoz nem értenek annyian, mint a kereszthez, ezért nem keült a közéleti viták tüzébe annyira ez a kérdés, és ezért is nem lett belebetonozva a világnézeti semlegesség alapokmányába, hogy egyedül a heti 3 matekóra a semleges világnézetileg, a 2 már nihilizmus, a 4 meg stréberkedés, amik bűnös ideológiák egy ideológiailag semleges elemző számára.

Előzmény: Törölt nick (111)
SchiSa Creative Commons License 2011.04.07 0 0 117

akkor ugye egyetértesz azzal, hogy a vallásosság nem egyenlő erkölcsösség, és az az ateizmus nem erkölcstelenség?

Előzmény: Maaria (112)
Maaria Creative Commons License 2011.04.07 0 0 116

Kitől?  Például egy olyan tanártól, aki hitelesen képviseli ezeket a szellemi és morális értékeket. Legalábbis szerintem ez volna jó.

Előzmény: Törölt nick (111)
ecinereb Creative Commons License 2011.04.07 0 0 115

"egy kormánynak a rá bízott emberek érdekeit kell szolgálnia"

Milyen emberek vannak "rá bízva" a kormányra? 

Előzmény: Maaria (93)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 114

Egy nagy francot azt! Ha nem ültem volna magam is végig őket, nem mondanám..... 

Előzmény: Maaria (107)
Alapigazság Creative Commons License 2011.04.07 0 0 113

A keresztény erkölcsről jobb ha nem szólsz, valamint emberi erkölcs van a többi smafu.

Előzmény: Maaria (107)
Maaria Creative Commons License 2011.04.07 0 0 112

Valóban érdekes lehetne egy olyan tudományos felmérés, ami a bűnelkövetők világnézeti megoszlására vonatkozna, a bűn elkövetését megelőző időszakban. Sajnos ilyen kutatási eredményeket én még nem láttam.

Előzmény: SchiSa (109)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.07 0 0 111

Kitől? Tessék itt a kérdés: kitől fogja megkapni a gyerek ezeket a tájékozódási pontokat az iskolában? Ki fogja megmondani neki, mi a jó és mi a rossz és milyen világnézeti alappal megtámogatva? Mondd ki, ne kerülgesd itt a forró kását, mert nagyon átlátszó. 

Előzmény: Maaria (103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!