Most már nem tudnám megmondani hogy melyik pontosan hány mm-en készült, de ha jobb gombbal ráklikkelsz az XP-ben a tulajdonságnál átállítod részletesre akkor kiírja az EXIF információkat.
Az adott kép a szinekre volt példa. Azok nagyon jók.
A kép alapon készült és 1/360 záridővel. Mivel az index motorja csak 512 kb-t tud megjeleníteni kivágtam egy vírágot és átméreteztem. Így pont a szélei lelettek vágva.
Megkaptam a képeket emailon.Köszi.Valóban torzít az optika a széleken.Ez talán a 22,5-ös nagylátótól lehet.Egyébként a kép többi része egészen jó,szerintem a színek sem rosszak.Próbálgatni kell a beállításokat és lehet ez még jobb is.Egyébként milyen a képminőség full zoomon?
egy közepes dslr szenzora már simán jobb dinamikában mint egy jobbfajta film, a szembefény és árnyék dinamikakülönbségét egyik se tudja, ezér kell vakuval megvilágitani az árnyékot. Filmes géppel is.
de méretes marhaság. Gyakorlatilag már nincs olyan paraméter amiben jobb lenne egy filmes gép. Na jó, több órás záridős éjszakai felvételeknél a film nem zajosodik, de ez nem jellemző felhasználási terület.
Nyáron, amikor hét ágra süt a nap erdei kiránduláson veszel részt. Szeretnéd lefényképezni a csapatod. Az emberek árnyékban vannak a fák ágai közt viszont betűz a verőfény. Itt ( tudtommal ) minden digitális fejre áll. Egyszerűen nincs akkora dinamika tartománya a CCD stb feldolgozó egységnek ami jó lenne ide. De láttam már ilyen képet talán FF filmes volt.
Első körben az alapok: a 22,5 az nem alap és nem tele, hanem nagylátószög, abból is már az extrém közeli. Alap az ugy 30-50 között és az 50mm feletti az a tele.
A 22,5 állást akkor használd, ha nincs helyed hátrébb lépni mert kis helyen vagy. Ilyenkor ha nincs 22,5 mm-ed akkor nem lesz minden rajta a képen, ha meg van, akkor a szélek felé torzulni fog de meg lesz örökítve. De használhatod direkt torzított nagylátós képekhez is. Ez is egy művészi kifejezési eszköz.
Én kb 3 hete megrendeltem neten az edigitáltol a Kodak z990-et. Az is csak rendelhető mint a Olympus SZ30. Vissza igazolták a rendelésemet és 1-1,5 hét szállítási időt igértek.Másfél hét után üzenetben írták,hogy a rendelési idö bizonytalan ideig eltarthat és felajánlották más gépek kedvezményes vételét.Ekko a endelést visszamondtm. Egyébként ők azt mondták van a gépben magyar menü,de nemtúl meggyőzően.
aztán rákellet döbbennem : vacak mono8 bites hangon nem jön elő a furulya hangja.
Nosza körbenéztem mit lehetne venni helyette.
Hopp: az Extrém Digitalban 15 havi kamatmentes részletre árulják a zászlóshajónak kikiáltott Olympus SZ-30-at.
Nem csekély árat természetesen sok munkával letuszkoltam a kedves feleségem torkán :)
Aztán csak vártam. Aztán csak vártam......Aztán csak vártam................Aztán csak vártam........................Aztán csak vártam.
Amikor már nagyon ideges voltam 05.19.én ( hiszen 21. tartott az akció) kaptam az ED -tól egy levelet miszerint záros határidőn belül nem tudják beszerezni, de ajánlottak helyette három másikat. Fuji HS10, Olympus SZ-10, Nikon P500. Gyorsan kellet döntenem, hogy ki ne szaladjak az időből. A HS10 homályos, az SZ10 kicsi, a p500 veszélyes akkumulátorú.
Engem érdekelne Kodak z990,de csak magyar menüvel.Teljesen kifogytam az ötletekből hol lehetne ezt megtudni.Van a Kodakmediánál,de ott sem tudták megmondani,a dobozát pedig nem ontják ki csak ha meg is veszem utána.Ördögi kör:(
Egyébként a látott képek köztt vannak jók és kevésbé jók.Persze ez minden gép tesztfotóinál így van,mert azért ez fotósfüggő is.
Jó , hogy írogatsz. Talán a végén mégse verem szét egy kalapáccsal a 100 000 Ft-os gépemet :)
Nekem fontos szempont volt még a dönthető kijelző. Nagyon jól jön, ha egy tömeg feje felett akarsz képet csinálni. Ebben a P500 remekel! Majdnem derékszögbe lehajtható. Viszont pont ebben volt nagy csalódás a HS10. Ott ugyanis csak kb 60 fok-ban. Vagyis inkább makrózáshoz tuti a HS10 mert inkább a nagyon alacsony helyzetet támogatja.
Ha az ismerőseimnek kell fényképezőgépet ajánlanom mindig alaposan kikérdezem őket mire is akarják használni. Először mindenki csak csodálkozik: hát fényképezni. Aztán rávezetem őket kérdésekkel és utána már könnyű kiválasztani a megfelelő géptípust. Az eddigi tapasztalataim alapján nyugodt szívvel ajánlanám "természet buzi" ismerőseimnek. Azt elkel ismernem hihetetlen részlet gazdag és éles képeket készítettem virágokról és rovarokról. Azonban bulizós, parti arc ismerősömnek semmi kép nem ajánlanám.
Valamit rosszol csinálhatok,kimásolom a megadott linket és beillesztem a picassa keresőjébe.Így nem talál semmit:(
Van ilyen Index fórum a Fuji HS20-nak,ott tegnap azt írták,hogy a 220volt boltba érkezett 6db HS20,117ezerért. Az árgépen vannak már boltok ahol lehet rendelni.
topikon is a nálamnál okosabbakat és egyelőre egyre jobban elbizonytalanodom.
Én is végignéztem ( most már :( ) jó néhány képet és azt hiszem sajnos nem az én gépem lesz a rossz. Keress olyan képeket ahol sok ember van és belső képek, házi buli, esküvő . Mindenhol dőlnek az emberek!
Egy barátomnak ajánlottam Fuji HS10-t. Neki nagyon bejött. Én nem cserélném el az Olympus SP560uz-at érte. Nekem túl homályosak a képei. ( Én is nagyon várom a HS-20-t , de még nem láttam , hogy árulnák bárhol is )
Canon PowerShot SX30 IS : sajnos nem szeretem a Canon túlzó színvilágát.
Olympus SZ-30 : pont mint a HS-20, nem kapható.
Valamint volt kb két hétig egy Kodak EasyShare Z612 - ami úgy nézet ki AA akkuval üzemel de ez nem igaz. Azokkal ugyanis max 20 képet készített. Valójában egy Klic8000 nevű méreg drága akkut és töltőt is kellet vennem hozzá. Amiért eladtam az hogy ez nem készített fényképeket! Remek videókamera de fénykép helyett akvarelt készített.
Próbáltam megnézni a képeidet,de a Picassa nem nyitja meg.Kiírja,hogy a nyilvános fotók között nem található.Elképzelhető,hogy valami hiba van a gépeddel,vidd vissza és csinálják meg.Egyébként hol vásároltad?
A flickr.com-on sok kép van fent amit Nikon P500-al lőttek,teljesfelbontásúak is.Vannak egész jó képek közöttük.
Júniusban én is gépet veszek és próbálok minél több infót gyüjteni a netről,de sokszor elbizonytalanodom.Először a Fuji HS20 volt kinézve,de az kicsit drága,utána a Nikon P500,de ennek nagy felbontáson életlenebbek a képei,majd a Kodak Z990,mely jó képeket és videót csinál és olcsóbb is a többinél.Ráadásul nekem volt Kodakom és pozitív emlék van róla.A Kodakról hetek alatt sem tudtam kideríteni van-e benne magyar menü.Nekem ez fontos,mert nem akarok fodítgatni csak fotózni.Most újra a HS20 tűnik befutónak,bár majd egy hónap alatt még bármi lehet.Az a helyzet,hogy nem akarok bevásárolni valami hülyeséget.A P500 volt a kezemben a media marktban,de le volt merülve az aksija.Külsőre tetszett.