Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Tegnap éjjel permeteztem a cseresznyefákat és a meggyfát cseresznyelégy ellen. Nem raktam ki sárga lapot, de ráérzésre, tapasztalatból most már kellett.
Kb. 10 nap múlva megy egy második felszívódó a kései fajtákra, aztán aki bújt, bújt aki meg nem az nem... Ezután legfeljebb rövid ÉVI-s kontaktot fújok, ha elhúzódik az érés.
Persze mondanom sem kell, permetezés közben élénkült meg a szél, hirtelen a szélcsendből jöttek erős széllökések. >:-[
Ha nincsenek egyéb (pl levél) tünetek, marad rajta valamennyi termés azaz ép normális szem, akkor nem kell aggódni. Egyes években sokat szelektál, másokban meg semmit, az ág is törik a súlya alatt. Egyik sem jó.
Idén nekem is relatíve nagy az önszelekció a cseresznyén. A meggyen (érdi bőtermő) alig észlelem.
Ha egy cseresznyefáról letörik egy nagyobb ág, amin félérett, rózsaszín termések vannak, azok beérhetnek még? Ha mondjuk egy vödör vízbe állítom az ágat.
A Burlat az egyik legkorábbi fajta, azért nem kukacos, de ha rajta hagysz pár szemet kb. június 15.-ig, jó eséllyel kukacosak lesznek. Ez se rezisztens rá, mint ahogy egyik fajta se.
Normál esetben valóban permetezés nélkül nevelhetők. De nincs olyan fajta, ami mindennek ellenáll. A Feketicsi csak a moníliára rezisztens, más betegségek és kártevők viszont ugyanúgy megjelenhetnek rajta. Gomba, kukac, tetű stb.
Szomolyáról vettem, szomolyaiként árulták. Se előtte, se utána nem vettem ilyen fajtát, de nekem egyértelműen szomolyai rövidszárúnak tűnt. Apró szemű volt volt, rövid szárral, Mézédes volt jellegzetes aromával. Tuti az volt. Azért nem szokott kukacos lenni, mert átlagos években június 2.-8. körül szokták szedni és ekkor még pont nincs kukac. De ha még 2 hétig rajta hagyják a fán, hogy túlérjen, akkor ebbe a fajtába is ugyanúgy belemegy a kukac, mint az összes többibe. Nem rezisztens a kukacra, csak a korai érés miatt szokott az esetek 99%-ában kukacmentes lenni. Hagyj rajta pár szemet a szomolyai fádon június 20-ig és meglátod mind kukacos lesz.
Írj Szomolya polgármester asszonyának, ő fog tudni segíteni. Viszont a szomolyai nagyon drága. A jó minőségűnek 4-5 ezer ft kilója (Szomolyán a cseresznyefesztiválon legalábbis). Rosszabb minőségűt, hibásat, kukacost esetleg kaphatsz 1000-2000 ft kilónkénti áron. Ehhez még hozzájön az utiköltség, mert nyilván el kell menned oda. Nem tudom milyen messze laksz onnan, de talán a lakhelyed pár tíz km-es körzetében lenne érdemes találnod valakit, akinek van szomolyai fája. Vagy ősszel vegyél pár csemetét és 3-4 év múlva már értékelhető mennyiséget fognak teremni.
Mivel csak egy szomolyai fám van, nincsenek vele sosem nagy tervek, csak enni és kevés lekvár.
Nálunk a nők nem bírják kivárni a teljes érést, amikor teljesen fekete és megjön az egyedi zamat, hanem már kb 80%-os érésben is szedik, onnantól folyamatosan.
Azért kb a fa negyede megmarad nekem, én megvárom végig, és azokban sincs kukac.
Sajnos nálam már a Valerij Cskalovnál is volt kukacos tavaly (akkor május végén érett), de nem annyi, hogy komolyan gondolkodjam rajta, hogy ezt is permetezni kell.
Viszont ami június első hete után érik azt nálunk mind permetezni kell, mert akár 100% kukacos is lehet.
Az idei év elég korán indult, azaz idén vsz. a permetezés ideje is korábbra fog kerülni (most tippre kb. 1.5 hét a következő ami sárgulni fog nálunk).
Ha elég nagyok és sárgák a szemek akkor azért is meg kell tenni, mert a cseresznyelégy a sárgára megy és utána már a 2 hét EÜ. várakozás miatt sem praktikus (meg becsúszhat esős, szeles idő amikor legalábbis én nem szoktam permetezni).
Egyébként nemcsak azért szeretem a Valerij Cskalovot mert nem kell permetezni, hanem mert ilyen korán van amikor más nincs.
Persze a késöbbiek kevésbé savasak, nagyobbak meg ropogósak, de nekem ez is finom. Sőt mindenki eszi, sajnos még a madarak is.
Egyszer vettem jó feketére érett szomolyait június 20 körül. Szomolyáról. Minden egyes szem kukacos volt. Tudom, hogy nem jellemző a fajtára és június 5 körül leszedve ez se lett volna kukacos. De utána még 2 hétig rajta hagyták a fán, hogy 110%-osan érett legyen és ekkor már bizony belement a kukac.
A kukacok nálam eddig június 5 körül kezdtek megjelenni. Most 3 héttel előrébb jár az időjárás, ezért lehet, hogy már május 15 körül lehet számítani rájuk. Ergó lassan el lehet kezdeni a védekezést.
Nálam ugyanazon a fán se egyszerre érik. A tetején hamarabb, mert több napot kap. Oldalról árnyékolja egy másik fa, a lentebbi ágakon később érik. De a madarak mindig lerendezik érés előtt. Madárhálóval kéne takarni, csak egy 5-6 méteres fát nem nagyon lehet. De tavaly már elkezdtem nyesegetni az ágait, idén is folytatom letermés után. Csak nem akartam egyszerre nagyon megkopasztani, mert az elég drasztikus lett volna. Habár nem lett volna baja tőle szerintem.
Nálam normál évben május 20-30 között érik. Június elejére fekete, de addigra megjelenhetnek a kukacok, meg letakaríthatják a madarak. De egy eső is elég, hogy lerohadjon.