Ha készítenék ilyent, akkor a friss gabonával és friss lével feltöltés után átkeverném, hogy ne maradjon az aljára bekövült rész az idők végezetéig. ;)
akkor a levét főződ, amit leszívni kell a gabonáról, nem leönteni hogy ne keveredjen fel. Én a végén egy tésztaszűrőt nyomtam a kukoricába és abból szivtam le igy az megmarad az alján és a tetejét kell leszedni kb 2 centis elszürkült réteg és az pótolni friss kukoricával.
Szia, kicsit belekeveredtem a whisky cefrébe, kérlek segítsetek! A kérdésem a savanyú cefrézésre vonatkozik, mégpedig addig megvan, hogy az első az édes cefre, a második már a savanyú, a harmadik is, de itt akadtam el, a harmadik után a kukorica/árpa keveréket is kifőzzük, vagy ez megint csak a levet! Így akkor a gabona ezután is marad, de meddig? Köszi a válaszokat előre is!
Legközelebb granulátummal jobban jársz. Évekkel ezelőtt vízműves szűrőkben használt szént szereztem (nem főzök, de kaptam néha házipáleszt, amire még likőralapként is ráfért), arról használat előtt lemostam vízzel a port, és onnantól tisztán hagyta a szeszt.
Amikor még nem mostam le és szénporos lett, azt ülepíteni se tudtam rendesen, szürke maradt. Túl apró a por, egy része szuszpenzióban marad.
Ne szürni próbáld,ülepítés,lefejtés az egyszerű megoldás.Ha nem elég,5 mikronos papír,de valamivel szívni vagy nyomni kell,a gravitáció kevés,nagyon lassan megy.
Sziasztok! Aktív szénnel kezelt szesz szűrésére mi a legjobb mód?
Próbáltam megúszni a szűrőpapirozást, leszűrtem vattán de nem igazán vagyok elégedett. (Ahogy a képen is látszik) Még fog kapni tölgyfás gyorsérlelést, és utána mindenképp szűrő papiron lesz leszűrve, de gondolom ennyi szén nem tenne jót az aromáknak érlelésnél?
Hello.Szeretném megkérdezni,hogyha a 3x főzést ki e lehet váltani pl.whiskey esetében ugy,hogy az első főzés alszesz és utána üst+thumper?Ha igen,akkor hogy működnek ilyen esetben a vágások?
Sikerült elkevernem a jegyzeteim egy részét. A receptúrakra vonatkozó iránymutatásaitok, leírások megvannak, viszont a kukorica cefre főzésének menetét nem találom. Lassan leforr a cefre, főznöm kellene. Kérlek segítsetek ki.
Újra belevetem magam a gabonapátlat készítésbe. Viszont most ütött a fejembe egy kérdés. Ugye gabona fajtánként 3-4 liter vizet adunk a cefréhez/ kg. De! Én most 10 kg kukoricát cefrézek be, 3,3 kg malátával. A máláta kilónkénti súlyához is érvényes a víz mennyiség hozzá adása?
Lehet tudok szerezni egy 3"os 130cm-es oszlopot,1m-en réztöltetes 20cm deflegmàtoros.Ha ezen 80 fok felett megindul a szupermarket cefre akkor egy menetben ki lehet ezt a fajtát főzni rajta?Pálinka milyen lenne vele?
Szerintem nem kértem se kioktatást,se tanácsot tőled...ezt a stílust továbbra is a "családban gyakorold"Sokféle anyaggal és egyéb dolgokkal sok tapasztalatot szereztem az elmúlt időben, és ennek örülök nem jhiába mnet el ez a pár év.Egy illetőnek írtam a topicban,nem hinném hogy a szakirányú dolgok javaslásával rosszat írtam neki...legalábbis értelmesebbnek tekintem mint a "teeeee" szintű kioktatásnak irányult mondókáddal...választ NEM kérek tőled,semmilyen formában...maradjunk ennyiben!!!Mindenki főzöcskézzen inkább...annak több értelme van.
Ilyen szintű kérdéseknél úgy gondolom ,érdemes pár szakkönyvet elolvasni...aztán majd főzéseknél gyakorolni,szagolgatni,kostólgatni a párlatot,idővel minden összeáll(majd)
Értem,és ez már a kész mennyiség ugye a 3dik főzés után? Akkor itt a szupermarketnél 4kg cukort szeretnék kb 4l lesz belőle,de az már hígítva 50fokos vagy 100fokos lesz? Még sose csináltam ilyet bocsi:)
A készülék kialakításától is függ a deflegmáció, valamint a külső hőmérséklettől és a fűtés intenzitásától. Én úgy határoznám meg, hogy a lefőtt alkoholmennyiségnek 10-15 százaléka a feje és a farka, a köztes rész a szíve. Tehát, ha mondjuk 8 hlf alkohol van az üstben, akkor kb. 1-1 hlf a szíve és a farka, a köztes rész a szíve.
Azt is írja, hogy ha összejött egy főzetre való feje-farka, akkor végez egy kármentő lepárlást. Az itt keletkező fejét, farkát már nem használja tovább. (Az itt keletkező feje nagyon jó pl. jégoldásra, fertőtlenítésre, tűzgyújtásra.)