Keresés

Részletes keresés

Old Salt Creative Commons License 2023.12.13 0 0 11750

Természetesen, különben csak a tetején cserélgetnénk a kukoricát

Előzmény: öreg_néne_b (11749)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.13 0 0 11749

Ha készítenék ilyent, akkor a friss gabonával és friss lével feltöltés után átkeverném, hogy ne maradjon az aljára bekövült rész az idők végezetéig. ;)

Előzmény: Old Salt (11748)
Old Salt Creative Commons License 2023.12.13 0 1 11748

Ha öreg Muslica savanyúcefrés malátázás nélküli recetjét készíted

( https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121001163&t=9213468 )

akkor a levét főződ, amit leszívni kell a gabonáról, nem leönteni hogy ne keveredjen fel. Én a végén egy tésztaszűrőt nyomtam a kukoricába és abból szivtam le igy az megmarad az alján és a tetejét kell leszedni kb 2 centis elszürkült réteg és az pótolni friss kukoricával.

 

Üdv: o.s.

Előzmény: fenyooldrider (11745)
fenyooldrider Creative Commons License 2023.12.13 0 0 11747

Köszönön!

 

Előzmény: öreg_néne_b (11746)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.12 0 1 11746

Csak a levet főzöd. A használt gabona egy részét kiszeded, és frissel pótolod. 
Ez addig így megy, amíg meg nem unod, vagy bele nem fulladsz. ;)

Előzmény: fenyooldrider (11745)
fenyooldrider Creative Commons License 2023.12.12 0 0 11745

Szia, kicsit belekeveredtem a whisky cefrébe, kérlek segítsetek! A kérdésem a savanyú cefrézésre vonatkozik, mégpedig addig megvan, hogy az első az édes cefre, a második már a savanyú, a harmadik is, de itt akadtam el, a harmadik után a kukorica/árpa keveréket is kifőzzük, vagy ez megint csak a levet! Így akkor a gabona ezután is marad, de meddig?  Köszi a válaszokat előre is!

 

Előzmény: elek81 (11740)
cloaked Creative Commons License 2023.11.20 0 0 11744

Legközelebb granulátummal jobban jársz. Évekkel ezelőtt vízműves szűrőkben használt szént szereztem (nem főzök, de kaptam néha házipáleszt, amire még likőralapként is ráfért), arról használat előtt lemostam vízzel a port, és onnantól tisztán hagyta a szeszt.

 

Amikor még nem mostam le és szénporos lett, azt ülepíteni se tudtam rendesen, szürke maradt. Túl apró a por, egy része szuszpenzióban marad.

Előzmény: whiskey98 (11742)
obsitos3 Creative Commons License 2023.11.11 0 0 11743

Ne szürni próbáld,ülepítés,lefejtés az egyszerű megoldás.Ha nem elég,5 mikronos papír,de valamivel szívni vagy nyomni kell,a gravitáció kevés,nagyon lassan megy.

Előzmény: whiskey98 (11742)
whiskey98 Creative Commons License 2023.11.11 0 0 11742

Sziasztok!
Aktív szénnel kezelt szesz szűrésére mi a legjobb mód?

Próbáltam megúszni a szűrőpapirozást, leszűrtem vattán de nem igazán vagyok elégedett. (Ahogy a képen is látszik)
Még fog kapni tölgyfás gyorsérlelést, és utána mindenképp szűrő papiron lesz leszűrve, de gondolom ennyi szén nem tenne jót az aromáknak érlelésnél?

imre2018 Creative Commons License 2023.11.09 0 0 11741

Hello.Szeretném megkérdezni,hogyha a 3x főzést ki e lehet váltani pl.whiskey esetében ugy,hogy az első főzés alszesz és utána üst+thumper?Ha igen,akkor hogy működnek ilyen esetben a vágások?

elek81 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 11740

Megtaláltam, csak nem olvastam eléggé vissza.

 

Old Salt segített anno, az ő irása alapján főztem:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160665010&t=9206163

 

 

elek81 Creative Commons License 2023.10.29 0 0 11739

Sziasztok!

 

Sikerült elkevernem a jegyzeteim egy részét. A receptúrakra vonatkozó iránymutatásaitok, leírások megvannak, viszont a kukorica cefre főzésének menetét nem találom. Lassan leforr a cefre, főznöm kellene. Kérlek segítsetek ki.

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.10.19 0 1 11738

Igen.

Előzmény: elek81 (11737)
elek81 Creative Commons License 2023.10.19 0 0 11737

Sziasztok!

 

Újra belevetem magam a gabonapátlat készítésbe. Viszont most ütött a fejembe egy kérdés. Ugye gabona fajtánként 3-4 liter vizet adunk a cefréhez/ kg. De! Én most 10 kg kukoricát cefrézek be, 3,3 kg malátával. A máláta kilónkénti súlyához is érvényes a víz mennyiség hozzá adása?

 

Törölt nick Creative Commons License 2023.08.23 0 0 11736

Ja és még egy a szupermarket cefre hangzik kell habzásgàtló?

Előzmény: Törölt nick (11735)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.23 0 0 11735

Helló!

Lehet tudok szerezni egy 3"os 130cm-es oszlopot,1m-en réztöltetes 20cm deflegmàtoros.Ha ezen 80 fok felett megindul a szupermarket cefre akkor egy menetben ki lehet ezt a fajtát főzni rajta?Pálinka milyen lenne vele? 

Köszönöm!

Előzmény: öreg_néne_b (11721)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 11734

És ha más is kíváncsi a válaszára,válaszodra? Pl még én sem főztem olyat?Ő is leírta milyen választ írtál!?

Előzmény: Dezodoros Ede (11733)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.08.21 0 0 11733

Szerintem nem kértem se kioktatást,se tanácsot tőled...ezt a stílust továbbra is a "családban gyakorold"Sokféle anyaggal és egyéb dolgokkal sok tapasztalatot szereztem az elmúlt időben, és ennek örülök nem jhiába mnet el ez a pár év.Egy illetőnek írtam a topicban,nem hinném hogy a szakirányú dolgok javaslásával rosszat írtam neki...legalábbis értelmesebbnek tekintem mint a "teeeee" szintű kioktatásnak irányult mondókáddal...választ NEM kérek tőled,semmilyen formában...maradjunk ennyiben!!!Mindenki főzöcskézzen inkább...annak több értelme van.

 

Előzmény: Törölt nick (11732)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.18 -1 0 11732

Hello!

3 éve még semmit se tudtál olvas vissza!!!!!!!!!!!!!!

Akik meg neked segítettek azok mik voltak teeee???????????????

Előzmény: Dezodoros Ede (11730)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.18 0 0 11731

Hát na!Tőlem is sokat kérdeznek munkámból kifolyólag de még sose adtam ilyen választ! Csináljuk most már mindannyian így? Elgondolkodtató ez után?!

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11730)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.08.17 0 0 11730

Ilyen szintű kérdéseknél úgy gondolom ,érdemes pár szakkönyvet elolvasni...aztán majd főzéseknél gyakorolni,szagolgatni,kostólgatni a párlatot,idővel minden összeáll(majd)

Előzmény: Törölt nick (11729)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.17 0 0 11729

Azt honnan tudom meg hány liter alszeszből mennyit érdemes,kell elvenni hogy jó legyen.Pl 10l nél vagy 20l nél?

Előzmény: öreg_néne_b (11723)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.17 0 0 11728

Helló!

Először az alszesz aztán mind a 2 főzésnél 1-1hlf et elveszünk belöle?

 

Előzmény: öreg_néne_b (11723)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.15 0 0 11727

Értem,és ez már a kész mennyiség ugye a 3dik főzés után? Akkor itt a szupermarketnél 4kg cukort szeretnék  kb 4l lesz belőle,de az már hígítva 50fokos vagy 100fokos lesz? Még sose csináltam ilyet bocsi:)

Előzmény: öreg_néne_b (11726)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.15 0 1 11726

Hektoliterfok, az alkohol mértékegysége.  hlf 1 liter abszolút alkohol.
Pl. 2 liter 50 fokos pálinka 1 hlf. Vagy 4 liter 25 fokos alszesz is annyi.

Előzmény: Törölt nick (11724)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.15 0 0 11725

És mind a 2 lefőzésnél így?(a cefrénél persze nem)

Előzmény: öreg_néne_b (11723)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.15 0 0 11724

Mi az a hlf? 

Előzmény: öreg_néne_b (11723)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.15 0 0 11723

A készülék kialakításától is függ a deflegmáció, valamint a külső hőmérséklettől és a fűtés intenzitásától.
Én úgy határoznám meg, hogy a lefőtt alkoholmennyiségnek 10-15 százaléka a feje és a farka, a köztes rész a szíve. Tehát, ha mondjuk 8 hlf alkohol van az üstben, akkor kb. 1-1 hlf a szíve és a farka, a köztes rész a szíve.

Előzmény: Törölt nick (11722)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.15 0 0 11722

Hát sima főzővel ha főzném kb ugyan ez jönne le nem?Ha teszek rá oszlopot vagy deflegmátort vagy miegymást akkor már változna!

De ez egy íztelen szagtalan alkohol akkor annak hogy állapítom meg ezeket?

Előzmény: öreg_néne_b (11720)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.15 0 0 11721

Azt is írja, hogy ha összejött egy főzetre való feje-farka, akkor végez egy kármentő lepárlást. Az itt keletkező fejét, farkát már nem használja tovább. (Az itt keletkező feje nagyon jó pl. jégoldásra, fertőtlenítésre, tűzgyújtásra.)

Előzmény: Törölt nick (11719)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!