Keresés

Részletes keresés

Uff Creative Commons License 2010.10.18 0 0 304

FEMM,

olvasd el a 25. hsz-t.

Legalább próbáld meg felfogni mi a különbség a természetes monopóliumok és versenypiacok között. Hátha sikerül.

Előzmény: FEMM (285)
Uff Creative Commons License 2010.10.18 0 0 303

De ha az állam mégis a privatizáció okán azt mondja magáról, hogy rossz gazda, mert  nem képes egy vállalatot sem hatékonyan irányítani, akkor hogyan tudná egy egész gazdaság működtetésének keretfeltételeit megteremteni?

Muss sein ezt kiemelni, mert annyira eklatáns példája annak, hogy a kommunizmus szelleme itt még mindig mérgezi a levegőnket.

Hogy kellene ezt a szellemet az ország környékéről is elüldözni ? Javalatokat várok.

Előzmény: pasztorbirka (256)
Uff Creative Commons License 2010.10.18 0 0 302
Igazad van.  Sietek is Kubába, mert úgy tűnik ha totojázok még, akkor már arról is lemaradok.
Előzmény: kölcsönzői jelmez (300)
Uff Creative Commons License 2010.10.18 0 0 301

mi van akkor, ha becsületes emberek irányítják az országot!

Mert te eddig abban a hiszemben élted az életedet, hogy vannak jó emberek, meg rossz emberek ?

A történelem és a mai valóság is azt bizonyítja ezzel szemben, hogy a tudatot a lét, határozza meg. Nincsenek eleve jó és eleve rossz emberek.  Az emberek változtatják döntéseiket és cselekedeteiket attól függően, hogy milyen környezetbe kerülnek. Ha nem hiszed, olvass pszichológiai könyveket.   

A kormányon lévők és azok holdudvarában működő alkalmazottak sem születésüktől fogva szentek, vagy ördögök.   Ahogy egy wieszt jános, hagyó miklós, és szoci  tettestársaik sem genetikailag mocsok gazemberek, akik a közvagyonból éltek jól hatalmukkal visszaélve, hanem a környezet tette őket azzá. Aki azt hiszi, hogy bármely más párt zászlaja alatt hatalomba kerülő emberek nem válhatnak korrupt gazemberré, az - Hoffman Rózsa tanítók béremelésével összefüggésben megfogalmazott kitűnő helyzetértékelésével és megfogalmazásásával egyetértve - egy idióta.

Előzmény: durvulo (280)
kölcsönzői jelmez Creative Commons License 2010.10.18 0 0 300
Az állam igenis jó gazda. Kérdezd meg az embereket Észak-Koreában és Kubában, mindenki alá fogja támasztani.
Előzmény: Uff (-)
Uff Creative Commons License 2010.10.18 0 0 299

és ebből az következik számodra, hogy a pékségeket is államosítani kell, hiszen alapvető élelmet állítanak elő ?  

Elég legyen már a kommunizmus szelleméből !!!  

Előzmény: FEMM (286)
Uff Creative Commons License 2010.10.18 0 0 298

Egyértelmű, hogy egészséges lelkületű és morális országban a nemzeti, a közérdek az elsődleges, a többi ezt kell ,hogy kiszolgálja.

Ugye te is úgy emléxel, hogy ezt Lenin elvtársad mondta még az 1920-as évek körül.

Usákiában, Kanadában, Új-Zélandon, Norvégiában,....ez bizonyossággal nem így volt és van, és mégis őket irigyeljük.

hogy is van ez ???????

Előzmény: FEMM (292)
Uff Creative Commons License 2010.10.18 0 0 297

A szovjeteknek és kádárnak soha nem volt olyan célja, hogy felvirágoztassa az országot. Ezt a kreténséget honnan vetted?

Az eredmény magáért beszél. Egy rothadás, szétzüllés, lepusztulás,letargia volt az eredménye a szovjetek elképzeléseinek és erőszakkal való ránk ( és saját népükre)  telepítésének.  Ezt vitatod ?  

Ők az államot tekintették a haladás elsődleges irányítójának, mert az állam tudja szerintük leginkább, hogy az embereknek mi a jó.

Én ugyan nem voltam még Új-Zélandon , de abban ismereteim alapján biztos vagyok, hogy a kommunista eszmék, az állam főszereplőként való beállítása és ilyen feladatokkal való ellátása  az ország irányítóitól olyan távol állnak, mint  Alsó-Bürgözdpusztától Vanuatu.  

Olcsóbban szolgáltatnak, mint magyarországon...

ivóvíz+csatorna 1m3 - 150Ft...

Ott tévedtél el (nyilván humán, vagy műszaki ismeretekkel rendelkezőként) , hogy ezt az "olcsóságot" a jelenlegi HUF/deviza árfolyamn számítva gondolod összehasonlítani.

Azaz nem Új -Zéland olcsó, hanem a forint rettentően gyenge, értéktelen a többi ország devizájához képest, azaz a forint iránti kereslet csekély, kutyának nem kell, míg a forint tulajdonosok kereslete a külföldi devizák iránt ( azaz az azokrt megvásárolható termékek, szolgáltatások iránt) nagyon erős.  !!!!!!!!  

Az Eur- USD keresztárolyam kb. 1,40 körül mozog, és elméletben semmi akadálya sem lenne, hogy a HUF - USD árfolyam 1:1 legyen.

Hogy a gyakorlatban ez miért 1:200-hoz ?

Azért, mert a magyar gazdaság (az azt irányító gazdaság,- és szociálpolitika következményeként)   nem képes olyan keresett ár/érték arányú  termékeket , szolgálatásokat kínálni az Euroban, dollárban, stb jövedelemmel rendelkezők számára, ami a forint iránti keresletet növelné a "Külföld szemében". Ehelyett kormányról kormányra visszatérően uralkodó prioritás az állami bürokrácia mindenhatóságának weősítése, az osztogatás politikája ( ld. pl. eszelős családtámogatás, ahol a 2- 3 gyerekes családok nem fizetnek adót, csak hatványozottan használják a közszolgáltatásokat)  

Amíg ez az osztogatósdi  folyik, az állam a jövedelemtranszfereket ilyen foozott mértékben tartja életben és a bürokráciát is növeli ezáltal, addig a forint sem lesz versenyképes, nem lesz itt Euro sem, és addig mondhatod, hogy Új-Zélandhoz képest milyen magasak a magyar árak.

Azért magasak, mert a forintunk, a teljesítményünk kalap szart nem ér a külföldiek értékítélete szerint.    

Előzmény: z3 (290)
Antisystem Creative Commons License 2010.10.18 0 0 296

Axioma: sokváltozós dinamikus rendszereket (mint pl. egy társadalom) nem lehet axiomákkal leírni.:)))

ÜdV

Előzmény: Bard_Taliesin (295)
Bard_Taliesin Creative Commons License 2010.10.18 0 0 295
Hasonló axiómák, ugyanabból az ideológiai viperafészekből:

(1) A munkásmozgalom nemzetközi jellege megszünteti a nemzeti gyűlölködést.

(2) A Szu a haladó mozgalmak irányítója és önzetlen támogatója

(3) A kommunizmusban megszűnik a kiváltságos társadalmi státusz.

(4) Az EU mindent megold.

(5) A NATO mindent megold.

(6) A piac mindent megold.

(7) Az állam rossz gazda.

Ehhez képest az eredmény:

Valóság - Axióma: 7 - 0
PoliBili Creative Commons License 2010.10.18 0 0 293

Csak mint olyan, hogy SZABADVERSENYES kapitalizmus nincs.

Pedig az volna a jó.Sajnos ezt az álliberális Kóka félék elbaszták.

Előzmény: Uff (48)
FEMM Creative Commons License 2010.10.18 0 0 292
Egyértelmű, hogy egészséges lelkületű és morális országban a nemzeti, a közérdek az elsődleges, a többi ezt kell ,hogy kiszolgálja.
Ez az állam a kormány feladata.
Igy az a kérdés tehető fel az(?) az állam nem teljesíti, vagy nem tudja teljesíteni feladatát, melyet esküvel is megerősít, hogy az országot szolgálja. / régen ugye a dolgozó népet szolgálom, most pedig a multikat szolgálom /.
A címből következik, hogy előre degradálják, hogy erre nem alkalmasak.
Akkor mire?
Előzmény: attilabacsi (291)
attilabacsi Creative Commons License 2010.10.18 0 0 291
A politikus igénybe vehet mindenféle tanácsadókat...

Végülis valahol el kell dönteni hogy a nemzeti érdek és a vállalati érdek között melyik a fontosabb...

Ha nincs eldöntve, akkor torzul a gazdaság, úgy mint ahogy Magyarországon történt.

A multik hatalmas profitokkal röhögtek egész úton a bank felé, miközben az ország megroggyant.

Ellenberger, Lengyelország, ahol egészséges egyensúly van a multik és a hazai vállalkozók között, a válság idején is tudott növekedést produkálni.

Előzmény: FEMM (289)
z3 Creative Commons License 2010.10.18 0 0 290
A szovjeteknek és kádárnak soha nem volt olyan célja, hogy felvirágoztassa az országot. Ezt a kreténséget honnan vetted?

Ellenben egy csomó olyan példa van, ahol az állami tulajdon jól működik.
Új Zélandon élek, itt sok szolgáltatás állami kézben van és jól működik.
(Olcsóbban szolgáltatnak, mint magyarországon, pedig a minimálbér vagy 250.000Ft nettó körül van)

Pl ivóvíz+csatorna 1m3 - 150Ft. Ennél évekkel ezelőtt többet fizettem otthon.
Kibaszott jó az állami posta, innen kevesebb egy levél Magyarországra, mint vissza.
Van egy 'új' állami bank, az egyik legnagyobb lakossági szolgáltatóvá vált, pedig itt a pénzpiacon elég erős a verseny. - És nyereséget termel az állam számára.
Voltam már állami kórházban is, teljesen ok.

Ebben a HIRTV-nek igaza van, a korrupt embereken múlik.
FEMM Creative Commons License 2010.10.18 0 0 289
A szakmai tudás hiányában sehogy. De ők politikusok ez egy más faj.
Előzmény: attilabacsi (287)
FEMM Creative Commons License 2010.10.18 0 0 288
A topick cimét a privatizációhoz találták ki. Igy ideológiát gyártottak saját maguknak Nagyvezéreink.
A világban ellentétes irányok indultak be, a reprivatizáció.
Nálunk nagyitóval sem nagyon lehet cégeket találni ahol állami többségi tulajkdon megmaradt még. Ilyen kivétel a nagyobbak közül a MÁV, az MVM
attilabacsi Creative Commons License 2010.10.18 0 0 287
Ha az állam rosz gazda, akkor hogy lehet az országot rábízni?

FEMM Creative Commons License 2010.10.18 0 0 286
A világ energia cégeinek nagy többsége állami többségi tulajdonban van.
Nézzük a környező országokat: pld
Suez franci
GAZPROM orosz
ENI olasz
EON német
OMV osztrák
stb.
FEMM Creative Commons License 2010.10.18 0 0 285
Az EON német többségi állami tulajdonú cég!!! Na és jó gazda nálunk?
Francia péd. a SUEZ.
Előzmény: Zod (283)
Virtualis Fokhagyma Creative Commons License 2010.10.18 0 0 284
Köszi az infót, le vagyok döbbenve.

Tényleg nem hallottam róla. Egy pár éve már nem Magyarországon élek, így nem minden hír jut el hozzám.

Itt Írországban az ilyen visszaéléseknek nagyon komoly következménye lenne szerintem. Egyszerűen azért, mert az emberek itt mindent bizalmi alapon intéznek.
Ha valaki visszaél ezzel a bizalommal, azt komolyan büntetik. Az állam itt ugyanis vigyáz a tiszta és tisztességes (itteni mércével tisztességes) játékszabályokra.

Ha egy ilyen akció után, vissza kellene fizetnie a Pannannak minden elcsalt pénzt és még valami kártérítést is, meg az állam felé egy tetemes büntetést, akkor más többet nem próbálkozna ilyennel.
Itt Írországban -ami messze nem egy példa értékű ország- ebbe a Pannon bele is bukhatott volna.

És ez az Állam szerepe!
Előzmény: Törölt nick (281)
Zod Creative Commons License 2010.10.18 0 0 283
A Francia állami Eon valahogy mégis jó gazda, ha megéri neki nemhogy otthon, hanem még külföldön is energiát szolgáltatni.
Meg is vagy cáfolva. Mehetsz új topikot nyitni.
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.17 0 0 282
>>Nem úgy mint a szerencsétlen GYESEV. Rossz gazdája van, így szegények minden évben nyereséggel zárnak. Szerintem vissza kellene államosítani azt is!

A GYESEV is állami cég.
61%-os tulajdonosa a magyar állam.
~35%-os tulajdonosa az osztrák államszövetség
és ~5%-os tulajdonosa Speditions Holding ami az osztrák államvasutak közvetett tulajdonában lévo cég

Fasság azt kijelenteni, hogy az állam rossz tulajdonos.

Legjobb példa az állítás tarthatatlanságára az angol vasutak privatizációja.

A dohszagú vadliberálisokat bottal kell elhajtani a közéletből, ha továbbra is a magántulajdon egyedül magasztos voltával házalnak, esetleg el kell küldeni őket kolontári iszappakolásra őket, ahol közelről tanulmányozhatják, hogy miért is a magántulajdon rákfenéje a profitéhségből táplálkozó társadalmi károkozás.
Előzmény: Virtualis Fokhagyma (269)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.17 0 0 281

kifejtenéd ezt nekem bővebben? Mi az, hogy valaki küld nekem egy SMS-t és én fizetek érte??
Ilyenről még ne hallottam, de eddigi tudásom szerint nem is kivitelezhető.

Pedig nagy balhé volt belőle, még pertársaság alakítását is kezdeményezte a TV. Ügyvédje.( Ez egy műsor.)

A Pannonnál csinálták, mivel magam is szenvedő alanya voltam bőven tudok mesélni, de a lényeg:  

Indult úgy 3 éve valamilyen "dejuce"szolgáltatás, amit ha megrendeltél az interneten, akkor küldtek csengőhangot, háttérképet, minden gyerekeknek való hülyeséget. Küldtek egy sms-t, ha megnyitottad 400 Ft-ért letölthettél valamit, de ha nem töltötted le, akkor a szolgáltatónál gyűlt a lehetőséged a letöltésekre, a számládról meg szedték le a pénzt.

Persze én ezt a hátteret nem ismertem, és nem is rendeltem meg az inreneten semmit, így amikor jött az sms, hogy " most letöltheted a kívánt háttérképet" " most letöltheted a .... játékot" én csak néztem azt hittem hülyéskedik valaki. Gyanút csak akkor fogtam, amikor már naponta háromszor jött ilyen, de még mindíg nem jutottam tovább annál, hogy mérgelődjek. Aztán jött a számla, hogy a szokásos 10 ezer körüli díj, helyett most fizessek 54 ezer Ft-ot.

Ügyfélszolgálaton azt mondták, nem tudják nekem megküldeni a híváslistát, mert az személyiségi jogokat sért!!!

Na mindegy, a lényeg, hogy 3 nap utánajárás után kiderült, hogy én ilyen szolgáltatást rendeltem. Még a fiam is azt mondta, hogy biztos "nyomogattam valamit az interneten" csak nem emlékszem rá.

Szolgáltatót váltottam amiért 80 ezret kellett fizetnem, mert 2 éves hűségnyilatkozatból még hátra volt egy év.

A fogamat szívva fizettem ki mindent, mert összekapcsoltam a hűségnyilatkozatot meg a furcsa sms-eket, TUDTAM, hogy nem rendeltem ilyet.

Kb. 3 hónap múlva  véletlenül hallottam meg, hogy erről beszélnek a TV-ben.

Kiderült, hogy ezt üzletszerűen csinálták.

Nem hallottál róla?  

Előzmény: Virtualis Fokhagyma (267)
durvulo Creative Commons License 2010.10.17 0 0 280
Elfelejted, hogy egy axióma mindig egy adott környezetre vonatkozik! Az általad vázolt esetben a teljesen kimondott axióma így szól: "Ha becstelen emberek irányítják az országot, akkor az állam rossz gazda." Talán azt is ki kellene próbálni, hogy mi van akkor, ha becsületes emberek irányítják az országot! Erről szólt a legutolsó választás, elvtárs! (No, nem az enyém!)
Maccskacico Creative Commons License 2010.10.17 0 0 277
Hát bocsáss meg, de jóslással nem foglalkozom.
A gyanúm az, hogy nem békés úton, de ez csak gyanú.
Előzmény: locsemege (275)
Maccskacico Creative Commons License 2010.10.17 0 0 276
A gazdaságtalan vonalak, meg hipp-hopp, gazdaságossá váltak a maszek üzemeltetése alatt.
Hogy mik vannak? Pedig BKV, mint állami/önkormányzati cég ügye jó gazdával büszkélkedhet.

Az baj, hogy ahogy a topicnyitó te is egy-egy példán próbálod meg igazolni, hogy az állam rossz gazda.
Ez ugyanúgy nem fedi a valóságot, mint ha az ellenkezőjével érvelnénk, hogy márpedig vannak jól működő állami cégek.

Az én véleményem az, hogy rossz gazda az, akinek hatalmában áll rossz gazdának lenni. És ez ugyanúgy igaz a profitért mindenre hajlandó tőkésre is, mint a hatalomért mindenre hajlandó diktatórikus államokra.

Azt hiszem mi vagyunk rossz gazdái az államnak, mert nem vágjuk fejbe idejében, hanem hagyjuk a fejünkre nőni.
Előzmény: Virtualis Fokhagyma (268)
locsemege Creative Commons License 2010.10.17 0 0 275
És a hogyan.
Előzmény: Maccskacico (272)
Maccskacico Creative Commons License 2010.10.17 0 0 274
kifejtenéd ezt nekem bővebben? Mi az, hogy valaki küld nekem egy SMS-t és én fizetek érte??
Ilyenről még ne hallottam, de eddigi tudásom szerint nem is kivitelezhető.

Van ilyen. Nálunk is. Pedig én se MO-n élek. Kidobnak egy sms-t pl. arra, hogy ilyen-olyan kedvezményt kapsz, ha befizetsz 2-3-5 €-t. Kinyitod, elolvasod és olybá veszik, hogy megrendelted a szolgáltatást és már vonják is le a pénzt a számládról. Voltak ebből balhék itt is. És? Azóta is küldözgetik.
Előzmény: Virtualis Fokhagyma (267)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.17 0 0 273

Vagyis, szerintem nem a magántulajdon a rossz, hanem a mögötte lévő állami szabályozás.

Maximálisan egyetértek veled!

De még így sem az a baj, hogy kihasználják a rossz állami szabályozást és ellenőrzést, hanem az, hogy elhitetik magukkal, hogy ők versenyeznek. Aztán ebből a dölyfös pozícióból osztják az észt.

Nem igaz, hogy az emberi természet sajátja a verseny!

A társadalom fele nő, de a férfiak 50%-a is biztos az infarktus nélküli életet válsztaná, ha megtehetné. Ha még hozzátesszük, hogy nálunk a kivállalkozások 90%-a kényszervállalkozás, akkor kapunk letisztult képet, miszerint az emberek 10%-a képes is és tud is versenyezni, de korántsem biztos, hogy akar is. Csak amíg ma MO-on egy alkalmazásban álló atomfizikus ( ha van még ilyen) vagy egy orvos és egy vállalkozóvá lett juhász fiztése köszönőviszonyban sem lehet, kénytelen kelletlen versenyezni, aztán beledöglik.

Az államnak kizárólagos szerepe kellene legyen az összes stratégia termelésnél, a közösségi szolgáltatásoknál, az egészségügynél, oktatásnál. 

Ezen kívül mindenütt, még a kereskedelemeben is annak érdekében, hogy letörje a magasra srófolt árakat.

Amikor a madaras tesco behozza a szlovák tejet, és beszerzési ár alatt értékesíti, hogy a magyar tejnek letörje az árát, akkor kéne közbelépni az állami kereskedelemenek, és még állam támogatással is a magyar tej árát alacsonyan tartani, hogy dögöljön bele a spekuláns.

Előzmény: Virtualis Fokhagyma (264)
Maccskacico Creative Commons License 2010.10.17 0 0 272
Egyáltalán nem Magyarországról beszéltem. Ott amúgy sincs tőkés, vagy legalábbis ritkább mint a fehér holló. Ott csak a régi pártkáder újgazdagok hiszik magukat annak.
De ez egy más kérdés.

A tőkés világ nem tudja - most még - elnyomni a fejlett nyugati államokat, mert van egy sok éve meggyökeresedett és kipróbált demokrácia, ami nem hagyná magát.
Vagy legalábbis nem annyira és ami a lényeg az emberek - szintúgy most még - nem érzik annyira a terhét. Annál inkább az "áldásait", az agyonvegyszerezett élelmiszereket, a semmit sem érő "vitamint tablettákat", a környezeti katasztrófákat.
A tőke viszont terjeszkedik. Elhagyja lassacskán azokat a helyeket, ahol nem lehet a dolgozót kizsákmányolni, ahol komoly adókat kell fizetni, ahol a profitját nem tízszerezheti naponta. Ezért szép lassan nő a munkanélküliség.
A magántulajdon nincs tekintettel a társadalomra. Nem is várható el tőle.
Az erős állami kontroll pedig mindaddig beválik, amíg nincs más választás. De amint van, amint vagy kiköltözik a cég, vagy olcsó bevándorlókkal dolgoztathat, amint olyan, kvázi helyzeti előnybe kerül az állammal szemben, hogy azt mondhatja, hogy vagy elfogadod a feltételeimet, vagy itt hagyok neked x ezer munkanélkülit onnantól kimutatja a foga fehérjét.
Idő kérdése csak. A szegényebb országok már isszák a levét. A gazdagabbak majd később fogják, de fogják hidd el.
Hacsak.......... hacsak valami tényleges komoly váltás nem lesz.
Hogy lenni lesz az biztos, a mikor a kérdés.
Előzmény: Virtualis Fokhagyma (264)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!