Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
"a termelésükről azonban jelenleg csak nagyon kevés tudható, pedig az adatok naprakész ismerete elősegíthetné a megtermelt zöldenergia hatékonyabb felhasználását, a hálózati fejlesztések valós igényekhez igazodó tervezését, ütemezését.
Az egyéni inverteradatok gyűjtése a szabálytalan üzemeltetés kiszűrését is szolgálhatná. A tervezet szerint az elosztók és felhasználók kötelesek együttműködni az energetikai adatszolgáltató platform működtetőjével az adatgyűjtésben. "
(E törvény alkalmazásában) 24a. Háztartási méretű kiserőmű nem elszámolási célú termelési és üzemeltetési adatai: a háztartási méretű kiserőmű invertere által előállított minden olyan adat, ami nem, vagy nem kizárólag az aktív felhasználóval történő elszámolást szolgálja, így különösen a) a háztartási méretű kiserőmű maximális termelési teljesítménye (kVA), b) a háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energia mennyisége (kWh), c) a termelt villamos energia mennyiségből a felhasználási helyen saját célra felhasznált energia mennyisége (kWh), d) a feszültség- és áramerősség értékei fázisonként, e) a teljesítmény tényező, f) az inverter azonosító adatai.
Nem értem mi köze hozzá? Neki csak azzal kell foglalkozni, ami kimegy a hálózatra, az inverter magántulajdon, az hogy házon belül hogy, mennyit használok el, semmi köze. Amúgy netet is ad hozzá? :)
Írtam, hogy az állításodat nem vitatom, csak azt, hogy ne lehetne logikus azt gondolni, hogy a szaldó szerződés a szolgáltató és a tulajdonos között jön létre. De elsőre is megértettem a magyarázatot, hogy átruházható. Nem kell újra leírnod neked és másnak sem.
Logikusnak lehet, hogy logikus, de aztán ha eladsz egy szaldós házat, mégis megkapja az új tulaj a szaldódat. Mert azon a szolgáltatási területen, abban a trafókörzetben kaptál betáplálási lehetőséget, a szolgáltatónak halálmindegy, hogy A vagy B fogyasztó van a cumó mögött. Így ezekből simán adódhat és következetes, hogy vélhetően át lehet venni az előző tulaj MGT-jét (vagy ha lehet még vele mit kezdeni, akkor a HMKE igénybejelentőjét).
" vettünk egy házat, amelyre az előző tulaj megigényelte a szaldó elszámolási lehetőséget a napelemhez. "
Ebből indultam ki . Nem egy meglévő már működő HMKE-ről van szó . Szerintem telepítési folyamatban levőről van szó . Ezért gondoltam , hogy az új tulajnak fog kelleni beadni a papírokat a szaldóra .
De ha szerinted az ingatlan az alap , nem a tulaj személye , akkor legyen úgy , ahogyan Te írtad . Nem vitatkozom .:-)
Durván 6 eurócent . Az energia meg 10 eurócent a DD2-es tarifában plusz a havi átalánydíj 7,29 euró, a virtuális akku meg 3 euró . Nálunk 5 tarifaosztály van , attól függően , hogy mit használsz a házban és mennyit . A havi díj is az szerint van megállapítva .
Szerintem a jelenlegi káoszt kell rendbe rakni először !
Az 5 forinttal igyekeznek rávinni az embereket , hogy a meg termelt energiát hasznosítsa helyben , amennyire csak tudja .
Ha majd minden háztartásban ( először a HMKE-s házakban ) fent lesznek az oda-vissza számláló órák és lassan a szaldósok száma lecsökken annyira , hogy ne okozzon nagy gondot a hálózaton , mivel ezeket távolról nem tudják vezérelni . Valamint a többi háztartásban is már fent lesznek az okos mérők , akkor bevezetik az idősávos tarifát ( 2-3 év ) . Elterjednek az akkupakkos rendszerek nagy számban , akkor megszűnik a támogatott energiaár ( csak személyre szólóan lesz támogatás ). Ez a normálisan gondolkodó embereket majd arra ösztönzi , hogy a nagyfogyasztókat az olcsóbb időszakban használják .
A HMKE tulajokat meg arra , hogy amikor folyamatosan sokat termel a rendszer , akkor minél többet fogyasszanak el helyben . Mivel az órák már az időzónás árakkal fognak számolni oda-vissza is .
Nem. 5,11 Ft/kWó. Most jött meg az éves elszámoló. Ezt nálunk is külön egy nyilatkozat/kérelem kitöltésével és beküldésével küldik vissza. Nem leírják az éves összesítésből, hanem külön visszautalják.
FAKE hablaty. Ha nincs, csak ezred rész energia, abból nincs mit 10%-al hasznosítani. A napelem sem a hőenergiából csinál vellanyt sajnos.
Ha az infravörös hasznosítását megoldja valaki pluszba, no az lesz nagy durranás. És pont nem az éjszaka miatt. A jelenlegi termoelemek igen hitvány hatásfokúak. Sajnos.
vettünk egy házat, amelyre az előző tulaj megigényelte a szaldó elszámolási lehetőséget a napelemhez. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a tulajdonosváltás esetén is él a korábban leadott igény, és tudom telepíttetni a napelemet 2025. december 31-ig úgy, hogy a korábbi rendszerben számolják el a megtermelt energiát?
A tőzsdei árak a meghatározók . Már tettem be ide linket , hogy nálunk ( Szlovákia ) milyenek az árak az időzónás mérésnél . Ezeket az árakat a szolgáltató adja meg szerződés szerint .
4 cenové pásma s cenami od 47 EUR / MWh* Tarifa Cena Týdeň [EUR/MWh] - Tarifa heti árak EURÓ/MWh
Ez a 800 ezer db óra --Vajon mire lessz elegendő? Mennyi lehet összesen itthon?
Mert az 5 (most már 3 ) Áramszolgáltató cégből csak az ÉMÁSZnak 700 ezer db Fogymérője van összesen. Ez kb 3,5 megye.
Tehát az elterjedés gyors lessz?
Illetve minden hétvégi telek,nyaraló. pince gyorsan ilyennel szerelődik fel .-mert csak ez van !--Az előre fizetős mérő meg 30 év alatt nem tudott elterjedni.
Bizonyos kisebbségi helyektől eltekintve --Ott is 3db van felszerelve ,az előtte lévő 38db helyett. ( Bogács Zöldfa utca )
" Az új villamosenergia-tarifa ciklusban nemcsak a profilos elszámolást felváltó, szinte valós idejű idősoros elszámolásra, hanem a terhelés-áthelyezést (load-shifting) ösztönző zónaidős tarifálásra is lehetőség nyílik "
Az új tarifatípus szerintem a napi 4 időszakos tarifa lesz . Ezzel akarják majd rábírni az embereket , hogy akkor vételezzenek nagyobb teljesítményt , amikor völgyidőszak van és ezért olcsóbb lesz az energia ára . A HMKE tulajdonosoktól is ez alapján fogják átvenni az energiát .