Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.07 -10 2 1426

Köszönöm a kiigazítást!

Igazából azt írtam le amit az idegenvezető hölgytől hallottam, aki tulajdonképpen csupán pár héttel korábban kezdett, és szemlátomást voltak még tudásbeli hiányosságai, például a szószékről tőlem hallotta először hogy esetleg Szarvaskőt ábrázolhatja.

De mondta hogy igyekszik. :-)

Igazad van, az a fotó délnyugati irányból van, délkelet felől így látszik az épület:

Előzmény: teher (1425)
teher Creative Commons License 2017.04.07 -1 5 1425

Tisztelt hobo-bobo!

Remélem nem haragszol meg ,de tennék az 1és2. képedhez egy kis kiigazítást!

1kép:nem délkeleti hanem délnyugati fotó

2kép:ez nem könyvtár bejárata volt,mert itt a déli keresztházba lépnél.Ez egy elfalazott falfülke/armarium/,

ahol a könyveket tartották,láthatók a könyveket tartó polcok hornyai is.Ilyet találsz Szentgotthárdon is,ez általános a ciszterci rendnél.Nagyobb apátságokban mint a Pilisiben/Bélháromkút anyamonostora/a sekrestyéből választottak le külön könyvek tárolására alkalmas helyiséget.Az armarium fölött látható

faragott félkörív a kerengő boltozatának egyetlen megmaradt falíve.

Tisztelettel:Ákos

Előzmény: Törölt nick (1419)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 -10 2 1424

Börzsöny, Kóspallag közelében, Toronyaljai pálos kolostorromok

A Teleki túrák 20 kilométeres távján szakítottam egy kis időt a Bibervárral átellenben emelkedő dombon található ún. Toronyaljai pálos kolostorromok felkeresésére is.

Mint a neve is elárulja szinte semmit nem lehet tudni erről a romról, (még az igazi nevét sem) ugyanakkor az egyetlen helyreállított része, egy kőkeretes kút valamiért egyedülállónak van titulálva Közép-Európában.

Talán tudja valaki hogy miért?

A romterület maga engem a Regéc és Háromhuta közti Könnycsepp-tónál található pálos romokra emlékeztetett, földfelszín felett gyakorlatilag semmi nincsen, ugyanakkor a felszíni formációkból markánsan rajzolódnak ki az egykori falak körvonalai.

Minden bizonnyal egy feltárás sok-sok érdekességet hozna felszínre ezen a helyen.

Egy kis info: Toronyaljai pálos kolostor romjai, Márianosztra - funiQ

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.23 -10 1 1423

Péntektől augusztus 20-ig érdemes lesz Kecskemétre látogatni, a Cifrapalotában "Kincses Kecskemét" néven kiállítás nyílik, amelyen rengeteg az Alföldön, az elmúlt 10 évben talált régészeti leletet fognak bemutatni, köztük a Pétermonostoránál talált, Európai hírű Szent-Péter ereklyetartót is.

Végre előkerülnek a dobozokból a múzeumi kincsek | baon.hu | Kultúra | Bács-Kiskun megyei hírek

Akinek a kiállítás nagyban köszönhető: Dr Rosta Szabolcs

Hatévesen már régész akart lenni | baon.hu | Kultúra | Bács-Kiskun megyei hírek

"...Viszont középkori templomok mellett tervásatásokat, kutatási projekteket minden évben tervezek, legyen az bárhol a megyében, Szankon, Lakiteleken, a félegyházi Templomhalmon, vagy a Pataj melletti szentkirályi palánkvárnál. És persze ott van a „nagy találat” a bugaci Pétermonostora, mely az európai szenzációt jelentő leletein kívül egyben átírja a térség, Kecskemét szerepét az Árpád-kori Magyarországon..."

Jesper Olsen Creative Commons License 2017.03.15 0 0 1422

Lehet, de nem szakszerű lenne az az elnevezés. Másrészt nem lehet már változtatni.

Előzmény: Törölt nick (1421)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.15 -10 1 1421

Ha arra gondolsz az "Árpád-kori templomok Magyarországon" topikcím szerintem is jobban hangzana.

Előzmény: nagyanyo5:0 (1420)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2017.03.15 -4 1 1420

Csak ne legyen romániai:DDDDDD

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.15 -9 1 1419

Hétvégi túrám után hazafelé még bekanyarodtam a Bélháromkúti Ciszterci Apátsághoz, gondoltam hátha meg lehet nézni belülről is ezt az ezeréves templomot, ez oly' ritkán adatik meg a túrázóknak.

Sikerült is, egy idegenvezető hölggyel egyedül voltam a templomban. Jó sokat beszélgettünk, és amit fontosnak tartanék az egyszerű kirándulóktól a kéktúrázókig mindenkinek az az hogy hamarosan bezár a templom, fel fogják újítani a tetőzettől kezdve szinte minden fontosabb elemét.

Pontosan nem tudta megmondani a hölgy hogy mettől meddig fog ez tartani, (1-2évre bezárnak) de aki még mostanában szeretné megnézni az tegye meg. 

1. az apátság épülete délkelet felől

2. az egykori könyvtár bejárata, mikor leégett az 1500-as években több száz kódex égett el odabent

3. felújításra szoruló rózsaablak

Szarvaskő várát ábrázolja a szószék... (?) 

Jesper Olsen Creative Commons License 2017.03.05 -2 0 1418

Battonyáról a wikipedian ezt találtam:

• Templomrom: XI. századi, téglából épült, román stílusú kerektemplom maradványa. Az alapfal szentélyrészét az út árka elroncsolta.

Előzmény: vuk087 (1417)
vuk087 Creative Commons License 2017.03.04 0 2 1417

Sziasztok!

Most már bejelentkezem személyesen is, hogy lássátok, nem halt meg még a honlap:

https://regitemplomok.wordpress.com/

A legtöbb panasz - teljesen jogosan - arról érkezett, hogy olyan objektumok is szerepelnek a templomlistában, ami nem illik oda: pl. vagy a régi helyén emelt újabb templom, vagy nem is volt ott templom, vagy konkrétan semmi nem látszik belőle, mert visszatemették, ilyesmi. Szóval nekiálltam utánanézni minden egyes helynek a műemlékem adatbázisban, templomrom.hu-n, bonyolultabb esetekben a google segítségével próbáltam rendet tenni.

Példaképp megmutatom a békés megyei listát:

• Battonya, templomrom ?     
  • Biharugra ref. templom http://muemlekem.hu/muemlek?id=2432
  • Gyula, ferences templom romja http://muemlekem.hu/muemlek?id=2459
  • Gyula, törökzugi rom     alapfal
  • Kaszaper, templomrom     alapfal    
  • Kötegyán, templomrom     ?        
  • Mezőgyán, templomrom     ?        
  • Mezőkovácsháza, templomrom     ?    
  • Nagykopáncs [Tótkomlós], rk. templom     http://muemlekem.hu/muemlek?id=2618
  • Vésztő-Mágor történelmi emlékhely= Csolt-monostori romkert

A kérdőjeles objektumokról semmit nem találtam,Ti tudtok valamit róluk?

Ezek közül egyedül a gyulai ferences templom romja van feltöltve a honlapra, de ha tudtok a többi helyszínről is képeket küldeni, azt megköszönném (illetve névvel, dátummal jelenne meg a honlapon).

Ha van rá érdeklődés, kedv, jelentkező, akkor örülnék neki, ha tudnátok segíteni a többi megye objektumainak tisztázásával illetve fényképek küldésével.

Köszönöm a segítséet!

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.22 -6 0 1416

Köszönöm a cikket!

Tavaly mondta az egyik helyi polgi ismerősöm hogy tervezik újjáépíteni a kolostort, ráadásul korabeli építési technikákkal.

Nem nagyon hittem el neki, de azért bőszen bólogattam.

Ezek szerint tényleg lesz belőle valami, nagyon örülnék ha végigvinnék a projektet és megcsinálnák.

Előzmény: Jesper Olsen (1415)
Jesper Olsen Creative Commons License 2017.01.22 0 0 1415
Előzmény: Törölt nick (1396)
luckuty_ Creative Commons License 2017.01.20 0 0 1414

Közben rájöttem, hogy miért nem vettük eddig észre az emberalakot a falon, és ezt azok kedvéért mondom el, akik esetleg meg akarnák nézni a romot, hiszen Pestről elég jól megközelíthető:

Elővettem korábbi fényképeimet, és hát a fák lombjától - a levelektől és az árnyékuktól - csupán kis részletek láthatók a falból ott, ahol ez az alak van, így szinte lehetetlen meglátni. 

Előzmény: Törölt nick (1413)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.19 -6 0 1413

Köszi szépen, várjuk hogy Fülöp úr arrafelé vegye útját...:-)

Előzmény: luckuty_ (1412)
luckuty_ Creative Commons License 2017.01.19 0 0 1412

Írtam tegnap Fülöp András régésznek, akinek a cikkét megtaláltam a neten a 2000-es évek elején történt ásatasokról. Kaptam is rá választ. Idlzek belőle: 

Érdekesnek tűnik (az emberelakot belelátom, a kelyhet kevésbé) Ezeket a konzolokat a 15. század végére datáltam. Egészen a század végén megjelenik Magyarországon is az a "divat", hogy faragott fejekkel, maszkokkal díszítik a hasonló boltozatindításokat, de azok nagyok, hiszen az a cél, hogy távolról is látszódjanak. Ilyen kis alakosat még nem láttam. Ha az is, valami nagyon helyi, provinciálisnak mondható megoldás, vagy valaki utólag faragta meg. Templomokban sem ismeretlen, hogy graffitiket tesznek a falakra (főleg a 16-17. sázadban) Szóval ha arra járok, megnézem élőben, és visszajelzek.
Köszönettel és üdvözlettel: Fülöp András 

Előzmény: luckuty_ (1411)
luckuty_ Creative Commons License 2017.01.18 0 0 1411

Megpróbálok utánajárni. Ha kiderül valami, megírom.

Előzmény: Törölt nick (1410)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.18 -6 1 1410

Ez nem fantázia, ezek az ábrák ott vannak, valóban felismerhetőek, még így fényképről is.

A magyarázat érdekelne engem is, szeretem a rejtélyes dolgokat.

:-)

Előzmény: luckuty_ (1409)
luckuty_ Creative Commons License 2017.01.17 0 0 1409

1408. folytatása:

Úgy emlékszem, a 3. oszlopról van szó, annak is az aljáról. Ezen egy kezet (tenyeret) vélek felfedezni. 
A kéz majdnem szimmetrikus - nwm csak a hüvelykujj áll el, de a kisujj is. A tenyér közepén egy kör van. Krisztus átsebzett tenyerét ábrázolná?  

luckuty_ Creative Commons License 2017.01.17 0 0 1408

1407 folytatása. 

Úgy emlészem, az 1. oszlopról van szó. Ezen nyomban két ábra is kirajzolódik. A legalján egy fej (2. kép), fölötte pedig egy kehely. (3. kép)

A fejnél az értelmezést kicsit nehezíti egy felfelé mutató, némiképp szabálytalan nyíl. Erről próbáljunk eltekinteni, illetve vegyük figyelembe annyiból, hogy a szára kijelöli az orr vonalát. Az arc jobb oldalán látható egy elég jól kivehető fül. Igazából erről ismertem fel, hogy itt egy fejet lehet látni. A fül alatt indul a nyak vonala, fölötte pedig a haj vehető ki. Az archoz egy rövid szakáll is tartozik, és valamivel a nyíl két ferde vonala fölött (a balnál közvetlenül fölötte) kivehető a két szem, ívelt szemöldök, szembogár.

A kehely a 3. képen látható, kicsit átszíneztem zöldes árnyalatra azt a részt, hogy könnyebben felismerhető legyen.

luckuty_ Creative Commons License 2017.01.17 0 2 1407

A véleményetekre vagyok kíváncsi, hogy lehetséges-e hogy az alagimajori templomromnál olyan ábrázolásokat találtunk, amelyekről az eddigi anyagok nem tesznek említést, vagy csupán arról lenne szó, hogy túl élénk a fantáziánk. 

(A fényképeket én magam készítettem, most, vasárnap, (jan 15-én) valamivel naplemente előtt, és nem manipuláltam.) 

Különösen az emberalak tűnik elég hihetetlennek, mert el sem tudom képzelni, hogy az miféle technikával készült. 
Két változatban teszem be, hogy könnyebb legyen felismerni.
A képen egy férfi látható, jobbra fordulva, két karját viízszintesen előre nyújtva. Az ingujja csukló felé bővülő. Jobb lábával kilép előre. Sálat, vagy magas gallért visel, a hátára vetve pedig valami köpenyt, ami kb. a derekáig ér. A derekén van valami, amit nem tudok értelmezni, úgy néz ki, mint egy szokatlanul széles öv vagy derékra kötött textil, de kiáll előre, a valóságban lecsúszna a derekáról. 
A 3. képen látszik a templom északi fala, itt a balról a 2. és 3. oszlopok között, nagyjából a pont a térköz felénél van az emberalak, elég magasan, a talpa kb. a piros színű fényfolttal van egy magasságban, attól balra.  

Ezt a hozzászólást most elküldöm, azután további képekkel folytatom az egyéb ábráról.

Törölt nick Creative Commons License 2016.08.21 -3 1 1406

A Lakiteleki leleteket ismered? Az Árpád-kori Alpár falu (kisváros) templomának szenteltvíztartójának alján állítólag egy mesterrajz található, hogyan készítette a mester a kis medencét:

viewArticle

Az ásatás tavalyi állapotában 

viewArticle

Előzmény: Edka2 (1405)
Edka2 Creative Commons License 2016.08.21 0 1 1405

:D Nagyon köszönöm a kedves szavakat, közelről ismerem a személyt, ... nem névrokonom...magam vagyok az. ;) Még mindig ezerrel gyűjtöm a Kárpát-medencei (tehát határon túli is) középkori kő keresztelőmedencéket, év végéig kell befejeznem erről a kéziratot. Köszönök minden segítséget. Facebook elérhetőségem: Edit Tari néven. 

Előzmény: Jesper Olsen (181)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.15 -5 2 1404

Az Alföld úgy látszik tele van Árpád-kori templomok maradványaival, most Sármégy templomát ássák tovább kalocsai régészek:

"...A hivatalosan Homokmégy-Szentegyházpart elnevezésű lelőhely templomát már egy 1198-as oklevélben is megemlítik. Sármégy később a 15-16. században tűnt fel az írott forrásokban (Sarmegh 1444), majd egy 1548-as török adóösszeírásban is megemlítik, hogy ott egy működő templom áll, aminek plébánosa is volt."

Sármégy temploma nagyobb volt, mint eddig tudták | baon.hu | Kultúra | Bács-Kiskun megyei hírek

Törölt nick Creative Commons License 2016.08.06 -4 1 1403

Romhányban jártam pár napja, és tudtam hogy fel szeretném majd keresni a Rákóczi-féle Törökmogyoró-fát.

Szokásomhoz híven belenéztem a Másfélmillió lépés Magyarországon című kultikus filmsorozat idevágó részébe, és meglepődve vettem észre egy számomra teljesen új információt egy a filmben is bemutatott ismeretterjesztő táblán:

A Törökmogyoró-fa egy kis templom, ha úgy tetszik kápolna romjai mellett nőtt fel!

(vagy ültették oda, ezt ma már jótékony homály fedi.)

az információ forrás a filmből kivágva

Soha nem tűnt ez még fel nekem, de most, az új ismeret birtokában, sokkal nyitottabb szemmel járva körbe a fát és környékét tényleg van itt valami!

Habarcsos kövek a földön/földben itt-ott, a picinyke dombon, amely valószínűleg a kápolna romjait rejti jól kivehetőek helyiségek körvonalai, és ha jól gondolom a kis templomot övező körítőfal vonala is.

Egy helyen pedig még maguk a romok is kibújnak a föld alól!

Ha itt elkezdenének ásni akkor valószínűleg egy kora-középkori, esetleg akár Árpád-kori kis templom falait találnák meg, amely már az 1700-as évek elején is romokban volt.

a törökmogyorófa, mellette a kis dombocska rejti a romokat

helyiségek körvonalai és egy helyen előbukkannak a falmaradványok is

fal vehette körbe?

Nem lenne nagy baj ha egy nálam sokkal avatottabb szakember is felkeresné a helyet és véleményt alkotna, Jesper esetleg? :-)

Szerintem annyi minimum kiásható lenne itt is mint Alpár egykori Árpád-kori kis templománál:

ezer évig szinte bukdácsoltak Alpár templomának romjaiban is, mire tavalyelőtt kiásták szinte méter magasan álló, vakolt alapfalait

Törölt nick Creative Commons License 2016.08.06 -3 0 1402

Igazad van, eltévesztettem, bocsi!

Előzmény: gumidani (1401)
gumidani Creative Commons License 2016.07.10 0 0 1401

Szerintem ez a helyes link:

http://muemlekem.hu/muemlek?id=6718

Előzmény: Törölt nick (1400)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.10 -3 2 1400

Tegnap Nádújfalun utaztam át, előzetesen nem néztem utána hogy mik a falu nevezetességei, de egyszer csak az út mellett felbukkant egy templom, amely nagyjából a keveréke volt a rakacaszendinek és a mályinkainak.

Kerítőfal, huszártoronyka, és külön álló harangtorony.... azonnal bekanyarodtam hozzá, gondoltam megnézem.

Nagy szerencsém volt, mert a gondnok hölgy véletlenül ott volt, (éppen indulóban), és még ő kérdezte meg tőlem hogy szeretném-e megnézni a templomot belülről.

Hát persze. :-)

A hölgy nem tudott róla hogy a templomnak Árpád-kori eredete lenne, de én ennek ellenére teljesen biztos voltam ebben a stílus alapján, és itthon utánanézve nekem lett igazam! :-)

Itthon azt is láttam a leírásokból hogy bejutni nem is olyan egyszerű egyébként...

"... Hajója és szentélye a 13. század második negyedében épült, a karzat két pillére és a Ny-i homlokzat támpillérei a 13. század végén. A D-i oldal gótikus kapuja a 15. század elején, a Homokterenyei család építkezései során készült. 1801-ben pusztuló oldalépítményeit lebontották, az épületet helyreállították, ekkor épült a sekrestye és a huszártorony. A hajót 1920-ban boltozták be, akkor tüzelték el azt a kazettás mennyezetet, amire az 1512-es évszám volt felfestve..."

Forrás:

műemlékem.hu - Római katolikus templom, Mátraterenye

Még a kis harangtornyot is megnézhettem belülről, amely szinte pontos mása a Mályinkán találhatónak, évszám bevésések az ajtófélfán és a mestergerendán:

Előzmény: Jesper Olsen (1398)
Una Vestrum Creative Commons License 2016.07.05 0 2 1399

Nagyon ígéretes; bízom benne, hogy (amint jeleztem) majdcsak be tudok kapcsolódni.

Köszönet azoknak, akik eddig is dolgoztak vele.

Előzmény: Jesper Olsen (1398)
Jesper Olsen Creative Commons License 2016.07.04 0 1 1398

https://regitemplomok.wordpress.com/

Lépjünk be Magyarország régi templomainak világába!

Egyelőre 100 templom és rom adatlapjával indult el adatbázisunk, melynek további fejlesztésében e topik tagjainak közreműködésére is számítunk. Még sok épület és rom adatlapját kell elkészítenünk, utána pedig a nyitva tartással kapcsolatos információk naprakészen tartására is figyelnünk kellene (több szem ugye többet lát :-) ). Ha sikerül ezt a sok tudnivalót összegyűjteni, akkor talán egyetlen felkeresni kívánt templom ajtaja sem marad zárva az odalátogatni kívánók előtt és mindenki célhoz ér majd.

Fogadjátok szeretettel!

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.13 -1 0 1397

Az elképzelések szerint így nézhetett ki: a kolostor rekonstrukciós ábrázolása

Előzmény: Törölt nick (1396)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!