Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.30 0 0 779
Ha tudnád, hányszor teszünk úgy, hogy csak meglegyen a békesség...
Előzmény: ÜGYI2 (774)
Paleokrites Creative Commons License 2009.10.30 0 0 778
a zsidóság nyitott nemzet volt míg állt a bál, vagyis az országuk!, befogadó és nem térítő népként élte hétköznapjait!

A diaszpóra már egyféle tudatos vallási identitásba burkolódzott be...., ami a világba szétszéledt zsidókat hivatott emlékeztetni, hogy honnan jöttek és hová is tartanak, kikhez is tartoznak! A vallásuk volt földjük, nemzetük, népük, országuk az Isten országa, ami közöttük volt, bennük élt, él talán ma is!
Előzmény: ÜGYI2 (773)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.30 0 0 777
Valahol az önfeláldozás is szenvedés. Azt mondják, ha globálisan akarjuk csökkenteni a karmikus nyomást ebben a létforgatagban, akkor az ilyen önfeláldozások is sokat segítenek másokon. Nem látszik egyénileg, de kollektíve lesz eredménye. Lásd Jézust.
Előzmény: ÜGYI2 (759)
msmks Creative Commons License 2009.10.30 0 0 776
mégis úgy érezzük sokszor, hogy a helyzetünk lehetne jobb is, hogy amink van, az kevés, hogy lehetnénk egészségesebbek, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat, hogy nem szeretnek bennünket, stb.

ez a dukkha.

ettől lehet megszabadulni, ezt a megszabadulást tanítja Buddha.
Előzmény: vriendelijke (775)
vriendelijke Creative Commons License 2009.10.30 0 0 775
"úgy látni a dolgokat, mint amik elégtelenek, mint amik tökéletlenek, mint amik keletkeznek és elmúlnak, ez a szenvedés."

mihez képest elégtelenek, vagy tökéletlenek? valamihez hasonlítva vannak?
valami, vagy valaki az adott pillanatban egyedülálló, nincs még egy ugyanolyan, és így nincs mihez hasonlítani, tehát ő/az akkor ott pont tökéletes, úgy, ahogy van. ami nem jelenti, hogy tökéletesen jó, vagy rossz, vagy kicsi, vagy nagy stb., és nem lehetne valamiben jobb, rosszabb, semmilyen minőségi kategóriát, csak éppen olyan, amilyen és nincs hozzá összehasonlítási alap.
Előzmény: msmks (765)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 774
Ért Ő engem ..... tudja, hogy közös egymás tisztelete - mégha úgy köszönnék, hogy Hello Te Teve ! - akkor is.

ÜGYI
Előzmény: Törölt nick (772)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 773
Minden zárt diaszpóra - először csak a közös identitás, vallás alapján szerveződhetett. (Mint általában akkoriban minden társadalom) Nem ?

ÜGYI
Előzmény: Paleokrites (762)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.30 0 0 772
Biztos én vagyok az, mert szerintem a jó reggelt nem magázó forma. Inkább az a gáz, hogy nem köszönsz neki vissza.
Előzmény: ÜGYI2 (764)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 771
Ezt valahogy nehezen képzelem el. A zsidóság, mint zárt diaszpóra - először csak a közös identitás, vallás alapján szerveződhetett. (Mint általában akkoriban minden társadalom) Nem ?

ÜGYI
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 770
Akkor Nálad minden beosztott megbecsült ! Ez helyes !

ÜGYI
Előzmény: bloody rain (768)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 769
Az a legjobb ! Te legalább megbecsülőd a "beosztottadat" !!!! Vigyázz Rá !

ÜGYI
Előzmény: bloody rain (768)
bloody rain Creative Commons License 2009.10.30 0 0 768
(ez utóbbi kizárt dolog, mert a saját főnököm vagyok :-)
Előzmény: ÜGYI2 (760)
bloody rain Creative Commons License 2009.10.30 0 0 767
Köszi - valami ilyesmire gondoltam. Sajnos van néhány fehér folt a buddhizmusról való ismereteimben, amik főleg ilyen terminológiaiak:-)
Előzmény: msmks (752)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 766
OK.!

ÜGYI
Előzmény: msmks (765)
msmks Creative Commons License 2009.10.30 0 0 765
máshogy mondom. az eredeti szanszkrit dukkha kifejezés nem fordítható le közvetlenül magyarra (angolra sem). körülbelüli jelentése amit lentebb leírtam, több jelzővel körülírtan. úgy látni a dolgokat, mint amik elégtelenek, mint amik tökéletlenek, mint amik keletkeznek és elmúlnak, ez a szenvedés.

a fizikai fájdalom nem önmagában szenvedés, viszont nagyon kellemetlen és szabadulni igyekszünk tőle (ami természetes). inkább úgy mondanám, hogy közvetlen oka a szenvedésnek.
Előzmény: ÜGYI2 (755)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 764
......... jámborság, ...........segítőkészség, ...............szeretet, ............

Van egy kollégám, az (hiába tegeződünk, mindig úgy köszön, hogy: "Jó reggelt!.......

Én meg mindig úgy válaszolok Neki, hogy: ......"Az kéne !......

ÜGYI
Paleokrites Creative Commons License 2009.10.30 0 0 763
Jó reggel/i/t.... :))
Előzmény: ÜGYI2 (759)
Paleokrites Creative Commons License 2009.10.30 0 0 762
semmi gond, eredetileg maga a zsidóság nem vallásra épült.... egész Izraelben 1 Templom volt...., semmi több! b Az is áldozati helyként szerepelt és Isten évente megjelent a Szentélyek Szentélyében, hogy a papok megvallják bűneiket amit a néptől átvettek!
Az áldozati kultusz bevezetése is inkább a környező pogány népek miatt volt és nem azért mert ez volt Isten akarata, még egy vallásként!

A nép élhette életét, minden vallási rituálé nélkül, nem kellett naponta, sem hetente, de havonta se járniuk a /Templomba, sem nem kellett úgymond imádkozniuk mintegy kitételezett kötelezettség érdekében!

A Törvény határozta volt meg életük mindennapjait.... a zsidóságnak, a jámborság, a segítőkészség, a szeretet.....
Előzmény: ÜGYI2 (758)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 761
Ez nagyszerű - kérdés, hogy Ők is tudnak-e erről .......... mert akkor ugye.......konzekvencia ........más életfelfogás..........stb.stb.

ÜGYI
Előzmény: msmks (746)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 760
De jó Nektek, hogy még édesdeden szundiztok ! (Vagy éppen nagyfőnöki "előadás" által szenvedtek - akkor bocs !)

ÜGYI
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 759
Jó reggel(i)t Mindenkinek !

Ahogy látom a tegnapi napot nem egy kellemes témával zártátok. Van egy lökött barátom, aki (kiferdítve az eredeti mondást) azt "vallotta", hogy "szenvedni annyi, mint más hülyesége miatt önmagamon bosszút állni". Mondom, lökött az illető (de jó koponya).

ÜGYI
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 758
Nekem az első változat tetszene ........ bocsánat !

ÜGYI
Előzmény: Paleokrites (751)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 757
Az lenne az elfogadhatatlan, ha nem így lenne !

ÜGYI
Előzmény: Törölt nick (748)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 756
Az igazság az, hogy a s z e n v e d é s hitfüggetlen, azonban (mint az eddig írtakban olvashattad) minden hit másként kezeli. A buddhista hit szerinti magyarázatot olvashattad, a keresztényeknél szokás a szenvedést "felajánlani" valakiért. (Ez Jézus történetéből, az Ő szenvedésének céljából eredő felfogás). Az iszlámról és a hinduizmusról nem tudom, hogy hogyan kezeli a lelki, ill. (vagy) testi szenvedést.

ÜGYI
Előzmény: bloody rain (747)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 755
Ezt egy lelki szenvedésre érted - ugye ?

ÜGYI
Előzmény: msmks (752)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 754
Szerintem a fizikai fájdalom nagyon is konkrét ügy (mondhatni materialista igazság). A fizikai (nem lelki !) fájdalomnak mindig oka van és speciel nekem az a véleményem, hogy ezt a testi jelzést nem szabad elnyomni - pláne ha tartós fájdalomról van szó. meg kell keresni (kerestetni) az okát, hiszen lehet egy nagyon komoly testi megbetegedés egyetlen vezető tünete is, és ha bármilyen módszerrel ezt a jelzést "elfojtod" (hogy maradjunk egy pszichológiai fogalomnál), vagy fájdalomcsillapítókkal tömöd Magad, azzal csak az időt húzod és az okot hagyod fejlődni.

A lelki fájdalom - amit volt (van) szerencsém átélni 42 év óta, - az más ügy. Az a szerencsés, aki úm. "túl tud lépni" egy elszenvedett lelki traumán és képes "elfelejteni". Aki erre nem képes, annak a lelke megőrzi a fájdalmat és az néha (eseményfüggően) újra és újra megjelenik. Azt szokták mondani, hogy az Idő begyógyít minden sebet. Ez n e m i g a z ! Az Idő "bekötözi" a sebet, de ha a seb a kötés alatt nem gyógyul be (képletesen), akkor az a "kötés" újra és újra "átvérzik".

ÜGYI
Előzmény: bloody rain (749)
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.30 0 0 753
Szó sincs róla, hogy nem tetszik - csak én úgy képzeltem, hogy talán mód van (ahogyan a buddhizmusról) úgy a hinduizmusról is "zanzásított" ismereteket leírni, amiből már következtetni lehet a teljes egészre. Tényleg megköszöntem az útbaigazítást - nem hülyéskedtem !

ÜGYI
Előzmény: Törölt nick (742)
msmks Creative Commons License 2009.10.29 0 0 752
amit szenvedésnek fordítanak magyarra, az eredeti szanszkrit nyelvben "dukkha". ez elégtelenséget, tökéletlenséget és múlandóságot jelent. így már közelebb kerülhetünk a megértéséhez, hogy miről is lehet itt szó körülbelül.
Előzmény: bloody rain (747)
Paleokrites Creative Commons License 2009.10.29 0 0 751
vagy fordítva.... :)
Előzmény: msmks (746)
bloody rain Creative Commons License 2009.10.29 0 0 750
(egyébként Őszentsége soha nem állította magáról, hogy nem szenved)
Előzmény: Törölt nick (748)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!