A bróker nem vásárol szvsz nikkelt, mert nincs akkora raktára, hogy az aksigyárakkal, autógyárakkal és tsaival cicózzon. A felvásárolt fémet ki is kell fizetni, ha nem használod fel, nagyon drága a tárolása.
"Pl. kőolaj: ha gyorsul a gazdaság több energia kell a termeléshez, szállításhoz => emelkedik az ára; recesszióban viszont csökken az ára, mert csökken a kereslet. Amerikában a készletek csúcson vannak, nincs már hely a raktárban, ezért ilyen olcsó a kőolaj. Ha kitörne valami háború a OPEC-államokban, akadozni kezdene a szállítás, máris nőne az ára."
Ha több kőolajra van szükség, attól nem kell majd több energia, és nem kell több szállítási költség fajlagosan. Tehát ez így nem jó.
Vannak itt piaci értékek persze, de a tőzsdére bevezetett termékek teljesen másként kezdenek viselkedni, mint addig.
Ha megnézed a fémek árát sok évre visszamenőleg, akkor láthatod, hogy 2006-ra marha magas csúcsra ugrottak együtt, holott a termelés nem nőtt ilyen sokszorosára azalatt a rövid idő alatt.
Itt inkább arról lehet szó, hogy pl. van 100 kg nikkel a világon évente, ennyit használna fel az ipar, de jönnek a brókerek és felvásárolnak belőle 20 kg-ot. Így máris kevés az iparnak, így több pénzt is hajlandóak fizetni érte, megfizetik a plusz kitermelést, majd mivel ezáltal emelkedik az ára egyre vonzóbb lesz a tőzsdézők számára és így tovább, és így tovább. Aztán mostanra visszaállt az eredeti árra, és az előrejelzések szerint 2009-ben nem is fog változni.
"Nikkel: ha a céged olyat termel, amibe nikkel kell (pl. akkumulátor-gyárad van), ha van kereslet az aksikra, nem fogsz azért leállni a termeléssel, mert drága a nikkel, beépíted az árba, és kész. A pék sem áll le a kenyérsütéssel fél évre, ha felmegy a búza ára. Árat emel, azt jól van. "
Ez nyilvánvalóan így van, de ez önmagában nem azt jelenti, hogy a kereslet emeli az árát.
Pl. kőolaj: ha gyorsul a gazdaság több energia kell a termeléshez, szállításhoz => emelkedik az ára; recesszióban viszont csökken az ára, mert csökken a kereslet. Amerikában a készletek csúcson vannak, nincs már hely a raktárban, ezért ilyen olcsó a kőolaj. Ha kitörne valami háború a OPEC-államokban, akadozni kezdene a szállítás, máris nőne az ára.
Nikkel: ha a céged olyat termel, amibe nikkel kell (pl. akkumulátor-gyárad van), ha van kereslet az aksikra, nem fogsz azért leállni a termeléssel, mert drága a nikkel, beépíted az árba, és kész. A pék sem áll le a kenyérsütéssel fél évre, ha felmegy a búza ára. Árat emel, azt jól van.
Nem tudom milyen keresletre gondolsz, de pl., ha én az iparban nikkellel dolgozom, fehasználom gyrtás során, akkor nyilván nikkelt veszek. De ez a kereslet biztos, hogy nem meghatározó az árutőzsdén. Laikus vagyok, de ezt speciel tudom, ugyanis az iparban dolgozom (nem nikkellel). A tőzsdei kerelet az persze meghatározó, de nem értem, hogy miért akar valaki mindenáron nikkelt venni1,5-szeres áron. Tudja az illető, hogy 1 év múlva még drágább lesz? De mitől lesz még drágább, hiszen ez csakis emberi tényező?
Én elég laikus vagyok a témában, de érdekel a dolog. Először is nem tudom mi határozza meg az árfolyamokat, mert hogy nem a piaci kereslet azt tapasztalom.
Továbbá úgy látom, hogy itt nem lehet nagyot kaszálni, de elég nagy biztonságban lehet a pénzem, persze lehet, hogy totál ökörséget beszélek, és én egyébként csak a fémeket néztem.