Az euró bevezetése óta, soha nem látott méreteket öltött a vásárlói és benzin túrizmus
hazánkban és Lengyelországban! A helyzet hosszú távú fennállása esetén, a szlovák kormánynak
a komoly ipari visszaesés mellett, rendkívüli mértékű áfa és jövedéki adó kieséssel kell szembenézni!
A környező devizák (forint, zlotyi) előreláthatólag alacsony árfolyamon maradnak az euróval
szemben, így a helyzet mostanában nem változik! Mi lesz a szlovák csodával?
"Nézd, én csak azzal vitatkozom, hogy az adócsökkentés még tárgyévben bevételnövekedést okoz. Pláne most, hogy világgazdasági recesszió van."
Elvi síkon lehetséges a bevételnövekedés, gyakorlatban senki nem tudja neked most megmondani, hogy igen vagy sem. Nagyon bátor vagy, ha ilyen helyzetben bármit is biztosan mersz állítani. ilyen helyzet még soha nem volt.
szerintem egy prosperáló helyzetben, tehát max 2004-2005-ig meg kellett volna lépni, lehet h már késő. gdp-nk most már valósággal zuhan, ilyen helyzetben nagyon kockázatos bármit is hazardírozni.
egy biztos: ez a töketlenkedés, össze vissza beszélés, ami a kormányt jellemzi, az senkinek nem használ. valamit csinálni kéne, hadd ne én mondjam meg, mit.
A szlovakoknal is tobb mint 18 honap kellett az erzekelheto bevetelnovekedeshez (lenyegesebben kedvezobb gazdasagi kornyezetben mint a jelenlegi). Tobben mar temetek is oket, akik 2-3 honap utan csak a csokkeno adobeveteleket neztek. Mese nincs, az adocsokkentest vagy finanszirozni kell kulso forrasokbol atmenetileg (no, erre nalunk esely sincs) vagy hasonlo mertekben meg kell vagni az aht kiadasait.
Nézd, én csak azzal vitatkozom, hogy az adócsökkentés még tárgyévben bevételnövekedést okoz. Pláne most, hogy világgazdasági recesszió van. Adócsökkentés kell, de mellette nem csökkenteni a kiadásokat, az hatalmas felelőtlenség lenne, különösen most, hogy alapból is hatalmas a hiány és az államadósság. Aztán ha növekszik az adóbevétel akkor lehet örülni, de ha nem növekszik rögtön, akkor sem megy csődbe az ország.
a változás, (ami akár bevételnövekedés is lehet) egyetlen költségvetési évben már érezhető lehetne (persze nem biztos). az elvonások mértéke a legnagyobbak közt van egész euróoában. nem ebben kellene élen járnunk :( az "adócsökkentés kormánya", hogy GYF szavaival éljek sajnos épp ellenkezőjét tette annak, amit mondott, sajnos nőttek az adók. most, 2009 tavaszán lehet, h már tényleg elkéstünk mindennel és az összeomlást (államcsődöt) csak kitoltuk az imf hitel segítségével, de korábban biztosan meg lehetett volna bátran lépni az adócsökkentéseket, ahogy tették többen is szomszédságunkban.
szerintem a megszoritasok feltetlenul fontosak de valahogy olyan elvnek kellene ervenyesulni ami a tenyleges vagyoni helyzeteket, eletszinvonalakat veszi figyelembe.
Rendben, így kell csinálni.
A főorvosok elég rossz példa, pár főorvos sokat keres, de az orvosok nagy többsége éhbérért dolgozik. A nővérek és az ápolók is.
A vállalkozásokat azért támogatása, és annak a hatékonyságának a mérése meg annak az apparátusnak a feladata, akik a támogatásokat osztják.
"Ha valaki itt adóreformot csinálna, csökkentené az adókat és járulékokat, akkor arra is elő kell teremteni a pénzt, azaz valahonnan masszívan el kellene venni"
"megint csak egy pelda. mennyibe kerul egy allami gondozott gyerek fenntartasa az allamnak? havi 300000 forintba? mennyiert vallalnak el a gyerekeket neveloszulok? esetleg elvallalnak 150000 forintert is? persze akkor a vonatkozo allami apparatus mehetne munkanelkuli segelyre."
11 éves, neveletlen cigánygyerekeket nem kapkodják ám annyira! és belőlük van több, nem a magyar csecsemőből!
szerinted a fika ilyen negativ minositesu. de hiszen annyi de annyi ember mast sem csinal minthogy fikaz. vagy minek nevezed a kormany tevekenyseget illeto olyan sok 'szakvelemenyt'?
ha valamit csinal a kormany az rossz. ha az ellenkezojet csinalja az is rossz. eszrevetted?
nekem nem tetszett hogy irsz valamit aminek az ellenkezoje igaz, erre idevete, hogy te nem ugy gondoltad... ha en csinalnam a hasadat fognad ugy rohognel. miert nem lehet odairni hogy bocs de ebben a temaban hulye voltam!???
amugy ha megoldast akarnank, akkor miert is nem egy nagykoalicios kormany felallitasat javasoljuk, megegyezett program alapjan? miert varunk masfel evet? miert akarjuk a minel nagyobb balhet a gyurcsany kormannyal elvitetni? nem a valsagot kellene kezelni?
hat persze hogy nem. a jobboldali hatalmat kellene megszerezni es lehetoleg 20 evre bebetonozni. ennek az ideologiajanak a kialakitasa folyik.!
de a jobboldali hatalomtol ugyanolyan nehez lesz megszabadulni mint a baloldali hatalomtol hiszen egyforman ragaszkodik a ket oldal a hatalomhoz, a stallungokhoz. picit mas retorikaval de a lenyeg ugyanaz.!
a nyugdijasokat, a sokat kereso nyugdijasokat erinti ELOSZOR az intezkedessorozat miszerint a 13. havi nyugdijat 40000 forintban maximaltak az elso feleet. a tobbi intezkedes majd csak jonni fog.
szerintem a megszoritasok feltetlenul fontosak de valahogy olyan elvnek kellene ervenyesulni ami a tenyleges vagyoni helyzeteket, eletszinvonalakat veszi figyelembe.
csak egy pelda. szegeny foorvosokat, alacsony keresetuk miatt, nem akarjuk megszoritasoknak kitenni. pedig valosagos keresetuk nem a nominalis keresetukkel egyezik meg.
de a vallalkozasoknak juttatott tamogatas is meglehetosen megterheli a koltsegvetest, nem igazan tudom, hogy korrekt meresek vannak gazdasagossagukat illetoen. vagy a munkahelymegtartasokra szolgalo tamogatasok.
megint csak egy pelda. mennyibe kerul egy allami gondozott gyerek fenntartasa az allamnak? havi 300000 forintba? mennyiert vallalnak el a gyerekeket neveloszulok? esetleg elvallalnak 150000 forintert is? persze akkor a vonatkozo allami apparatus mehetne munkanelkuli segelyre.
Sajnos nincs más út, mint az állam hatalmas kiadásait visszavágni, de ez nagyon sok embert rosszul érint. Nyugdíjast és nem nyugdíjast egyaránt. Csak ehhez nincs meg a kellő politikai elszántság.
Nem lesz meg a kellő politikai elszántság 2010-es választások elött,mert azok az intézkedések nagyon sok embert negativan érintenének!
Nem lesz örökké recesszió a világgazdaságban. Márpedig, ha fellendülés következik akkor versenyképesnek kell lennie az országnak, másképpen csak növekedni fog a lemaradásunk.
Nem tudom milyen megszorításról beszélsz ami csak a nyugdíjasokat érinti. De azok amikről a minap hoztak döntést, egyáltalán nem csak a nyugdíjasokat fogják érinteni. Az a baj ezzel, hogy ez egy adóemelés, ami tovább rongálja a versenyképességünket és csak az állam mega kiadásai egy részének fedezésére elég.
Sajnos nincs más út, mint az állam hatalmas kiadásait visszavágni, de ez nagyon sok embert rosszul éring. Nyugdíjast és nem nyugdíjast egyaránt. Csak ehhez nincs meg a kellő politikai elszántság.
Olyan magyarország, mint egy gödröt ásó ember! Ás, ás, ás, majd egyszercsak
észreveszi, hogy túl mély lett a gödör nem tud kimászni! Sőt annyira mély, hogy
még segítséggel sem!
A hozzászólásod ezen részével maradéktalanul egyetértek!Azt én is belátom,hogy ez a változtatás nagyon-nagyon kevés,csakhát ebben a változtatásban benne van az is,hogy jővőre választások lesznek magyarországon!
eddig egyetlen megszoritas lepett eletbe es ez a nyugdijasokat erinti. nyilvan annyira jol megy nekik a vallalkozokhoz kepest hogy orajtuk kell kezdeni a megszoritasokat.
amugy csokkenhetnek az adok szerintem ez nem fogja jelenteni sem a kereslet elenkuleset sem a gdp novekedeset.
dehat fenn kell tartani a latszatcselekveseket.
a szlovak autogyartason mi fog segiteni? ha egyszer mar 50 szazalekos keresletvisszaesesrol beszelnek?
azt nem tudjuk hogy mit gondoltal de maximalisan nem ezt irtad. semmi ilyesmit nem irtal. csak ugy omlott beloled a fika es gondoltad hogy ezt is hozzabiggyeszted. a tobbi fikat hasonlokeppen erted/ertelmezed mint ezt?
Én egy szóval sem mondtam, hogy ez adóreform. Ez egy kalap szar.
De azért egy dolgot tisztán kell látni. Ha valaki itt adóreformot csinálna, csökkentené az adókat és járulékokat, akkor arra is elő kell teremteni a pénzt, azaz valahonnan masszívan el kellene venni. A nyugdíjakból, a segélyekből, az adókedvezményekből stb. Az pedig rengeteg ember érdekét sértené, ezért nem csinálják. Erről Orbán nem szeret beszélni, pedig tudja ő is.
Csak azt nem értem, hogy az szja sávhatár kitolását miért említed a megszorítások között. Ugyanis ez kvázi adócsökkentés. (igaz , hogy annyira kevés, mint halottnak a csók, de mégis az)