Közép-Amerika az egyik legizgalmasabb, ha nem a legizgalmasabb kontinens. Apró, Magyarország méretű vagy annál kisebb országok alkotják (kivéve Mexikót), melyek mindegyike egy külön csoda. Minden ország legalább annyi meglepetést tartogat, mint fél Európa. Mind közül a legszebb Guatemala, de Costa Rica és Panama is megér egy misét, hogy a Moszkító-partól Hondurasban már ne is beszéljünk. Jöhetnek utazási tippek, a legjobb hostelek és a helyi vezetők címei, valamint utazási élmények. Jó mulatást!
Montebello valamennyire nepszeru helyi turistak koreben, de inkabb csak a fouthoz legkozelebbi, autoval elerheto tavak. A turaosvenyeken senki nem volt.
Tulum valoban nem annyira latvanyos, csak tengerparti fekvese kulonleges.
A Moon Belize (es Panama) nekem papirformaban is megvan, es jo volt.
A Moon Belize, Oaxaca és a Yucatan van meg. Ebook formában. Montebello bent van mert nagyon szép és elméletileg nem turistás. Tulum is kimaradna mert nagyon turistás és nem vagyok meggyőződve hogy annyira látványos.
En is csak konyvesboltokban lapozgattam at oket, nehezen hiszem, higy ilyen rovid utra megveszi oket valaki.
Misol Hat en kihagytam, mert egy mindkettonel jart baratnom azt mondta, Aqua Azul utan ejtheto.
Ocasingoba en Comitanbol mentem oda es vissza, ugy semmi gond. Palenque es Aqua Azul kozott volt zapatista utlezaras.
Montebello meg benne maradt?
Yucatanra visszagondolva ami emlekezetes az Edzna, Merida, Uxmal, Kabah es talan Tulum.
Valladoid kihagyhato, Ek Balant ki is hagytam, Copa csalodas volt, Chichen Itza tomeg es zsibvasar. Raadasul Yucatan tartomany romjaiba (tehat Edznaba es Tulunba nem) aranytaanul dragak a beugrok is.
Igen néztem és a Misol Ha-t is mindkettő nagyon szép, közel egymáshoz, mondjuk ezek tényleg kiválthatnák Semucot. Tényleg mindegyikben el lehetne lenni sok időt, egyébként megvannak és elolvastam a Moon könyveket is ezért is írtam hogy rengeteg a látnivaló. És valóban Yucatán utánuk egyre érdektelenebbnek tűnik, ott fogunk időt nyerni.
Egyébként sok helyen olvasom hogy az Ocosingo-n keresztüli útvonal nem túl biztonságos, főleg a San Cristobal Ocosingo közti szakasz. Mikor te voltál akkor ez okozott valamilyen fejtőrést? Egyenlőre fogalmam sincs hogy mi és hogy fog egy hónapba beleférni de azért próbálok minél többet beletenni. Az érkezés napján (hajnali fél ötkor érkezünk) már mennék Teotihuacanba aztán néztem még a Parícutin vulkánt is Michoacánban.
Oaxaca es Chiapas kulon-kulon akkorak mint 1-1 kozep-amerikai orszag, es a Moon kiadonak mindkettorol kulon, jo utikonyve is van. Csak ezekben siman el lehetne tolteni akar 1-1 honapot is.
Chiapasban Agua Azult mar nezted? Hasonlo Semuchoz, es csak kb 2 ora Palenquebol tomegkozlekedessel.
Copant kihagyni vetek, teljesen mas mint a tobbi maja rom. A sztelek fantasztikusak.
De tenyleg nem tudom, hogy fer ez az egesz egy honapba.
Copánon én is gondolkodom mert érdekes lehet. Ez a Yaxhában sátorozás jó ötlet.
Ezek szerint az a leglogikusabb hogy ha átmegyünk Mexikóba akkor nem állunk meg hanem tovább azonnal Palenque-ba majd onnan csoporttal vissza. Ahogy egyre többet olvasgatok egyre több érdekes dologba futok bele így egyre többet kell kihagyni pont a kevés idő miatt. Mexikóban is van csomó olyan hely főleg Oaxaca és Chipas régióban amit szívesen megnéznék.
Quetzalban, Semucban nem voltam, asszem nagyon turistas mindketto.
Olyanbol meg eleg volt nekem Antigua es Atitilan...
Copant viszont beiktatnam.
Petenben nem feltetlen tobb helyre mentem volna, hanem tovabb maradtam volna a jo helyeken, pl Yaxhaban megszalltam volna (satorral).
Fronteraban kb nulla turistaipar volt, csak hajora szallnak es ebedelnek ott a Palenquebol erkezo csoportok. Yaxhilanba hajoval lehet onnan eljutni, az csoport nelkul draga lehetne, szerintem egyszerubb Palenquebol 1 napos kirandulassal siman megoldani Bonampakkal.
Cockscomban plusz allat pecari es kinkajou volt meg sok erdekes madar. Az ugyanakkor ott levo nemet tapirt is latott.
De szerintem mindez nem fog beleferni az idotokbem
Ezekre én is gondoltam, a piacról írták hogy nagyon sokszínű, azt hiszem csütörtökön és vasárnap van. Még gondoltam megállni Quetzaltenango-an, az Atitlán tavat idő hiányában kihagynánk, majd Antigua az Acatenango miatt aztán megállni Lanquin-ban a Semuc Champey miatt majd El Petén. Azt írtad hogy ott még ellettél volna, mit néztél volna meg Tikal és Yaxhan kívűl? Milyen állatokat láttál még a Cockscom-ban? Azt írtad hogy Te Yaxchilan-t Palenque-ből szervezett úttal nézted meg. Na mi elméletileg Frontera Corozal-ba (a határnál) érkeznénk, gondolom innét is meg lehet nézni, vagy érdemesebb lenne tovább menni Palenque-ba és onnan valamilyen szervezett csoporttal vissza menni és megnézni?
Akkot viszntont nezzetek meg a chichicastenangoi piacot is, jo kepet ad Guatemala bennszulott sokszinusegerol. Turistas, de olyan nagy, hogy igy is erdekes marad. Szamomra erdekesebb a vulkanoknal.
Huehuetenango pedig jo elso megallo a hataron atkelve, turista kb nulla volt, de hangulatos. A kozeli maja romokat viszont sajnos nem europai izlesnek megfeleloen restauraltak, pedig amugy impozans egyuttes lenne.
Dehogy marad ki Teotihuacan. Azt gondoltam hogy La Mesilla-nál be Guatemalába majd fel El Peténben És amit Te is mondtál Frontera Corozal-nál vissza Mexikóba és aztán Yachilan majd Palenque és tovább a Yucatáon.
Elmentem Meridaba es tetszett, es raadasul onnan erheto el Uxmal is ami szerintem kotelezo.
Sokkal inkabb hagyam ki Chitzen Itzat, aminek nulla hangulata van.
Teotihuacan is kimarad??? En Ek Balamot hagytam ki.
Mexikoban en csak bogomajmokat lattam.
Guatemalaban pedig csak Tikalnal es Yaxhanal bogo- es pokmajmokat, rokakat es pulykakat meg agutit.
Cockscomban mast is, de persze a ritkabb allatok nem garantalhatok. Mivel idotok ugyis szukos, talan kihagyhato. Viszont akkor hogy mentek Tikalbol Yucatan fele (vagy forditva)?
Van a Cockscomb-ba olyan állat amivel nem találkozhatók Guatemalában vagy Mexikóban? Vagy bármi olyan különlegesség amiért érdemes oda elmenni? Mert ha nincs akkor kihagyva kimarad egész Belize és nyerek kb 4-5 napot.
Te elmentél egészen Meridáig? A Yucatán tényleg nem túlságosan érdekes és a kötelezőkön kívűl nincs kedvem a nagy turista tömeghez. Arra gondoltam hogy Chetumalból csak Valladolid-ig mennénk onnan megnézve Chichen Itzát és egy vagy pár cenotét, meg esetleg Ek Balam-ot. Utóbbi megéri, voltál? Romok közül így Tonina, Yaxchilan, Bonampak, Palenque és Chitzen Itzá és esetleg Monte Alban férne bele.
Az altalam par eve hasznalt kiadas latnivalokra es kozlekedesre okes volt, de szallasokra tok hasznalhatalan.
Mindjart elso megallomban, Comitanban csak tobb mint ketszer annyiert irt szallast mint amennyiert primat talaltam az utcan lesetalva, es kesobb sem vettem erre hasznat szinte sehol.
Tehat a szallasok arairol tok teves kepet ad, inkabb csak a dragabbak voltak benne.
Az uj kiadas ebook formatumban mar kaphato es az egyes fejezetek tartalma megnezheto, ugy latom benne van kb ugyanaz, ami a regebbiekben.
Mexikoban oriasi vulkanok vannak a fovaros korul, kozelebb mint a kitero Antiguaba csak ezert.
Mondjuk megmaszasukrol nem tudok semmit, gondolom siman guglizhato az info.
Nem nagyon tudok termeszeti attrakciokat Mexikoban, mert azokat en szandekosan Belizere, Costa Ricara es Panamara hagytam ahol tortenelmi latnvalok ugyis kevesbe vannak.
El Tajint tovabbra sem tudod valahogy belesuvasztani? Ejszakai buszokkal, vagy mit tudom en.
Villahermosarol meggyoztelek, utana neztel az olmec szabadteri muzeumnak?
Es ha arrol mennetek at Petenbe, Bonampak es Yaxchilan is utba ejtendok.
Köszi a linket, a Palenque közelire gondoltam, ezzel tényleg lehetne időt nyerni. A tavak tényleg szépek és még akár bele is férhetne. Ha még tudsz ilyen természetileg szép és nem túl ismert helyet akkor az érdekelne. A vulkánnal az a gondom hogy a Sibayak után igencsak beleszerettem a vulkánokba és muszáj hogy másszak legalább egyet.
Meg annyit, hogy ha belefernek, a Montebello tavak is nagyon szepek. Nekem ez egy napos kirandulas volt Comitanbol, ami mellesleg nagyon kellemes, turistamentes kisvaros. En Toninat is innen neztem meg, de az utba ejtheto lenne Palenque fele is.
Tehát akkor azt mondod érdemes megszállni Palenqueben. Az Atitlan tó sem igazán érdekel már a Titicaca tótól sem ájultam el. Antigua meg csak azért hogy valamelyik vulkánt megmásszuk. Mi a véleményed a Rio Dulce - Livingston részről? Az nagyon jó lenne közvetlenül át tudnánk menni Peténbe de én ott nem találok átkelőhelyet. Vagy van valami megoldás?