Ennek egyik legjobb példája, hogy a számlaadásért való felelősség a magánszemélyt is terhelné a jövőben. Az elképzelés szerint, ha bármit is vásárolunk a jövőben, bizonyos ideig vagy bizonyos távolságon belül (az üzlet meghatározott nagyságú környezetében) meg kellene őriznünk a számlát, nyugtát. Elképzelhető, hogy a kötelezettség csak bizonyos összeghatár, néhány tízezer forint feletti vásárlás esetén élne. Mindenesetre, ha az APEH rajtakap egy vevőt, hogy nincs nála nyugta, akkor – abból kiindulva, hogy az egész tranzakció fekete volt, ezért az áfát sem fizette meg utána az eladó vállalkozás – a vevőnek az áfa mértékével megegyező, vagyis 20 százalékos bírságot kell fizetnie.
Nincs az a termelő aki odaadja úgy, hogy majd én átutalom másnap. Ha előre utalom, akkor mi van ha kukacos paprikát hoz, és én már ugye kifizettem?
Erre való a VIBER. Igaz kicsit körülményes, meg kicsit drága, de ez csak megéri, hogy fehéredik a gazdaság. Legfeljebb ezek után a bankfiók előtt veszed át a paprikát: leméred, beballagtok, sorszámhúzás, sorra kerültök, utalod, kimtek, leméred ...
De azért vagyunk pár százezren akinek nincs miért tartania az APEH-től :)
Azért ennyire ne legyél naív:
Vagyonosodási vizsgálat v1.0:
- Kedves Az élet habos oldala kartács maga vett egy lakást 20 mFt-ért. Miből? - Eladtuk a régi lakást 12 mFt-ért, itt az ügyvéd előtti adásvételi szerződés, aztán... - Sztój! Mi úgy vélelmezzük, hogy maga nem kapta meg az a 12 mFt-ot! - De hát, ügyvéd ellenjegyezte a szerződést, bele van írva, hogy a vevő nekünk átadta. Még földhívatal is bejegyezte. - Ez minket nem érdekel. Szóval eddig 12 mFt eltitkolt jövedelmnél tartunk.
Vagyonosodási vizsgálat v2.0:
- Kedves Az élet habos oldala kartács maga mennyit is keres? - A nettóm 300 eFt/hó. A cég mindent szépen bevall, levon és befizet. - No, mi úgy vélelmezzük, hogy a maga életviteléhez 400 eFt/hó összegre van szüksége. - De én forintra kijövök a fizetésemből, nincs más keresetem! - Ez minket nem érdekel. Szóval eddig 5x12x100e azaz 6 mFt eltitkolt jövedelmnél tartunk.
Megszüntetnék a házipénztárt, hát ez jó. Mi pl nyári időszakban szoktunk pl paprikát felvásárolni, egyszerre 50-100 mázsát.. Nincs az a termelő aki odaadja úgy, hogy majd én átutalom másnap. Ha előre utalom, akkor mi van ha kukacos paprikát hoz, és én már ugye kifizettem? Mindenkinek elment az esze odafennt?
Egyrészt ez a szakmám, másrészt a revizor nehogy má' oda merjen gyünni a zasztalomhoz, belebámulni a tányéromba, a pofámba, utána meg elszámoltasson, mer' esetleg főrúgom a zégig, hogy le se esik... Majd még székletmintát is kér, hogy télleg azt ettem-e, amit a pincér felírt...
A zellenőrzésnek is van egy határa, meg a magánszféra, meg illen emberi jogok...
Lehet, hogy vagyunk annyian, de azért ez nagyfokú naivitást enged feltételezni. Mindenkinek van oka tartani az APEH-től, csak esetleg még nem tud róla. Kreatívok ám odafenn...
Az legyen a görögök dógga... itten nehzebb ügy lenne, mer' rögtön előállnék azzal, hogy a revizor nem egy nagy Levin, tehát nem tud mekkülönbözteni egy sima hekket, egy marinírozott haltól, Turbigó módra szeletelt tojásos körítéstől...
ÍYrjam le mégegyszer, hogy az otthon kotló HTB-k is fizetik maguk után a TB-t és nem mások? Mi a baj ezzel? A feketemeló más lapra tartozik, asse erkölcsös dolog, de te kinek a pártján állsz?
Egyre komikusabb látványt nyújt ez a bozgor népgazdaság, termelés szinte zero, de az adoellenőrök annyi bevitelt akarnak beszedni mintha itt dübörögne a teljes dk-ázsiai termelő kapacitás. Szerintem az egész Eu ezen fog röhögni, amikor a hungárus jobbágyság visító vágómalacként fog menekülni a disznölővel a kézben közeledő APEK huszárok elől.
Azt még a Róna Péter is elismeri a mai Népszavában, hogy talán erről nem az állampolgár tehet. Persze aztán odanyom a végére egy jó rettegőset, hogy majd jön az a másik csak így....
Valahol mindenki befizet a közösbe....ha kenyeret vesz,ha gyógyszert,ha levegőt. Inkább aki kifele vesz onnan észnélkül...lásd bolsevik kormány és holdudvara...na ezt az ideológiát magyarázd már meg !
Az egy lyó nagy fasság, ugyanis még nem történt gazdasági esemény, vendéglő csak a rendelést vette fel, de még nem teljesített... aztán asse bittos, hogy a vendég fizetni fog, és annyit, amennyi a számlán - nyugtán - van, mer' hivatkozhat arra, hogy a zétterem mócsingos húsot adott, és ő aztat ki nem fizeti... vagy eccerűen nincs nála pénz...
Szóval, számviteli bizonylatot akkó' állítunk ki, amikó' valamillen gazdasági esemény már megtörpént... Legalábbis a zájrópai jogrend szerinti számviteli rendben...
Ember, az én hozzászólásomra vajon miért nem reagálsz? Talán nem volna mit?
Persze értem én, a könnyebb ellenállás irányába egyszerűbb mozdulni, de azért a becsület mégis becsület lenne... vagy ezt a kifejezést már nem ismered pontosan?
Osz megmán hogy...tekintetes adóellenőruram,milyen uj nyakkendőcske?tizennégyéve meghalt uram,azóta hordom itt magammal a szatyorban?!
De látom már,mindent tiltólistára tesz a törvényalkotó mint pl fegyver,kábszer stb...bácsika magánál van valami,nem kell már róla számlát sem mutatnia,sajnos bebukta,jön a büntike!
Egyébként nem. Nem vagyok hajlandó újabb birságot fizetni, akkor sem, ha az APEH a seggemben turkál, hogy mit vásároltam, meg miért nem őriztem meg a számlát, vagy a nyugtát. Azzal, hogy egyáltalán vásároltam bármit, ÁFA-t fizettem, az eladó cég pedig ha nem fizeti be állam bácsinak, az az Ő felelőssége, baszogassák érte azt. Nekem meg elegem van az Orwell-féle "demokráciából".
Te szerencsétlen. "Az évek óta otthon kotló háztartásbeliek is fizetnek." Ezek azok az emberek, akik inkább kifizetik a minimál TB-t, és mellette feketemunkából élnek, csak hogy ne baszogassák őket. Hol élsz Te jóember?
Csak az van elfelejtve, hogy eddig is állták helyettük a sarat az a kevéske adófizető, akik szintén jobban jártak volna, ha nem fizetnek.
Egy év alatt megtízszereződött a TB -befizetők tábora. Az eymillió őstermelő is fizet maga után. Az évek óta otthon kotló háztartásbeliek is fizetnek. Ez miért baj?
Most azért megy a sírás, mert szigorítanak? Mert be akarnak több adófizetőt vonni? Jaaa...