Sziasztok! Idén először hozott termést két tő mini kivink is. Egy jumbo és egy ken's red. Kb mikor lehet leszedni, mikor érik be? És mindezt miből látom majd? Bocs ha sok hülye kérdést tettem fel, de ha gyerekek nem tudnak enni belőle, vége a világnak, úgyhogy nem ronthatom el!! :D
A Haywardnak is lehetnek klónjai mert amit boltban lehet kapni Hayward címkével egy kicsit nagyobbak mint ami itthon terem. Látszik, hogy válogatva is van, de akkoris...
Igen, sajnos azoknál a fajtáknál amit méretre nemesítettek sajnos az íz sok esetben nincs meg. Ez mindig egy kompromisszum, ezeknek a létjogosultságát sajnos a "buta fogyasztói igények" generálják. Megveszik a népek a legnagyobbat mindenből majd szépen leszoknak a gyümölcsről mert sz@r. Mert magja van, mert nincs íze.
Amelyiken látszik, hogy lemarad, az nem is fogja utólérni a nagyokat. Tapasztalat. De ha leszednéd egy részét, akkor sem lenne jobb a helyzet. Ez porzási hiba, érzékeny erre. Olyan, mint a szőlő, ha nem megfelelő a porzás akkor kisebb bogyók is lesznek. De nem baj az, mert a kivi esetében nem okoz problémát, a kicsi is jó.
Szaraz az idojaras noha volt egyszer egy iszonyatos eso. A kiwiim szepek csak kissebbek, sajnaltam leszedni a felet az elejen, kar volt mert meg ugyis rengeteg maradt volna rajta, na majd jovore.
Mivel magam porzom ecsettel az osszes virag megfogant.
Budán, 7-es út mellett, M1-M7 bevezetőtől 3 percre van egy olyan kereskedés ahol (kopp-kopp) de még soha mást nem kaptam mint amit kértem. Kivi 3490, ha van éppen. Nem tudom, hogy csinálják, de még a paradicsom meg paprika palánta is megbízhatóan az, aminek lennie kell. Szőlő, gyümölcs... saccolni sem merem, mennyi különböző növényem van onnan. Ha nincs túl messze Neked, megírom, bár már szerintem írtam ide korábban.
A kivit nem tudom, honnan szerzik. Van saját kertészet, pontosabban ez telephely a Borostyán hivatalos viszonteladója. De attól még nem biztos, hogy a kivi pont a Borostyánban lett szaporítva.
Az idém már elkezdtem locsolni tápsó oldattal, meg a levéltrágyából is jutott rá.
Egy kecskeméti kertészetből vettem, ahol szaporítják is a növényeket. Fő profiljuk a gyümölcsfa, de lehet mindent venni. Szimpatikusak voltak, meg hozzáértőknek is tűntek. Nem kereskedők, akik veszik valahonnan és tovább értékesítik.
Ezen gondolkodtam én is, hogy bárhonnan is veszek, az több év mire kiderül, hogy jót kaptam-e.
Ezért is gondolkodtam a saját csemete nevelésén. Ha jót kaptam, akkor évekkel előrébb lennék. Az is zavar, hogy egy porzó van, ha azzal baj történik, akkor ismét évekkel hátrébb kerülök. Mire teremne, addigra már a saját nevelésűek is előrébb lennének. Ha rossz, akkor még mindig vehetek valahonnan.
Valahogy sejtettem. Az igénytelensége... hát nem. Igaz, permetezni semmit nem kell rajta, de azért megvannak az igényei. Még majd most derül ki, hogy nálad hogy él meg, termése lesz-e, milyen, stb.
Hiszen még abban sem lehetsz biztos, hogy valóban az-e, aminek vetted.
Nyugodtan próbáld meg a dugványozást, bújtást, nem veszíthet semmit, ha rám hallgatsz, akkor (ha minden az, aminek lennie kell és látszólag jól eléldegél ott ÉS még mindig lesz helyed) akkor majd veszel hozzá. Vagy magot nevelsz és átoltod. De annak, hogy a jelen állapot szerint ismeretlen töveket szaporíts, nincs sok értelme.
Ha minde jó és elkezd teremni, egy tőről a 10kg nem ritkaság. Be tud futni 4-5m pergolát hamar. (+ a porzó!)
Golden kivi, hajvard kivi és egy új fajta ami októberben beerik már olyan termese van mint a hayward kivinek. Szeretnék vásárolni meg a korai kivi bol , de nemtudom már a nevét. Tudna valaki segíteni a névben?
Az a lombozat 100x többet ér, mint az, hogy kihalászd belőle a félig elkórhadt állványt. Na nehogy ledaráld már az egész növényt csak ezért.
Vágj le belőle annyi darabot amennyit tudsz, a többi majd kihullik, de az új állvány építése így, ebben az állapotban nehézkesebb lesz, én inkább attól tartanék. Se lépni, sem dolgozni ott nem lehet.
Egyetértek az előttem íróval, az alja, a földben el lehet rothadva, de a teteje biztos, hogy jobb állapotban kell legyen.