azért kérdezem a mennyiséget, mert szerintem a 20gramm (kb.20ml) nagyon sok egy ilyen picinek. azt írja a könnyv , hogy egyszer szopnak naponta és kb. 3 percig.
mi kimértük ezt a mennyiséget és majdnem annyi mint a nyuszi.
Myxomatózis ellen 5 hetes kortól javasolt beoltani mert addig még gyenge az immunrendszer, megtenyészhet benne a vírus. A sze neve : Myxovak vakcina de csak álltatorvos írhatja fel! De aztán ha van annyi gyakorlatod te is leolthatod ha nincs fordulj orvoshoz nehogy elszúrt. Egy üvegcsébe 20 adag van 5 ml kell egy nyúlnak beadni!
Hogy mennyi tejet? Amennyit befogad ha már nem kell neki úgyis elkezd nyüszíteni, vagy valamiképpen jelzi. De ne kézből etessétek hanem ha nem tom dobozkába van tegyétek bele a pici szájába majd ő annyit eszik amennyi kell neki. Elsőre lehet kicsit többet mert soká nem evett. D sztem 2 cl-nél több nem kell és forraltat csak frissen hűtőbe se tároljátok.
Próbáld meg egy picit két újjal megnyomni a bimbóját lehet hogy csak be van száradva és így ki tud ürülni a tej. Ha nem sikerül vegyétek ki a fészekből, alakítsatok ki egy mesterséges fészket egy egészen kicsit dobozt béleljetek ki fűrész porral és szalmával, az eredeti fészekből pedig szedjetek ki szőrt amit a mama tépett. Tegyetek alá és takarjátok be vele mert a fészeknek 30-32C fokosnak kell lennie h ne hüljön ki. Akár tehéntejjel vagy kecsketejjel etethetitek a lényeg h ne bolti legyen, mert az tele van mesterséges anyagokkal, a tehén vagy kecsketejet pedig forraljátok fel h a baktériumok elhaljanak, és épp langyosan adjátok neki. Ha viszont már ráncosodik a bőre ne várjatok semmit, rögtön szedjétek ki és etessétek ti. Fülcseppentővel a legcélszerűbb (lehet az a pipetta bocsi de ezt nem tom). Remélem megmarad.
annyi, hogy nem tudjuk kinek oda adni a kicsit mert csak egy párunk van.megtudnád mondani, hogy hogy etesükk a kicsit?pipettával vagy valami mással? vagy kölön tegyük a kicsit és próbáljuk meg mesterségesen etettni?hogyha száraz az anya bimbója akkor nincs teje?
Szia Lejer! Jelentheti azt hogy foglalkozik velük, de az első alom általában sokkal erősebb mint a többi , és nagyon súllyal születnek és kevesebben, tehát lehet hogy csupán strapabíróbb mint a többi. Általában3-4-5 kisnyúl. Ez majd a későbbiekben megkétszereződik. Az hogy rálép az anya, nem természetes. Lehet túl kicsit számára a hely, attól hogy a fészek megvan biztosítani kell elletőládát, hogy a környezete ne változzon nagy mértékben. De ha hozzányúltál (nyúltatok) vagy fészekvizsgálatot tartottatok, valószínű ez az oka ugyanis ha idegen szagot érez kilöki a kicsinyeket, nem táplálj őket! Remélem az az egy pici megmarad! De ha csak ez az egy anyád van érdemes lecserélni. Vagy még egyszer megpróbálni fedeztetni. Akkor kiderül hogy nem jó anya, vagy csak nagyon új volt neki a dolog. De etológia szempontjából tudnia kell mit tegyen, ha nem teszi valami gátolja. Ilyen esetben jobb ha lecseréled!
most született kis nyulunk, ez az első alom. nem igazán foglalkozik velük az anya. fészket folyamatosan készit, mindent rájuk hordott. sajna emiatt már csak egy él. most 3 napos. ha idáig életben maradt akkor azt jelenti, hogy eteti? vagy csak jól bírja a kiképzést a kicsi. az természetes ha az anyanyúl rálépa kicsinyére?
Sziasztok! Én még csak 17 vagyok de már évek óta foglalkozom nyúltenyésztéssel! Szabadban tartom őket és még soha semmilyen fertőző betegséget nem kaptak el! Egyszer fordult elő hogy egy pár napos szopós nyúl kiszáradt, túl sokat voltak a fészekbe. És egyszer volt egy fekélyes, de ő rendbe jött. Most csak egy anya nyulam van de jövőhéten fedeztetem. Ugyanis a nyúlból csinálok project munkát a biosz érettségire, kézenfekvő volt. Szóval mint elkezdtem a betegségek elkerülik az almaitmat! És bár kint tartom őket, oltással védekezem a myxomatózis ellen. Nem drága és nyugodt lehetek, eddig minden alkalommal magam oltottam le őket, és biztos megoldásnak bizonyult. A nyulakkal kapcsolatos betegségek elhárítása elég jól megy de ha gond van érdemes állatorvoshoz fordulni. Ha egy gazdi már elég jól ismeri nyulait, már a viselkedésükből, hangjukból is tudja hogy gond van. Akinek van javaslata projectmunkához azt szivesen fogadom, és köszönöm!
Hát ez így elég durva. Nekem nincs tapasztalatom a szabad tartásban, én ketrecekben tarom a nyulakat, ellenőrizhető és tervszerű tenyésztést próbálok folytatni, nincs akkora fertőzés veszély. Szerintem a szabad tartással kapcsolatban jók a meglátásaid, csak nagyobb területen kellene. A nyúl tartás minden féle változatánál meg kell oldani, hogy a ragadozók ne tudjanak bejutni és kárt tenni az állományban, valamint a fiókák ne tudjanak kijutni. Minden estere sok sikert!
Sziasztok! Örülök, hogy rátok találtam, kb. nyolc éve, kissebb-nagyobb kihagyásokkal nyulászkodom, saját húsfogyasztásunk egy részének fedezésére. A kissebb-nagyobb kihagyás a sok kudarcnak köszönhető ami ér időközben, de annyira szeretem a nyulat élve és halva (húsát), hogy nem birom abba hagyni..
Kudarcaim amik értek, a "tüsszögőkór", majd ól hiányában kertben tartásban, sorra hőguta, majd végre rendes ólban tavaly a középfülgyulladás vitte el szinte az egész állományt, ill. rájártak a patkányok. Tavasszal kitaláltam, hogy jóval kevesebb munkával jár, ha szabadtartásban tartom őket. Egy régen nem használt "kétlakásos" disznóól lett alulról lebetonozva, egy kifutóval, ami szintén betonos és vashálóval lekerítve, léyegében bombabiztossá csinálva, amibe költöztettem a nyuszkókat.. Az eddigi tapasztalataim az, hogy a nyulak előbb-utóbb megszokják egymást és ha nincs ivarzó nőstény nem verekednek. Ha mégis megtörténik, elég nagy a hely, hogy a gyengébb el tudjon menekülni, így megússza sérülés nélkül. Gondom itt is van, mivel kontroll nélkül párosodnak, az anyák nagyon igénybe vannak véve, és jóval könnyebben megbetegszenek. Nyáron, ill. őszre mindkét anyám felmondta a szolgálatot, a bakom él és virul. Nem tudom, esetleg valamilyen kiegészítő táplálékkal lehet-e a koondiciójukon javítani. Bár ősszel már adtam nekik vitamint. A másik, többször előfordult, hogy az anyák egymás fészkébe ellettek, hiába pakoltam szét a két almot, az általam megválasztott (pedig csak centikre volt az előzőtől) az anya nem kereste a kicsiket.. A harmadik, mégis beférkőzött valamilyen állat és egy almot eltüntetett szőrén szállán, ill. volt hogy a kissebb nyulak tudtak meglógni és kutyakajává váltak.. Szóval még mindíg nem tökéletes, de próbálkozom.. Ma vágtunk nyulat (igaz csak kettőt, fölös bakokat), de van egy alom kisnyulam, remélem gond nélkül megérik a vágósúlyt..
Van valaki aki tapasztalt szabadtartásban? Tudja valaki az egymás fészkébe ellést hogyan lehet megelőzni? Az anyaállatok kondícióját mivel lehet fokozni? Ha felütné a fejét a középfűlgyulladás (úgy tudom, nem gyógyítható) mit lehet tenni, hogy a többi megússza?
Tudom, hogy pár év, mire egy állomány beáll, feltéve, ha nem hozunk idegen nyulat a tenyészetbe, remélem elérem én ezt előbb-utóbb..
köszi a választ én még mindig tavaszal keztem a pároztatást ezért kérdeztem.
Vetem tegnap egy gyönyörü szürkés barnás nyuszit szolnokról.Van egy csomó dióm szerinted ehetö a nyulaknak persze megpucolva,már atan nekik egy két szemet az egyik rögtön megete a másik pár nap mulva de remélem nem lesz bajuk tölle?
Télen sem fagynak meg a kisnyulak. Ezt nem tudom, hogyan érted. Nekem decemberben születtek kis nyulaim, az anyanyúl csinált fészket, mint mindíg és semmi bajuk nem lett. A nyulak nem igényelnek fűtést, van nagyon jó bundájuk, ami melegíti őket, a száraz hideget nagyon jól bírják. Nem árt vastagon almolni nekik. Viszont a huzatot és a nedvességet nem szeretik.
Én valaha azt tanultam, hogy a vegyes réti fűből kiválogatja a nyúl azt, ami ehető, a mérgezőt eleve nem eszi meg. Szerintem keverd más fűvel, hogy válogatni tudjon, és ha megeszi, akkor jó. Ha nem lesz tőle baja, az még jobb! :-) (a kecske sok mindent megeszik, például ismertem egyet, aminek kedvence a diófalevél volt, pedig az még humusznak is alkalmatlan)
Most akarok kezdeni nyulakkal foglalkozni,készítem a ketreceket.német ezüst és lepketarka,amit ajánlottak, szeretnék vásárolni,de hol lehet venni lehetőleg 5-8 hónapos nyuszikat?Ha valaki tud tippet adni megköszönném.Neked hol sikerült venni a német ezüstöt? Budapest környék vagy Gödöllő környéki lenne a legjobb.
Előre is köszönöm,és próbálok a hozzászólásaitokból tanulni.
Kérdeznék: etethetem a nyuszit vérehulló fecskefűvel? Itt rengeteg van. A kecskésben láttam, megoszlottak a vélemények, elvileg mérgező, van , akinek vígan eszi a kecskéje. Nyúlnál van tapasztalat?
Tapasztaltabbak segítségét szeretném kérni abban hogyan lehet szakszerűen, gyorsan és fájdalommentesen leütni a nyulat. Gyerekkoromban ugyan láttam a felnőttektől hogyan csinálják, de később felnőttként nem sikerült, a második kudarc után feladtam a próbálkozást, azóta gátlásaim vannak. Valamit rosszul csinálok. Ha valaki úgy gondolja, hogy horror irányba vinném el a topikot, akkor e-mailben kérném a választ a gykari a kukac freemail pont hu címen. Cserébe a "házinyúl marengói módra" nevű jól bevált receptet tudom felajánlani. Köszönöm!
Természetes,hogy egy jó gazda félti az állományát.Nekem jelenleg is 3 anyánál vannak pár napos nyulak,de semmi bajuk.A lényeg a pihenődeszka,azon nem fáznak és a talpfekély is ritkábban fordul elő.Viszont ,főleg baknál vigyázz,hogy ne legyen túl magas,mert én is úgy jártam,hogy ahogy dobbantott megsérült a talpa és nem is volt kedve hajtani.Mivel elég hosszadalmas gyógyulása lett volna(rendesen szétrepedt),selejteztem. Most a bak alatt farostlemez van.Ha szétrágja kicserélem. Nekem a koleszterinem magas és a nyúlhúst is ajánlották az orvosok,nem mintha előtte nem ettem volna.Különösebben engem sem érdekel a mások véleménye.Azt csak én tudom,mit érzek mikor le kell vágnom belőlük.Van hogy nem is alszom miatta,ezért szeretem,ha spontán jön.Azért gyakran nem fordul elő,mert én levágok 4-5 db-ot havonta és ált. a többit eladom.
Persze. Én is a nyúlhús miatt kezdtem újra nyáron a nyulakkal való foglalkozást. Ez első falásból született 10 süldő nem is lett elég az igények kielégítésére. Pedig mi csak 2 ettünk meg belőle. De sokan el voltak szörnyülködve, nem mintha érdekelne a véleményük. Ezért újabb anyák befogását tervezem. Köszönöm a választ, megnyugtattál a ráccsal kapcsolatban, féltem a tenyész anyagot, nehogy felfázzanak és bajuk legyen.