Keresés

Részletes keresés

lilaköd mámor Creative Commons License 2008.01.21 0 0 100
tőled is megkérdezném

szerinted a jobboldali politikai táborban nincsenek liberálisok?
Előzmény: Libera nos, Domine! (97)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.21 0 0 99
Ahhoz, hogy be tudjuk bizonyítani miért kártékony a magyar antiliberalizmus, tudni kell honnan ered, milyen társadalmi események szülték és eredményezték azt a magyar liberalizmust, amit megismerhettünk.

Elsősorban a (magyar vagy nem magyar) antiliberalizmust kell ehhez megismerni. Persze összehasonlításképpen a liberalizmust sem árt - mondjuk Kölcseytől Bokros Lajosig vagy Bauer Tamásig.
Előzmény: Aerion (18)
Rot Shafranek Creative Commons License 2008.01.21 0 0 98

Röviden és tömören: Live and let Live!

Élni és élni hagyni!

Előzmény: Törölt nick (95)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.21 0 0 97

Egy Müller őrmester - ismerve eddigi "munkásságát" - ne szóljon bele az antiliberalizmusról szóló vitába. A békákat sem kérdezik meg, amikor lecsapolják a mocsarat.
Előzmény: Müller őrmester (7)
ooloo Creative Commons License 2008.01.21 0 0 96
Amit tünetként felsoroltál, köszönő viszonyban sincsen a (neo)liberalizmussal. Mindegyik létezett már - a maga módján - a kapitalizmus korai időszakában is. A hölgyek "kitárulkozása" például a legősibb szakmák egyike... :)
Előzmény: Törölt nick (94)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.21 0 0 95
Én úgy gondolom, hogy sok dologban egyetérthetnénk, ami a liberalizmust illeti, csak sajnos a szó jelentése az szdsz színrelépése óta úgy eltorzult, hogy valójában fogalmam sincs, Te mit értesz alatta.
Előzmény: Rot Shafranek (67)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.21 0 0 94
"Természetesen itt erkölcs alatt azt kell értenünk, amit Te helyesnek és megfellebbezhetetlennek tartasz. Mert mások szerint abszolút igazság nem létezik."

Akár van abszolút igazság, akár nincs, az emberi társadalomban mindenképpen a relatív igazság és a relatív erkölcs érvényesül. De a társadalomnak is van egy "átlagos", vagy "általános" erkölcsi szintje. Vagyis vannak dolgok, amelyeket nagyjából mindenki ugyanúgy ítél meg.

Vannak jelenségek, amelyek jól jelzik az általános/társadalmi erkölcsi szint csökkenését. Csak néhány példa:

- a hajléktalanokkal zsúfolt aluljáró,
- a természet tudatos pusztítása,
- a fogyasztói társadalom,
- a dolgozó emberek mértéktelen (és többszintű) kizsákmányolása,
- az újságosbódé kirakatában kitárulkozó hölgyek,
- az egymást lelövöldöző iskolások,
- a maffiával összemosódó politikai elit,
- a pénz hatalma mindenek felett

Ezek a jelenségek (neo)liberalizmus tünetei. Én úgy gondolom, hogy a fentiek az emberek többségében visszatetszést vagy lelkiismeret-furdalást keltenek. De vannak, akik nem fogják fel az összefüggést a (neo)liberalizmus, és annak tünetei között. Ők a hithű liberálisok, akik halogatják a fájdalmas ébredést, de előbb-utóbb úgyis kénytelenek lesznek kinyitni a szemüket.

És aztán vannak olyanok, akik a (neo)liberalizmus fenti tüneteit a a "kit érdekel" kategóriába sorolják, és haladás jeleként kommunikálják. Na ők Magyarországon nagyjából az szdsz, és mindazok, akik az szdsz kétes üzelmeiből hasznot húznak/hasznot húzni remélnek. Ennek az erkölcsi szintnek az elfogadottságát jól jellemzi a párt népszerűsége. Az ország 99%-a elutasítja.

Szerintem itt már fölösleges azzal foglalkoznod, hogy én mit tartok erkölcsösnek.
Előzmény: ooloo (68)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.21 0 0 92

Jó is, hogy megemlíted a haza bölcsét, mert már egy ideje szúrja a szememet, hogy amikor a dualizmus korabeli magyar politikusokról beszélnek a mai liberálisaink, akkor a pozitívumok említésekor (Deák - haza bölcse, Eötvös - oktatási reform, fejlődő gazdaság) ők a liberálisok.

Ha viszont negatívumokról esik szó (nemzetiségi problémák, világháborús részvétel), olyankor bezzeg a jobboldali kormányzat volt a hibás.

Pedig megvan a folytonosság a Deák-párt - Szabadelvű Párt - Nemzeti Munkapárt között.

Akkor most hogy van ez?

Előzmény: ooloo (90)
ooloo Creative Commons License 2008.01.21 0 0 90

A liberalizmus ifjúkori átmeneti zavar a személyiségfejlődés egy bizonyos szakaszában. Utána kigyúgyul belőle minden egészséges ember.

A "haza bölcse" 64 éves volt a kiegyezéskor. Egy örökifjú... :) 

Előzmény: tollas (79)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.21 0 0 89
Szerencsére azért az is igaz, hogy aki nem kér belőletek, az még nem automatikusan bolsi vagy náci.

Ezzel szívesen egyetértek, hiszen nem szeretném sem az MSZP-t, sem a Fideszt ilyesmivel vádolni. (Bár az MSZP - talán az SZDSZ-szel való koalíciónak köszönhetően - kevesebb együttműködést tanúsít a Magyar Kommunista Minkáspárt irányában, mint a Fidesz a Jobbik (és újabban a Magyar Kommunista Munkáspárt) irányában is.
Előzmény: Commander Pepe (3)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.21 0 0 88

Az egész ebből a megjegyzésedből indult ki:

komcsi = anti kapitalista de modernista

Szóval akkor szerinted a kommunisták modernizálják a gazdaságot, azonban ez demokrácia nélkül nem lehet sikeres, viszont a kommunisták nem demokraták, így aztán eleve el van cseszve az egész. :)))

Előzmény: Törölt nick (85)
Rot Shafranek Creative Commons License 2008.01.21 0 0 87

Azért nem érted, mert nem vagy tisztában azzal, hogy antiliberális mit ért "kommunisták" alatt.

A szélsőjobboldali és szóhasználatban a "kommunista" a baloldat jelenti. Mindenki aki a baloldalon van az kommunista.

Előzmény: Törölt nick (85)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.21 0 0 84

Eddig nem igazán sikerült a kommunisták kormányzását a demokráciával összeegyeztetni.

Ebből is látszik, hogy a kommunizmus mint elmélet szép és jó, de nem éri meg a megvalósításával kísérletezni.

Előzmény: Törölt nick (81)
Rot Shafranek Creative Commons License 2008.01.21 0 0 83

De majd ti aniliberálisok "állandó kozmetikai kezeléssel" kigyógyítjátok a liberálisokat.

Fa testápolóval?

És akkor most jöhetnek az érveim?

Előzmény: tollas (79)
Lebenstod Creative Commons License 2008.01.21 0 0 80
Azért kártékony, mert diktatorikus, autokrata államhatalmat vár helyette.
Hogy miért kártékony, azt a huszadik század első fele egyébként hullahegyekkel illusztrálta.
tollas Creative Commons License 2008.01.21 0 0 79

A liberalizmus ifjúkori átmeneti zavar a személyiségfejlődés egy bizonyos szakaszában. Utána kigyúgyul belőle minden egészséges ember.

Előzmény: ooloo (75)
VT22 Creative Commons License 2008.01.21 0 0 78
Libera, te csak a konzervativizmust hagytad ki. Oda is vezethet az antiliberalizmus, már ha a liberálison a szadesz deviáns irányvonalát értjük.

A liberalizmus azért káros, mert a tudat- és értékromboló globalizmushoz vezet, ami ugyanolyan veszélyes, mint a kommunizmus vagy a nácizmus. A pénztőke diktatúrája, csak nem munkatáborba küldi az embereket, hanem adósrabszolgaságba (és nem csak egyéneket, kollektív büntetésként nemzeteket).
Rot Shafranek Creative Commons License 2008.01.21 0 0 77
Mond ki nyugodtan. KI KELL NYOMNI!! Úgyis ezt gondolod minden liberálisról. Ez maga az "antileberalizmus" lényege Magyarországon. Elemináljunk minden liberálist, az egyén szintjén.
Előzmény: tollas (72)
lilaköd mámor Creative Commons License 2008.01.21 0 0 76
tehát nem válaszolsz

értem én...
nagyon is értem:)
Előzmény: Rot Shafranek (74)
ooloo Creative Commons License 2008.01.21 0 0 75
Bő kétszáz éves a kiskamasz... :o)
Előzmény: tollas (72)
Rot Shafranek Creative Commons License 2008.01.21 0 0 74

Hagyjuk a bohóckodást. Leírtam miért KÁRTÉKONY az antiliberalizmus.

És azt is, hogy én a jobboldali gazdaságpolitika híve vagyok amikor költségvetési hiánycsökkentő programra van szükség. És jelenleg jobboldali konvergenciaprogtramot hajt végre az SZDSZ. Ennyi.

Előzmény: lilaköd mámor (71)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.21 0 0 73
Most vegyem elő az NSZK-NDK vagy az Észak- és Dél-Korea összehasonlítást?
Előzmény: Törölt nick (62)
tollas Creative Commons License 2008.01.21 0 0 72

A liberalizmus olyan mint egy pubertáskori pattanás: idővel elmúlik.

Ha viszont nem, akkor az már komoly orvosi eset, de legalábbis állandó kozmetikai kezelést igényel.

Előzmény: Libera nos, Domine! (-)
lilaköd mámor Creative Commons License 2008.01.21 0 0 71
én ilyet nem tettem
csak kérdeztem
szerinted a jobboldali politikai táborban nincsenek liberálisok?

ez egyszerű nem?
vannak...
nincsenek...
vannak de...
nincsenek mert...

?
Előzmény: Rot Shafranek (70)
Rot Shafranek Creative Commons License 2008.01.21 0 0 70

Most mire válaszoljak? Arra, hogy a "vitapartnerem" legszívesebben átharapá a torkomat? Erre milyen választ adjak? Azok után, hogy deklaráltam a "megsemmisítésemre" játszanak még "ÉRVELJEK" is?

Tudod ez kicsit olyan, mint amikor a kötél a nyakamon van a kivégzőosztag meg azt kéri harmonikázzak míg ki nem rúgják a széket. KAPJÁTOK BE!!!

Előzmény: lilaköd mámor (66)
Commander Pepe Creative Commons License 2008.01.21 0 0 69

Azért, mert ma a liberalizmust a szadesszel azonosítják, ami önmagában hülyeség.

1. Egy párt ezt nem sajátíthatja ki, bármennyire igyekszik Kóka minden második mondatába belerakni a liberális szót.

2. A tetteik alapján nem sok közük van a liberalizmushoz. Attól, hogy mondják, még nem lesznek azok.

Az meg, hogy miért a szadesz lett az egyik legirritálóbb párt, talán abból következik, amit csinálnak, és ahogy beszélnek.

"Én ettől még nem gyülöllek, nem utállak, és nem is akarlak megsemmisíteni és te sem engem. Csak mást gondolunk, és másik csapatban vagyunk. Ennyi."

Ezt én is így gondolom. Igyekszem eszerint beszélni mindenkivel.

Előzmény: Rot Shafranek (60)
ooloo Creative Commons License 2008.01.21 0 0 68
Természetesen itt erkölcs alatt azt kell értenünk, amit Te helyesnek és megfellebbezhetetlennek tartasz. Mert mások szerint abszolút igazság nem létezik.
Előzmény: Törölt nick (63)
Rot Shafranek Creative Commons License 2008.01.21 0 0 67

Úgy látom telibetraféltam az "antiliberalizust". Úgy látom ez a hozzászólás is engem támaszt alá.

Én vitázni jöttem, de a másik székben nem érvekkel jönnek, hanem aknavetővel.

Előzmény: Törölt nick (63)
lilaköd mámor Creative Commons License 2008.01.21 0 0 66
nem válaszoltál:)
Előzmény: Rot Shafranek (50)
Commander Pepe Creative Commons License 2008.01.21 0 0 64

Régebben bírtam őket, de mára ez elmúlt. Csalódtam bennük. Is.

Mára csak a kisebbik rossz elve maradt. Kis pártra nem, mert az elveszhet, a nagyok közül meg maradt a sajnos szintén nagyon gáz Fidesz.

Előzmény: Törölt nick (58)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!