Nem mondod? Én azért ezt inkább egy nálad hozzáértőbbre bíznám, tehát akár a WC-s nénit is kérdezhetném. Érdekes, hogy mindig a leghülyébbek azok, akik megkérdőjelezik az igazán nagytudású, kiváló szakemberek épelméjűségét.
Itt is ez történt. Én a helyedben a 20 IQ-ddal nem nagyon ugrálnék.
Ja, pedig szinte le sem tagadható a kapcsolata a KEHELY szónak a KEGYHELY szóval ! Ugye vegyük észre hogy itt a szó második fele a HELY. A KEGYHELY az egy szent hely, ahová elmegyünk. A KEHELY a hordozható szent HELY. A szkíták már készítettek efféléket, biztosan megvárták a névadással az akkor még sehol se létező németeket.)) Humoros figurák ezek a hivatalos etimológusok...
Pár érdekes "kehely" még a nagyvilágból magyarul:
Albán KUPÉ ---- felismerjük a KUPA szót.
Észt KARIKAS ----- igen, karikás valóban, egy kerek tárgy.
Gudzsaráti CÁSA umlautos A-val -------- CSÉSZE kissé elváltoztatva.
Hindi PYAALA ---- piáltak is belőle, nem mond hülyeséget.
Indonéz PIALA ----- ők is elcsábultak...
Kazah KESE ------- CSÉSZE elváltoztatva.
Lingala KOPO ------ KUPA
Litván TAURÉ ---- TÁR/TÁRO(ló)
Luganda EKIKOPO ---- ÉKES KUPA
Macedón CASKA ------ CSÉSZE kicsinyítőzve.
Maori KAPU ------- KUPA
SZoto SENOELO ---- SZENTELŐ
Tadzsik KOSA ---- CSÉSZE nagyon elváltoztatva.
Zulu INDEBE ---- IDE BE kell tölteni bizony... Nem gyengén jól beszél.
SZanszkrit KAPALA ----- KUPOLA , jelent fejet, koponyát is .
kehely – ‘serleg, díszes, talpas ivópohár’; ‘misén, úrvacsorán használatos arany vagy ezüst talpas ivóedény’: áldoztatókehely.A német Kelch átvétele, esetleg a horvát és szlovén kelih közvetítésével; az ófelnémet kelich előzménye a latin calix, calicis (‘serleg’), a görög külix, külikosz (‘pohár’) megfelelője. A fenti eredetnek a ~ kelyh- tőalakja felel meg (a -l palatalizálódott); a szó mai alakja hangátvetéssel alakult ki, mint a pehely, teher szavakban.
Virágkehely akkor mi a f*szom? Az is származik valahonnan? Szabd kérdeznem, hogy a németben a virágkehely miért nem a kelch szóval volt írva egészen a 19. századig? Blütenbecher volt addig, csak a 19. száazdban lett Blütenkelch... akkor ki vette át kitől? A virágkehely meg mindig is magyarszó volt.
Ez itt a probléma, hogy a magyar műveltséget nem lehet és nem is szabad magyar szavakból magyarázni, mert hiába ugyanaz a gyök két azonos alakú, de kétjelentésű szónál az egyiket már németből eredeztetik, vagy szlávból. Kérdésem: a törökben is kadeh vagy chalicheh, ők is a németektől vették át? Horvát közvetítéssel? Meg spanyolok? Meg a görögök? A perzsa nyelvben kasbrg·ha kiejtés szerint. Oda hogy került a németből meg az szlávból? Menjenek a p-*cs-ba.
"A magyar népművészetben a telő és a teli energia megjelenítője a tulipán. A nyelvtudomány természetesen ezt így nem ismeri el. Ők a turbánból vezetik le a tulipánt. Nem viccelek. Ennél sokkal vaskosabb hülyeségeket tanítanak. Ez nem valami extrém idiotizmus, ez teljesen hétköznapi idiotizmus a nyelvtudományban. Semmit nem enged abból, hogy egy magyar szó jelentését, a magyar nyelvből magyarázzuk. Nem, nem. Ez az ami szigorúan tilos. Egyébként minden más nyelvnél alapszabály, hogy ameddig saját magából tudom magyarázni addig abból kell magyarázni és tilos másik nyelvből. Kivéve a Gyevi a bírót. A magyar nyelvre ez nem áll, amíg más nyelvből magyarázható addig kötelező más nyelvből magyarázni, szigorúan tilos a magyar nyelvből, akkor is ha kézenfekvő, sőt ordít az összefüggés, tilos megemlíteni. Onnan tudom, hogy engem 5 évig gyötörtek ebben a nyelvészeti rendszerben, a másik szakom ugyanis a magyar volt. Ezért utálnak annyian, mert engem már nem lehet beugratni ilyen triviális idiotizmusokkal, mint a finnugor nyelvelmélet és az arra épített magyar finnugor őstörténet. Ami teljesen idiotizmus."
sőt, a covid ráadásul szintén magyar eredetű szó, hisz mi más ...
(Amúgy az komoly központ, amelyik a kínaiakat és az oroszokat és az amcsikat és az európai országokat, stb. mind egyöntetűen irányítani tudja. Nem beszélve a szerencsétlen bergamói fociszurkolókról. Még szerencse, hogy te viszont irányíthatatlan vagy.)
Nem állítom, hogy nem túloztak el intézkedéseket, hisztit, stb. Hogy a hozzáértés nem épp a legnagyobb volt. De eltagadni azt, hogy volt járvány, és hogy a kezdeti időszakában igen sok szenvedést okozott, sötétség vagy aljasság.
A kórság cirkusz beleértve a vaxolásokat is, röviden és tömören nagyjából a modern történelmünk egyik legdurvább kategóriás disznósága, túlzás nélkül nevezhetjük emberiség ellen elkövetett bűnöknek ezeket.
A legdurvább időszakban mikor a statisztikázás úgy kívánta, mindenkit a kórság áldozatának regisztráltak világszerte. Gyakorlatilag bármire ráfogták hogy az az. Akármiért került is az intézménybe. Elb-aszta egy villamos a civilt, kórságáldozat lett. Ilyen is volt többek közt. Autóbalesetben eltávozók is kerültek a listára. Még a hozzátartozó is kiakadt ezen. De tudják ezt sokan, egészségügyisek, patológusok, halottkémek, és temetkezési vállalkozók is, hiszen ők a hozzátartozókkal kommunikálnak. Utóbbiak munkájukból kifolyólag nagyon is jól tudják, hogy mikor hogyan alakult az eltávozók létszáma.
És nem egy ilyen vállalkozó arról számolt be, hogy mikor "tombolt" a kórság, akkor nem is volt több dolguk, sőt még néha kevesebb is. A lezárásos időben kevesebb munkahelyi és közúti baleset volt. Viszont a szurik után meg nagyon sok dolguk lett, persze ők is kórságáldozatok közé lettek sorolva. Én ismerek olyan COOP egységet, ahol majd a fél mezőny már eltávozott rövid időn belül. Nem a tomboló kórság időszakában, érdekes mód akkor mikor naphosszat a "közveszélyes" vásárlók közt töltötték idejüket, akkor senki sem maradt otthon betegség okán, de a buszvezetőkre is ez volt a jellemző.
Viszont a "lövések" után kezdődtek a gondok, és ezt bizony sokan tudják/sejtik ma már. Főleg azok, akik bár életben vannak ugyan, csak egészen más életminőségben mint ezt megelőzően. Vagy akinek hozzátartozója érintett. Volt aki kiheverte a dupla löketet, de fél évig úgy kábé 100 méternél többet alig tudott menni. Sokszor én vásároltam neki, stb...
Többen vannak a tágabb környezetemből, akik a cuccoknak tulajdonítják a megváltozott állapotukat. Némelyek csak tabuként kezelik, és nem beszélnek róla, mások ennek tulajdonítják, hiszen épp ezek után kerültek olyan helyzetbe amilyenbe. Közvetlenül. De a gyártók sem vállaltak semmiféle felelősséget eleve, nem véletlen írattak alá az ebben résztvevőkkel mittudomén hány nyilatkozatot.
Az egész cirkuszt egy központból vezényelték le mint egy filmnél mondjuk. Forgatókönyvíróval, rendezővel és megvásárolt "szakértőkkel"...
A tudomány már jó régen elk-rv-lt és a politikai szolgálatába állt, manapság pedig ez még inkább látványos, mint pár évtizede. Elég a kovid kamujárvány hisztériában mutatott viselkedésükre gondolni.
Amit főleg a nyelvészet, de akár a történelem tudomány sőt még egyre gyakrabban a fizika is produkál, az egészen szégyenletes.
Csak az Ember tragédiájának zseniális sorait tudom idézni:
NYEGLE
Félrébb az útból! - Tisztelet nekem,
Megőszült tudományban a fejem,
Míg a természet titkos kincseit
Felástam ernyedetlen szorgalommal.
LUCIFER
A Tudomány mely nyegle, hogy megéljen,
Éppen mint akkor, hogy tudóskodál,
Csakhogy több zaj kell most, mint kelle hajdanában.
…
NYEGLE
Vegyetek, ím, nem bánja meg, ki vesz,
Ily alkalom még nem volt és nem is lesz.
Igen, a tudomány most nem tölti a feladatát, hazudik, hamisít befekszik a politikának és portékát árul.
Az embereknek saját maguknak kell utána járni az igazságnak.
A magyaron belül is előfordul, mint a guggol-kuksol vagy a harc-karc, bár ilyen esetben némileg módosul a jelentés, de a hangutánzó har-kar gyök ugyan az.
"Túlnyomórészt" ---- így fogalmaztam eleve. Tartom hogy ez "K" hangos dolog eredendően, hiszen majd mindenhol így is ejtik ki. De leginkább azért mert ez a KERESZTES. A kivételek is csak részben azok. Az ukrán tényleg H jellegű. De az orosz szerintem kiejti azt a K hangot. És maguk a görögök is kimondják ilyen kissé béna módon, a H hanggal ötvözve... Nyilván akik a Messiás szó X változatait használják, őket nem veszem a buliba, mert azoknál egy másik hangalakkal van dolgunk.
Ráadásul a görög X féle hang a "KHÍ" az klasszikus kiejtés szerint egyértelműen K hangos. Tehát ez a "házás" épp az újabb korok szüleménye...
A görögök meg KÖRtáncokat jártak, s Krisztus előtt, hagyományból, mindig a HRISZTOSZ nevűek voltak a kör közepén, mint körosztó kereszt ... Ha sokan voltak ilyenek, akkor mint kettőskereszt ... Értem ...
Túlnyomórészt néhány kivételtől eltekintve az egész világon tiszta K hanggal mondják ki a Krisztus nevet. Az indiánok, az afrikaiak, a japánok, de még Polinéziában is így mondják. Azaz ez K lehet eredendően. H esetén még számolnék is a HÍR szóval, különben van rá példa a görög nyelvben, HERmész illetve HÉRodotosz nevei sem véletlenül azok amik.
Itt viszont adva van egy KERESZTény vallás KERESZT szimbólummal, követői KERESZTESEK és mindez egy olyan emberhez köthető akinek a nevében lévő mássalhangzóvázból konkrétan kiolvasható a KERESZTES szó is. Ennél nyilvánvalóbb már aligha tudna lenni a dolog számomra. De el tudom képzelni hogy van akinek teljesen hihetetlenül hangzik hogy egy keresztest úgy hívjanak hogy keresztes. Végül is ez már túl evidens így, és ezáltal már gyanús az egész.))
Pedig kedvelt kifejezés, mondjuk ezt virágokra, viperára, pókokra, van keresztes-fenyő is, egyebek...
Az alábbiakat többféleképp eredeztetik, nemzetközi szónak tartják, vagy görögnek tartják, vagy német szónak tartják, vagy épp latinnak tartják. De a Wikipédia mindet görög eredetűek közé írta be. Nem könnyű szakma ez a nyelvhazudozás, még arra sem képesek hogy legalább egyeztessék ezeket a dilettáns magyarázatokat. De a lényeg, hogy itt mindent könnyen megértünk magyar nyelven:
PARAZITA: Ennek gazdatest kell, tehát a parazita PÁROSÍT. Egy PÁROSÍTÓ dolog ez. A toldalékolás is magyar !
PARABOLA: Egy tengely körüli pont PÁRBÓL, párokból állnak a parabolák vonalai. Mintha értenénk ezt magyarul is. A PARA előtag itt is a PÁR-t jelenti.
SZEMAFOR: SZEMA =SZEME A fényjelzés szemre hasonlító. FOR= FORDUL szótöve. Egy kar fordult el mikor ezt kezelték. Minden érthető a nyelvünkön.
NIMFOMÁNIA: A NIM a NEMiséggel kapcsolatos. A nimfomániásnak a nemiség a fő mániája.)) És stimmel is. A NIMFÁK is a szépséggel és a termékenységgel kapcsolatos dolgok művelői, ott pajzánkodtak a ligetekben...
HÉPHAISZTOSZ: Mesteremberek védelmezője, a kovácsmesterség és a tűz istene, továbbá a vulkánok istene is egyben. Akkor viszont éppen ráillik a HŐ+FÜSTÖS megnevezés. Már korábban a VULKÁN---IFAÍSTEIO esetében is a "FÜSTÖLŐ" jelentést gyanítottam, itt már egy személy nevében van egy hasonló hangalak benne.
HESZTIA : Családi tŰzhely védelmezője, HÁZas élet és a családi élet védője. Később minden tűzhely őrzője, a HÁZak kemencéje, kandallója őre lett. Ezáltal minden család HÁZában jelenése volt a történetek szerint. Lényegében a HÁZ volt az ő fő helye. Etimológiája vitatott, de ha a kandallós magyarázat igaz, akkor sem változtat a lényegen, mert abba már ugyanúgy beépülhetett logikusan a HÁZ fogalma.
KRISZTUS : A régi görög "felkent" igéből eredeztetik. Szerintem meg Krisztus által született már meg a görög szó. Baromira nem mindegy a sorrend. Ugyanis a KRISZTUS név mögött magyar megnevezés van, éspedig a KERESZTES . Hát éppen az volna ő .)) Meg hát az általa képviselt keresztény szó is mintha a KERESZT szót idézné.)) Egyszerűen madárnak nézik a civilt ennyire hogy ezt elgörögösítik. Ja és a KERESZT szó szlávnak hazudozása is gátlástalan pofátlanság, hát magyarul van ennek is értelme: KÖROSZT(Ó)
Ez a kereszt, egy körbe rajzolva 4 egyenlő részre osztja fel azt, KRISZTUS maga is így van ábrázolva festéseken egy ilyen körbe írt kereszt szimbólummal egyetemben...
URÁNIA: A 9 múzsa egyike, a mennyei. A csillagokba írt tudományok támogatója, az asztronómia és az asztrológia szakértője. Úgy fordítják hogy "égi", de ez már egy utólagos megnevezés, mert értjük ezt is magyar nyelven. Az UR kezdet az itt nem uralkodó ÚR lesz, hanem az ŰR szó, az égi dolgok a világŰRrel kapcsolatosak. Van még a görög mitológiában ŰRÖS személy, hasonló kezdettel van ő is nem véletlen...
JÁTÉKOS---PAÍCHTIS : Ez a PAJTÁS szó lehet. Játszópajtások mondjuk. Akik jobbára gyerekek, és a görög gyerek meg PAIDÍ, ami mögött meg a PAJTI ismerhető fel.
GONDOS---PROSEKTIKÓS : A PRO görög előtag az ELŐ. Azaz a gondos ember előSEGÍTI az eseményeket.
VARÁZSLAT---MAGEIA : Azaz MÁGIA. Ez utóbbi sem latin szó, mert a MAG és a MEG ősmag(yar) szavak, hozzáadás értelműek. A MAG MEGnő, MAGASodik, MAGOSodik. A MÁGLYA fizikailag magas, a MÁGIA meg szellemi értelemben MAGas.
ÁTLÁTSZÓ--- DIA-FANIS : A FANIS az a magyar FÉNYES lesz...
Itt sem lehet nem észrevenni némi vizsgálat esetén a görög szavak mögötti magyar eredetet:
SZÁRAZ----XYRÓS : Ez ugyanaz volna, csak jelentősen módosult hangalakkal.
RÉS---- CHÁSMA : A "CHÁS" az itt is azt jelenti hogy KÖZ és stimmel értelmileg.
MAG---- PYRÍNAS illetve SPÓROS : Az első szó a PIRINYÓ lesz. Köszönjük szépen, nincs több kérdés.)) a második szó a SZAPORASággal köthető össze. Stimmel?... Naná hogy igen !...
AGYAG----PILÓS : Mi inkább a sárga agyagot ismerjük jobban. De feléjük igen magas vastartalommal rendelkezik, és ez az agyag a vörös agyag, másképpen PIROS a színe...
Görög nyelvben a magyar újabb része jön. Itt, mert egyrészt a nyelv egy történelmi produktum. Másrészt meg azért mert ez a bővebb téma itt jött fel eleve, és akkor már célszerű egy helyre írni egy témát.
KÜNAIDOLOGOSZ : Ez egy obszcén utcai bohózat volna, amit odaKINN (KÜNN) vásárok alkalmával adtak elő az embereknek. Kinti DOLOG-OS tevékenység.
ERINNÜSZ-ok : Latin verzió szerint meg ERINNYS a hangalak. ERÉNYES ! ŐK amolyan erényőrök voltak, még akkor is ha éppen megvolt a saját érdekes módszerük a törvényesség őrzésére. Persze komoly előzménye hogy olyanok voltak amilyenek, hát Kronosz mégiscsak levágta az apja faszát. És tele van ilyen kifinomult történetekkel a görög mitológia.))...
KOZMOSZ: Világegyetem, az égitestek és a KÖZötte lévó hatalmas tér. KOZ = KÖZ A KÖZ 1. jelentése a következő: "Két felületet elválasztó ÜRES tér, hézag" Tehát stimmel is a dolog, a MOSZ mögött a MOZgást ismerhetjük fel tömören. A KÖZ-ben MOZgó égitestekről van itt szó. Utólag persze elnevezték ezt világegyetemnek, de ettől még a hangalak magyarul épült fel. Ma már nemzetközi szó ez.
PERISZKÓP: Tudom mit írnak róla. De ez is egy letagadhatatlanul magyar szó, kissé elváltoztatott külsővel.
"A tükröződő felületek a csőben egymás felé néznek, egymással PÁRhuzamos síkban elhelyezve" ---- Azaz a dolog jelentése PÁROSKÉP ! És stimmel is, egyébként igen sok görög szó végén ott van ez a KÓP, és ez majd mindig a KÉP szót fogja jelenteni, ennek igazolása igen könnyű, csak meg kell nézni milyen dolgok vannak megnevezve ekként és könnyen megállapíthatjuk hogy a görög KÓPOK KÉPEK...
A BIVALYT azért írtam, hogy látszódjon hogyan módosítja a görög a magyar hangalakot. Illusztráció gyanánt.
Igen, az ősnyelvi részbe is írhatnám akár a dolgot. De most jelenleg épp a "történelemhamisítás" van célkeresztben és terítéken, ezen van épp a hangsúly. A történelemhamisítás fogalmába a nyelv történetének meghamisítása is beletartozik. A nyelvtörténet is történelem, annak szerves része...