Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Győri Filharmonikus Zenekar: W. A. Mozart: F-dúr divertimento, KV 138 J. S. Bach: d-moll kettősverseny, BWV 1043 T. Albinoni: Sonata Cinque g-moll No. 6, op. 2 F. Mendelssohn-Bartholdy: h-moll vonósszimfónia, No. 10 G. F. Händel: The arrival of the queen of Sheba
Zenél: Győri Filharmonikus Zenekar Kamarazenekara Koncertmester: Almási Zoltán (Berliner Philharmoniker) Közreműködik: Nagy Zsuzsa - hegedű
MEGÉRTHETŐ/3 – ÖRÖK FORRÁS: A klasszika harmóniája "A MEGÉRTHETŐ ZENE" című sorozatunk első felében zenei, történelmi, humoros, érdekes és izgalmas magyarázatokkal, a Hollerung Gábor-féle "megvilágosító" előadással
Épp az ilyen alkalmi társulások esetében, az előadás egyfajta mércéje lehet, ha a hallgatóban menet közben leválnak az olyan első benyomások, hogy "érdekes", "szokatlan de hát miért is ne" és társai, s marad a zene maga és Bach ami sodor minket tovább. Nem azt mondom ezzel, hogy nagy kedvenceink által reánk gyakorolt hatáshoz kell kezdjen hasonlítani, hanem hogy önmaga jogán megállja a helyét, és az "összpontszámba" ne kelljen bekalkulálnunk olyat mint küldetés, szándék, igyekezet, nehezített helyzet, egyszóval a zenével szorosan nem összefüggő körülményeket. Legfeljebb csak mint pluszt, hogy mindezek mellett is élményben volt részünk.
Azért a covid-nak mutatkozik az előadóművészetre nézve egy olyan pozitív hozadéka, hogy adott művet, akik tudnak, ahányan vannak, amilyen hangszerük van, ahol lehet, előadnak (lehet hogy egyébként is így van, csak békeidőben kevésbé kerül előtérbe). A barokk szerző többnyire tudta, kik fogják előadni a készülő művet (legalábbis először) és figyelembe vette a darab megírásánál. ("Vette a fene" - mondaná némelyik valószínűleg.) Most annyiban hasonló a helyzet, hogy adott, kik fogják előadni, de a párszáz éve már készen álló művet. De Bach-ot szinte minden hangszeren lehet játszani.