Nincs ilyen katalógus. Illetve ami van, az sem az, amire neked szükséged van. PighiXXX, Alberto Piganti 2018-ban össze-crowdfundingozott egy könyvre valót. A könyv egy kis füzetke volt, amiben az alap (konkrétan tényleg a legalapabb) Arduino kapcsolások voltak, mindegyikhez link a működtető kódhoz. Ami mondjuk soha nem működött. Plusz használt pár olyan alkatrészt, ami már a könyv készítésekor is NRFND volt (nem javasolt új tervekhez), volt olyan alkatrész, amelyet egyetlen értelmes boltban sem találtam meg. Rengeteg vázlata van fent ingyenesen elérhetően az adafruit-tól kezdve millió másik helyen. Ez nem rossz, de rendkívül messze van a tökéletestől.
Van pár könyv, amit innen-onnan össze lehet szedegetni, kivétel nélkül mind angol, de valamivel jobb, mint Alberto cucca. Bár alapvetően más megközelítésből készültek.
Én azt javasolnám, hogy keress egy maker műhelyt. Mondjuk ilyen volt régen a 1337-es Menedék, de Béla rengeteg okból kifolyólag bezárta. Minden IS volt benne. Ha ez nem játszik, akkor jön az, hogy kvázi fillérekért, de összeadva azért borzalmas pénzekért (pláne, ha a szállítási költséget, vagy kínai beszerzés esetén a vámot, áfát is hozzávesszük) rendelsz cuccokat, amelyeket megpróbálsz feléleszteni, aztán vagy sikerül, vagy nem sikerül, vagy tönkremegy. Rossz esetben magával rántva mondjuk az eredeti játékot is.
A legnagyobb nehézség (pontosabban bizonyos szempontból lehetetlen) megválaszolni a kérdésed, hogy pontosan HOGYAN lehet ezt megvalósítani. Az Arduinótól kifelé a futófény még hagyján, arra van 2-3 működő és pofon egyszerű megoldás (MAX7219/7221 például, vagy 74HC595), de a motor már nem ennyire egyszerű. Alapból tudni kellene, hogy a sebességszabályozást hogy oldották meg. Olcsó gyermekjátékokban valószínűleg nem lesz nagy csoda vagy drága alkatrészek, de ettől még legalább 3-4 lehetséges megoldás van, és ezek adott esetben alapjaiban eltérő teljesítmény meghajtást és ehhez illeszkedő kódot "kívánnak".
Maga a projekt nem rossz egyáltalán, csak akkora és annyi buktatója van, hogy kezdésre nem javaslom. Még ennél egyszerűbb feladatokkal (mondjuk az "általános" tanulási folyamat mentén) is simán összejon 30-40 ezer forintra a kezdőszett. Hacsak tényleg nem a legócskább, vagy jó vagy nem kínai ipari hulladékkal akarsz szenvedni. És akkor jönnek be olyan meglepetések, hogy például a dugpanel (amilyen elvű az UNO is) hajlamos szétcsúszni és/vagy rossz minőségű kontaktust produkálni, emiatt kissé megbízhatatlan. Ha ez nem jó, jön a forrasztás, de ugye ahhoz valami tisztességes páka kell, aminek a legalja, a tényleg épphogy használható lidlis vagy aldis borzalom is már 10 000 forint körül van (épp most kapni, ha jól láttam). És ez még mindig csak egy nyomorult páka.
2-3 vagy hány éve írtam már listát arról, hogy abszolút kezdőként mit érdemes venni (film is van fent több a témában, bár most már másképp csinálnám meg).
Ami pedig az elvet illeti. Azon túl, hogy kvázi minden fent van a neten, a nagy baj ezzel az (ahogy az AI-jal is), hogy nem igazán segít tanulni. Ha valami nem megy, akkor a fundamentumok ismerete nélkül önállóan rettentő nehéz lesz megoldást találni. Sokszor még itt is csak a vállunkat vonogatjuk, pedig vannak páran, akik mögött azért nagyon komoly alaptudás és sok éves, évtizedes tapasztalat van.
Mivel nem tudni,hogy mi és hogyan vezérli a motort: lehet mérni a motorvezérlő feszültségét, meghajtó jel frekvenciáját ,stb,stb.... A lehetőségeket csak az EMBER fantáziája és tudása határolja be.
Az én első ötletem az volt, hogy tegyünk be az eredeti infra vevő mellé egy ugyanolyan másikat, mivel ugye az infra adja meg a motor sebességét.
És ha valami ismert infra protokoll alapján kommunikál és hát miért ne lenne így, akkor csak az egyes fordulatszámokhoz tartozó kódokat kell meghatározni és innen csakis a LED-sort lehetne vezérelni, az eredeti motorvezérlés maradhatna érintetlen.
Persze nyilván tesztelni kell, hogy a két vevő mindig ugyanazt veszi-e.
Ha nem, akkor ez a megoldás kuka, de első lépésben én ezt kipróbálnám, mert messze ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megfejtés.
A költségek felméréséhez tudnom kell, mit és mennyiért kell majd beszerezni.
Mivel a fórumban nem találtam katalógusra mutató linket, marad a webes keresés, a "motor" szóra azonnal adja a L298N és hasonló találatokat, de LED-re és IR-re nem.
Ezért kértem, hogy adj pár IC nevet, hogy nagyjából mire lesz szükség.
Nem is számoltam azzal, hogy "na, ebéd után nekiülünk és összedobjuk", pláne, hogy nyaralás jön, most arra megy a pénz és az idő.
Megnéztem jó pár videot, a programozás része is külön felkészülést igényel majd, elleszünk ezzel - meg egyebekkel egy ideig.
Ráadásul korábban olyanokat írtál, hogy méréshez oszcilloszkópra is szükség lesz, az külön logisztikai szervezést igényel majd.
Bár az is lehet, hogy ha ez lesz az új hobbim, akkor kidobunk pár cuccot a szoba egyik sarkából és műhelynek lesz kinevezve.
Hálásan köszönöm a hosszú leírásokat, olyanokat írtál, amiket weben eddig nem találtam.
Persze, ott minden csakis angolul van, azzal is lesz mit játszani.
A tervezéshez első lépésben a közvetlen költségek tervezése érdekében szükségem van a beszerzendő elemek listájára, az IR vevő és adó és LED füzér és vezérlő, Atmel, stb.
Ha tudsz katalógust valahol, ahol tematikusan szerepel, hogy milyen feladatra milyen áramkörök ajánlottak, az is jó lenne.
Ööö.... Erre szoktam mondani, hogy ha fel kell tenned a kérdést, akkor nem fog menni. NAGYON nagy falat lesz. Az meg rendszerint bukta, kedvszegés és az "Arduino egy szar" végkifejlet.
Az L298N nem motorvezérlő, hanem egy kettős teljes H-híd teljesítmény meghajtó IC, oldalanként 2 A, összesen 4 A maximális árammal, elsősorban induktív terhelésekre.
Namost, ha ebből nem értettél semmit a kötőszavakon kívül, akkor a folytatásból sem sokat fogsz.
Na de miért?
Az előbbi "szedjük le a jelet és abból csináljunk egy ledes visszajelzést" összesen kettő modulból áll, amelyek külön-külön tervezhetők és tesztelhetők, az átjárás közöttük pokoli egyszerű, lényegében egy char típusú változóban is bőven elférő érték. És akkor már egészen szofisztikáltuk.
Ahhoz, hogy egy teljesen új meghajtó/szabályozó elektronikát csinálj, ahhoz bőven kevés az, hogy "az UNO-t néztük ki". Ez egy elem, nem feltétlen a legjobb, de a célra alkalmas. Kell még:
megfelelő infravörös vevő, ahhoz valószínűeg illesztő,
a motorhoz (amiről semmit nem tudunk) megfelelő teljesítmény elektronika, ahhoz illesztő,
a ledes fényfűzérhez a szükséges elemek (ez a legegyszerűbb), ez kell a másik megoldáshoz is.
Ez eddig a hardveres réteg, és ebben még nincs benne a távirányító adó oldala.
A Firmware:
teljes IR vevő protokoll visszafejtés, annak a feldolgozása, ennek a vevőhöz ÉS az adóhoz is illeszkednie kell,
a motor típusának, jellegének, a motor meghajtó teljesítmény elektronika specifikációinak megfelelő beállításokkal,
be kell tenni a hibakezelést (mi van, ha két ellentétes "értelmű" jelet kap, mi van, ha egy ideig nem kap jelet, satöbbi),
és nyilván integrálni kell a ledes fényfűzért (szinte ez a legegyszerűbb), de ugye ez kell a másik megoldáshoz is,
a kettőt össze kell fésülni, hogy akkor és úgy működjön, ahogy te szeretnéd,
Vagyis nem kettő, hanem egyből négy dolgot kell megcsinálnod, ráadásul ebből kettő az arduino keretrendszer baromságai (vagy adottságai) miatt eléggé körülményes, hogy mást ne mondjak, a motormeghajtások egy része és az IR vevő figyelése mind-mind elég időkritikus cucc, és az Arduinoval lebutított Atmel hajlamos ettől jelentős izzadásra, ami akár rövid távon is tud nem várt eredményeket hozni a működésben (teoratikusanjól megírt kód esetén is).
Szóval, nem lehetetlen, viszont ez már nem az egy hétvégés, hanem inkább 3-4 hónap összes hétvégéjét igénybe vevő feladat.
Azt hiszem, az a legegyszerűbb, ha az egészet újraépítjük arduino alapon.
Az UNO van kinézve, az ajánlott motorvezérlőknél a L298N nagyon népszerű, de ide irányváltás nem kell, csak sebesség fokozatos növelése és csökkentése.
A vezérlés az IR távirányítóval történik, az adja majd a jelet, és kérdés, hogy ahhoz milyen vevő kell és a LED sor vezérléséhez milyen vezérlő kell?
Szerinted milyen áramkörökkel lehet ezt megvalósítani?
Rajzolsz egy-egy elektronikai és szabályozási/logikai blokkvázlatot az autóról, az egyes pontokon lehetőleg méréssel (feszültség, jelforma, időzítések, áramok).
Ebből ki fog jönni, hogy melyik az a pont, ahol valamilyen egyszerűen feldolgozható jel levehető az Arduino felé.
A jel jellegéből és tulajdonságaiból adódóan meglesz, hogy hogyan kell majd illeszteni az Arduinohoz. Itt a fő irány, hogy "a mérés ténye maga befolyásolja a mérés eredményét", vagyis az, hogy egy Arduino bemeneti lábát illeszted egy áramkörbe, az áramkör működését (valamennyire) meg fogod változtatni. Erre számos módszer van az optokaputól kezdve a műveleti erősítőig. A jel fog dererminálni alapvetően.
Ha megvan az illesztés, lehet kódolni, ennek két része lesz, egy jelfeldolgozó és egy vezérlő. A vezérlő fogja a ledsort hajtani, a jelfeldolgozó pedig meghatározni, hogy milyen beavatkozó jel menjen a led meghajtó felé. Ez talán a legegyszerűbb rész egyébként.
Javaslom a moduláris megoldást, vagyis előbb menjen külön a ledsor meghajtása, utána menjen külön a jelfeldolgozás (pl. terminál ablakba kiküldve vagy kijelzőn), aztán a kettőt már nem lesz nagy mutatvány összekapcsolni.
Ha az elektronikai rész nem túl bonyolult, egy dolgos hétvége alatt megvan, persze alkatrészek és műszerek kellenek hozzá.
Kár, hogy csak alacsony szintű kötözködésre futotta.
Nem vicc, a lényeges kérdés, amivel döntést lehet hozni. Webes videókat végignézve arduino-s megoldásnál csak egyesével szerepelnek LED be-kikapcsolása, villogtatása. LED fénysor használatát a hangerő kijelzésénél találtunk, amit anno egyes HIFI tornyokban lehetett látni.
Egy digitálisan vezérelt motorról van szó, a távirányítóval talán 7-9 fokozatban lehet a fordulatszámot növelni vagy csökkenteni, amit megjegyez, annyira, hogy akár hosszabb kikapcsolás után visszakapcsolva az utolsónak használt fordulatszámon pörög a motor.
(Csak a hangjából lehet saccolni rá, minden fokozatnál kicsit más hangja van a motornak.)
Ha arduino-val megoldható a motor fordulatszám fokozatának LED-es kijelzése, akkor nekiállnak megcsinálni, ha nem, akkor nem érdemes vele foglalkozni.
Nekem volt olcsó 230v os búvárszivattyú egy tanyán sógoromnak 2 èvig úgy hogy ment napi 8 órát. Azt hiszem akkor se meghalt csak valami miatt átèpítette.
Elvileg lehet, ha nem is direkt PWM meghajtással. Egy feszültségszabályozót iktatnék közbe, ami stabil DC-t ad ki. Hasonlóval dolgoztam úgy 15 éve, 9 V körül indult el (12 V-os), az alatt csak szabadon pörgött, de nem produkált nyomást. És nyilván 12 V fölé nem nagyon érdemes menni vele. De. Azt vedd figyelembe, hogy ez nem tartós üzemre van kitalálva, hanem alkalmanként max. 30 percre, és az egész hóbelevanc (membrán) teljes élettartama jó esetben 500 óra.
Nekem saját kèszítèsű hővisszanyerő kartonplasztból èpült meg az èn szellőztetèsem. A lègcsere most 110m3/H ès a levegő minősège èg ès föld... Rèszleteket leírom ha rámírsz.
Ez az egész CO2 mérés kezdi izgatni a fantáziámat! :) A hálószobában reggel néha elég "nehéz" a levegő, nem büdös, de érezni hogy elhasználtuk. Eddig nem is gondoltam hogy lehetne mérni, vagy kezdeni vele valamit, de várom hogy mire mész vele. A befújás útjába érdemes egy hepa szűrőt rakni, mert hamar fog porosodni a lakás. Nekem van légtisztítóm mert a tavaszi virágzáskor allergiám van tőle, ez a gép nullára leviszi a levegő portartalmát, ami például egy porszívózás alkalmával felmegy akár 10,000 egység fölé is (van egy kütyüm ami ezt méri). Ja és bocs hogy bekavartam a szénmonoxid érzékelővel, nem figyeltem eléggé, látom kicsit megzavartam vele pár embert! :D
Èn az MHz-19 b szenzort kèrdeztem, cross hozta fel az mq 07, 09 sorozatot. Napközbe a nappaliba vagyunk itt áramlik át az összes levegő mert innen nyílik a konyha fürdő wc (itt vannak az elszívások), emiatt működhet az összegyüjtött levegőbe mèrt co2 koncentráció mèrès, ès erre való PID szabályzás, szerintem a PID is működhet csak ki kell találni a paramètereket. Estère igazad van,hogy ott már bajosabb, talán azt lehetne, hogy estère átáll a mostani fix 30% venti fordulatra mert van olyan szoba amibe 3an vagyunk valamelyik üres. Az alapkoncepció az, hogy teljes automatára akarom, se távolról kapcsolgatás semmi kapcsoló. Ha nem vagyunk itthon szèpen szályozzon vissza 15%ra ha meg 20an vagyunk pörgesse 60%on itt már betol 500m3/H friss szűrt levegőt ami már majdnem 17 embernek a sztenderd szüksèges lègmenyisèg. A paramèterezès rèszletkèrdès hogy PID vagy valami más, tapasztalás kèrdèse. Sok szenzort nem szeretnèk megvenni fölöslegesen. Egy bolti co2 szenzort veszek hogy estère milyen èrtèkek jönnek ki referenciának. Az MHz 19 b 10000 HUF meg valahol olvastam hogy sok ipari gèpben ez üzemel. Ès van i2c kommunikáció tehát a felbontás így megoldódott. Hátha lenne valaki aki tud több ève működő , megbízható szenzort. Van egy jó PID libery èn azt használom is, az autotuningja nem találja ki a megfelelő PID paramètereket, így azt kèzzel kell beállítani. Ènnekem a kazánomba megy 3as kaszkád PID vezèrlès ezzel progival. Te milyen elven lőnèd be a rendszert?
Üdv, A 9 tényleg CO, több forrás alapján is, CO2-re mást kell keress. Én máshogy állnék neki. Egyrészt konkrétan kipróbálnék 2-3 szóba jöhető (paramétereiben megfelelő, árban elfogadható) modult 2-3 hétre, méghozzá párhuzamos és ráadásul logolt feldolgozással. Ha van referencia műszer, amivel össze lehet mérni szúrópróbaszerűen, az még jobb. A leírásod alapján inkább a "van már fogalmam arról, hogy mit csinálok" maker vagy, tehát nem biztos, hogy a nálad kevésbé tapasztalt, de "nekem tök jól működött" vélemény sokat fog segíteni. A saját tapasztalat itt jobb lesz. A leírásod alapján szerintem nem jársz rossz úton (kivéve, hogy az MQ-9 CO-t mér, nem CO2-t).
Egy meglátásom van. Sejtésem szerint nem lesz egyenletes a koncentráció a lakásban, és egyáltalán nem biztos, hogy a "kevert" 1000 nem jelent-e az alvásminőségre már kiható kellemetlen 3000-et a hálóban. Erre is csinálnék egy tesztet, méghozzá a legegyszerűbb módon úgy, hogy egy (vagy két azonos) érzékelőt betennék az elszívó közösített légútjába, és egy "kézi" műszert a szobába, csak simán logolással, de mindhárom (négy-öt-stb.) érzékelővel, amiből egy ugyanaz, mint ami a légútban van. Csinálnék méréseket a háló--nappali--gyerekszoba(/ák) viszonylatában, és az eredmények alapján változtatnék a koncepción (ha kell).