Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
A Batch Conversiont nem próbáltam, nekem még nem volt rá szükségem, nem küldök soha egyszerre sok fotót. Gyakran vágok a képekből, úgyhogy tárolni eredeti állapotban jobb.
Ha ide teszek föl valamit vagy e-mailben mellékelem, akkor tömörítem, de csak azt a pár darabot.
De lassan kell vennem új külső vinyót (meg számítógépet is kellene, de az nagyobb érvágás), már nagyon telik a legutóbbi. Sok a videóm, az zabálja a helyet.
Én már megszoktam a pixeles lebutítást. Azzal is szoktam érvelni, hogy a 2k-s TV-k (és monitorok) alapból 1080 pixel magas képernyővel mennek. És mivel én mindig 16:9-ben fotózok (leginkább fekvő képet!), ezért nekem az tetszik, hogy a 1080×1922 pixel teljesen beteríti a képernyőt. Mondjuk a nagyobb pixelszám is beterítené, ha file-méretre butítanék. De mint Te is megjegyezted, a file-méret-butítást nem érdemes 1,5 MB alá vinni. Ez már felrakható ide, és elég jó a minősége.
De erre van egy apró ellenérvem; az én asztali PC-men 14036 JPG file van van, aminek 6924235802 byte (közel 7 GB) a file-ok összmérete. Ez átlagosan 493 kB-ot jelent. Ha nem pixelben butítanék, hanem file-méretre (és 1,5 MB-ra), akkor winchesteren kb 21 GB lenne a képek mérete. (Bár van hely elég:-))).
És még egy érvem: az Irfanview segítségével használok néha batch conversion-t. Ez azt jelenti, hogy pl egy esküvői fotózás után 300-400 képet is lebutítok 1080 pixelre, két-három mozdulattal.
Nóra! Még nem fedeztem fel, hogy file-méret butításnál is tudnék-e egyszerre elbánni 300 képpel (nem mintha vágynék rá:-))).
Közben felmerült bennem, hogy vajon max hány képet tudna egyszerre lebutítani az Irfanview 1080 pixelre. Ilyet találtam:
I have 7800 images files in a total of 1800 subdirectories all within one main directory. Irfanview is working fine on finding all the image files and resizing them the way I want it to.
Tehát a fickó egyszerre lebutított 7800 file-t (annyi nekem is elég lesz - nem járok három napos lagzira).
Ha már ilyen bőbeszédű voltam, hadd említsek még egy dolgot. Pl. egy esküvői fotózás után először egyenként rápillantok a képekre. Ha egy nagyon jó témájú képen az egyik unoka éppen az orrát túrja, akkor innen kivágom a kisunokát (persze ha a kép szélén van). A megmaradó kép is 16:9-es legyen, de persze már kissé csökken a pixelszám. Az így kijavított és a ki nem javított (klassz) képekre egyszerre engedem rá az Irfanview Batch Conversion-t.
Ha nem akarom igénybe venni a Google Drive szolgáltatását, akkor a 25 MB korlát miatt kb 50 db 500 kB-os file-t tudok küldeni a násznép tagjainak. 1,5 MB-os file-ok esetén csak 17 file-t tudok elküldeni.
Utószó: a nagyon jól sikerült fotókat előbb elküldöm a célszemélynek, hátha posztert akar belőle készíteni:-)). Csak a saját tárolóhelyemen (HDD ill. SSD) butítom le ezután.
A középső az tényleg nem jó, de ennyire nem is kell összetömöríteni. Az engedélyezett 2560KByte közelébe tömörítve már bőven jó szokott lenni, de a 1,5 MB is elég.
Én is az Irfanview-t használom erre (még itt a fórumon ajánlották sok-sok évvel ezelőtt), nem nagy macera. Jó az eredmény fájlméret szerint butítva is (én úgy szoktam), csak nem kell olyan keveset megadni.
Most megpróbálok egy 3,3 MB-os képet (mellesleg 2240×3958 ez az eredeti pixelszám).
Ezt a választ kaptam:
A feltöltött kép túl nagy! A kép mérete nem haladhatja meg a 2560KByte-ot!
Most úgy butítom le (Irfanviewval), hogy nem pixelszámot csökkentek, hanem file-méretet lövök be. A mérete 1,51 MB lett (pedig én 2 MB-ot szerettem volna(???), de a pixelszámot meghagytam (ilyet is lehet!).
Szemlátomást sikerült!
Tehát balról jobbra:
1,51 MB és 2240×3958 pixel
139 kB és 2240×3958 pixel
213 kB és 610×1080 pixel
Tanulság:
1. 1,5 MB-ot fel tudtam rakni
2. A fileméret szerint butított kép (eredeti pixelben) nekem nem tetszik (mintha pixeles lenne).
3. A pixel szerint butított kép (1080 magas) file-mérete is jelentősen lecsökkent, de szebbnek látom, mint a 2. képet.
Már nagyobb a fölső határ, 2 MB, azt hiszem, teljesen vállalható a képminőség. A pixelszám mindegy, csak a fájlméret számít. Én szükség szerint szoktam vágni, csak a videóknál ragaszkodom a 1080x1920-hoz.
Mondjuk én is gyakran találkozom a Nóra-féle problémával (kitörlődik a kép a tárolókról).:
Régi bejegyzéseknél gyakran lehet ezzel szembesülni.. Bosszantó (egy kép többet mond...).
Való igaz, hogy a 4-6 MB-os képeket le kell butítani, hogy ide lehessen feltölteni. Most kipróbáltam, hogy asztali számítógépen Irfanview segítségével 24 sec alatt formáztam le egy képet 1080 pixel magasra. Ez önmagában nem sok idő, de ha a képen sok fű vagy levél van, akkor nem megy le e méret 500 kB alá (úgy emlékszem, ez a felső határ - most megpróbálok egy 674 kB-os képet feltölteni). És akkor további macera lesz.
Mondjuk én nagyon lassan tudok gépelni. Ha két sornál többet írok (pl. ide), akkor annak az ideje sokkal több, mint egy kép lebutítása. Ráadásul az Irfanview több képpel is elbánik egyszerre (ahol előre "bevéstem" az 1080 pixel-magasságot).
Úgy tűnik, sikerül a 674 kB (ez most meglepett). Ha csak elküldés közben le nem dobja:-)))
A 287 kB (ez egy kisebb file-méretű álló kép) biztosan nem jelent gondot:
Mindkét kép 1080 pixel magas (nekem ez a mániám:-)))-
Tényleg jobb lenne, ha közvetlenül itt lennének a képek. Én most tudom nyugodtan nézni, de volt, mikor vírusüzenet jött, meg egyébként is macerás. Később is jobb visszanézni egy bejegyzést, ha ott a kép, és nem törlődött ki azóta a külső tárolóhelyről. Régi bejegyzéseknél gyakran lehet ezzel szembesülni, a képtárat takarították, és itt már nem látható a kép.
szerencsés vagy, hogy megmaradtak, nem tudom mi lehet a titok... Nálunk is homoktalaj, egy nagy szilfa alatti vegyes ültetésű (évelők, díszfüvek, pár kisebb cserje, meg virágmagokat szórok közéjük) részen van, locsolás nagyon ritkán.
Itt a környéken sokat sétálok, pár éve még rengeteg krizantém volt ősszel a kertekben, most alig...
Más. Kedves Király, nem tudnád közvetlenül ide feltenni a képeket? Ez az Imgur 1-2 másodpercig engedi nézni, aztán bezár.
egyébként te metszed? vagy hagyni kell, hadd nőjön? ebben a videóban úgy tűnik, mintha nem nagyon ágazna el, hosszú hajtásai vannak, amik lehajlanak. amúgy tök jól néz ki szerintem, kár, hogy tüskés.
alig várom, hogy megkóstoljam. kicsit félek, hogy túl napos helyre ültettem, majd kiderül. a dugvány nagyon árnyékos helyen, a birsalmafa alatt nőtt meg ilyen szépen. később egyébként félárnyékban lesz, de ahhoz előbb meg kell nőnie a most elültetett jostának és a tavaly ültetett almafának is. lehet, hogy teszek majd elé egy cserepes leandert. a diófa alatt lett volna hely, de oda nem mertem tenni.
Még eszembe jutott, hogy ha még egy darabig nem lesz nagyon hideg és beérik a magja, kora tavasszal elvetheted. Tavalyelőtt kipróbáltam a pirosommal, gyorsan csírázott és nagyon hasonlóak lettek a magoncok is. Már a vetés évében virágzott. Nagyon apró a magja, nem voltam benne biztos, hogy csíraképes, de az volt.
nóra! tegnap ültettem át a ribes divaricatumot. így nézett ki, miután kiszedtem a tavaly őszi dugványt. 75-80 cm-es gyökeret eresztett. hihetetlen. ez már a visszametszett példány, a levágott részből 3 dugványt készítettem. a homokos talajnak is megvannak az előnyei...amúgy nagyon sekélyen, a rózsadugványok közé benyúlva mentek a gyökerei.
a miénk így néz ki. https://imgur.com/a/krizant-m-hGM4sGN ez is viszonylag magasra nő. a virága nem túl nagy, de szép színe van. viszont nálunk nincs vele semmi probléma. a diófa alatt van most, egész nyáron nem locsoltam, és virágzik ezerrel. van egy másik is, alacsonyabb növésű, sárga, nagyvirágú, az tűző napon van, szintén nem volt locsolva, de annak sincs semmi baja. mondjuk ez esősebb vidék, de szerintem nem azon múlott. hűvös itt sincs, sőt, meleg dombtető.
Kerti föld + homok talán. Ha a kert homokos, akkor csak az. Szerintem, de ritkán dugványozok.
Nálunk egész évben megtalálják a krizantémokat, a cserepeset felfordított vödör tetején tartottam, de még onnan is kellett szedegetni. Esténként macskaetetéskor mindig ránéztem zseblámpával, és gyakran kellett elhajítom éppen zabálót.
na igen, a csiga... a tavaszi esőzésekkor az összes itt-ott a kertben lévőt tarra rágta, ezek tűntek el akkor. Ami megmaradt, azt meg a durva nyár vitte el.
Megpróbálok dugványozni, hátha... homok/kerti föld/érett komposzt ami van. Mit javasolsz ültetőkeveréknek?
Nálunk a csigák pusztították ki az ágyásokból, az maradt meg, ami cserépben volt. Margarétavirágú piros.
Ebből van 3 dugványom is az üvegházban. Hogy áttelelnek-e, az majd kiderül, elég ványadtak. Nyáron a szomszédasszony nekiment a növénynek, letört egy ág, azt fölvagdostam és bedugtam az üvegház földjébe, aztán nem foglalkoztam velük. Őszig szinte nem is látszottak, mindenféle egyéb növény eltakarta őket, de úgy néz ki, meggyökeresedtek.
Ilyenkor nem próbáltam dugványozni. Talán a virág alatti szárrésszel meg lehet próbálkozni, vesztenivalód nem nagyon van.
Tőosztás sajnos szóba sem jöhet, nincs miből... az egyetlen élő megmaradt tövem kb 4-5 szálat nevelt, új kezdeményt alig látok a tövénél.
Ilyened van? Itt ez a fajtám volt, kb. térdig érő, margarétavirágú, nem az a sápadt-szürkés, hanem meleg-tüzes rózsaszín, a nagy sárga közepével még novemberben is a nyarat idézte, tavaly is még (bár már nagyon ritkásan, de) így nézett ki:
Volt még a nagy margarétavirágúból fehér és narancs is, ezek már tavaly sem jöttek elő, hiába az időszakonkénti tőosztás-komposztos talajba átültetés. Pedig ezek a fajták hosszú évekig díszítettek.
A teltek, kisebbek nagyon hamar eltűntek mindig.
Úgy tűnik, a meleg száraz nyarakkal a krizantémnak is búcsút mondhatunk...
általában savas az igénye az orchideáknak, trópusiaknak, rhododentronoknak, citrusoknak.
A leander elvan a kicsit savasban, de a kicsit lúgosban is.
Muskátli is semleges környékén van.
Ha öntözöl a friss esővíz kicsit savas. A több napos, állott lúgosodik.
Ha savanyú földet szerető növényt öntözöl, ami cserépben van, akkor erre figyelni kell, mert a sokáig állott vagy csapvízzel öntözés közömbösíti a savanyúságot a közegben.