Az attól függ, hogy nacionalista franciát kérdezel-e meg, vagy egy trockistát. :) Egyébként a francia szóhasználatban a nemzet részei az állampolgárok (arab származású muzulmánok, zsidók, cigányok, elzászi németek), de nem részei a francia eredetű és anyanyelvű svájciak, vallonok. (Például a zámolyi romáknak a Strasbourgban született gyerekei: franciák. Igaz, ők már három nyelven beszélnek egyformán jól: cigányul, franciául és magyarul.)
Mindig eltöprengek azon, hogy lehet-e valaki büszke egy 3 m-t ugró olimpiai és világbajnok magasugróra pusztán azért, mert mindketten magyarok. Sohasem értettem, miért kell ilyenkor eljátszani a nemzeti himnuszt, hiszen nekem vajmi kevés érdemem van egy ilyen szenzációs teljesítményben. Kb. annyi, mint a C-vitamin feltalálásában. Másrészt meg miért csak a büszkeség "nemzeti"? Nemzetben gondolkodik-e az, aki szégyelli egy-egy politikus - teszem azt, Orbán - populista hazugságait? Ha a büszkeség lehet nemzeti, akkor a szégyen is lehet az - nem?
Ez egy ilyen családi vállalkozás? S mi a francnak kell th-val írniujk a teológust, így "előkelőbb"? Ócska kis gyűlölködő karrierristák (vagy inkább karrierizmusból gyűlölölködők).
No meg, ha már mondod... Hallottál már a Hegedűs családról? Apa-fiú-lány... Első kettő ráadásul még szervezett, pártszerű keretek között nyomja a gyűlölölködést, mindezt úgy, hogy apuka még a vörös segget is kinyalta régebben, mielőtt a barna lett volna divat náluk.
Nemzetben gondolkodó az, akinek fontos a nemzete, akinek a gondolkodásmódjában ott van a nemzeti összetertozás érzése, aki büszke nemzetére, elért sikereire, stb. Nehéz ezt megmagyarázni egy olyannak, aki már a puszta fogalmat sem érti, akinek beszélni kell ezekről a dolgokról.
Mi az, hogy "nemzetben gondolkodó"? Sohasem értettem. Ha a nemzet része vagyok, és gondolkodom, akkor nemzetben gondolkodó vagyok? Egy golfklub tagja meg "golfklubban gondolkodó"?
Ezt meg kéne magyarázni. Mert nekem a "nemzetben gondolkodás" így a gondolkodás korlátozásának tűnik fel, legalábbis a szimpla "gondolkodáshoz" képest. L. még a korlátoltság címszónál. :)
Bármit "gondol" (vagy hadovál) e topic nyitója szándékairól, az ilyen típusú állítások szinte kizárólag soviniszta-rasszista kontextusban jelentek-jelennek meg - nálunk és mindenhol másutt.
Hogy gondolod? A nemzetben gondolkodók kiszorulnak a saját nemzetükből? Vagy azok alkotnak rákos szövetet a nemzet testén, akik még érzik a nemzet fontosságát?