Fene a belét az UPC-nek, április 1-től megszünteti a MEZZO sugárzását. Ez egyetlen komoly zenei csatorna volt. Kit zavart vajon a sok gagyi csatorna között, hogy itt klasszikus zenét és igényes jazzt is hallgathattunk? Tiltakozzunk, mentsük meg az ezt a nem 0 zenei csatornát!
"Egyúttal szeretnénk tájékoztatni, hogy a jelentős előfizetői igényt tapasztalva jelenleg vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy milyen módon tudnánk továbbra is biztosítani a kínálatunkban a Mezzo TV adását."
Biztató, de ugyanakkor a pofátlanság magasiskolája. Merthogy az előfizetők körében végzett "affinitási felmérésről" ment a rizsa. Szóval akkor most van igény vagy nincs?
És azt a a kérdést még egyetlen UPC-s észkombájn sem méltatta válaszra, hogy miért épp Csajkovszkijjal és Miles Davis-szel kezdődik a tisztogatás, miért nem, teszem azt a görög időjárásjelentésekkel és kínai szappanoperákkal...
Én túltettem magam ezen a politikán. Az UPC is csak egy szolgáltató, akinek a szolgáltatását vagy igénybe veszem, vagy nem. Istennek hála, abban a helyzetben vagyok, hogy megtehetem. (Tudom, hogy nincs mindenki ilyen jó helyzetben.)
Elhiszem, hogy a többségnek feltétlenül hiányzik még egy 155. kanális, ahol két hülye reklámblokk között lebutítják,de talán az UPC profitja elbírná ezt a "haszontalan" adót? A kereskedelmi televíziózás azért nem egészen így működik európa többi részén. Ha valamit kivennék a kínálatból, az lehetne a nem tudom ki által nézett BPTV, vagy az MGM kidobott filmjeiből mazsolázott borzadály is ...de mindegy, alapcsomagra állok, normális műsort úgyis csak az m2 és a duna ad néha...a többit meg dvd-n.
A hét végén én is lemondok mindent, úgyis meg kellene újítanom a szerződésket. 6 éve vagyok hűséges előfizető és ezért semmmi hűségpénzt nem adtak, csak tőlem vonják a legmagasabb lóvét. PONT. Nem is árt egy kis idő net, meg tv nélkül:-)
Tisztelt Uram!
Tájékoztatását tisztelettel tudomásul vettük.
Egyúttal szeretnénk tájékoztatni, hogy a jelentős előfizetői igényt tapasztalva jelenleg vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy milyen módon tudnánk továbbra is biztosítani a kínálatunkban a Mezzo TV adását.
Tisztelettel:
Szűcs László
sajtókapcsolati igazgató
UPC Magyarország
Sent: Saturday, March 24, 2007 11:43 AM To: Szucs Laszlo Subject: Tájékoztatás
Tisztelt Uram!
Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy amennyiben a MEZZO csatornát valóban törlik a kínálatukból, azonnal szolgáltatót fogok váltani. Tájékoztatásul közlöm, hogy jelenleg az alábbi szolgáltatásokat veszem igénybe:
De ez csak akkor lehetséges, ha a csatornakeresésnél a "két" Pax egymáshoz közel jön be. Hivatalosan a Moszkva téri részeken jöhet be kétszer a Pax TV, mert ott a minimum csomagban nincs helyi tv.
Nem nagyon érthető, hogy miért rögzített - nem növelhető - a csatornaszám? Pl. Hollandiában egy hasonló szolgáltató fofgyasztói (akár kiscsoportos) kívánságra folyamatosan növeli
A központi fejállomás területein csak egy helyen jön a Pax TV. Szerintem a tv tréfálhat meg, mert nekünk is az egyik tv olyan, hogy a hypersáv vége felé lévő csatornák az UHF sáv elején újra bejönnek. Nálunk a tv tunerjának a konstrukciós hibája okoz ilyen jelenséget. Lehet, hogy Nálad is ez fordul elő.
Nehogy azt gondoljátok, hogy a UPC az egyetlen ilyen szolgáltató. A Magyarországi nagyobb kábelszolgáltatók még a UPC-nél is rosszabbak. Pl. T-Kábel, Vidanet (a T-Kábel partnere), Fibernet, ezeknél magasabb az előfietési díj mint a UPC-nél és sokkal gyengébb a kínálat, az ügyfélekhez való hozzáállásukról nem is beszélve.
Ismerem a szöveget,de nem hiszem el.,hogy a "reprezentatív felmérésük " a valóságos igényt tükröznék,úgy hiszem, hogy a magyarok nagy többségének igenis van érkezése egy magasabb kultúrára is,nem beszélve egy ilyen csatorna "népnevelői hívatásáról",hamár a magyar csatornákon igen csekélyszámú műsor jelenik meg, sajnos :(
Ami azt illeti, én is várakozó állásponton maradok, ,de sok reményt nem fűzök hozzá,azt hiszem az UPC-nek más szempontok a fontosabbak, hiába mondják kezüket tördelve, hogy fontogatják mi lenne az ideális megoldás!Ha megszüntetik, az egész szerződést felbontom,keresek valami más megoldást, remélem sokan követik ezt a lépést, és akkor az UPC látni fogja milyen volt a reprezentativ felmérésük , mekorra igénye volt a fizetői körüknek.!
A szociális csomagban a C10-es csatornán lévő mozaiktól meg lehetne válni, bár nem hiszem hogy oda csatornát tennének. A hypersávon is van egy szabad hely az S33-as frekvencián, mert ott is egy üres mozaik csatorna megy, végülis ha más megoldás nincs oda berakhatnák a Mezzo-t. De nem tudom, hogy most 4 nap alatt milyen gyors döntéseket hozhatnak.
A UPC fontolgatja, hogyan tarthatná meg műsorai között a Mezzo francia komolyzenei csatornát. A hírek mostanáig arról szóltak, hogy a szolgáltató április 1-jétől lecseréli a Mezzót, ám részben a hírt követő tiltakozások hatására a cég igyekszik más lehetőséget találni.
A Mezzo az egyetlen olyan, kábelen fogható televíziós csatorna, amelynek teljes műsoridejét komolyzenei, valamint jazz és világzenei produkciók, illetve ezzel kapcsolatos informatív anyagok sugárzása teszi ki. A programon archív és friss anyagok egyaránt szerepelnek, így a komolyabb műfajok kedvelői közül gyakorlatilag bárki találhat magának kedvére valót. Nem meglepő tehát, hogy a sugárzás április 1-jei megszüntetésének hírét a nézők méltatlankodva fogadták.
- A döntés oka az, hogy a technikai rendszernek véges a kapacitása, és ezt már ki is merítettük - mondta el a Café Momusnak Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója. - Véges számú csatorna szerepelhet a kínálatunkon, és csak úgy tudunk újabbat felvenni, ha azt valamelyik korábbival kicseréljük. Érdemes tudni, hogy a rendszerkapacitás korlátaival már régen küzdünk, többször kellett már egy-egy frekvencián csatornát cserélnünk, de a Mezzo volt az, amelyikhez eddig egyáltalán nem nyúltunk hozzá. Mi is úgy gondoltuk, ez olyan értékeket közvetít, amelyeket nem lehetne pótolni.
A szolgáltató 2007. márciusában mégis úgy döntött, ezúttal a Mezzótól válik meg. A sajtókapcsolati igazgató szerint azonban ez nem légből kapott ötlet volt.
- A UPC évente elvégeztet felkért piackutató cégekkel a saját előfizetői körében egy reprezentatív felmérést - árulta el Szűcs László. - Ez többnyire őszre szokott esni, mert az újabb televíziós csatornák indítása is mindig az őszi időszakban esedékes. A felmérés az előfizetők fogyasztói szokásait, ízlését szondázza. Ezekből kiderül, hogy mely csatornákat nézik a legtöbben, melyek számítanak rétegműsornak, melyek közömbösek a nézők számára. A cég ezután mérlegel. Egyértelmű, hogy olyan változtatást nem hajtunk végre, amely az előfizetők érdekének többségét sértené - erre egyébként a Versenyhivatal is kötelez bennünket. Megpróbálunk tehát azoktól a csatornáktól megválni, amelyeket a legkevesebben néznek.
Ez azonban nem olyan egyszerű, véli Szűcs László: - A szűkebb rétegeket vonzó csatornák esetében nehéz meghatározni, melyik döntés sért kevesebb érdeket. Egyszerűen már nem lehet mérni. Ezért van az, hogy eddig akármelyik csatornát próbáltuk másikra cserélni, mindig ellenkezést váltottunk ki. Valószínűleg csak akkor volna mindenki elégedett, ha 300 csatornát tudnánk sugározni 500 forintért.
A Mezzo lecserélésének híre is felzúdulást váltott ki. Néhány hazai napilap foglalkozott az üggyel, az internetes fórumokon pedig ingerült véleménycsere indult el. Sőt a www.peticio.hu oldalon aláírásgyűjtés kezdődött, dr. Strelisky János kezdeményezésére, aki kérdésünkre elmondta, a tiltakozást a UPC-hez, a Gazdasági Versenyhivatalhoz, a Tudatos Vásárlók Egyesületéhez, az Institut Francaishez és az Nemzeti Hírközlési Hatósághoz szeretné eljuttatni annak érdekében, hogy a komolyzenei csatorna maradjon a szolgáltató kínálatában.
Lehet, hogy erre nem lesz szükség. A UPC ugyanis fontolóra vette, hogy mégis más csere árán vegyen fel új csatornát a kínálatába.
- Még semmilyen döntés nem született - avatott be Szűcs László. - Az is lehetséges, hogy a Mezzo marad a régi helyén, az is, hogy egy másik frekvenciát találunk neki, de még az is, hogy mégis meg kell válnunk tőle. Pillanatnyilag annyit tudok mondani, hogy a UPC fontolgatja, hogyan tudná a legideálisabb megoldást megtalálni.