Természetesen, ha választani lehet, a vastagabb talpút kell venni. És választani mindig lehet.
Nekem van ilyen 30 literes söröshordóm, átalakítás nélkül 9,5kg, ha kivágjuk a tetejét lejön néhány kiló. Pár éve (jó pár)vettem, 11500ft-ért adta oda a kocsmáros. Azt mondta neki ennyiért számolják a göngyöleget. Majd a következő cserénél kifizet egyet. De aztán nem használtam sosem.
Én kb 3 évig főztem BIAB egy 20 liter köröli régi sárga CCCP könnyű zománcos leveses fazékban gond nélkül.(2,5kg) Bár a vékony, zománcos is sokkal jobb, mint ezek a papírvékonyak, az biztos. Mondjuk a forralást lekvárfőzőben csináltam.
Mennyire bizonyulnak tartósnak a szinte párezer forintos, vékonyfalú rozsdamentes fazekak, ha direktben gázzsámolyon használja az ember? Az az elszineződés-feketedés mind oxidáció, nem? Nem eszi azt a semmi kis anyagot az ilyesmi? Ismerek én is olyat, aki csak használta évekig, de azért jó lenne megerősítés akár pro, akár kontra. Köszönöm, ha megosztjátok a tapasztalataitokat!
!Nem én számolom a főzőháti kihozatalomat, hanem a Breewfather app ispindel alapján 80,71%ot számolt.
Elötte én is szenvedtem az akacsony értékkel.
Amit módosítottam, hogy kétszer roppantok. Először , kb 1,5mm aztán megfelezem a rést. A máslással sem sietek, szépen lassan csorgatomm, a 78 fokos vizet, és hagyom kicsepegni. 40-50 perc...
Ez cuki, semmi meggyíz 5 nap után. Kotyorgott neki gyönyörűen, most kezd nagyon lassulni. Legalább nem savanyú... Van egy bontott pektináz kint a hidegben, megérné szórakozni vele?
Bolti esetén ritkán fordul elő fertőzés, 125gr/L-től kezdődik, súlyozás igen.Nyáron inkább egy éjszakára borkénes áztatás és fagyó.Brettet még inkább kerüld . Élesztő ha nem kveik ,tápsó nélkül is jó lesz. Boltinak inkább aroma hiánya van.Várhatóan erősen le fog erjedni.Célszerű 70-72C-on cefrézni,hogy minél több nem erjeszthető cukor keletkezzen . Ha édesíteni akarsz ,arra vigyázni kell hogy egyeseknek hashajtó hatása is van , és mellék íze.Talán eritrit.Mennyiséget célszerű poharanként kóstolva meghatározni.
Á, házi feladat kész a bolti gyorsfagyasztottnak elég a csomagolását fertőtleníteni, belül a tapasztalatok szerint semmi nincs, vagy legalábbis nem él meg azon a pH-n alkohol és komló mellett. Ha rögtön fáról jönne, akkor is egy starsan öblítés + gyorsfagyasztás elég kellene legyen, de a másodlagosban brettes meggyes is megérne egy szétosztós kísérletet, legalábbis sokan úgy jobban szeretik. Kb 125g/l normál alapsörökhöz, egészben (a fagy szétcsapja, semmi jó íz nem marad benne állítólag). Mivel hajlamos a tetején lebegve kiszáradni, lesúlyozott komlózsákokba kerül.
Nekem az eddigi kemény 3 főzésemből az volt a legkeményebb (ilyen 75% fölötti, nem tudom, pontatlan literekkel számolok), amikor egy kerek tortarácsra ráemeltem a biab zsákot magán a fazékon, és simán szivornyával gondosan mindenfelé körbeöntözgettem közel nulla távolságról a lezárt zsákot a pont 78 fokon megállt máslóvízzel. Relative piszokhamar megvan, és a jelek szerint átmossa rendesen. Akkor nem nyomtam rá a zsákra, csak hagytam egy másik edénybe dobva kifolyni, és megforrás előtt belezuttyantottam azt is. Még a legparasztabbat akarom kipróbálni, amikor csak átrakod a zsákot a sima vízbe, kavarsz rajta egyetlen alaposabbat, aztán összeönt és megy tovább a nap.
A legutóbbi főzésem gyalázatos lett, mert túl gyorsan öntöttem bele a malátát a vízbe (zacskóba roppantottam és megadta magát), csomós lett. Szétvertem, ahogy tudtam, de akárhogy néztem, inkább sok kicsi csomó lett a néhány nagyobból. Szinte végig kavartam, olyan intenzitással, hogy időnként meg-megfröccsent a lé, meg csomószor oldalt nyomkodtam a csomókat szét, több-kevesebb sikerrel. Apróra roppantok és rizshéjat használok, csak hát nem így kéne... Van is ezzel kapcsolatos kérdésem egyébként: Arányaiban kábé mennyi mirelit meggyet szánjak a vízízű 4% körüli csodába majd? Pár perc forrásban levő vízben úsztatgatás után (kis adagokban szerintem) ilyen hálós kiszedővel raknám az elfertőtlenített aprítóba, onnan meg egy elfertőtlenített tálban várná, hogy jól átgondolt kungfu mozdulatokkal átöntsem vödör fölött a forrázott igen sűrű komlózsákba, kössem, elhelyezzem, hagyjam FG-re erjedni, aztán palackozó cukorral valamicske édesítőt is bevinnék, és pár hét alatt kész a jányitató. Juj, és még egy kérdés: ilyen vékony söröknél élesztőt kellhet táplálni? Megforralt budafoki jó lehet?
Néhány főzés erejéig célszerű lenne vissza térned az alapokhoz. Mérőeszközöket ellenőrizni ( hő, fajsúly, térfogat mérőpálcák). Részletesen naplózni,szűrés utáni térfogat,fajsúly, forralási veszteség. Ezután újra tudod számolni a saját kihozatalodat amerikai rendszerint. Ez azért is hasznos ,mert ha át akarsz venni egy receptet ,használat előtt célszerű ellenőrizni.Valamint a recepttervezőbe be tudod írni a saját kihozatalodat.Túl finom roppantás sem a legjobb, becefrézéskor csomók maradhatnak. Cefrézés alatt egyenletes legyen a hőeloszlás ( alsó és felsőrész közt). Szűrés közben ne hűljön nagyon vissza.Ezeket is érdemes naplózni. Nekem a legjobb kihozatalt dekókcióval sikerült elérni ,valamint ha 36 C-on volt becefrézve.Azonos recept és alapanyag esetén mindig van eltérés.
Néztem videókat már erről sok helyen használják ezt a "sparge arm"-ot de itthon még nem láttam egyik webshopban sem.
Lehet barkácsolok egy ilyet ami kb csöpögteti a vizet a gabonaágy tetejére bár eddig is ezt csináltam csak fárasztóbb megoldással egy fakanál segítségével.
Főzőházi kihozatalra 54%, cefrézési hatékonyságra 70,5% jött ki. Ez nagyon sovány eredmény, legalább 75-80%-nak lennie kellene a cefrézési hatékonyságnak, ha folyamatos máslást csináltál. Szerintem a máslásnál ronthatsz el valamit kizárásos alapon. Annak kellene utánaolvasnod, hogy miket ajánlanak, hogyan érdemes csinálni, mire kell figyelni (bár ezeket az előzőekben már leírtam). Én is folyamatos máslást csinálok, egy műanyag vödörben, az olasznál vettem hozzá álfeneket. Ha nem bénázom el a máslást (pl. felkeverem a malátaágy tetejét), akkor 80% felett szokott lenni a cefrézési hatékonyságom, ha jól emlékszem a rekord 86% volt. De megemlítem, hogy a túl nagy kihozatal sem feltétlen jó, minél nagyobb a hatékonyság, vagyis minél több extraktot nyersz ki a malátából, annál több nemkívánatos ízű anyag oldódik ki a malátából a sörlébe. Szóval túlzásba sem jó esni.
3,5 kg weyermann pale ale 1 kg weyermann munich type 1 0,6 kg Simpsons crystal light 0,4 kg Flaked wheat 0,4 kg Simpsons chocolate 0,3 kg Simpsons medium crystal 0,2 kg Simpsons crystal extra dark
Cefrézés: 68C 60 perc 78C 5 perc
Komlóforralás: 60 perc 5g Magnum 0 perc 25g Mandarina Bavaria 20 perc 25g Mandarina Bavaria 5 perc 35g Narancshéj
Nem hülye kérdés. A főzőházi kihozatal a cefrézés során kinyert extrakt súlyának a száraz maláta összsúlyához viszonyított aránya. Tehát az erjesztés eleji sörlé extrakttartalmának súlyát elosztod a kezdéskor felhasznált maláta összsúlyával (a súlyból levonva a maláta nedvességtartalmának súlyát). A cefrézési hatékonyság a főzőházi kihozatalnak a kongresszusi cefre kihozatalához (DBFG) viszonyított aránya. Vagyis a főzőházi kihozatal értékét elosztod a felhasznált maláták kongresszusi cefrével készített kihozatalával. Ezt a kongresszusi cefrés értéket a malátagyártók többsége megadja, itt a DBFG érték használata az általános, ez a mozaikszó azt jelenti, hogy a kongresszusi cefrénél finomra roppantják a malátát és csak a maláta szárazanyagtartalmát számolják bele, a nedvességtartalmat nem. Az amerikaiak használják a "Brewhouse efficiency" kifejezést, ami szó szerint nagyjából főzőházi kihozatalt jelent magyarul, de ők ez alatt a cefrézési hatékonyságot értik, ezért ne csodálkozz, ha 80% körüli hatékonyságot emlegetnek. Ha egy szövegben "efficiency"-t vagy magyarul kihozatalt emlegetnek fórumokon, akkkor általában a cefrézési hatékonyságot értik alatta.
Amiket leírtál, annak alapján ki kellene jönnie a 80% körüli cefrézési hatékonyságnak. A felszerelésed, és az eljárásod teljesen jó. A kihozatalt legjobban a máslás technikája befolyásolja a leírtak közül, a folyamatos máslásnál ügyelni kell rá, hogy lassan, egyenletes sebességgel, egyenletesen mindenhol folyjon át a malátaágyon a máslóvíz, és a malátaágy tetejét ne kavard fel, amikor a máslóvizet ráöntöd. Biztosat akkor lehetne mondani, ha leírnád a képletet, ami alapján számolsz.
A főzőházi kihozatalra gondolok. Eleinte receptcsomagokat rendeltem ,amiknél feltételezik a 70%-os kihozatalt. A mennyiségek meg is lettek, de a kezdő fajsúlyom mindig alacsonyabb lett mint ami a recepten van. Később már saját recepteket terveztem 65%-al számolva és ez így működik is, de mégis kicsit zavar hátha valamit rosszul csinálok. Itt kezdtem el foglalkozni a dologgal és megpróbáltam javítani rajta(kevés sikerrel). Esetleg a felszerelés is befolyásolja?
Zománcozott fazékban cefrézek és forralok a szűrőszettem meg egy lyukacsos vödör egy másik csaposba helyezve.
A szűrést sem szoktam elkapkodni kb 1 óra alatt végzek vele. Ez lehet hülye kérdés, de a cefrézési hatékonyság miben különbözik a főzőházi kihozataltól?
Főzőházi kihozatalnak jó a 65% körüli érték. A cefrézés hatékonyságánál a 80-90% közötti érték számít jónak otthon végzett folyamatos máslás esetén. Kérdés, hogy melyik értéket számoltad a kettő közül.
Sziasztok! Kb 2 éve főzök sört átlagosan 65%-os a kihozatallal amin jó lenne kicsit javítani, de már szinte mindent megpróbáltam amit a neten találtam erről. Vettem egy roppantót, amivel próbáltam minél finomabbra őrölni a malátát, de semmi változás. Aztán elkezdtem a ph-val foglalkozni a cefrét 5,2-5,4 ph értékre lőttem be és a máslóvizet is enyhén savasítottam, ami szintén nem segített sokat Mindkét máslási módszert kipróbáltam, a folyamatos bizonyult jobbnak, de ez sem túl eredményes. Nem bánom azt, hogy mindig kicsit több malátával kell számolnom, csak több helyen olvastam 80%-os kihozatalokat amit kisujjból kiráznak én meg vért izzadva sem érem el a 70-et szóval értitek:) Ha esetleg van valami tippetek, azt szívesen fogadnám.
Az uram próbálta a Brewie-t, még a legelején, nagyon sok probléma volt vele, így váltott Grainfather-re, az nagyon bevált. Nem olcsó mondjuk, akkor érdemes beruházni, ha tényleg komolyan gondolod, hogy főznél.
Ez egy igen komoly terv,és persze fejlesztés.Sok sikert hozzá. Én a régi módi, kis mennyiségű (egy keg) főzés híve vagyok.Kísérletek 12l. Tavalyi év nálam búza sör éve volt . Gyümölcsös sör alapnak porter is jó választás lehet.
Sajnos tavaly szeptembertől folyamatosan emelkedik a maláta ára. Weyerman 10000 fölött. Osztrák ,belga-horvát 9000 körül .Viking 10000 alatt picivel.Egyes malátákból hiány is előfordul pl.pilseni. Olasz szerint tovább fog emelkedni. Komlóknál is hasonló várható, csak még nem a 21 szüretelést árulják .
Az a hosszabb távú terv, szépen el is végeztem a matekot egy kiadós táblázatban, külön receptekre, külön mennyiségekre (ez a mostani 20l, a későbbi kényelmes 50l, meg az összehasonlítás kedvéért 1 hektó is). A főzőfelszerelés következő lépcsője minimum egy 50l kocsmai keg lesz fűtőbetétes-álfenekes-keringtetős megoldással, csak ez önmagában is nagyobbacska költség, és még a vezetett erjesztés is méretet vált miatta. Harmadik főzésem következik, ezek inkább csak jobban kidolgozott "mi lenne ha" gondolatok még... Most a 20 literessel számolok, mert az itt bámul vissza rám. Teljesen tiszta, hogy le lehet menni ilyen laza ivós sörrel 40Ft-os korsóköltség közelébe egy nagyobb mennyiséggel, és még a korsóra eső időráfordítás is feleződik-negyedelődik-satöbbi. Akkor lesz szerintem az, hogy értelmesebb komlózású söröket pakolok 150/korsó maximum környékére belőve sima lazulósnak. :) Addigra már kisebb vagyon fekszik kegekben, csapokban, meg persze sokat jelent a nagy szénsavpalackból kettőt odaállítani, főleg ha a szállítás megoldott... :) Így a harmadik főzés előtt ez is hármasával lépcsőzés már, most is legalább négy nehéz döntést meghozva próbálok ki fura dolgokat... Amíg nem bonyolítja agyon az életet, és nem kockáztat túl sokat, addig vállalható az ilyesmi asszem, meg ugye összesen jó 4000Ft a bukó, ha nagyon sikerül elrontani. Az már csak hab a tortán, hogy lehetséges, hogy elsőre meglesz az ízesített söreim alapreceptje, ami nem búza. Kis szerencsével persze. Valamiért szeretnék majd egy nem búza alapot gyümölcslöttyökhöz. :)
Szóval most egyszerre vállalok ilyet, hogy nem forralok, a máslóvíz lesz a 60 perces komlótea (gyakorlatilag azzal indul a nap a kávéfőzés mellett, hogy lehűljön bőven 80°C alá), nochill a fazékban, 2l alig piszkálós startert csinálok a sörlét '36-ra hígítva, meg persze az alig 2 fölötti víz-maláta arányú sörlé egészen merész hígítása. Ja, és ismeretlen komló... Azért pozitív oldalon is van pár dolog, beszerződött egy második vödör, így van palackozó, meg a máslás is mehet a hagyományos módon, ami most jól is jön megtizedelni a forralás elhagyása miatt megmaradó fehérjéket. Komlódarabok ellen 90 mikronos nagy szűrő, ami a palackozó vödör óvatos whirlpool felkeverésével együtt talán már eltűnteti a habot okádó első pár palack jelenséget... A hidegkomlót is elengedem egy időre, inkább a 75 fokról induló nochill kap egy-két órára egy "hopstand" zsákot, kellő gyorsasággal és óvatossággal, mert a második óra végén már 60-65 fok közt lesz a felülettakart lé. STC-1000 is beszerezve, már csak rögtönözni kéne hozzá egy zárt, nem gyúlékony, viszonylag jól hőszigetelt "dobozt", amíg nincs hűtő, és megoldani biztonsággal a melegen tartást kint a sufniban... Ez még az a mennyiség, amit mostani kis felkészültségemmel kapásból le fogok írni a kis füzetbe főzés előtt, aztán vagy követem, vagy egyszerűsítek itt-ott. :)