Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
Lehet, hogy nem voltam figyelmes, de nem találkoztam utalással a Fortezza Da Basso erődre. Tudsz valamit magáról az épületről?? Belül egész évben kiállításokat tartanak, olyan mint nálunk a Hungexpo. (A falakon belül felhúztak egy nagyobb, meg két kisebb épületet, ronda kockák.)
Ezen a linken fiataloknak hostelek cimei, árai és foglalási lehetőségei láthatók. 15-20 €/éjszaka, nem rossz azoknak, akik még ágyúdörgés mellett is tudnak aludni:-))) Csak azt olvastam, hogy eléggé kívül vannak a városból, de gondolom busz jár. Meg már a fiatalok is többnyire kocsival járnak.
Gondolom, hogy itt szerzetesek meg hasonló egyházi személyek nyugszanak, ráadásul olyan régiek lehetnek a sírok, hogy már nincsenek hozzátartozók. De érdekes, kissé profán, de olyan, mint egy sakktábla. Sajnos nem volt időm annó közelről megnézni, de ...
Érdekesek ezek a temetők: ott nem divat virágot vinni a sírhoz? Bár az is igaz, hogy szép rendezett ezekkel az egyforma márvány lapokkal. A 2. képet láttam már, végig olvastam a topicot.
De találtam valami izgit. Zebrinát is biztos érdekelné, én, ha tehetem, meg fogom nézni feltétlen!
Museo di Firenze com'era, magyarul "Az egykori Firenze" névvel van egy múzeum, egész közel a Dómhoz, a Via dell Oriolo és a Via San Egiolo között, a címét pontosan egyelőre nem tudom, de majd utána keresek. Szóval, ez a múzeum festmények, rajzok, metszetek és egyebek segítségével mutatja be nekünk egy kolostor emeletén a XV. századtól Firenze képét. Számomra nagyon izgalmasan hangzik:-)
Az elején, amikor a San Miniato al Montéról írtunk nem hangsúlyoztam nagyon a mellette levő temetőt, de az is megérne pár órát. Itt van ez a kis közeli kép, milyen különleges módja ez a temetkezésnek:
De ez csak egy kis érdekesség a hatalmas temetőből.
Ezt a képet korábban is feltettem, akkor Te még nem voltál velünk. Szerintem nagyon érdekes lehet az egész.
Első ránézésre Pannonhalma jutott róla eszembe. A temetőkhöz való vonzódásodon nem csodálkozom, én is szeretem, az adott hely szelleméhez ez is hozzátartozik. Off/Már el is határoztam, hogy nyáron Rómában megnézem a protestáns temetőt.
Firenzétől kb. 5 km-re van a Certosa del Galuzzo, amely épület egy szemtanú elbeszélése alapján nagyon nagy élményt jelenthet az ilyen jellegű élményekre vágyóknak. A Piazza Santa Maria Novellától a 37-es busszal (1970-es könyv szerint), vagy autóval a Porta Romana felé elhagyva a várost.
A kolostort a XIV. század közepén alapította egy firenzei patrícius, de az épület nagy része az elkövetkezendő évszázadok alatt épült. 1958 óta a cisztercitáké.
Szerzetes kíséretével nézhető meg az épület, tetszés szerint adott összeggel.
Nem részletezem az épületet, állítólag gyönyörű, akit érdekel, annak ennyi is elég a megtekintéséhez:-)))
Most, hogy komolyan kerestem, találtam is hamar képeket.
Persze csodálkozhattok, hogy miért érdekel engem Firenzében egy angol temető, de biztos vagyok benne, hogy ez egy "firenzei angol temető" lévén nem átlagos, vsz, vegyül benne a két nép temetkezési kultúrája.
Az egy hétig tartó érdekességek között én pl. olyasmikre gondolok, hogy van Firenzében egy angol temető. Már évszázadok óta sok angol (főleg idősebb arisztokraták) telepedett le a városban és lévén protestánsok többnyire, külön temetőjük van. Én valamilyen okból nagyon kedvelem a temetőket, ezen sokan csodálkoznak, de kevés hely van, ahol olyan sok szépségben és nyugalomban lehet részünk.
Ennek a temetőnek már az elhelyezhedése is különleges. A belvárost nyugaton körülölelő sugárutak, a Viale Giacomo Matteotti és a Viale Gramschi között van a Piazzale Donatello, ezen van a temetőcske, mégpedig az út két sávja közé ékelve.
Oké, van még néhány fotóm a városból, meg akkor a kertről is keresek, azokról a részekről, amit eddig nem érintettünk. Hiányozni fog... de remélem tavasztól már jönnek az újabb, friss élménybeszámolók :)
Hát jó, akkor majd holnap összeszedek még néhány adatot és végelszámolást rendezek:-(
De azért még ne fejezzük be, olyan dolgokról, amiket eddig nem érintettünk, mert nagyon kiesett az útvonalunkból, vagy kifelejtettem. Vagy amik valamiért nagyon tetszettek, vagy kíváncsiak vagyunk rá, még egy darabig húzhatjuk az időt:-) Mondjuk mától egy hétig. Aztán zárunk, mert ha nagyon elcsatangolunk, akkor nem lehet visszakeresni a dolgokat és célt tévesztünk.