Keresés

Részletes keresés

horst_fuchs Creative Commons License 2006.11.07 0 0 85
viccet félretéve: ez egy jó ötlet... igen, szvsz is, akinek fogalma sincs arról, hogy hogyan zajlik egy választás, annak egy szavazatnál többet nem szabadna adni. Ezzel szemben, aki érti a választás lényegét annak mondjuk 2. De ha valaki mondjuk annyira érti az állam lényegét, hogy modellezi pl Kelsen belső és külső szuverenitásról alkotott véleményének hibáit, akkor ő igenis kapjon 3-at.
Előzmény: Toxicus (81)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.11.07 0 0 84

szegény fidesz, ekkor lehet, hogy be se jutna a parlamentbe... :))))))

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.07 0 0 83

"Én nagyon szeretnék legalább annyit tenni a kalapba, mint Széles Gábor, de nincs rá lehetőségem..."

Off: Tudod, mennyit tett be abba a bizonyos kalapba annak idején Széles Gábor? Százezer és egy forintot (100 001 Ft) két lépésben, egy szellemi apportnak minősített firkálmányt, meg saját cégének néhány értékpapírját, átmenetileg, biztosítékként...   Arról, hogy mennyit vett ki, ne beszéljünk. 

Előzmény: Aragorn (74)
háténimmár Creative Commons License 2006.11.07 0 0 82

"kormány működése meg az IQ azért lemérhető a teljesítményükön is."

Kivéve, ha nincs mérhető teljesítmény.

Előzmény: Törölt nick (11)
Toxicus Creative Commons License 2006.11.07 0 0 81
Itt már valaki említette az IQ teszt+állampolgári ismeretek. Ezzel a kombinációval kéne operálni. Ha a vezetéshez jogsi kell, akkor ahhoz is vizsgát kelljen tenni, hogy valaki 10 millió ember életébe szól bele!

Mindenkinek lenne alapból 1 szavazata, hogy ne sérüljenek a demokratikus alapelvek.

Lenne egy alapfokú vizsga, aki ezen átmenne annak kettőt érne a szavazata. itt kb. olyan kérdéseket kéne feltenni, hogy ki a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, ki az államelnök, milyen pártok vannak a parlamentben. Állítom, hogy az ország fele már itt kiesne.

Aztán lenne egy felsőfokú vizsga, ott már komoly kérdésekkel. Aki azon átmenne annak hármat érne a szavazata.

Így lennének 1, 2 és 3 szavazatos állampolgárok. A vizsga lehetősége állampolgári jogon ingyenesen járna mindenkinek.
nena1 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 80

Igazad van.

Én is befejezem.

A MODERÁCIÓ sem működik.

zo73 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 79
Akkor a te szavazatod kettőt ér!
Előzmény: Irgalmas (76)
Andal Creative Commons License 2006.11.07 0 0 78

Arra próbáltam utalni, hogy nem csak a választási jog, hanem sok egyéb jog is korhatárhoz van kötve, talán nem véletlenül. A nagykorú állampolgár bír csak minden joggal, a kiskorú, fiatalkorú nem, kötelességei, büntethetősége, felelőssége is korlátozott, szüleire/nevelőjére/gyámjára vonatkozik. Ez szerintem rendben van.

16 éves vs hülye szavazati joga: itt az a problémám, hogy nehéz meghatározni ki a hülye. Ha lenne is egy általánosan elfogadott IQ teszt (ugyebár ebből is van sokféle), akkor hol lehetne meghúzni az alsó határt? A népesség hány százalékának lehet papírt kiadni arról hogy maga hülye (a közügyekhez)? 1-2, 5-10, 15-20? Aki orvosilag hülye, az gondnokság alatt áll, nem szavazhat. A normális és gondnokság alatt lévők közötti réteget nem igazán tudom belőni. 80 igen, 79 nem?

Előzmény: ronsdorf (64)
Műveleti Terület Creative Commons License 2006.11.07 0 0 77
én egészen mást javasoltam, olvasd el!
Irgalmas Creative Commons License 2006.11.07 0 0 76
Egyébként engem itt már ismernek, te még nem mutattál fel semmit.
Előzmény: nena1 (71)
zeno62 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 75

Nem müxik.

Akkor stabil egy politikai rendszer,ha a gazdasági hatalmi viszonyokat megbizhatóan képes leképezni politikai hatalmi viszonyokká.

Ha a politikai közösség alanyai összemérhetö társadalmi kondiciójuak, akkor a demokrácia nevü politikai intézmény,azonos mentális kondiciók mellett,megbizhatóan leképezi ezt a státust a politika nyelvére.A posztmodern társadalmakban viszont ,a gazdasági hatalomkoncentráciok miatt, összemérhetö mentális kondicióju  alanyokkal  ez nem sikerülne.

Magyarán:a mai demokráciák müködéséhez elengedhetetlenül szükségesek a  tömeghülyék ,hogy a nagyon gazdagok ezek meghülyitésével és ne eröszakkal szerezzenek politikai hatalmat.

Előzmény: ronsdorf (-)
Aragorn Creative Commons License 2006.11.07 0 0 74

Na jó, nekem ennyi elég is volt.

Ti itt néhányan a valamilyen módon kiváltságos rétegnek szeretnétek még nagyobb hatalmat adni, és azokat, akik csak dolgoznak nekik, de ezzel nem tudtak vagyont gyűjteni, kizárni a döntésekből.

Én nagyon szeretnék legalább annyit tenni a kalapba, mint Széles Gábor, de nincs rá lehetőségem. Ezek szerint én szolga vagyok, eltartott, alacsonyabbrendű, kisebb értékű, és nem járnak nekem egyenlő jogok vele.

Az öregeket meg pont a magatokfajta miatt nem szabad kihagyni a döntésből, mert ti szívetek szerint halomralőnétek a nyugdíjasokat, hogy ne kelljen nekik fizetni.

Egy műveletlen, de tisztaszívű alföldi parasztember okos döntésében sokkal inkább van bizalmam, mint az irigység alapján álló, kapzsi, ruhatárszakon végzett diplomásokéban. 

Előzmény: Műveleti Terület (61)
mac.m Creative Commons License 2006.11.07 0 0 73
Ennél eccerűbb ha az Apech küldi ki a szavazólapokat, az éves szja és tb befizetés alapján. Minden leperkált ezres egy szavazat.
Előzmény: zo73 (63)
Irgalmas Creative Commons License 2006.11.07 0 0 72
Én annyit értek, hogy egy 16 éves is meg tud téged dobni Molotov-koktéllal.
Előzmény: nena1 (71)
nena1 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 71

Konkrétan mire gondolsz?

Érted miről van szó egyáltalán?

Előzmény: Irgalmas (68)
zo73 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 70
Hát...na azért ha a mondatot be tudod fejezni akkor írj :)
Előzmény: nena1 (69)
nena1 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 69

Ez tök jó!!! :)   :)

Lehet, hogy sokunknak már nem is érdemes írni ebben a topikban?

Előzmény: zo73 (59)
Irgalmas Creative Commons License 2006.11.07 0 0 68
Szerintem meg cenzus.
Előzmény: nena1 (67)
nena1 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 67

A választó- és választható korhatárt az alkotmány határozza meg.

Több országban még magasabb (általában 22. év) a korhatár a szavazati jog gyakorlására.

Szerintem ez nem cenzus.

Egyébként a gyermekek és fiatalkorúak jogát is szabályozza az alkotmányunk.

Azt pedig, hogy milyen szülő, milyen nevelési-életviteli megítélés alapján esetleg mire jogosulhatna, szerintem ne itt vitassuk meg.

Ez annyira nagy és összetett téma, hogy erre egy másik topik lenne alkalmas.

Irgalmas Creative Commons License 2006.11.07 0 0 65

Tandíj ügyben dobálják a követ.

Előzmény: Andal (62)
ronsdorf Creative Commons License 2006.11.07 0 0 64

Andal: ezzel nem magyaráztál meg semmit.

mindezek szerintem az intelligenciával függenek össze. ezt nem cáfoltad.

"Nem hinném hogy a demokrácia korlátozása lenne hogy ők nem szavazhatnak."

érdekes, az szerinted nem a demokrácia korlátozása, hogy egy 16 éves nem szavazhat? de az igen, hogy egy hülye nem szavazhat?

Előzmény: Andal (62)
zo73 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 63
Volt itt egy verzió, hogy mindenki szavazata annyit érjen amilyen arányban viseli a közterheket. Ez is érdekes lenne. 4 évig gyüjtenénk az áfá-s számlákat majd bevinnénk a szavazóhelyre, hogy csókolom jöttem szavazni :)
Andal Creative Commons License 2006.11.07 0 0 62

Korhatár: csomó jog, kötelesség van korhatárhoz kötve (jogsi, munkavállalás, magántulajdon, büntethetőség, személyi igazolvány stb.). Nagykorúság most épp 18 évtől van, ehhez kötik választási jogot is. Lejjebb vinni? Fiatalkorúak (14-) is szavazhassanak? Nem hinném hogy a demokrácia korlátozása lenne hogy ők nem szavazhatnak.

Előzmény: ronsdorf (51)
Műveleti Terület Creative Commons License 2006.11.07 0 0 61
ha a szülő gyakaorolja a gyerekei választójogát, szerintem ott nem sérülnek a demokratikus elvek, és némiképp összeköti a szavazatot azza, ki mennyit tesz bele a kalapba
ronsdorf Creative Commons License 2006.11.07 0 0 60
szerintem meg lehet. töröljék el a korhatárt, legyen IQ cenzus, vagy valami komplex teszt.
zo73 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 59
Szerintem ezen a rendszeren igazságosan nem lehet változtatni úgy, hogy a demokratikus jogok ne csökkenjenek.
Itt egy másik ötlet: találjunk ki valamilyen algoritmust amelyikkel megközelítőleg ki lehet számolni, hogy kinek mennyi a még várható élettartama és szavazata olyan arányban essen a latba. Tehát aki 1 évet fog még élni ne az döntse el adott év áprilisában, hogy mi lesz 3 év múlva. Ugye milyen igazságos lenne? De ki dönti el, hogy kinek mennyi a várható életkora? Ugye durva? Kb. mint az IQ-s verzió.
Irgalmas Creative Commons License 2006.11.07 0 0 58

"A fiatalkorúak - ismétlem - nem, vagy csak korlátozottan felelősek önmagukért"

És az öregek?:)

Előzmény: Aragorn (56)
ronsdorf Creative Commons License 2006.11.07 0 0 57

"mert nem, vagy csak korlátozottan visel felelősséget önmagáért, a döntéseiért, a tetteiért."

magayrul ez is egy bujtatott intelligencia cenzus, csak ráadásul még durvább, rosszabb is.

"Az IQ-val meg a tájékozottsággal pedig a kocsit fognánk a ló elé. Az állampolgár nem arról ismerszik meg, hogy okos vagy buta, hanem arról, hogy felel önmagáért, jogai és kötelezettségei vannak."

ez nem az intelligenciával függ össze?

felelősséget az érez, aki látja az összefüggéseket,

Előzmény: Aragorn (46)
Aragorn Creative Commons License 2006.11.07 0 0 56

A fiatalkorúak - ismétlem - nem, vagy csak korlátozottan felelősek önmagukért.

A felnőttkorúak közül pedig csak azok, akikről egyénileg megállapították, hogy betegségük okán nem képesek felelősséget vállalni.

Bárhol húzod meg a korhatárt, mindig lesz olyan, hogy a kilencéves fejlettebb a tízévesnél. Akkor vigyük ad absurdumig: az újszülött is legyen választó és választható?

Előzmény: Irgalmas (49)
Műveleti Terület Creative Commons License 2006.11.07 0 0 55
van szeruintem egy ennél sokkal demokratikus megoldás. ez szimplán annyi, hogy gyermekei választójogával a szülők élhetnek, míg a gyerek nem lesz nagykorú. ez azt jelenti, hogy aki gyereket vállal, és hajlandó tenni is jövőjükért, az többlet beleszólást kap az ügyekbe. persze ezt a szavazatot el is lehet venni, ha nem tisztességesen neveli (intézetbe adja, elveszik tőle, stb.) a gyerekét

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!