Izgalmas lehet várni az iskolakezdést! :) Drukkolok, hogy jó legyen majd ott Barbinak! Nem tudom, min múlik, hogy mennyire fogadják jól a gyerekek ezt a külföldesdit. A miénk ugye nem egy sikersztori. De két kollégám is volt Amerikában gyerekekkel hosszabb-rövidebb időre, nekik nagyon bejött. Férjem kollégája a családjával most ment ki fél évre, ott 3 gyerekből 2 utálja az ottani sulit, az egyik 12 éves értelmes leány, a másik 6 éves kisfiú és kindergartenbe jár, reggelente nagy hisztik árán. Én is izgulok milyen lesz Andrisnak az új suli, bár az ovit utálta, egy másik helyre beszokni sem feltétlenül könnyű...
Hogy mi az optimális életkor otthon iskolakezdésre - tudja a fene. Itt pl. korábban kezdenek a gyerekek, de lassabban haladnak, pl. elsőben még nem tanítanak kézírást. Anna decemberi és 6 és fél évesen kezdett itt, miután a dokibácsit leszavaztuk, aki ötévesen akarta küldeni, mert akkor már rég tudott írni, olvasni, számolni, varrni, órákon keresztül koncentráltan rajzolni, stb. Na most ennek ellenére a tanító nénijében felmerült, hogy nem lehet-e, hogy túl korán került a lány iskolába? :-o Mert hogy olyan kis álmodozó. Mondjuk szerintem nála ez nem életkori sajátosság, hanem személyiségvonás. De tény, hogy leterheli az iskola, a tananyag nem, de a hossza igen, sokszor 6 órájuk is van, olyankor nagyon nem szívesen megy...
A csirke keltetés tetszett, szerintem be kellene vezetni. :D
Hat, nyilvan itt az 5-5.5 evesekhez igazitjak a szinvonalat, ennek megfeleloen oktatnak. Ez egy kindergarten neven futo, sztem kb. nagycsoportszeru osztaly lesz, minden gyerek ezzel kezdi. Holnap mar tobbet tudok majd rola, Barbi is es en is izgatottan varjuk a kezdest. Velhetoen nem a magyar rendszer szerinti oktatas lesz, hanem mas dolgokat helyeznek eloterbe. Azt hiszem, nehez most megmondani, mit kellene tanitani az iskolaban es hogy mi lesz az alapveto es lenyeges tudas mondjuk 10-15 ev mulva.
Tudja adott ausztral/magyar/angol kolto verset? Tudjon csirket keltetni? Tudjon a szamitogeppel bravurosan banni?
A tanev februar elejen kezdodik es az mehet, aki az adott naptari ev jul. 31-ig betolti az 5. eletevet. Viszont kotelezo mindenkinek 6 eves koraig megkezdenie. Barbi 2006 augusztusi, igy itt is evvesztes, de most mar kotelezo mennie, mert 2012-ben a 6 evet betolti. Dia 2008 marciusi es o 2013 februarban mehet iskolaba majdnem 5 evesen, de nem kotelezo. Megis kuldom, kuldik masok is, hiszen az ovoda koltsegei kibirhatatlanok, illetve ertelmes gyerek, azt gondolom, terhelheto.
Otthon nekem fura, hogy az otthoni ovis csoportunkbol ossz 2 gyerek megy majd iden szeptemberben iskolaba. Visszatartjak a januari, februari stb. gyerekeket is, leginkabb felelembol, azert, mert nagyobbakkal jarnanak egyutt.
Sot, a 2005. decemberi kislanyt is meg tartanak oviban, pedig egy fejjel magasabb a tobbinel, nagyon ertelmes, onallo es jofej. Ot mondjuk nem lehet semmikeppen oviban tartani meg egy evig, de nem is ertem, miert kellene neki majdnem 8 evesen kezdenie 2013-ban...
Lehet, hogy eleve 7 evre kellene tenni az iskolakezdest es akkor mindenki megnyugodna? :)
caixa, drukkolok nektek nagyon! Terveztek valamit, hogy meddig maradtok? Igazán bátrak vagytok!
Andrisnak még nem mozog a foga.
Ha minden jól megy, augusztustól kisegítő iskolába megy előkészítő osztályba, csak így lehet elkerülni, hogy elsőbe menjen. Németül nem beszél, magyarul ír, meg olvas is, bár nem folyékonyan. Itt úgy van, hogy az októberi, novemberi, decemberi gyerekek mehetnek ötévesen, de nem muszáj, csak a szeptemberieknek, így Andrisnak is. Egyik anyuka mesélte, hogy az iskolánkban tavaly három gyerek kezdte az iskolát így idő előtt, és mind a három megbukott elsőben. Pedig ezeknek tényleg meg kell felelniük az iskolaérettségi vizsgálaton, nem úgy, mint a szeptemberieknek, akiknek mindentől függetlenül menni kell...
Hűha! :) Ettől már olyan nagykislánynak érzi az ember őket...
Bogus csak 7 évesen kezdi az iskolát. Én most azon vagyok kicsit felháborodva, hogy az oviban vegyes csoportba jár, és csak a nagyok kapnak feladatlapot, ő pedig hiába szeretné kipróbálni, nem kap, mert 'kicsi'. Nem értem miért ne próbálhatná meg, mennyit tud belőle megcsinálni (szerintem az összeset). Én direkt semmire nem tanítom itthon, csak arra ami érdekli. Még az ősszel nekiállt és lemásolt a klaviatúráról egy csomó betűt. Aztán megbeszéltük, hogy kell leírni a neveinket, amit meg is próbált párszor, egész jó is lett. Mostanában nem érdekli az írás-olvasás, inkább szerepjátékozik pónikkal, babákkal meg fest (ceruzát nem annyira szereti). És nagy a mozgásigénye, sokat kell vele elmászkálni itthonról, még akkor is, amikor rossz az idő -mert ő menne hattyút etetni, vagy sétálni a Duna partra, vagy az erdőben császkálna. :)
Kivéve most. Péntek óta beteg, és ma éjjel a hideg rázta úgy, hogy két takaró volt rajta és hozzábújtam melegíteni. Valamikor hajnalra melegedett ki, akkor meg dobálta le magáról a cuccokat. Most úgy tűnik, hogy túl van rajta, evett nudlit és játszik (egyszerre babázik, rak ki puzzle-t és néz mesét), de majd este kiderül, hogy lázasodik-e még. Nem gyakran beteg szerencsére.
Még csak annyit tud angolul Barbi, hogy 'Pisilni kell' meg 'Jó reggelt' és hogy 'I am Barbara' :)
Mivel nekem erős akcentusom van, ne tőlem tanulja meg a nyelvet! :)
A többit majd ügyesen megoldja, 5 és fél éve erre ösztönzöm, de biztos igy sem lesz könnyű. Nagyon várja, és úgy tűnik, felfogta, hogy eleinte nem fog másokat érteni, de hamarosan ez változni fog.
Gratula! Ez aranyos :) Nálunk meg ennek semmi jele!
Barbi hetfon iskolas lesz! Igaz, itt Sydneyben, ahol van egy kindergartennek nevezett, nagycsoportszeru ev. Irni-olvasni majd mar tanulnak, izgalmas...egyenruha kotelezo!!!! (allami iskola, de itt mindenhol van egyenruha)
Olyan jófej a fogdokinénink, írt egy bátorság oklevelet a lánynak, aláírás, pecsét, minden, ahogy kell :D annyira örülök, hogy ilyen jól sikerült az első találkozás a fogorvossal, egy rossz doki nagyon nagy kárt tud tenni egy életre
Tegnap Bogi is csatlakozott a foghíjas gyerkőcök táborához! Jeeee! :)
Olyan boldog volt tőle, hogy csuda. :D Viszont a kiesett fogacska nincs meg, nem is tudja mi lett vele -szerintem lenyelte és észre sem vette. Most próbál rávenni, hogy boltoljam le a fogtündérrel, nehogy lemaradjon az ajándékról... :D
Január 1-jei hatállyal megváltoztak a gyermekek után járó pótszabadság igénybevételének szabályai. Az új rendelkezések szerint ugyanis mindkét szülő igénybe veheti a pótszabadság teljes mértékét, nem kell egymás között azt megosztaniuk, és nem kell nyilatkozniuk sem arról, hogy melyikük kívánja ezt a szabadságot igénybe venni. Így gyakorlatilag megduplázódik az egy gyermek után járó pótszabadság mértéke.
A változás oka az EU Tanácsának 2010/18/EU irányelve, amely arra kötelezi a tagállamokat, hogy szabályozásukat a nemek közötti egyenlőség jegyében alakítsák át, és ösztönözzék a férfiakat is, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a családi kötelezettségekből. Ráadásul a kedvező szabály alkalmazására nem kell várni az új Munka Törvénykönyve július 01-jei hatályba lépésig, mivel a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI törvény 60.§-a tartalmazza a Munka Törvénykönyvéról szóló 1992. évi XX. törvény 132.§ (2) bekezdésének ilyen értelmű módosítását. Tehát a jogszabály-módosítás még a jelenleg hatályos "régi" munka törvénykönyvére vonatkozik!
miután már a bal és jobb alsó egyes és a jobb felső egyes is kibújt a lánynak, elmentünk fogdokinénihez. Ő azt mondta, elképesztően hamar jöttek ki, a felső pl. csak 7 évesen szokott kiesni. És igen, így már rémlik is, hogy a középső gyerekem már iskolás volt, mire az első foga egyáltalán kiesett, nem kinőtt.
Tehát akinek még nem történt fogváltás: teljesen normális!
Nálunk még szó sincs fogváltásról. :) Beszélgettünk már róla, hogy ne érje majd váratlanul a dolog. Mit mondjak, először teljesen kiakadt, hogy ki fognak esni a fogai. Alig tudtuk megvígasztalni, hogy nagy és erős új fogak nőnek majd mindegyik kieső helyére. :))
De nyugtassatok már meg léci, hogy a pofátlan viselkedés életkori sajátosság!! Kivagyok már a kisnyúltól. Velem szemben még tartja a határokat, de apának beszól olyanokat, hogy komolyan meg kellett fenyegetnem. Tudom én, hogy az oviból hozza az okosságot, de pont az apjával viselkedik a legpofátlanabbul, mikor az kiteszi a lelkét is érte?! Beterveztem a hét végére egy komolyabb beszélgetést a kisasszonynak, hátha változik a helyzet. Ha nem, akkor jönnek megint a kedvezménymegvonások. Az mindig beválik. Evvan...
Natinak már kint vannak az alsó 1-esek, az egyik teljesen, a másik félig, már mozognak a felsők is. Korán fogzottak a gyerekeim (4 hó), 5 évesen kezdték a fogváltást, evvan. :-)
nálunk biztos lesznek a lányok 6 évesek...Barbinak a solymári féléves talin még nem volt foga, csak 1-2 héttel később, Dia 10 hónapos volt az első fogaknál
nekem si későn estek ki, a bölcsességfogaim meg az egyetem vége felé nőttek ki...sajnos mostanra már 1 tömött a 4-ből
Barbi mostanában ezt mondogatja, ha mérges: Elrontottad Dia a napomat!!! :) elég viccesen hangzik
Fura dolgok ezek... Nálam meg a 7,8-as cukorral (ami határérték) agyon-vissza gondoztak, hetente két UH és flow a végén. (mondjuk nem baj, gyerek jól sikerült). Csak fura, hogy egyik esetben egy viszonylag kicsi, és karban tartott rendellenességet 3-4 naponta néznek, másikban meg egy ilyen durva rendellenességet nem vesznek észre. Annyira esetleges ez az egész...
Más, hogy ONtopic is legyek: csajok, Zsófi néha még mindig köhög. Néztek neki allergiatesztet, csak a pázsitfűfélékre allergiás, tehát már nem kéne neki. Vizsgálta gégész, kutya baja. Továbbküldték a gasztroenterológus nénihez, mert lehet, hogy refluxos. Esélyes, hogy gyomortükrözés lesz. Olyat gyereknek nem lehet bódításban? Akinek volt, mindenki azt mondja, hogy "jaj!"...
Pamina! Nekem konkrétan a bizalmam rendült meg egy kissé ezzel a kórházzal kapcsolatban. Én is itt szültem, volt választott dokim, sógornőmnek nem. Hogy ezen múlt-e, azt nem tudom, de ég és föld a különbség a kettőnk ellátása között.
Eddig nem volt számomra kérdés, hogy adott esetben hová fogok járni, de ez most elgondolkodtatott.
Majd meglátjuk, mi lesz. Én nem hagynám annyiban, de ezt a szülőknek kell eldönteniük. Mondjuk tesóm elég balhézós típus, vele nem járnak jól. Kissé túlfejlett az igazságérzete...
Mindenesetre a picúr jól van, kb. 3 óránként 40-50gr AT-et eszik -most már eredeti csomagolásból, nem sárga, nem aluszékony, hízik szépen. A kórháziak szerint nem is kell megvárni, míg eléri a 2500gr-ot, már a héten hazajöhetnek csütörtökön vagy pénteken.
Tegnap is bent voltunk, vittük anyukámat is, tesóm még mindig sz.rul van. Elég rosszul jött ez így ki, de nincs mese, betegen nem lehet pici babát látogatni, akkor sem ha a sajátja.
A Délpestiben kívülről egy folyosóról lehet bekukucskálni a babát megnézni, ez a 9. emeleten elég fura, fütyülő szélben, de végülis nem rossz megoldás. Az anyukáknak pedig teljesen át kell öltözni, ha kijönnek a részlegből.
Bogi teljesen elvarázsolódott a kicsitől. Különösen a picike ujjai tetszettek neki. :D