Nekem azért kicsit rossz érzésem volt, amikor Putyin itt járt, mert éppen az Astoriánál voltam, amikor éppen ott haladt el a konvoj. Nálam kevésbé terroristát nehéz elképzelni, ugyanakkor simán képes vagyok 'szokatlanul' reagálni dolgokra. Az meg baromira nem vígasztal, ha majd közleményben elnézést kérnek, mert egy kicsit lelőttek.
Mondok egy példát: az ernyőm napsütéses időben is a táskámban van. Hirtelen jön egy gondolatom, hogy kiveszek egy rágót a táskámból, ehhez viszont elő kell félig kotorni az ernyőt. Ez egy természetes mozdulat, a fenének sem jut eszébe, hogy nem biztos, hogy az adott helyzetben a legjobb ötlet.
Ezzel szemben, amikor Begin meglátogatta Husszeint, az FBI bizony benézett a kollégámhoz; merthogy ő a folyosó túlfelin lakott, és az ablaka pont a metodista kórházra nézett.
"Ugyan az amerikai biztonsági alakulatok nincsenek a magyar rendészeti szervek alá rendelve, a végső döntésekben a magyar parancsnok szava lehet a "meghatározóbb". A Budapest felett járőröző helikoptereknek például csak a magyarok adhatnak tűzparancsot, mondta el a Köztársasági őrezred parancsnoka."
Nem magyar nyuszi viszi a puskát. A szuverenitás látszatja miatt, lehet, hogy azt tálalják, magyar irányítás alatt van a védelem, vagy hogy tekintettel vannak a helyszínre, a külhonra. De, könnyen belátható, hogy a védett személyre lehetnek csak tekintettel. Hiszen a védelmi rendszer erre a feladatra van optimalizálva, értelemszerűen. A rendszerben intelligencia is van, ártalmatlan függönylibbenésre nem reagál. Meg is enné a fene, ha minden ártalmatlan momentumra reagálna. Az sok áldozattal járna, mellesleg a feladatát sem tudná ellátni. Hiszen pont az az egyik fő feladata, hogy a tényleges veszélyt ismerje fel, ill. a veszélyhelyzet kialakulását megakadályozza.
Hozzaszolasodrol, meg a Magyar Hirlap cikkerol eszembe jutott meg valami.
A Hirlap azt irja, hogy: "Megsértődni persze felesleges: akárhová megy az amerikai elnök, mindenütt hasonló biztonsági intézkedéseket foganatosítanak."
Szerintem ez nincs igy. Inkabb ugy gondolom, hogy az elnok biztonsagaert felelos intezmenynek fogalma sincs, hogy mennyire bizhat a Magyarorszagban biztonsagi kerdesekben.
Mikor Rabint lelottek, egyetlen nap alatt megszervesztek egy rakas fontos ember Izraelbe erkezeset. Kiralyok, kiralynok, hercegek, elnokok, kancellarok, uralkodok erkeztek Jeruzsalembe. En epp ott eltem es hat nem tul sok mindent zartak le. Termeszetesen biztositva volt a repuloter es Jeruzsalem kozotti utszakasz, de ez is sokkal inkabb a kuldottsegek mennyisege miatt. Nem voltak elfuggonyozott lakasok, kitelepitett szallovendegek, idegen harci helikopterek a legterben.
Pedig gondolj bele, hogy egy terrorista szervezet szamara mekkora lehetoseg egy ilyen. Szerintem se elotte, se utana nem volt egyszerre egy helyen ennyi uralkodo, elnok, stb. Egyszeruen arrol volt szo, hogy mebiztak az izraeli biztonsagi szolgalatban. Megbiztak, mert ismerik. A magyart meg valszeg nem ismerik.
Es tegyuk gyorsan hozza, hogy szerencsere nem ismerik, mert ez szerintem semmi mast nem jelent, mint hogy Magyarorszagon nincs szukseg a biztonsagi erok folyamatos csucsrajaratasara.
Tavaj volt Rabin halalanak 10. evforduloja. Clinton is elugrott az unnepsegre. Az eg vilagon semmilyen kirivo biztonsagi intezkedes nem volt lathato. Nem zartak le utcakat es az emlekezo tomeg tole nehany meterre allhatott es a teret korulvevo hazak erkelyen bameszkodok sokasaga volt lathato.
Szoval talan meg orulhetunk is neki, hogy nalunk nagy a felhajtas.
Jaj ne hülyéskedj már, ez marhaság, nem fognak főbelőni, csakmert meglibben a függöny, vagy mert kikukucskálsz.... Ez magyarország, tehát az usa embereinek is a magyar törvényeket betartva kell intézkedniük. Usaban lehet, hogy ezért már lőnének, de magyarorszagon tudod, hogy még akkor is kétszer meg kell gondolni, ha a bankrablo már rádtartja a fegyvert..
Igen tudom, sőt Debreczeninek is emiatt kellett mennie onnan, és ez rossz pont Szélesnek. Ettől függetlenül fenntartom, hogy a cikkek, írások még mindig itt a legobjektívebbek a többihez képest, és bár tény, hogy nem kormánypárti, nem lehet FIDESZ bérencnek se nevezni (ellentétben mondjuk a MN-nel), sőt... Egyszerűen csak normális, és ez erre a cikkre is igaz. Széles magánakcióit meg hagyjuk, azok őt minősítik, és nem az újságot. Egyébként meg: ha ez a cikk a Magyar Nemzetben jelent volna meg, akkor is igaznak tartanám, mert nem a forrást, hanem a tartalmat minősítettem. Az előitéletekre támaszkodó, alaptalan fröcskölődést hagyjuk meg a jobboldalnak, nekik jobban áll...
Mondjuk elképzelem, ahogy valakinek az egy éves gyereke az ablakhoz rohan, és meglibbenti a függönyt - hogy már egy légáramlatról ne is beszéljek -, a biztonságiak pedig kiszúrják ezt. :(
igen, igen, abban a legkevésbé elfogult magyar napilapban, amelynek az internacionalista Széles személyesen rúgta ki a főszerkesztőjét, mert a címlapon egy olyan fénykép jelent meg a JELről. amely Szélesnek nem tetszett.
A védelem mértéke indokolt. Ez szakma, a realitásokból építkezik. Nincs sallangja. Mielőtt minősítenénk a védelem kiterjedtségét, célszerű analizálni a veszélyeztetettség mértékét, a veszélyeztetők eljárásait, lehetőségeit. Igen nagy lehetőségeik vannak, a XXI. században vagyunk. A technikalizáció csúcstermékei, a legkifinomultabb logisztikai elvek, a legújabb tudományos eredmények birtokában vannak ők is. Nem magányos, őrült elkövető(k)ről van szó, hanem rendszerek harcáról. Permanens harcról.
Ezt most nem értem, hogy hogy jön ide... Megjelent a legkevésbé elfogult magyar napilapban egy cikk. A cikk korrekt. Akkor meg mi köze a tulajhoz, és annak anyagi helyzetéhez?
Az öreg Bush nem volt ennyire félős, pedig akkor még ellenségek voltunk. Még az esőtől sem félt, amikor beszédet mondott a Parlament előtt, meg a közönségtől se.
Tényleg, az esőnek szabad esnie a Bush látogatás alatt? (vagy szemenként legéppuskázzák?)
Sajnos ez van es ezen szerintem kar sokat szenvedni.
Meg kell erteni, hogy a vilag jelen allasa szerint valszeg nekunk jo, ha ez a pacak itt tolt nehany orat, meg akkor is, ha ez nemi kellemetlenseggel jar.
Aztan lassuk be azt is, hogy ezekrol akellemetlensegekrol kurva jo cikkeket lehet irni, remekul felhaborodhatunk es sirhatunk topichegyeken at, na de azert valljuk be, hogy sajnos nem ez a par utlezaras eletunk legnagyobb problemaja.
Mikor a papa Magyarorszagon jart, akkor eleg rendesen ereztem az ilyen fontos szemelyekkel jaro kellemetlensegeket, leven a papa ur a mellettunk levo utcaban kivant megszallni. Minden farol biztonsagi ember logot es mek azt is megszabtak, hogy a kutyamat merre setaltathatom, amit a kutyanak igen nehez volt elmagyarazni, igy aztan szerencsetlent porazon kellett tartani, amit sose tettunk. (Egy verengzo vizsla leanyzorol van szo, akinel a legnagyob veszely az lehetett, hogy halalra nyal.)
De ezeken mar akkor is inkabb rohogtunk, mint bosszankodtunk.
Szerintem most is ezt kene tennunk, mert ezen az iszonyatos biztonsagi hulyesegen mar csak nevetni lehet.
Nem értem, hogy felnőtt emberek miért nem képesek belátni, hogy ez szükséges, az ő érdekükben is (ti. nem biztos, hogy azt találja el a vállról indítható rakéta, akinek szánták).
". Azon a környéken, ahol Bush kiszáll páncélautójából, még a függönyt se lehet elhúzni. "." Ahol kiszáll páncélozott autójából Bush, a környéken lakóknak el kell függönyözniük az ablakokat, és nem szabad majd kukucskálniuk sem"."még a mentősöknek és a tűzoltóknak is alternatív útvonalakat kell tervezniük. "