Keresés

Részletes keresés

szelid72 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 183
A só kiszórását, bár előzőleg nem írtam, de betonozott területre gondoltam, mint pld. járda... Nálunk ugyanis a pince ablakon keresztül bújnak ki sötétedés után és a járdát össze rondítják reggelre. Tegnap vettem Szuper-D csigaölő szert, majd kipróbálás után megírom, hogy hogyan vált be. Nagy reményeket fűzök hozzá...
Arth_ur Creative Commons License 2009.08.27 0 0 182
Egyébként nálam megjelentek frissen kelt apró csigák, olyanok, mint amik máskor kora tavasszal bújnak elő. Úgy tűnik, az a néhány nagy csiga, ami túlélt a kertünkben, nekiállhatott szaporodni.
Úgyhogy újrakezdtem a csigacsapdás-granulátumos átfésülését a kertnek, nehogy ezek a kis dögök megerősödjenek a telelésig.
Arth_ur Creative Commons License 2009.08.27 0 0 181
Ja. Kárthágó földjét is a csigák ellen hintették be sóval a rómaiak...
Majd ha sótűrő tengerparti füveket akarok tartani a kertben, én is ehhez folyamodok, de a mostani növényeimnek többet ártanék a sóval, mint a csigáknak. :(
Szóval én nem ajánlanám senkinek, szerintem rosszabb a talajnak, mint a mész kiszórása.
Előzmény: szelid72 (180)
szelid72 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 180
Az egyszerű konyhasó is nagyszerű megoldás átmenetileg, és viszonylag olcsó is. Ki kell szórni az útvonalukra és szétfolynak tőle... :)
Arth_ur Creative Commons License 2009.06.05 0 0 179
Türelem és kitartás!!!
Én akkor voltam hasonló lelkiállapotban, amikor ezt a topikot indítottam. Tudomásul kell venni, hogy ez nem "sáskajárás" (jönnek-dúlnak-elmennek), ezek a csigák ide beköltöztek, letelepedtek. Végleges és tökéletes kiirtásukra esély sincs, be kell rendezkedni a folyamatos védekezésre, gyérítésre, mint a cserebogárnál, a lótetűnél, vagy bármi más, régóta honos kártevőnél.

Eleinte mindig ott próbáltam irtani, ahol a legnagyobb volt a kár, azután elkezdtem "zónázni": egy kisebb területen kiirtottam (amennyire lehetett), azután hozzákanyarítottam egy újabb területet, de az előző terület határára is raktam csapdákat, hogy a tömeges visszatelepülést megakadályozzam. Ma főleg a kert körül védekezek a bevándorlók ellen, a kerten belül pedig csak a kedvenc helyeik körül: komposztos, nyirkos helyek, naponta locsolt dézsás növények stb.
Előzmény: magyarliba (178)
magyarliba Creative Commons License 2009.06.03 0 0 178
Köszönöm a segítőkész tanácsokat, csak sajna nálam minden szem bigyó elfogy. Van olyan tálkás csapdám is egy jó néhány, érzékenyebb helyeken ők dolgoznak, de amúgy itt marékszámra lehet szórni és valóban el is fogy. Folyton jön utánpótlás a kertembe, ez egy teljes szélmalomharc nálam, sajnos..:((
Előzmény: Arth_ur (177)
Arth_ur Creative Commons License 2009.06.03 0 0 177
Eleinte én is a puszta földre "bigyóztam", fogyott is a csigairtó zacskószám, de áttértem a tálkás csapdára.

Javaslom neked is, itt a topikon találsz fotót, rajzot róluk (van boltban kapható, de házilag is barkácsolhatsz). A lényeg, hogy a csapdába nem kell sok granulátum, azt is védi az esőtől-locsolástól, a házijószág sem kerülhet kapcsolatba vele, és ha feleslegesen tetted ki egy helyre, továbbtehető másik helyre. Nem vész kárba a vegyszer, nem szennyez feleslegesen semmit és pénztárcát is kímél.

Nekem van közel 20 csapdám (évek alatt pár már tönkrement, főleg "rálépéses balesetben"), azokban 1/4-1/3 zacskó csigaölővel végigpásztázom az egész kertet (>800 m2) 2-3 hét alatt. Előtte csak az eperágyásra ráment egy egész zacskó. Idén tavasszal a paradicsom és uborkapalántákat is úgy ültettem ki, hogy mindegyik mellé leraktam egy csapdát. Nem is lett olyan veszteségem, mint tavaly.
Előzmény: magyarliba (176)
magyarliba Creative Commons License 2009.06.02 0 0 176
Nálam még mindig rengeteg van, bár a kezdő lépéseket megtettem. A gyöngytyúk-projekt nem vált be, a kutyám a kakast halálra kergette, a tojók meg találtak valami egérutat és leléptek..:( Most szórom a kis kék bigyókat szorgosan, de folyton van utánpótlás.
Előzmény: Astilbe (175)
Astilbe Creative Commons License 2009.06.02 0 0 175
Úgy bizony, én már két hete kihelyeztem a csapdákat és esténként 10-15 példányt találok is.
Előzmény: Arth_ur (174)
Arth_ur Creative Commons License 2009.06.02 0 0 174
Egy kis vészharangkongatás: tegnap megtaláltam az első kifejlett példányt egy rőzsekupac alatt, és centis apró növendékekből is van elszórva a nyirkosabb helyeken. Szóval senki ne bízza el magát attól, ha netán nem volt komoly kártételük idén tavasszal! Nem tűntek el nyomtalanul, maradt túlélő.
magyarliba Creative Commons License 2009.04.16 0 0 173
Faluhelyen "szódával elmegy" a ricsaj, de már megegyeztem a szomszéddal: ha zavarja, akkor fazékba kerülnek..:)) Igazság szerint közvetlen szomszédom nincs is, egyelőre rendkívül kedvező helyzetben vagyok ezzel. Hamarosan megérkezik ez a 3 állat, lesz dolguk bőven! Baromi sok a csiga-bébi..:(((
Előzmény: vica46 (172)
vica46 Creative Commons License 2009.04.14 0 0 172

Szia Magyarliba

Ha nem akarsz sok ellensáéget a gyöngytyukot levesnek vedd egéssz nap rikácsol nagyon hangos nehezen viselhető.

Előzmény: magyarliba (171)
magyarliba Creative Commons License 2009.04.07 0 0 171
Most érdeklődtem éppen a gyöngytyúkos topikon ezügyben. Azt mondják, szorgos csipegető, úgy tudom, nem kapirgál és növények között sem garázda. Érdekes természet, kicsit félős, ricsajos, de nálam ez is hasznos, mert állítólag elűzi ezzel a pockokat és a vakondot is. Teljesen megvan rideg tartáson, még csak ól sem kell neki.

Kacsát jóval nehezebb beszerezni, no meg ha ez a futó néha úszna is, akkor a kerti pocsolyámat össze tudná rondítani, szóval inkább első körben a gyöngyöst próbálnám ki.

Ha sikerül szerezni, majd "jelentek" a hatékonyságról, jó?
Előzmény: Arth_ur (170)
Arth_ur Creative Commons License 2009.04.07 0 0 170
No akkor én is kapirgálok egy sort. Lehet, hogy csak késésben vannak a viszonylag hideg koratavasz miatt?
Mindenesetre "csőre töltök" néhány csigacsapdát a korábbi kedvenc helyeik körül.

Én az indiai futókacsáról hallottam, mint legjobb biológiai fegyverről (a kérdés csak, hogy hol lehet beszerezni). A gyöngytyúk mennyire szereti ezt a nyálkás nyüves dögöt?
Előzmény: magyarliba (169)
magyarliba Creative Commons License 2009.04.06 0 0 169
Hát, nem tudom... Nálam nagyon sok "csecsemő" előkerült a kapirgálásaim nyomán, egyáltalán nem megnyugtató a helyzet, tavaly is így kezdődött itt..:(( Épp készülök valami biológiai fegyver (gyöngytyúk??) bevetésére.
Előzmény: Arth_ur (168)
Arth_ur Creative Commons License 2009.04.06 0 0 168
Kellemes tavaszi kertészkedést minden topiklátogatónak!

Találkoztatok már idén a "fenevadakkal"?
Az előző ilyenkorra már rég letámadták a bimbózó nárciszokat, kihajtó krizantémokat stb. Most meg sem a csigákat, sem a kártételük nyomát nem látom.

No, nem mintha hiányoznának, de gyanús, hogy nem én irtottam őket ilyen nagyon hatékonyan, ami miatt eltűntek volna az észrevehetetlenségig. Egyetlen épkézlábnak tűnő magyarázatom, hogy a hetekig tartó masszív hidegben elég mélyen átfagyhatott a föld, és az vágott rendet az áttelelő peték és kifejlett példányok között.

Ha ez igaz, másnál is drasztikus visszaesésnek, eltűnésnek kellett történnie. Mi a helyzet felétek?
dihacs Creative Commons License 2008.10.13 0 0 167

Igazad van valóban az enyhe telek miatt sokkal több kártevő van, csak az a fur-

csa az egészben, hogy nagyon nagy mennyiségben jelentek meg. Igaz a csiga

himnős állat, így a szaporodási rátájuk is nagy.

Két évig parlagon hagytuk a kertet, a gyomirtó  és a kajahiány erősen megtizedel-

te őkelmáket, most viszont minden erőnkkel irtjuk.

Ma megszünt a terüljasztalkám, végre kitakarítottuk a kertet, így kaja nélkül marad-

nak, és a gyilkos ösztönömet könnyebben kiélhetem. Jól jön már egy kis pauza.

Előzmény: Arth_ur (166)
Arth_ur Creative Commons License 2008.10.10 0 0 166
Ez a pletyka (is) csak szokásos összeesküvés-elméletes agyalás, teljesen alaptalan.
Hallottam ugyanezt már a kukoricabogárral kapcsolatban is.

Egyszerűen az utóbbi évek enyhe telei nem szabnak északi határt ezeknek a dögöknek. Hosszabb ideig tartó erőteljes hideg idő, amitől a talaj jelentős mélységig átfagy, keményen megtizedelné ezeknek a dél felől felvándorló fajoknak az áttelelő példányait. Ilyen még a gyapottok-bagolylepke is, pár éve hírből sem nagyon ismertük, ma meg bármit összerágnak a kertben.
Előzmény: dihacs (165)
dihacs Creative Commons License 2008.10.10 0 0 165

A déli végeken küzdök, azt hiszem errefelé jelentek meg először.

Pletykaszinten: a  délszláv háború kisértetei, mintha biológiai fegyverek

lettek volna. Nemtudom, hogy igaz-e, de amilyen  hirtelen, és amilyen

mennyiségben egyik napról a másikra elterjedtek, talán hinni lehet.

Teljesen mindegy, milyen módon kerültek ide, elég sok bajt okoznak.

Küzdelem egy életre? Valószínű.

Előzmény: Arth_ur (164)
Arth_ur Creative Commons License 2008.10.09 0 0 164
Melyik "csatamezején" küzdesz az országnak?

Az újzélandi spenót alatt én is szoktam egy csomót találni.
A teljes kiirtásukra semmi esély, az állandó védekezésre kell berendezkednünk. Úgy kb. addig amíg meg nem jön egy újabb jégkorszak... ;)
Előzmény: dihacs (163)
dihacs Creative Commons License 2008.10.09 0 0 163

Sziasztok csigairtók!

Nagyon ellenálló ellenségeink vannak, ki gondolná, hogy az októberi hideg hajna-

lokon még mindig  felzabálják a kerti terméseinket.

Tegnap kiszedtem a pasztinákot, kint hagytam rekeszben a kertben.

Ma reggel látom a két dögöt, amelyik lakmározik rajta.

Most reggelenként sétával kezdem a kerti munkát, és a csigaölő módszerem beve-

tem. Egy bottal földhözszegezem őkelméket. Nem humánus, azt tudom, de az sem,

hogy mindent megrágnak. Legnagyobb kárt az ujzélandi spenóton végzik.

Gyűlölöm őket, undoríto mocskos dögök. Ez a harc már 8-10 éve folyik, és talán

soha nem lessz vége.

Arth_ur Creative Commons License 2008.09.15 0 0 162
Én hasonló célra a gyomkiszúrót szoktam használni.
Egy harmatos reggel, vagy egy eső után fertályóra alatt is elképesztő pusztítás lehet végezni velük a csigák között.
Előzmény: magyarliba (161)
magyarliba Creative Commons License 2008.09.15 0 0 161

Sziasztok!

Ezt nézzétek meg, ötletes, bár kissé bizarr, de "bio", annyi szent!

http://willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/alle-anzeigen/anzeige/?adId=9912146&sid=xz1abcZyUKZ873942

fossza Creative Commons License 2008.07.08 0 0 160
Sziasztok!

A vakond nekem is kárt okoz,de jelzi is hol vannak a csigák.Ezért én már nem bántom.A csiga sajnos nem vész el ,csak elbujik.Már ezt a leckét én is megtanultam.Tapasztalatom szerint,esős idők után közvetlenül a leghatékonyabb az írtás.Ilyenkor előjönnek kajálni.Nekem ez legalább is bejött.Most is kisebb a kártételük mint tavaly ilyenkor.Addig is jó vadászatot és ne adjátok fel!!!!!!
Előzmény: edka (159)
edka Creative Commons License 2008.07.07 0 0 159

Sziasztok!

A mi csigáink úgy látszik alkoholisták. Néha jónéhányan a méregre buknak és jól elszáradnak a közelében, de most csak úgy próbaképpen kitettem egy bokor aljára sörcsapdát és 2 nappal később, azaz ma reggel döbbentem láttam, hogy mindenféle méretű világosbarna meztelencsigákkal van teli a tejfölös pohár. Juhhé!!!

Sajnos azt a csinos csigacsapdát már nem árulják, egy másfajta, sokkal magasabb, mintegy kályhacsőre rakott kis kalapka, szóval így néz ki az új. Bele-belemennek, de nem tűnik nagyon hatékonynak. Csak úgy a csupasz talajra is szoktam egy mogyorónyi granulátumot szórni, főleg a büdöskék tövébe, és másnap találtam 2 jól fejlett meztelen csigát tőle 5 cm-re. Sajnos a nedves sziklakert kövei biztos búvóhelyet nyújtanak, emiatt meg egy félőrült túrbóvakond is garázdálkodik, 20 cm-ként kitúrja a növényeket, legutóbb a lerakott kockaköveket omlasztotta be és dúlta szét! Kezd elegem lenni....

Előzmény: sági mama (157)
Arth_ur Creative Commons License 2008.07.02 0 0 158

Én ilyet használok: 58-as hsz.

Flanell házi készítésűt: 61-es hsz.

Ebbe rakunk pár gramm csigairtó granulátumot (szinte minden gazdaboltban kapható), és ha jó helyre tesszük ki, másnap ilyen látvány fogad: 111-es hsz.

Ennek ellenére akadnak csigák nálam is, de töredéke csak a 2-3 évvel ezelőttinek.

Bevándorlás mindig lesz; túlélő, akit nem vonzott oda a csali-méreg, mindig marad, úgyhogy ha egyszer megjelentek folyamatosan kell védekezni.

Előzmény: sági mama (157)
sági mama Creative Commons License 2008.07.02 0 0 157
sziasztok! csigairtók! csatlakozom én is de sajnos csak későn kaptam észbe és rengeteg van belőlük. Sóval próbálkozom, ami elpusztítja őket, de sajnos a füvet is. Mi rendesen nyírjuk, de két oldali szomszéd kert elvadult, és onnan mászkálnak át.Olvasok a csapdáról, Mi az??? Segítsetek!!!!!!!!!!! Légyszi!!!!!!!
vanessza123 Creative Commons License 2008.06.16 0 0 156
Sziasztok!
Már valaki aztis mondta ,hogy összetapos mindent:(,de az udvaron sem lenne rossz.A kerticsap alja televan csigával.Ha tudunk szerezni,akkor még a kertitó miatt aggódok,vagyos a halak épségéért, és a kacsák épségéért, mert magyar vizslánk van:))))Max a kacsa ha unatkozik megeszi a halat a kutya meg a kacsát,és jóllakik a csiga meg megmarad:)))),és marad a sózás:(
Nem tudunk messze menni értük, csak még esetleg Veszprém -Pest útvonalon,és Veszprém Zalaegerszeg.Kicsi se lenne rossz majd megnől.Ja és még 1 kérdés.Tudnak ezek repülni???:))
fossza Creative Commons License 2008.06.16 0 0 155
Sziasztok csigavadászok!

Látom valaki indiai futókacsát szeretne venni.Az ára 1500 Ft.Vácot találtam.Dunakanyariak előnyben.Telefonszám:0620-5212-963.Én is a neten találtam.További jó vadászatot!
Arth_ur Creative Commons License 2008.06.16 0 0 154
Ha valaki tudna futókacsa "forrást", az engem is érdekelne, mégis természetközelibb, mint a csigairtó granulátum.
Előzmény: Urza (153)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!