Keresés

Részletes keresés

james69 Creative Commons License 2022.04.26 0 0 5481

Az ígéret szép szó ha megtartják ugy jó  épp ezért nem szeretek igérgetni  , de ha lesz megbeszéljük azért ne feledjük most is a vihar szétvert egy egész falut ,tavaly a munkatársaimnak se tudtam adni cefrének valót ,mert minden elment étkezési minőségben sőt saját részre se maradt megértőek voltak tudják 2016 -ban szétverte a jég szó szerint még falevél se maradt a fán mint ősszel mikor lehullik,de a kiadás meg volt ugyanugy  csak bevétel nem  amugy zöme 800 ft -ért lett eladva.Van erröl egy sztori jön a vevö hát nem tudja 1-2  kg -ot venne ,de ugy látja nem elég érett mondom neki kóstolja meg  hát nem is tudja  közbe meg aki melette állt azt mondta,megveszi az egész ládával  mert már vett tőlünk és hogy milyen finom ... már azt hitte nem fog tudni venni  erre az előzö kedves vevő mint zrinyi kitört  ő is megveszi a ládával a másik  hisz maga  csak 1-2 kg akart az elöbbi én voltam itt először majdnem összeverekedtek  mondom felezzék meg ugy se jó na én akkor mentem egy kört a piacon rá biztam a feleségemre  az eggyezkedést egy másik alkalom megvesz 30 ládával adjam olcsóbban félpénzért ő meg 1200 ft-ért  akarta tovább adni  mint viszont eladó mondtam is neki ráérek drága barátom  9 órára minden el- let adva.

Előzmény: naivkezdo (5475)
james69 Creative Commons License 2022.04.26 0 0 5480

Erdő talaj andezit,andezit tufa, riolit rolit tufa és málladékai tallálhatók a talaj tömörödöttsége a mélységgel párhuzamosan vátozik egyre jobban tömörödött éppen ezért 60cm méységben talaj lazítás javasolt .Arany -féle kötöttségi szám  25-60Ka mérési tartomány  a vizsgált talaj felső  10-50cm   az arany kötöttségi  szám 40 Ka .

Előzmény: naivkezdo (5479)
naivkezdo Creative Commons License 2022.04.26 0 0 5479

Akkor az előző kérdés még érdekes:

Ha nem titok merre? Milyen köves, talán vulkáni vagy annyira azért nem vagy közel?

Csobád +28 km-be mondjuk talán az is belefér.

Előzmény: james69 (5478)
james69 Creative Commons License 2022.04.26 0 0 5478

Nem mádon lakom a közelêben  ,a gyűmölcsösök se de még a szőlők se mádon  vannak ,csak példaként hoztam fel .

Előzmény: kavicsos64 (5473)
naivkezdo Creative Commons License 2022.04.25 0 0 5477

Úgy lesz, köszi!

Előzmény: kavicsos64 (5476)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.25 -1 0 5476

Ha a fagy nem seperte le neki biztosan ad el ! Ha meg az M-3 ason mégy itt mégy el mellettem ide is benézhetsz ,gondolom hétvégén mégy ,kertészkedünk valamit még is látsz valami irányokat nálam is ,fejtágításnak nem lesz rossz . Nála is látsz valamit ,és akkor már majd ki tudod alakítani a saját fáidat .

Előzmény: naivkezdo (5475)
naivkezdo Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5475

Szeretek Mádra járni, adsz el nekem idén kajszit?

Előzmény: james69 (5469)
naivkezdo Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5474

Az szép és jó, messziről:) picit irigykedem is.

Előzmény: kavicsos64 (5473)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5473

Mádon lakik ,nem olvastad ,vagyis ott van a kertje !

Előzmény: naivkezdo (5472)
naivkezdo Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5472

Én elhiszem, szőlőnél sem mindegy a talaj.

Írtad, hogy Borsod. Ha nem titok merre? Milyen köves, talán vulkáni vagy annyira azért nem vagy közel?

Csobád +28 km-be mondjuk talán az is belefér.

kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5471

Az a alsó bekötő tengelye egyébként nem egy jó megoldás hamar tönkre megy ,az anyát is le szokta verni róla 1-2 éven belül ! Az is baj szokott lenni hogy a lyuk amiben benne van egy idő után kiverődik és rántgatja az egész tengelyt . A zetor megoldása sokkal jobb megoldás mert a vonó papucsok cserélhetőek ha lógna ,vagy fel lehet fúrni mert leszerelhetőek .  3011-sem van ,tiszta új 1962-ből ((::!!

kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5470

Láttad volna a futár arcát amikor adtam neki két őszi barackot ! Azt mondta még sose látott ekkorát ,pedig csak az éretteket választottam nem a méretük volt a lényeg ! Kései fajtám van ,de csak magunknak termesztem Champion fajta . Nem tudom ez a rossz idő mit tett tönkre de ha sikerül akkor lesz vagy 60-80 kiló is a két fán .

james69 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5469

Sokan biztos kételkednek de vásárlók mondják nem én hogy az őszinek meg a kajszinak teljesen más ize van mintha valami homok talajról származna .igen a kövek azok jönnek elő 20 év alatt folyamatosan szántas ,gruberozas alkalmával a szőlőben a szélső soron van egy hely ahol a kő ki sem látszik és a szőlő ekén az eggyik ekefej szárral eggyütt leszakadt két 20 -as csavar vagy gruberozok és elpattan a mtz -én  az alsó keresztengely  a harmadik pont alsó részén amin a hosszabbitók vannak.

Előzmény: kavicsos64 (5468)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5468

Teljesen átérzem a helyzetet ,magam is hasonló cipőt hordok ! Holnap azt sem tudom hogyan fogok rakodni amikor a vállam úgy fáj épp nem rívok ,most vettem be Apranaxot hátha segítene ,mert a Dolgit akkut csak mérsékli a fájást . Én elég sok helyen megfordultam és eléggé sok mindent láttam több országban is . A köveket pl ha mozgóak egy ahhoz hasonló géppel gyűjtik mint a kamillaszedő volt régen olyan fésűs holmival . Házilag is építhető olyan betonvasakból pl . A gallyat meg kis hengerbálába célszerű begyűjteni és kazánba elfűteni . Itt a Tisza mentén van ahol a viziakácot hengerítik így és az önkormányzatot fűtik vele . Vagy mint én is csinálom ledarálom ,de ez sajnos időigényes . De újabban a levágott gallyat ledarálom és a fa tövére vissza rakom takarásnak, ha eléggé felvastagszik a tő körül már nem kell a fűvel körülötte bibelődni mert nem nő ki , A kaszálék is jó volna ha a tő köré lehetne fúvatni pl ,de ez is macerás főleg a kövek miatt . Mekkorák a kövek ? Nem lehetne egy kőkerítésbe belerakni ? A Balaton felett kb 80cm széles kötőanyag nélküli kerítéseket építenek belőle ,az még arra is jó volna hogy a fagyot terelné ,meg a hőt tárolná .

Előzmény: james69 (5465)
james69 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5467

Nem személy szerint neked szólt, neharagudj  ha ugy érzed csak ez jutott eszembe ugy általában ez történik   ezért írtam amit írtam.

Előzmény: naivkezdo (5466)
naivkezdo Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5466

Engem anno lehet félreértettél, de most is fent tartom.

Meg kell kérdezni a szőlőben hogy csinálják.

Semmi rosszindulat nem volt sem akkor sem most a válaszomban.

Előzmény: james69 (5465)
james69 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5465

Nehezen tudom az időmet beosztani főleg mikor két hétig esik az eső ,én is tudom mit kellene  csinálni de sok mindenre nincs időm ezért mindig egy fontossági sorrend szerint döntök a saját ültettvényemben  mi a legfontosabb amit meg kell csinálni haladéktalanul és persze adják a  jó tanácsot pl:,gyomirtásra feltett kérdésemre mi lesz ha kivonják pl a gyomirtókat amit gyümölcsösben engedélyeznek hát  kaptam rendesen kaszálni kell  ,meg  kapálni  meg oldalazó sor alj művelöt kell használni  erre mondom nagyon köves kicsik is meg nagyok is vannak  hát akkor rendbe kell tenni a területet  igen azt az 100000 követ kiszedni az semmi ha valaki járt már Mádon valamelyik szőlőben az tudja miről beszélek szó szerint köbányát lehetne nyitni éppen ezért fűkasza ,lengőkéses szárzúzó meg hasonlók használata szóba se jöhet .A gyümölcsösben metszéskor  most jobban fiatalitottam az átlagnál 10 m hosszú ember magasságú volt a galy mennyiség ugy hogy még traktorral össze is volt tolva csak ennyit szoktam metszeni (a saját gyümölcsösömben) és a vastagabb ágakat kiszedem külön az megy a kazánba.A traktort is nekem kell szerelnem mtz 82 (saját) a személy kocsit is meg a john deer kombájnt is  a motorját darabjaira meg ilyen hasonló vászon munkákat.Szó sincs hogy panaszkodnék csak rosszul esik hogy olyan hetykén csuklóbol jönnek a válaszok holott mindenben  a léptékben hatalmas különbségek vannak  .

Előzmény: kavicsos64 (5464)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5464

Minden tiszteletem a tiéd ,az rengeteg meló ,mikor alszol ((::!! Mezőgazdaságban melózok  meg 4 kertben kertészkedek ,meg az önkormányzatnál is enyém az egész falu fűnyírása már ahol tudok traktorral melózni . jelenleg csak azért írogatok itt ,mert a váll ízületem berobbant a 3,5 tonna műtrágya vetőgépbe vedrezése miatt . A homlokrakodós trakink be van halva épp ,mikor ha nem vetés időben .

Előzmény: james69 (5461)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5463

Én egyszer hagytam ilyen hajlósra a fámat és a V-nél ketté hasadt ! Oltottam róla szerencsére egy új fát mert a V alakkal nem voltam megelégedve de nem tudtam ellene semmit tenni . Ez szilvában van ,olyan ónabóna ,fosószilva , és 3 szor van a 3 elágazásokba oltva . Ez most olyan stabil fa lett 100 kilóval az ágain meg sem rezdül a szélben .

Előzmény: james69 (5461)
naivkezdo Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5462

Szőlőt majd más, jó ideje nem volt vele dolgom, akkor is csak bakművelés.

Előzmény: taormina001 (5455)
james69 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5461

A modern korona kialakitás kajszinál (ültettvényben ) nagy probléma a felkopaszdás ugyanis  a vastagabb  törzsközeli ágrészeken lombsűrűség és ennek betutható árnyék hatás miatt elhalnak még a termőnyársak is ézért gondolták ki ezt a korona formát ami lehet több vázágból inditani én is kb mint más 3m -es magassági korlatot meghagyom addig amig ezek a hosszú vázágak képesek meghajolni a termés súlya alatt és az igy is marad addig nem kell bántani .Az ember törekedik a jóra tökéletes sose lesz pláne ugy hogy munka melett csinálom 1.26 ha gyümölcs meg 2ha szőlőt én meg a család.A munkahely is komplikállt épitőipar, 10ha meggy,5ha alma, kb 500ha  szántöföldi kultura ,léüzem .

Előzmény: kavicsos64 (5456)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5460

Számít, a fagy nehéz levegőnek felel meg és mindig lefelé törekszik ,lefolyik ! Érdemes ilyen helyeken a sor irányt is a lejtéshez igazítani ,a másik a fajta választás fentre a koraiakat tenni ,és a virágzás idejét kell nézni . Bergeronom van az kései virágzású azt a legaljára kellene tenni . Még mindig virágzik ,pedig a gönci magyar kajszimon már kis barackok vannak ,nagyon nagyok ezek a szórások a virágzásban . Én persze nem láttam ilyen adatot a fákról a virágzási ütemről a fajtákon belül . ,Még könyvben sem ! A Bergeront is véletlen találtam fajta keresés közben és valami ügyes boltos kitudta hogy a legkéseibb virágzású ,így lett ! De egyébként mostanában jelent meg olasz fajták amik inkább pirosak már amik még később virágzásúak ,ezek már új félék ,pont a fagyok miatt alkották meg őket .

Előzmény: james69 (5457)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5459

Az utolsó mondathoz ,megvárjuk hogy kihajtson és a hajtásokat le kell válogatni az iker hajtásokat 1-re ritkítod a fürt nélkülieket ha nem kell a távoli jövőben kitöröd ,a fürtöket megszámolod ,ne 100 fürt maradjon ,azt is fontos volna tudni mekkora a fürtje ,van 20 dekás fürt is meg nekem van olyan fajta amin 1 fürt 1,3 kilós ,értelem szerűen ,kell meghagyni .

Előzmény: taormina001 (5455)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5458

De itt nálam mindenki azt mondta meg sem marad az őszi bari és nekem meg 30 éve van fám ,vagy több is és még ennyi idő alatt csak az egyiknél a 2 ,van ültetve a másik helyen meg a 3 fa van ,és én is a semmiből építkeztem ,itt senki se tudott ebben segítkezni ,megnézni is csak könyvekből olvasva tanultam ,meg a saját meglátásom ,megfigyelésemre alapoztam . Az viszont biztos a nyírással bármikor is van az arra kell törekedni ne tudjon felkopaszodni ,felfog akkor is csak nem mindegy hogy 15 évesen lesz némi kopaszodás vagy már a 4-5 évnél el van cseszve az égész fa . Nagyon fontos a megfelelő permetezési ütem ,mert azzal is ha valami betegség leveri a fát, mint nekem pár éve ,na akkor sok kis ágacskát vesztettem . Minden rossz a fekopaszodást segíti . Ha túl kopaszodott akkor először talajt forgatok ,trágyázok majd új fa ültetés és amikor már egymással konkurálni kezdenek akkor van a régi fa kivágása . Így nincs olyan nagymérvű termésvesztése az embernek . A fagy ellen meg azért ez a víz öntözés eléggé jól használható -5-6 fokig . De szélben azért beszopnék vele ((::!!

Előzmény: naivkezdo (5453)
james69 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5457

Ez a két kép az ülettvény aljában készült  innen körbe 40 m -  rel lejjebb van minden kajszi a környéken azok tavaly is elfagytak ez meg nem számit-e a magassági különbség nem tudom, meg magyarázni se tudom pedig jó lenne sok mindenkinek segitene a telepítés szempontjából  tavaly ápr 12-én - 7 fokban nem fagyott le semmi lejjebb minden egyszerűen nem értem késöbbi viŕagzás kilöve mivel megfigyeltem a reggeli felkelő nap pont odavág sor irányban,  majd  délutan hamarabb van( este )  v viĺlanyoltás  mert fentről lefelé a sorban az ültetvény harmadáig árnyékot vet a lemenő nap.

Előzmény: james69 (5450)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5456

Nem rossz indulatból vagy kötekedésként ,de a képek alapján ,mondom mit látok . Ez az irány jó ,csak már is kb megmérném az alsó 4 ágat és kb 1,5 méterig vissza vágnám ,nem célszerű attól hosszabbat meghagyni . A belseje felé menő felálló pálcákat ,rövidebbre vágnám ,mert a következő évben megint fentebb költözik és akkor már nehezebb lesz a vázágon a rövidebb elemeket fent tartani . ha nem akarsz még egy emeletet a közepén akkor kész a fa ,alacsony lesz és földről művelhető marad . .de ha akarsz még egy emeletet akkor a közepére hagyni kell egy feltörekvő hajtást majd a kívánt szintnél elcsípni a hajtást és akkor ott kitör és a kitörő hajtásokat átválogatni és az iránynak megfelelőket meghagyni . Célszerű az alsó ágak közzé hagyni a felette lévő emelet ágait tájolni . De én már ilyen öregemberest szoktam hagyni ,nem szeretek fára mászni ,egy idő múlva az ember nem tud . Sajnos nem tudok képeket betenni ,pedig érdemes volna . Jelenleg annyira fáj a vállam majd el hajítom kínomban !

Előzmény: james69 (5450)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5455

Szerencsére a sok fenyegetö veszély mellett a fagy az, amitöl itt kevésbé kell tartanom. Nagyon ritkán van fagykár. A sárgabarackom (a kevés fiatal fáim egyike) az idén elöször nagyon sok termést fog hozni. Annak erösek az ágai, sokat elbírnak. De az öszik meg az almafa olyanok, hogy ha a 50-60 cm-es gally végén lenne a termés, azt nem bírná el, akkor se, ha csak 1-2 lenne. Az almafán a gally oldalából kinövö 2-3 cm-es képleteken fejlödik igazán jól a termés.

Szölön nyüglödök most evvel a szálvesszöre történö félig-meddig áttérésre, de el se tudom képzelni, hova kötözök majd 2 helyett mondjuk nyolc vesszöt. Vagy abból végül nem mindet hagyjuk meg?

Előzmény: naivkezdo (5453)
taormina001 Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 5454

Engem egyáltalán nem érdekel a forma; ösöreg fáim vannak; girbegurba göcsörtös, odvas mindegyik. Nagyapámtól örököltem a legtöbbet. A termésmennyiség sem elsödleges; nagyon sokkal úgyse tudnék mit kezdeni. De a fák egészségét, és megújulóképességét próbálom megörizni, amennyire lehet. Tavaly egyik ilyen ösöreg öszibarackfámról tört le az egyik föága több tonna terméssel. Nagyon sokat ritkítottam, de egy nagyobb viharnak ennyivel se tudott ellenállni.

Előzmény: Hepci (5451)
naivkezdo Creative Commons License 2022.04.24 0 1 5453

Én amatőr vagyok, de a szálvesszős módszer egyszerű számomra is az őszibaracknál.

Erős vázágak kellenek amin mindig megújuló szálvesszőket növeszt a fa. Igazából tényleg egyszerű. 

Áttérni erre korábban máshogy metszett fáról, na az nem megy nekem ilyen könnyen, de igyekszem:)

A metszéssel eleve lekorlátozni a potenciális gyümölcsök számát szerintem a fagy miatt sem jó. 

Én ma néztem meg a biztosnak hitt termőhelyem, pince felett lejt a telek, magasabban is van, hát bizony nagyon nagy a fagyás.

De valami biztos marad, csak nagyon kevés. Ha ezt rövid csaposra metszettem volna sokkal kevesebb virággal, nem hiszem hogy több maradt volna a fagy után, inkább kevesebb.

Lehet téves volt az elgondolás, hogy itt még megterem az őszi.

Ha már itt sem, az fájdalmas beismerés lesz, szilva kellett volna, majd kiderül. 

Tavaly stabilan termett, alacsonyabb fekvésen a ház mellett alig maradt a fagy után.

Előzmény: taormina001 (5449)
kavicsos64 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 5452

Ezért mondtam Taorminának menjen ő és nézzen meg egy olyat ami már kialakult fa, azon ott van minden ,aki megcsinálta is tudja mondani neki hogyan kell megoldania .

Előzmény: james69 (5447)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!